Cum alegi cea mai bună tigaie pentru tine – Ghid Complet

Tigaie cu acoperire ceramica pentru plita cu inductie

Dacă vrei ca mâncarea pe care o pregătești să fie întotdeauna pe placul celor dragi, nu este suficient doar să știi cum să urmezi indicațiile dintr-o anumită rețetă. Ustensilele pe care le utilizezi în bucătărie joacă un rol extrem de important în procesul de preparare, iar calitatea acestora este obligatorie.

Unul dintre cele mai utilizate si versatile ustensile de bucatarie este tigaia. Este manuita cu aceeasi usurinta de toate genurile, pregateste intr-un timp relativ scurt bucate comestibile si nu este deloc pretentioasa la intretinere. Este un tovaras de incredere pentru orice situatie, pe care stii ca te poti baza. Daca, suplimentar, ii vei acorda putina atentie la achizitie, tovarsul nepretentios se poate transforma intr-o adevarata mina de aur pentru feluri de mancare sofisticate si foarte gustoase.

Fabricantii cu experienta, asa cum este si Fissler, au dezvoltat si specializat tigaia, dezvoltand, in functie de forma si material, zeci de modele, fiecare cu destinatie precisa. Vestea bună, insa, este că nu trebuie să achiziționezi toate modelele de la A la Z, ci să mizezi doar pe cele doua principale: o tigaie de inox pentru prajelile crocante (cum este carnea rosie sau carnatii) si o tigaie cu strat protector pentru produse care se lipesc foarte usor (oua, peste).

Ce trebuie să știi când alegi o anumită tigaie?

Tigaie inox Fissler
  • Dacă vrei sa fii sigur că ai ales cea mai bună tigaie, trebuie sa te intereseze in primul rand materialul din care este facuta. Cei mai buni producatori de tigai folosesc inoxul igienic (18/10 stainless steel) si anumite materiale de protectie a suprafetei de foarte buna calitate. Acest lucru se verifica simplu, tigaile de calitate au imprimate pe spate tipul de inox, sau au detalii trecute in manualul de utilizare al produsului.
  • In al doilea rand, foarte importanta este grosimea stratului de la baza tigaii. Acesta trebuie sa fie suficient de gros pentru a acumula caldura si a o transfera catre preparate fara sa le arda. Si acest lucru se poate verifica usor, „cantarind” tigaia in mana.
  • In al treilea rand, stratul gros de la baza tigaii trebuie sa fie foarte uniform turnat, pentru a nu exista goluri de aer. Aici nu mai avem metode de verificare imediate, si trebuie sa sa avem incredere in producator. Este important sa achizitionam tigai numai de la producatori consacrati. Fissler, de exemplu, foloseste o tehnologie speciala pentru baza tigaii, care este turnata in trei straturi, din trei materiale diferite, asigurand astfel o distributie uniforma si o retentie superioara a caldurii pe toata suprafata tigaii. Un detaliu important, rezultat in urma unei experiente de aproape doua secole in fabricarea ustensilelor de bucatarie. O tigaie buna este o investitie, in primul rand in sanatatea noastra.

Un alt secret pe care trebuie sa il stie un cumparator avizat de tigai este ca mare majoritate a produselor de prajit se impart in doua mari categorii, si de aceea este bine sa ai minim doua tipuri de tigai in bucatarie. Deci :

  • pentru produsele mai „lipicioase” (gen oua, branza, peste), care trebuie prajite delicat, vom folosi o tigaie cu invelis protector non-stick (neaparat de calitate);
  • pentru produse care pot fi prajite crocant (carne rosie, frigarui) vom folosi o tigaie de inox.

Aceste doua tipuri de tigai rezolva 90% din preparatele prajite, si sunt esentiale pentru o familie cu preocupari in zona alimentatiei sanatoase, dar care apreciaza si gustul unui fel de mancare bine facut.

Tigaie din inox pentru plita cu inductie

Care sunt principalele tipuri de tigăi existente?

Tigaia cu suprafață antiaderenta (non-stick)

  • Se folosesc pentru soft frying si pot fi din aluminiu sau din inox, dar caracteristica principala este invelisul antiaderent special ce tapeteaza interiorul tigaii (ce poate fin dintr-un plasitic special sau de ceramica. Culoarea invelisului poate fi neagra sau maro-roscat.
  • Tigaile din aluminiu cu invelis dintr-un plastic special pot fi folosite pentru oua ochiuri sau omlete,cat si pentru peste, paste sau legume pane. Se pune foarte putin ulei (se foloseste uleiul in strat subtire)
  • Tigăile cu invelis ceramic, sunt fabricate din inox ai au in interior un invelis special din ceramica. Poate fi folosita atat pentru prajirea soft, dar si pentru prăjirea rapidă a preparatelor. Sunt ideale pentru carne fasii marinata, snitzele, chiftelute, carnaciori sau cartofi prajiti. Se foloseste cu suficient de mult ulei pentru ca produsele sa pluteasca usor.
  • Tigaile cu suprafata de gatit antiaderenta nu se incalzesc niciodata la maxim (ci la maxim 2/3 din temperatura maxima), pentru ca se poate strica invelisul protector.
  • Se curata usor, intotdeauna manual, cu un servetel sau o carpa umeda. Nu se spala la masina de vase si nici nu se curata cu detergenți sau bureți ce pot zgâria sau mătui învelișul interior.

Tigaia din inox

Tigaie din inox Fissler Crispy

  • Calitatea inoxului este importanta, Fissler foloseste inox igienic de cea mai buna calitate (18/10 stainless steel).
  • Tigaia de inox nu are strat de protectie pe interior, si de aceea se poate incalzi pana la temperaturi mari.
  • Este deosebit de rezistenta si durabila.
  • Se foloseste pentru carne macra – friptura de vita, piept de rata sau pui – cu ulei sau fara.
  • Poate avea suprafata interioara plana sau striata. Striurile separa carnea de grasime, astfel incat aceasta sa iasa si mai crocanta.
  • Secretul unei fripturi perfecte este incalzirea tigaii la temperatura maxima inainte de a aseza carnea. Dupa 3-4 minute de incalzire, se face testul picaturilor de apa – daca acestea se transforma instant in bule, tigaia a atins temperatura optima.

Capac anti stropi pentru tigaie

  • Carnea trebuie sa fie la temperatura camerei, fără sare (pentru ca scoate apa din carne) si fără piper (pentru ca se arde în tigaie). Se prăjeste 2-3 minute pe o parte si apoi se intoarce. Trebuie să se desprindă usor, altfel mai trebuie lăsată pe aceeasi parte.
  • Pentru rezultate superioare, se poate acoperi carnea cu un capac de sticla sau capac anti-stropi. Ideale sunt capacele cu un carlig special la baza manerului (functie de „plug-in”), care permite fixarea acestuia pe maner in timp ce se mesteca in mancare.
  • Tigaia de inox se poate spala in masina de vase sau se lasa pe foc, cu apa si detergent, pana se inmoaie.

Tigaia wok

  • Forma clasica de wok este acum re-inventata, cu baza suficient de plata astfel incat sa fie folosit inclusiv pe plitele cu inductie.
  • Un wok de calitate asigura transmiterea uniforma a caldurii de la baza pana la marginea peretilor inalti, asigurand astfel astfel temperatura optima si constanta pentru legume, paste, sau carne.
  • Exista wok-uri cu acoperire interna speciala (carbura de siliciu), de o duritate comparabila cu piatra, ce permite utilizarea ustensilelor metalice
  • Wok-ul merita a fi achizitionat impreuna cu capacul recomandat de producator, normal sau cu functie de „plug-in”

Tigaia pentru clătite

  • Pentru clatite (sau omlete) subtiri ca hartia, exact ca în revistele de specialitate, este nevoie de o tigaie specifică, cu baza foarte plată și marginile ușor rotunjite.
  • Marginile sunt subtiri ușor rotunjite, lansarea clatilor in aer devine astfel o joaca;
  • Fiind o tigaie cu strat antiaderent, nu se poate curata in masina de spalat vase.

Tigaia grill

Tigaie tip grill Fissler Arcana

  • Datorită fontei din care este realizată, căldura este distribuită uniform si va fi reținută pentru mai mult timp în interiorul tigăii; Astfel, se obține un consum mai redus de energie;
  • Modelul Fissler Arcana este produs în partea nordică a Franței, conform unei tradiții îndelungate în prelucrarea fontei;
  • Tigaia grill din fontă Fissler Arcana este compatibilă cu orice tip de aragaz, chiar și cu cel pe bază de inducție; Se poate folosi și în cuptor.

Cum se alege o tigaie de cea mai bună calitate?

O tigaie de calitate este cea mai potrivita bucatariei tale si stilului de viata. La alegerea unei tigai, vom tine cont de plita pe care urmeaza sa folosim tigaia, de materialul din care este fabricata si de dimensiuni.

Cum cumperi tigaia in functie de sursa de căldură (plita)?

In alegerea tigăii este foarte importantă sursa de căldură pe care o ai în bucătărie: aragaz, plită vitroceramică, electrică, sau cu inducție, pentru ca nu există o compatibilitate de 100% între sistemul de încălzire și toate ustensilele existente pe piață.

  • Pentru plitele electrice – Cea mai bună tigaie este aceea care are același diametru (sau putin mai mare) cu cel al „ochiului” de plită pe care va fi utilizată tigaia, pentru a evita pierderile nedorite de căldură. Se pot folosi toate tigăile plate, cu excepția unor tigăi wok.
  • Pentru plitele cu inducție – vei avea nevoie de o tigaie compatibilă cu această sursă de căldură; tigăile pentru plitele cu inducție au la baza un material feromagnetic ; în cazul în care dispui de o astfel de plită, si cumperi un produs incompatibil cu acest sistem de încălzire, nu îl vei putea utiliza.

Care sunt cele mai bune materiale din care sunt realizate tigaile

Cele mai bune materiale sunt intotdeauna cele de calitate. Tigaile pot fi fabricate din aluminiu, din inox sau din fonta, pot avea invelis aderent din compozitii diverse, dar cel mai important este sa fie cumparate de la un producator recunoscut, cu expertiza si traditie, care poate garanta atat originea materialului cat si tehnologia de fabricatie.

RECOMANDAREA NOASTRĂ: este să ai întotdeauna la îndemână 2 tipuri de tigăi:

  • Tigaie cu suprafata din inox, pentru a gati “crispy”
  • Tigaia cu suprafata de gatit antiaderenta, pentru soft frying.

RECOMANDARE DE PRODUS: produsele din gama Fissler

Tigaie Fissler antiaderenta Sensored

Care sunt dimensiunile optime ale unei tigăi?

Tigaie mica Fissler inox

Alege dimensiunile tigăii în funcție de regularitatea cu care gătești. O tigaie de mari dimensiuni poate “găzdui” mai multe preparate în același timp, însă ocupă mai mult loc în bucătărie, fiind totodată și mai greu de manevrat si depozitat. Pentru reprizele de gătit din weekend, sau cele de după program, cea mai bună tigaie are un diametru mediu, de 24 – 26 cm.

Forma traditionala de tigaie este cea rotundă. O tigaie rotunda permite distributia uniforma a caldurii, iar mancarea se patrunde mult mai bine.

Cât de important este mânerul unei tigăi?

Pentru a mânui cât mai bine tigaia, în timpul preparării alimentelor, mânerul acesteia trebuie să respecte o serie de criterii:

  • Trebuie să fie ergonomic;
  • Trebuie să fie realizat dintr-un material neinflamabil;
  • Nu trebuie să preia din căldura resimțită în tigaie

Greutatea celei mai bune tigăi din bucătărie

În privința greutății optime pentru o tigaie, trebuie să știi că o tigaie mai grea asigură o perioadă mai mare de utilizare, fără a se deteriora. Tigăile cu baza groasa, special turnat astfel incat sa ofere o uniformitate desavarsita, impiedica formarea golurilor de aer, ce pot determina arderea mancarii.

Acum că ți-am făcut poftă de un preparat delicios, pe care să îl prepari pentru întreaga ta familie, intră pe www.sensodays.ro, ia-ți tigaia preferată și Spor la Gătit!

Tigaie pentru plita cu inductie