Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand intentionezi sa te apuci de renovarea baii?

  • Bugetul
  • Instalatorul
  • Timpul alocat/necesar lucrarilor
  • Iluminarea
  • Masoara de 10 ori .. taie o singura data
  • Design vs. Functionalitate
  • Alegerea obiectelor sanitare
  • Accesoriile
  • Spatiul de depozitare

1. Primul pas de facut atunci cand ai de gand sa te apuci de treaba este sa iti setezi un BUGET si sa incerci sa il respecti cat mai strict. Nu uita ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ asa ca pregateste si cateva rezerve care sa acopere eventualele derapaje.
Acest lucru te va ajuta sa iei cele mai bune decizii atunci cand alegerile sunt grele si variantele multiple.


2. Odata ce ai bugetul stabilit ar fi ideal sa iti cauti un MESTER priceput. Iti recomandam angajarea unei persoane autorizate sau a unei firme specializate pentru a evita neplacerile create de eventualele probleme post montaj.
O astfel de persoana sau firma iti va elibera un certificat de garantie a lucrarii si vei putea beneficia si de un consultant specializat in domeniu.

3. TIMPUL este un aspect foarte important de stabilit. Multi au impresia ca renovarea unei bai este direct proportionala cu marimea ei si cred ca pentru o baie mica vor fi de ajuns 2-3 zile. Trebuie avut in vedere ca timpul nu se refera strict la timpul alocat lucrarii, ci si la planificarea achizitiei si la comandarea materialelor necesare acesteia. Planificarea este esentiala pentru cei ce au o singura baie in casa, pentru a reduce disconfortul creat. Discuta cu instalatorul si incearca sa stabiliti impreuna un program si sa il urmati cu strictete.


4. RENOVAREA este inteleasa de multe ori ca un simplu make-up la suprafata. Riscurile unei astfel de atitudini sunt multiple si poti ajunge in situatia ca din cauza unei probleme aflate in spatele peretelui sa fie necesar sa renovezi inca odata. Este bine sa iei in considerare vechimea locatiei si care a fost ultima data cand s-au schimbat tevile si robinetii. Nu neglija nici partea electrica! Este foarte importanta mai ales daca intentionezi sa iti dotezi baia cu sisteme de hidromasaj. Ia in considerare ca saltul tehnologic din ultimii ani a fost unul imens si ca materialele din ziua de azi sunt mult superioare calitativ celor de acum 10-15 ani. Cere neaparat un sfat instalatorului si electricianului, acestia te pot indruma asupra pasilor ce trebuie urmati. Cere sfatul instalatorului si pentru cazul in care doresti sa treci de la bateriile aparente la cele incastrate in perete. Vor trebui facute modificari retelei de apa si acestea trebuie planificate din timp.

5. Este extrem de important sa faci MASURATORILE corect. Trebuie sa stii care sunt traseele de apa si cele electrice si ce modificari ai de facut. Mai trebuie sa stii care sunt dimensiunile maxime exacte ale obiectelor sanitare pe care urmeaza sa le achizitionezi. Este foarte important ca dupa ce termini treaba sa iti ramana destul spatiu in baie pentru a te putea misca. Ia aminte ca sunt magazine unde nu mai poti returna astfel de obiecte daca ele au fost dezambalate, iar in procesul de transport sau manevrare au aparut defecte sau zgarieturi. Zicala "masoara de mai multe ori si taie o singura data" va fi de mare ajutor.


6. Un alt element extrem de important este FUNCTIONALITATEA- cine va folosi baia si in ce mod, care sunt preferintele acestora si pentru cat timp ai de gand sa locuiesti acolo. In functie de bugetul alocat te poti orienta asupra design-ului pe care il doresti. De la faianta si gresie, la vasul de wc si cabina de dus si pana la baterii si accesorii de baie, ai ocazia sa-ti pui talentul estetic in valoare. Ca sa scutesti din timp, este bine sa ai mereu la indemana internetul ca sa poti cauta tot ce iti trebuie atat din punct de vedere al pretului cat si al design-ului. Atentie! .. nu intotdeauna pretul cel maI mic inseamna cel mai avantajos deal. Ai grija la alte costuri ascunse sau costuri de transport. Informeaza-te bine inainte de a lua o decizie. Si adu-ti aminte de vorba aia veche: Sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine. Mai bine dai putin mai mult, dar stii exact pentru ce.

7. Incearca sa incepi renovarea de sus in jos, astfel nu vei strica ceea ce ai terminat deja. Alege materialele cu grija. Pentru tavan alegeti o vopsea lavabila de calitate superioara care sa reziste la abur si umezeala. Peretii si podeaua pot fi acoperite cu diverse material in functie de buget si preferinte estetice. Ceramica, marmura, granit si alte pietre naturale pot servii drept imbracaminte pentru pereti si podea.


8. De multe ori trecute cu vederea, ACCESORIILE pot schimba cu totul fata baii tale. Pe piata sanitarelor veti gasi o multitudine de modele, culori si forme. Recomandarea nostra este sa alegi unele de calitate din metal cromat, inox, material composite sau piatra naturala. Agatatoarele, inelele port-prosop, dispersoarele de sapun sau dispozitivele pentru hartia igienica trebuiesc amplasate in locuri propice folosirii lor si este bine ca aceste locuri sa fie stabilite din timp.


9. Intr-o baie spatiul de depozitare este foarte important. Dulapurile, rafturile sau sertarele sunt vitale mai ales in baile mici. In aceste bai este recomandata achizitionarea unui lavoar cu masca sau dulap si a unui dulapior de perete ( eventual din aceeasi serie ). Aceste obiecte trebuie sa fie functionale, sa ocupe cat mai putin spatiu si sa se integreze estetic in baia ta. Iluminarea joaca un rol foarte important, fie ca optezi pentru o oglinda cu bec incorporat sau pentru un tub fluorescent , lumina trebuie sa fie puternica, sa va ajute atunci cand va barbieriti sau va fardati in fata oglinzii.