Amenajări interioare. Reguli și 60+ idei practice de design modern și luxos pentru interiorul casei tale

Amenajari interioare

Amenajarea casei poate fi o sarcină anevoioasă pentru mulți oameni. Motivele pot fi diferite: unele persoane posibil că nu-și pot imagina în detaliu cum vor să arate locuința perfectă, nu pot lua o hotărâre cu privire la anumite aspecte ori pentru că, deși au în minte un stil decorativ preferat, nu știu concret cum să-l definească într-un spațiu restrâns.

Din fericire, există câteva reguli și tehnici fundamentale de design interior care simplifică proiectele de amenajări interioare pentru case. Sunt folosite de decoratorii profesioniști și pot face diferența dintre o casă neprimitoare și una pe gustul tău, care-ți satisface nevoile și unde abia aștepți să te întorci.

Chiar dacă alegi sau nu să apelezi la serviciile unui designer de interior când îți amenajezi casa, reperele de mai jos te vor ajuta să ai o perspectivă mai clară asupra unui proiect de o mare amploare.

Cum identifici conceptul pe care se va baza întreg proiectul de amenajare a interiorului casei

Ideea de la baza amenajării interioare a casei poate avea o formă extrem de simplificată și trei cuvinte îți vor fi utile când începi realizarea designului. Un concept de tipul „simplitate, ecologie și dinamism” te poate ghida către un interior minimalist, funcțional și un spațiu aerisit, în care accentul este pus pe tehnologiile inovatoare care-ți oferă confort, îți ușurează activitățile și reduc consumul utilităților.

Și, cum în spatele fiecărei amenajări a interiorului este important să stea un concept de bază, o idee care va uni părțile disparate ale proiectului într-o formă unitară și armonioasă îți va fi de un real ajutor. Ai nevoie de acest plan pentru un rezultat final mulțumitor, iar pentru identificarea lor trebuie să stabilești câteva amănunte.

  • În primul rând, ce funcții trebuie să îndeplinească fiecare încăpere? Ce tip de activități se vor desfășura în fiecare zonă a casei? Ce mobilier va fi necesar pentru fiecare dintre aceste activități?
  • Ce este realizabil și ce nu este posibil într-un anumit spațiu (din cauza limitărilor cauzate de suprafața disponibilă, de arhitectură, de buget sau timp)?
  • Ce stil decorativ preferi (contemporan, industrial, clasic, rustic etc.) și ce senzații, stări vrei să-ți insufle fiecare încăpere și întregul design al casei? După ce vei avea răspunsurile la aceste întrebări, vei avea cu siguranță o viziune mai clară a felului în care îți dorești să arate locuința ta.

Reguli de design interior pe care trebuie să le cunoști înainte de a începe amenajarea casei

Fotografiile before and after fac decorarea să pară o muncă foarte ușoară, nu-i așa? De parcă cineva a venit pur și simplu, a fluturat o baghetă magică și fiecare cameră a căpătat un interior perfect. Din păcate, întregul proces nu este deloc ușor, dar următoarele principii de bază în amenajarea interiorului te pot ajuta să îți creezi propria piesă de magie acasă.

Iată ce trebuie să știi despre ideile de amenajare pentru casă, care au puterea să îți transforme complet interiorul într-unul de vis:

Alege piesa de rezistență

Fiecare cameră are nevoie de o piesă care să o scoată din anonimat, ceva care să surprindă și să încânte deopotrivă. Ar putea fi vorba despre o piesă supradimensionată de mobilier, într-o culoare îndrăzneață, un covor fabulos, o operă de artă ori un zid.

Respectivul obiect e conceput special pentru a fura lumina reflectoarelor. Ar trebui sa fie lucrul de care te-ai îndrăgostit în momentul când l-ai văzut și de la care nu ți-ai mai putut lua gândul.

Amestecă formele

Majoritatea camerelor de zi pot avea o mulțime de dreptunghiuri și pătrate- este pur și simplu natura acestor obiecte de mobilier mai mari, precum canapelele, dulapurile și rafturile. Dacă observi că interiorul casei tale are o mulțime de linii și unghiuri drepte, gândește-te să adaugi câteva cercuri. Opțiunile sunt nenumărate: o masă rotundă, o pereche de taburete, un covor sau un perete rotund.

Atenție cum alegi și așezi obiectele de artă

O pictură sau o lucrare de artă frumoasă va arăta mult mai bine atunci când este agățată la înălțimea potrivită. De asemenea, a avea o linie consistentă de centru în tot interiorul ajută la crearea unei sentiment de armonie. De regulă, centrul picturii ar trebui să se afle la nivelul ochilor.

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Alege tavane înalte

Optează pentru mobilier cu profil redus, cum ar fi canapele și măsuțe de cafea pentru a crea iluzia unei camere înalte. Decorează pereții cu rafturi subțiri pentru cărți, care vor atrage privirea în sus și vor da impresia că zidurile si ferestrele sunt mai înalte.
În acest fel, amestecarea diferitelor înălțimi te va ajuta sa amenajezi un interior relaxant.

Nu uita de micile detalii

Un covor este obiectul de design care lipsește din casele multor persoane, lucru care e greșit conform designerilor. De ce? Covoarele ajută la ancorarea unei camere și sunt o modalitate excelentă de a adăuga culoare, textură și de a proteja podeaua. De asemenea, dacă vrei să creezi un spațiu mai mare și să unești anumite zone ale locuinței, un covor este alegerea ideală.

Impactul pe care covoarele îl creează este unul uimitor, tocmai de aceea ele ar trebui să se numere pe lista de priorități atunci când te gândești să implementezi câteva idei de amenajare interioară a casei.

Fii generos cu dimensiunea lor și nu uita că există reguli pentru alegerea covoarelor. În camera de zi, este bine să alegi unul mare pentru a te asigura că cel puțin două picioare ale fiecărei piese de mobilier sunt așezate pe el. De asemenea, important este ca produsul, covorul, să se extindă cu cel puțin 15 până la 25 de centimetri de fiecare parte a canapelei pentru a crea un aspect echilibrat.

În plus, nu așeza niciodată un covor până în fața peretelui sau ferestrei, ci lasă cel puțin 25 de centimetri de podea vizibilă în jurul lui.

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Așezarea mobilierului

Canapeaua nu trebuie să stea lipită de perete, spun specialiștii în amenajarea casei. Dacă există spațiu, așează obiectul de mobilier cu un metru sau chiar doi mai în față și umple zidurile cu rafturi sau diferite decorațiuni. Acest lucru nu doar că va crea un aspect sofisticat, dar „rupe” camera și o face să pară mai primitoare.

Amenajari interioare
Amenajari interioare

Oglinzile sunt magice

Nu ai nevoie de o baghetă magică, ci de o oglindă. Nu numai că va adăuga lumină și adâncime unei încăperi, dar poate reflecta priveliști, extinde vizual un spațiu și chiar reprezintă piesa de rezistență a camerei.

Amenajari interioare
Amenajari interioare

Cum mărești vizual spațiul locuinței

Casa ta ar trebui sa fie un spațiu care-ți reflectă stilul de viață, interesele, pasiunile și să reprezinte propriul refugiu, un colț de lume care este fidel esteticii tale individuale. Marea întrebare este: Cum reușești să obții acel efect wow și ce poți face pentru a îmbunătăți interiorul casei tale, dând impresia că este mult mai mare? Sigur, există câteva trucuri cunoscute doar de designeri (până acum) care te pot ajuta să îți faci idei practice pentru câteva amenajări interioare.

Adesea, aceștia își sfătuiesc clienții care dețin o casă mică să își vopsească tavanul în aceeași nuanță cu cea a pereților. În acest mod, privirea este păcălită și se dă impresia că acesta începe de sus, mărind vizual înălțimea camerei. Poti exagera această iluzie adăugând dungi verticale, perdele care au șina în tavan și ajung până la podea, dar și oglinzi foarte înalte. În esență, orice lucru care încurajează ridicarea ochilor.

Și mixarea mai multor materiale este de ajutor. Gândește-te să încorporezi o serie de texturi și finisaje, ceea ce ajută la crearea de profunzime și interes. Acest lucru te va ajuta să obții un finisaj stratificat, care va semăna cu munca designerilor de interior.

Poti amesteca obiecte și decorațiuni din lemn, lenjerie din țesătură aspră, perne din blană, pânze din catifea, mătase, obiecte din sticlă, beton armat sau marmură. Desigur, poți proiecta întreg interiorul unei case într-o singură culoare, atât timp cât texturile utilizate oferă varietate. De fapt, aceasta este o abordare interesantă și o idee care nu trebuie trecută cu vederea.

Cum incluzi obiectele de iluminat în amenajarea casei

Lumina se află într-o corelație strânsă cu întregul design, contribuind, de asemenea, la modificarea percepției asupra spațiului. Cea naturală amplifică vizual spațiul, creează o atmosferă aerisită și culorile deschise o reflectă mai bine decât cele închise. Colorează pereții în alb cu subtonuri reci pentru a echilibra o cantitate mai mare de lumină naturală, și în alb cu subtonuri calde dacă te vei baza mai mult pe iluminatul artificial.

Pentru a defini și accentua un punct de interes în încăpere (un tablou, un perete, un minibar) folosește spoturi încastrate, veioze și aplice de perete. Candelabrele dau o notă dramatică și sofisticată unei încăperi, dar și lămpile suspendate se potrivesc foarte bine în încăperile informale, amenajate în stil minimalist și modern. Alte obiecte de iluminat, precum lustrele, veiozele, aplicele de perete, au și un efect decorativ, așa că alege-le în funcție de stilul de amenajare.

Este important de menționat că lumina rece (cu temperatura de culoare mai mare de 3500 grade Kelvin) conferă dinamism spațiului și este mai potrivită în încăperile dedicate diverselor tipuri de activități (bucătărie, birou), iar cea caldă (cu temperatura de culoare de cca. 2500 grade Kelvin) creează o atmosferă intimă și este adecvată încăperilor dedicate relaxării (dormitor, living)

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare

Cum folosești culorile în amenajarea unei case pentru a avea un interior de vis

Culorile au puterea de a modifica percepția asupra spațiului. Nuanțele calde și cele întunecate (roșu, galben, portocaliu) dau senzația de apropiere, iar cele reci (albastru, verde) și nuanțele deschise, de depărtare.

Iată cum poți folosi culorile pentru a crea efectul dorit într-o încăpere, în funcție de caracteristicile sale:

Aspectul de coridor al încăperilor lungi și înguste, specifice casei tip vagon poate fi ameliorat folosind culori ce par să înainteze pe pereții mai scurți.

Pentru tavane joase, folosește culori ce reci, în timp ce pentru cele înalte sunt potrivite orice fel de nuanțe, diferența fiind făcută de preferințele fiecăruia.

Folosește nuanțe diferite ale aceleiași culori într-un living open space pentru a-i conferi un aspect unitar.

Tot pentru a obține o amenajare de vis a casei poți păstra continuitatea la nivelul podelei alegând un finisaj de aceeași culoare atât în living, cât și în hol, bucătărie și dormitor. O soluție modernă de design interior sunt plăcile ceramice high-tech cu aspect de lemn pe care le poți monta pe pardoseala din toată casa.

De exemplu, plăcile ceramice Iris sunt realizate din argile speciale, nisipuri cuarțifere și alte minerale, fiind deosebit de rezistente și durabile. În plus, ele au câteva atuuri importante: nu absorb apa, nu se pătează, sunt ușor de întreținut și compatibile cu încălzirea sub pardoseală, putând fi folosite în amenajarea interiorului casei.

Idei practice pentru casă: Cum o poți transforma fără să renovezi interiorul

Personalizarea unui spațiu nu se întâmplă dintr-odată. Dacă este posibil, probabil că nu este ceva cu adevărat autentic. Odată ce schema de amenajare interioară a fost concepută, ea ar trebui să continue, să evolueze, pe măsură ce colectezi articole. Scoici superbe sau un bol găsit pe rafturile unui bazar în timpul unei călătorii, cărți pe care le-ai descoperit și ai ajuns să le iubești, fotografii de la fel și fel de evenimente, flori pe care le-ai adus acasă fără niciun motiv, obiecte decorative care îți oferă sentimentul de apartenență. Toate sunt doar câteva dintre lucrurile care îți vor transforma interiorul, fără să fie nevoie de o amenajare minuțioasă a interiorului casei tale.

Iată câteva idei de astfel de obiecte care au creat modele de interior unice:

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Modele amenajări interioare case moderne, clasice, rustice: 40+ idei de design interior

Există un motiv pentru care imaginile, de pe site-uri precum Pinterest, cu amenajări de case sunt atât de populare- oamenii își doresc un interior uimitor al locuinței. Și cum probabil ai descoperit deja, paginile de decor pot stârni o flacără a creativității pe care nu știai că o deții.

Există nenumărate idei de amenajări care îți pot stârni interesul, însă tocmai acest lucru poate face punerea lor în practică dificilă. Indiferent că ești în căutarea unor interioare pentru case moderne ori te interesează amenajări pentru case mici, privește următoarele interioare de case și, punând în practică cele enumerate mai sus, selectează câteva idei de amenajări interioare de lux și înfrumusețează-ți casa după cum consideri de cuviință!

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Cu peste 50 de surse de inspirație, cu siguranță ai reușit să găsești un model de design pe placul tău, așa că nu mai rămâne decât să consulți sfatul unui specialist pentru a integra ideile de amenajare cât mai plăcut.

Sursa foto Shutterstock, Pexels