Bucătării pe colț – Pros & Cons! Care sunt cele mai importante aspecte când alegi un astfel de model + 35 de IDEI de design-uri cu bucătării pe colț!

Bucatarii pe colt

Poate că aceste încăperi au drept scop principal pregătirea mesei, dar bucătăriile din ziua de astăzi sunt deseori concepute ca având mult mai multe întrebuințări. În funcție de dimensiunea camerei, poate dorești să combini zonele de gătit cu cele de luat masă sau de locuit, toate într-un singur spațiu deschis ori doar să ai o încăpere cât mai aerisită. Acestea sunt unele dintre motivele pentru care bucătăriile pe colț au devenit atât de populare în ultimii ani. La urma urmei, cine nu și-ar dori să se relaxeze pe canapea în timp ce gătește sau să se bucure de un pahar de vin alături de cei dragi și să facă conversație în timp ce pregătește masa?

Ce tip de mobilă alegi pentru o bucătărie open space

Practică, funcțională și bine proiectată, o bucătărie pe colț este configurația ideală atât pentru camerele mici, cât și pentru spațiile deschise. O mobilă în formă de L, atunci când este montată de-a lungul a doi pereți alăturați, exploatează cel mai bine spațiul din colț, dar este, de asemenea, o alegere inteligentă pentru proiecte mai complexe, creând continuitate între diferitele zone ale casei.

Bucătăriile modulare oferă diverse soluții atunci când vine vorba de inserarea elementelor de mobilier de-a lungul a două ziduri. Modulele pot fi puse împreună pentru a forma un spațiu ideal pentru gătit și depozitare. În cazul acestui model, spațiul de lucru devine practic, facilitând toate sarcinile implicate în pregătirea meselor.

Bucatarii pe colt

Optând pentru acest tip de bucătărie pe colț, o masă ar putea fi inclusă în mijlocul camerei, creând în acest fel o zonă comună plăcută pentru a lua masa sau a petrece timp cu familia sau prietenii.

Dacă bucătăria este spațioasă și deschisă spre living, ai mai multă libertate și poți profita de spațiu pentru a instala o peninsulă, cu zona de gătit și blat practic.

Părțile problematice ale unei bucătării pe colț

Deși bucătăriile moderne pe colț arată bine, este posibil că spațiile de depozitare să nu ți se pară suficiente. Adevărul este că, de multe ori, colțurile sunt problematice, în special în încăperile în care funcționalitatea și spațiul este redus. Totuși, există soluții pentru a optimiza design-ul bucătăriei tale.

Iată câteva opțiuni diferite pentru dulapurile de bază, inclusiv argumentele pro și contra fiecăruia:

Corpul de colț

Bucatarii pe colt

Acest tip de dulap este proiectat cu o singură ușă, poate fi sub forma unui raft simplu sau cu mai multe compartimente basculante, și este cel mai bine folosit atunci când spațiul este redus.

Puncte forte: Depozitare suplimentare în colț; maximizează spațiul disponibil.

Dezavantaje: Dacă dulapul nu are rafturi basculante, este nevoie să te apleci în lateral pentru a ajunge la obiectele puse în spatele compartimentului. Chiar și cu astfel de rafturi, utilizezi doar o mică parte din spațiul din interiorul dulapului. Articolele pot cădea de pe compartimente, ajungând blocate sau chiar uitate.

Dulapul cu colț tăiat

Acesta este proiectat să stea în colț cu două uși fixate pe lateral, și două glisante în interior care se deschid fie spre stânga, fie spre dreapta. Ele sunt echipate uneori cu tăvi rotative, una fiind fixată pe partea inferioară, iar cealaltă pe un raft fix din centrul dulapului.

Avantaje: Accesul este mai ușor decât la un corp pe colț, chiar și fără tăvile rotative. Acest lucru se datorează faptului că oferă o mai bună vizibilitate. Având rafturi rotative, este mai ușor să pui articole grele în dulap, pe care le poți roti către zona ușii pentru a le scoate fără a depune mult efort.

În plus, dulapurile asimetrice adaugă un aspect plăcut celorlalte componente ale bucătăriei de colț.

Argumente contra: Trebuie să ai grijă dacă așezi plita pe colț sau frigiderul lângă acesta. Din cauza modului în care ușile se deschid, spațiul se îngustează considerabil.

Chiar și cu tăvile rotative, întregul spațiu nu este utilizat, deoarece ele sunt rotunde, pe când dulapul este pătrat. Lucrurile mai pot cădea de pe ele, dar sunt mai ușor de observat și recuperat.

Dulap așezat într-un colț în diagonală

Are aproape aceeași formă cu dulapul așezat într-un colț pătrat, doar că are o singură ușă în față. Tava rotativă are un model ușor diferit pentru a se potrivi cu ușa în diagonală, dar ține aproximativ aceeași cantitate.

De asemenea, avantajele și dezavantajele sunt aproape aceleași, cu o singură mențiune: poate fi mai dificil să extragi și să introduci obiecte în compartimentele dulapului.

Colțul „mort”

Bucatarii pe colt

Acesta nu oferă spațiu de stocare și partea respectivă nu poate fi accesată. Este partea mobilei de bucătărie unde două dulapuri de bază se întâlnesc în colțul interior, în unghi drept. Sigur, nu este ușor să renunți la acest spațiu și nu se poate vorbi despre avantaje sau dezavantaje în acest caz. Uneori, în funcție de designul bucătăriei pe colț este mai bine să folosești lungimea totală a unui perete decât să umpli colțul. Dacă vrei să folosești fiecare centimetru, consultă un designer de interior care îți va oferi cele mai bune sfaturi.

Unde plasezi plita într-o bucătărie pe colț. Ce aspecte trebuie să iei în calcul

Bucatarii pe colt

Când decizi cea mai bună locație pentru plita incorporabilă cu gaz sau curent, există câteva lucruri de care trebuie să ții cont. În primul rând, cât de aproape este de marginea blatului sau de corpurile montate pe perete. Este bine ca plita sau aragazul pe colț să se afle la cel puțin 60 de centimetri de mobilierul de deasupra și 30 de cm de marginea blatului pentru ca mânerele vaselor să nu iasă din acest cadru și să fie lovite din greșeală.

Atunci când poziționezi electrocasnicul în raport cu chiuveta, o distanță de 60 de centimetri este iarăși indicată.

În ceea ce privește instalarea plitei pe o peninsulă, reține că ar trebuie să existe suficient spațiu de lucru pe ambele părți. De asemenea, trebuie să te gândești că poți conecta plita sau aparatul de gătit la gaz sau curent, însă în acest sens este nevoie să te consulți cu un profesionist.

Dacă plănuiești să instalezi și o hotă, este necesară o distanță minimă de aproximativ 70 de cm între cele două aparate, acest lucru depinzând de tipul mașinii de gătit (75 cm în cazul aragazului și 65 în privința plitei electrice).

Montarea unei plite peste cuptor, mașina de spălat vase, frigider sau congelator nu este recomandată întrucât dacă în cazul primei situații te poți răni, în celelalte, căldura produsă de plita cu gaz pe colț poate afecta grav aceste aparate.

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Avantajele și dezavantajele unei chiuvete așezate în colț

Dacă ar trebui să alegi cea mai folosită zonă a bucătăriei, care ar fi aceasta? Pentru mulți este vorba despre spațiul care înconjoară chiuveta. De aceea, locul unde o localizezi poate fi esențial în funcționarea eficientă a bucătăriei tale pe colț. Așezarea ei într-un colț poate crește spațiul de mișcare, permițându-le altor persoane să treacă prin acea zonă atunci când cineva folosește chiuveta. Totuși, există câteva aspecte pe care experții spun să le ai în vedere atunci când decizi unde așezi chiuveta:

În special într-o bucătărie mică, o chiuvetă pe colț poate elibera spațiu, lăsând mai multe persoane să se miște în încăpere fără a se incomoda reciproc. Întrucât atunci când folosești această parte a camerei rămâi pe loc, așezarea într-un colț poate lăsa loc altora să se deplaseze.

În plus, poți valorifica unul dintre punctele moarte ale modelelor moderne de bucătărie pe colț. În cele mai multe astfel de încăperi, colțurile sunt folosite pentru depozitare, fiind greu de accesat și curățat. Introducerea unei chiuvete face din această zonă neutilizată o parte activă a designului bucătăriei.

Chiuvetă este mai mică decât cele normale

Un argument contra acestei alegeri este că chiuvetele de colț tind să fie mai mici decât cele standard. De aceea, o chiuvetă de dimensiuni reduse sau două nu sunt indicate într-o bucătărie în care se gătește foarte mult. Deci, dacă utilizezi o mulțime de ustensile și cantități mari de produse, recomandat este să te orientezi către una de dimensiuni normale pentru a fructifica la maxim spațiul încăperii.

Procesul de curățare poate crea probleme

Și curățarea este îngreunată de poziția chiuvetei. S-ar putea să fie nevoie să o igienizezi mai des și întreg procesul va fi mai incomod având în vedere că se află într-un colț. Totuși, acest lucru este destul de important dacă vrei să ții departe umiditatea care poate duce la apariția mucegaiului în bucătăria ta.

Lipsa unei ferestre în dreptul colțului

Desigur, nu există nicio regulă că trebuie să existe o fereastră în fața chiuvetei, dar acest loc este cel mai popular din mai multe motive, inclusiv vederea facilitată de lumina naturală și ventilarea vaporilor de aer. Lumina de zi ajută, de asemenea, să observi pete sau urme de murdărie care pot fi ușor trecute cu vederea în cea artificială. Dacă petreci mult timp în bucătărie, peretele gol din spatele chiuvetei poate deveni deprimant, asta dacă nu adaugi noi ferestre și lumina zonei unde este amplasată aceasta.

Poziționarea mașinii de spălat, în raport cu chiuveta

Dacă așezi mașina de spălat vase chiar lângă o chiuvetă de colț, deschiderea ușii acestui aparat poate bloca accesul la ea, ceea ce va face imposibil să stai în zona ei și să pui vasele la spălat. Așezarea ei la 2-3 metri distanță de punctul central al chiuvetei poate oferi spațiul necesar să transferi vasele din chiuvetă fără să uzi podeaua.

30+ idei de modele de bucătării pe colț

Indiferent dacă locuiești într-o casă mică sau ai la dispoziție un spațiu generos, deschis, probabil tot îți dorești să decorezi bucătăria cu atenție și să folosești fiecare centimetru din spațiul respectiv. Bucătăriile moderne de colț, în culori strălucitoare și materiale naturale, mai ales dacă ferestrele sunt mici, sunt soluțiile recomandate pentru a da senzația de spațiu.

De exemplu, modelele moderne de bucătărie mică pe colț în nuanțe de alb, negru sau a căror dulapuri păstrează strălucirea lemnului natural, vor conferi adâncime spațiului. În plus, alegerea unui model care nu include corpuri montate pe perete poate da senzația de un spațiu mai aerisit și îți va permite să decorezi camera cu fel și fel de obiecte care să îi adauge personalitate.

Te poți orienta către etajere simple, dar de efect, pe care să așezi recipiente cu condimente, flori, ustensile și corpuri de iluminat speciale. Cât despre adăugarea celorlalte materiale moderne precum sticlă pentru mini-bar sau piatră decorativă pentru pereții bucătăriei, acestea vor aduce un plus de rafinament, iar camera va arăta cu siguranță extraordinar.

Dacă te-ai decis asupra unei bucătării pe colț și ești în căutare de inspirație, am ales câteva designuri care îți vor ușura munca de a alege decorul potrivit pentru camera în care pregătești masa și nu numai:

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Bucatarii pe colt
Bucatarii pe colt

Pentru a folosi fiecare centimetru din camera destinată bucătăriei, indicat este să ții cont de aspectele prezentate mai sus și, dacă încă mai ai întrebări, să consulți un designer care îți va putea prezența toate minusurile și avantajele fiecărui model modern de bucătărie pe colț care îți este pe plac.

Sursa foto: Shutterstock, Pexels si Unsplash