Case englezești: Descoperă un stil nemuritor! +40 idei de decorare pentru un interior distins

Case englezesti

Deoarece au o istorie și o cultură atât de bogată, britanicii s-au impus destul de mult și în ceea ce privește arhitectura și design-ul interior. Nu e de mirare că tot mai multe persoane rezonează cu estetica pe care aceștia au propus-o cu foarte mult timp în urmă. Casele englezești au o căldură aparte, o complexitate care nu este copleșitoare, precum și un decor specific ce pare a fi rupt din romanele celor mai apreciați scriitori anglofoni. Dacă ești un fan al acestui mod de amenajare, iată mai jos cum îl poți implementa în propria locuință.

Case englezești: care sunt caracteristicile de bază ale stilului?

Case englezesti
Case englezesti

Case englezesti
Case englezesti

Clădirile care se încadrează în acest stil arhitectural, par a fi ieșite din scrierile lui Jane Austen sau dintr-o colecție de basme pentru copii. De aceea, casele englezești vor avea, aproape mereu, două etaje și vor fi înconjurate de o grădină bine îngrijită.

Fațada este una rudimentară, cu piatră sau cărămidă expusă. Totuși, inserțiile de lemn și plantele cățărătoare, îmbunătățesc radical aspectul. Materialele sunt și foarte durabile, deoarece au proprietăți de protecție antiumiditate.

Podeaua caselor englezești vechi, în special în cazul așa-numitelor „Tudor Houses”, era una din piatră sau pământ. Mai târziu, lemnul a început să fie din ce în ce mai folosit și pentru aceste locuințe.

Planul camerelor diferă ușor. De exemplu, locuințele care erau la oraș aveau o distribuire simplă a încăperilor, acestea având o formă fie pătrată, fie dreptunghiulară. La țară însă, unele aveau formă de „H”. O altă caracteristică este tavanul mai coborât decât în cazul construcțiilor moderne.

Ferestrele și ușile sunt înalte și înguste. Intrările au ca material principal lemnul, în timp ce ferestrele au panouri mici în stil diamant fixate într-un cadru de lemn. Acestea se deschid înspre exterior.

O altă caracteristică o constituie prezența șemineului și a hornului. Casele în stil englezesc moderne, nu mai includ neapărat aceste elemente, deoarece încălzirea cu lemne nu mai este singura soluție și nu este cea mai comodă. Totuși, aproape nimic nu descrie luxul mai bine decât posibilitatea de a te bucura de relaxare lângă focul de la șemineu.

Bineînțeles, pe lângă aceste detalii arhitecturale, stilul englezesc se regăsește și în elementele de design interior. Citește în continuare cum poți să îl încadrezi în fiecare încăpere din casa ta!

Bucătăria englezească: modernitate într-un ambalaj de modă veche

Zonele de gătit în acest stil au o alură relaxantă, fiind foarte confortabile. Privită de la distanță, va fi evidentă acea căldură pe care doar o estetică veche o poate emana. Chiar dacă este inspirată dintr-un mod foarte vechi de amenajare interioară, bucătăria nu este lipsită de lux și rafinament. Dovadă este însăși prezența unui fotoliu englezesc foarte confortabil în acest spațiu, cunoscut mai degrabă pentru activitate și funcționalitate, decât pentru relaxare.

Rolul canapelei sau al fotoliul în bucătărie este acela de a oferi un loc din care viitorii participanți la masă pot privi cum li se pregătește mâncarea și pot socializa cu bucătarul.

Alte elemente specifice bucătăriei în stil englezesc sunt:

  • Structuri de susținere din lemn pentru acoperiș lăsate la vedere pe tavan.
  • Prezența unei insule în centrul încăperii.
  • Intrări arcuite.

Servicii de masă din porțelan englezesc: elemente obligatorii

Case englezesti
Case englezesti

Case englezesti
Case englezesti

Englezii sunt cunoscuți pentru respectul pe care îl au pentru servirea mesei. Pentru ei este foarte important ca obiceiurile alimentare să nu fie ignorate, iar alimentele sunt tratate cu delicatețe. Cultura ceaiului specifică acestei națiuni și cea a micului dejun, au dus, așa cum era de așteptat, la realizarea unora dintre cele mai spectaculoase obiecte pentru servirea mesei.

Aspectul farfuriilor, al ceștilor sau al ceainicelor specifice, este de-a dreptul hipnotizant. Acestea sunt caracterizate de detalii florale foarte ornamentale și bogate, în multiple culori. De asemenea, nu este ceva ieșit din comun ca marginile lor să fie ondulate. Notele de auriu sunt specifice stilului, fiind un indiciu al luxului și al bogăției. În plus, cultura ospitalității impune folosirea celor mai frumoase servicii pentru servirea mesei, aceasta fiind o dovadă că îți onorezi oaspeții.

Nu doar modul în care arată deosebește aceste accesorii de bucătărie, ci și complexitatea lor. Un set de ceai englezesc nu se rezumă doar la ceainic, farfurii și cești. El poate conține inclusiv lingurițe din porțelan. Dacă este vorba de un serviciu pentru servirea micului dejun, vor exista și un recipient pentru păstrarea untului la o temperatură ce îl face ușor tartinabil, precum și vase pentru susținerea oului fiert.

Culorile într-o bucătărie englezească

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Stilul clasic englezesc este caracterizat de alegeri cromatice care au rolul de a crea iluzia unui spațiu mai mare, dar și foarte curat. Astfel, schema de culori include: alb antichizat, gri deschis, galben deschis, crem delicat și alte nuanțe pastel. Variante mai intense de accent pot fi introduse pe textile: draperii, prosoape de bucătărie, perne pentru scaune.

Materialele specifice bucătăriei englezești

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Indiferent de stilul în care dorești să amenajezi zona de gătit, trebuie să alegi materiale fiabile. Astfel, vei crea un design care va dăinui ani de zile fără probleme. Cele de calitate superioară sunt: piatra naturală, lemnul și marmura.

O atenție deosebită trebuie acordată și sistemelor de închidere ale sertarelor și ale ușilor de la dulapuri. Este bine să alegi elemente mai scumpe, deoarece ele asigură mai multe închideri și deschideri până să apară defecțiuni.

Mobilierul de bucătărie în stil englezesc

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

În toate fotografiile care surprind acest stil de amenajare vei observa mobilierul alb. Astfel se păstrează acel rafinament antichizat specific esteticii engleze. Un element care nu trebuie să lipsească este vitrina. Ea are dublu rol: acela de a oferi spațiu de depozitare, precum și de a afișa cele mai frumoase servicii de masă din porțelan englezesc. Prin faptul că nu ascunzi piesele în spatele unor uși opace, creezi iluzia unui spațiu confortabil în care ceilalți vor vrea să petreacă timpul atunci când se prepară mâncarea.

Dormitorul în stil englezesc: un tribut adus calmului și confortului

Case englezesti
Case englezesti

Case englezesti
Case englezesti

Pentru a introduce stilul englezesc în dormitorul casei tale este obligatorie prezența unui pat spectaculos. Opțiunea ideală este unul cu un căpătâi tapițat, înalt și foarte ornamentat. Lemnul utilizat trebuie să fie închis la culoare și masiv.

Textilele vor avea un mare impact asupra atmosferei ce se va naște în zona pentru dormit. Draperiile, perdelele, lenjeria de pat cu broderie sau detaliile florale și pernele decorative în diferite dimensiuni trebuie alese ținând cont de aceeași notă cromatică. Astfel, decorul va fi unul logic, plăcut și rafinat.

Living în stil englezesc: inima și sufletul casei

Livingul în casele englezești are rolul de a crea contextul necesar pentru socializare în condiții de confort maxim. Deoarece clima specifică regiunii insulare este una rece, în camera de zi există mai multe detalii „călduroase”. Cel mai evident este șemineul. Dacă planul locuinței tale nu include și încălzirea cu lemne, sunt alte metode prin care poți introduce elemente de acest fel în sufragerie.

Mobilierul livingului din casa în stil englezesc

Case englezesti
Case englezesti

Case englezesti
Case englezesti

Amenajarea camerei de zi în acest stil implică prezența unei măsuțe de cafea și o canapea plasată în centrul încăperii.

Este important de notat că rafturile cu cărți sunt de nelipsit din livingul englezesc. De fapt, de multe ori, o astfel de bibliotecă ocupă un perete întreg. Te poți folosi în mod creativ de cărți pentru a decora acest spațiu. Alege coperți deosebite, în culori care se potrivesc cu tapițeria mobilierului sau culoarea pereților.

Decorul este caracterizat de o abundență de accesorii: perne, textile croșetate, obiecte din porțelan.

Fotoliul englezesc – Cum îl recunoști și integrezi în decor?

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Acest obiect de mobilier este nelipsit din aproape orice încăpere. În casele englezești, unul este mereu pus în apropierea șemineului. Este tapițat cu catifea sau piele naturală, ceea ce evocă lux și confort. Design-ul este gândit în mod deosebit pentru a oferi protecție și relaxare persoanei care se așază în el.

Astfel, spătarul va fi înalt și prevăzut cu așa-numite „urechi” pentru protecție împotriva curenților de aer. De asemenea, fotoliul are brațe tapițate și foarte confortabile, rotunjite înspre exterior.

Picioarele lui trebuie să fie vizibile. Sunt apreciate cele din lemn, cu detalii sculptate, ornamentale. Acesta va fi finisat într-o nuanță închisă.

Cromatica sufrageriei într-o casă în stil englezesc

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Britanicii preferă culori calde pentru amenajarea camerei de zi. Astfel, se vor regăsi nuanțe precum: crem, galben miere, roșu închis, bej. Pereții sunt adesea tapetați, iar peste podea, se poate așeza un covor ușor cu detalii florale în culori calde. Astfel, se creează un efect de încăpere mai mare.

Baia în stil englezesc: unde simțurile se scufundă în lux

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Băile englezești sunt foarte spațioase, astfel, decorul poate fi dus la extrem. În acest spațiu încap chiar și elemente de mobilier mai neobișnuite, așa cum este faimosul fotoliu în același stil caracteristic.

De fapt, mobilierul dintr-o astfel de baie este ales în așa fel încât să poată fi mutat cu ușurință, iar acest lucru este realizabil doar dacă încăperea este mare.

În mod tradițional, interiorul este decorat în culori contrastante, precum alb-negru. Totuși, nu este unica opțiune. Pereții pot fi acoperiți cu tapet sau chiar cu lambriuri.

Elementul cheie, însă, rămâne cada, care trebuie să fie de modă veche, de preferat din fontă emailată, cu picioare din metal deosebit de ornamentate.

Hol în stil englezesc: Primii pași într-un spațiu plin de rafinament

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Cultura ospitalității este evidentă și aici. Britanicii sunt foarte atenți la prima impresie și vor să își trateze oaspeții în mod foarte politicos. De aceea, intrarea în casă este, de fapt, un mini-living. Nu este ceva neobișnuit să fie prezentă aici o canapea sau fotolii deosebit de confortabile.

Mobilierul poate fi folosit pentru a afișa diferite obiecte de decor, de la vaze speciale, la corpuri de iluminat cu aparență vintage. De asemenea, este o idee bună să folosești pereții pentru a afișa tablouri cu picturi ce înfățișează peisaje rurale.

Balcon în stil englezesc

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Aceleași principii legate de confort și lux, rămân valabile și pentru micul balcon de la etaj. O masă cu două scaune tapițate sau cu perne foarte comode, sunt elemente ce nu trebuie să lipsească. Acesta va fi cadrul intim ideal pentru servirea ceaiului după masa sau a cafelei dimineața. Aici este și locul din care poți admira cel mai bine și grădina care îți înconjoară casa.

Case în stil englezesc: mobilier și elemente importante

A fost deja atins mai sus subiectul fotoliului englezesc, dar acesta nu este singurul element de mobilier care este special. Piesele sunt inspirate din stilul victorian, materialul predominant fiind lemnul în tonuri deschise sau închise. Corpurile pot fi pictate și au un aspect antichizat. Mânerele sunt din metal, cel mai adesea din alamă.

Canapeaua Chesterfield: un element iconic pentru stilul englezesc

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Design-ul interior al unei case sau a unui apartament în acest stil trebuie să includă și o sofa Chesterfield. Design-ul său se păstrează din secolul XVIII, dar încă arată modern și luxuriant.

Tapițeria poate fi realizată din materiale plăcute la atingere, într-o gamă variată de culori: de la crem deschis, la ciocolatiu intens. De multe ori, acest tip specific de canapea, devine punctul central al unei încăperi.

Casa în stil englezesc are o scară cu multe detalii

Case englezesti
Case englezesti
Case englezesti

Scara interioară este realizată având în spate spiritul aristocratic și poate deveni vedeta casei. Treptele pot fi vopsite într-o culoare deschisă sau poate fi păstrată nuanța naturală a lemnului, în timp ce balustrada trebuie să aibă o nuanță plăcută dar nu închisă. Astfel se va crea un contrast ce va completa foarte bine spațiul.

Dacă ești un admirator al culturii britanice este normal să îți dorești ca acest lucru să se reflecte și în modul în care îți amenajezi și decorezi casa. Mai sus ai putut observa care sunt cele mai importante elemente care te ajută să îndeplinești acest obiectiv. Mobilierul, accesoriile pentru servirea mesei, alegerea paletelor cromatice și a textilelor au o mare importanță. Dacă nu ești sigur pe gusturile tale, te poți consulta oricând cu un specialist în design interior. Totuși, nimeni nu va reuși să îți surprindă personalitatea în decorul locuinței, așa cum o vei putea face singur!

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com