Stil eclectic – Repere cheie pentru amenajări neconvenționale

Living in stil eclectic cu canapele si fotolii Kartell

O amenajare în stil eclectic e o aventură în lumea contrastelor și creativității. Chiar dacă nu se lasă ușor definit, eclectismul în designul interior este extrem de permisiv și deseori reprezintă soluția salvatoare pentru cei care nu reușesc să se decidă asupra unui stil decorativ preferat.

Stilul eclectic s-a născut ca o reacție la constrângerile minimalismului, în ultimii ani ai sfârșitului de secol XX. Abordarea este experimentală și armonioasă în același timp, încurajând combinațiile originale care atrag atenția.

Eclectismul în amenajările interioare nu are, însă, un caracter întâmplător. Ca să poți alătura într-un spațiu elemente disparate, din stiluri sau epoci diferite, fără să dai senzația de improvizație, trebuie să coordonezi totuși alte aspecte: proporțiile, cantitatea și culorile.

Iată cum poți realiza o amenajare eclectică în orice încăpere, ținând seama de câteva repere esențiale:

Ce poți găsi într-o cameră amenajată în stil eclectic

  • Fundaluri neutre sau în culori calme: alb, bej, gri, eventual nuanțe pastelate. Dacă vrei să adaugi în încăpere o canapea retro cu imprimeu floral, niște fotolii Art Deco transparente din metacrilat și un candelabru spectaculos cu cristale, atunci ai nevoie de un fundal îngăduitor, care să nu distragă atenția privitorului de la povestea din prim-plan.
  • Obiecte de mobilier din două sau chiar trei stiluri decorative diferite, dar cu proporții similare. De asemenea, și alăturările de obiecte din perioade diferite pot fi specifice unei camere eclectice, cu condiția să fie, totuși, coordonate printr-un element (proporție, culoare sau formă).
  • Combinații neașteptate de texturi care se repetă, însă, de mai multe ori, pentru a exclude aerul întâmplător: suprafețe cu străluciri metalice alături de suprafețe opace, catifea alături de piele sau lemn nefinisat alături de plastic.
  • Un obiect statement, fie că este vorba despre o decorațiune sau despre o piesă de mobilier. Rolul lui este să capteze atenția privitorului și să-ți reflecte personalitatea. Trebuie să fie unic în decor.

Living eclectic cu veioza Kartell Bourgie si canapea Pop Duo

Sugestii de amenajare în stil eclectic pentru baie, bucătărie și living

Baia eclectică și bucătăria eclectică

Baie cu faianta cu desene aleatorii si lavoar pe blat tip bol

Ca să asiguri armonia dintre elemente, poți opta pentru o faianță cu desene aleatorii, coordonate prin culoare, așa cum sunt plăcile ceramice din colecția May de la Iris Ceramica. Modelele reprezintă diverse forme geometrice, dar au un aer unitar și conferă pereților un aspect neconvențional, ușor Art Deco.

Într-o amenajare eclectică poți integra fără ezitare și un design modern sau tehnologii moderne. De exemplu, poți opta pentru un vas WC suspendat Duravit DuraStyle din ceramică sanitară, fără acea ramă interioară dificil de igienizat, tipică vaselor tradiționale. Modelul include și un capac cu închidere lentă, conceput să coboare încet printr-o simplă apăsare a degetului. Vasului de toaletă îi poți adăuga un lavoar de baie pătrat cu montare pe blat și o cadă de baie dreptunghiulară din aceeași colecție.

Accesorii de baie colorate Bemeta Trend-i

Factorul inedit și nota fantezistă pot fi ușor obținute cu ajutorul unor accesorii de baie viu colorate. Băii eclectice din exemplul nostru i s-ar potrivi niște cuiere și suporturi pentru prosoape viu colorate, așa cum sunt accesoriile în nuanțe puternice de roz, galben, verde, bleumarin și roșu din colecția Trend-i de la Bemeta.

Culoarea poate fi dificil de manipulat în spații precum baia și bucătăria, pentru că, de obicei, obiectele sanitare și echipamentele de bucătărie sunt disponibile într-o gamă cromatică neutră (alb, negru, bej, gri, maro, argintiu).

Niște baterii de chiuvetă precum cele de la Teka, cu pipe colorate în galben, roz, portocaliu sau albastru vor da bucătăriei tale acea notă temerară specifică stilului eclectic. Adaugă seturi de farfurii și pahare din PMMA transparent și colorat din colecțiile Patriciei Urquiola, designerul renumit pentru abordarea eclectică și extravagantă.

Bucatarie in stil eclectic cu scaun Kartell Masters Auriu
Farfurii transparente colorate design Patricia Urquiola pentru Kartell

Living eclectic

Într-un living eclectic rolul obiectului statement poate fi jucat de multe elemente, fie de covor, fie de canapea sau de un fotoliu.

Dacă te decizi pentru covor, îți propunem să mizezi pe brandul Missoni Home, ale cărui covoare seduc atât prin grafica stranie, multicoloră și irezistibilă, cât și prin calitatea superioară a țesăturilor.

Scaun design Kartell Masters de Philippe Starck
Scaun si masa pentru living cu design eclectic.

Dacă optezi pentru canapea sau fotoliu, tot ce trebuie să faci este să explorezi colecțiile Kartell. Felul în care brandul italian utilizează plasticul în designul mobilierului de lux este remarcabil. Fiecare piesă este unică și te îmbie la atingere; o canapea din policarbonat transparent iese din tipare și trezește curiozitatea, iar un fotoliu din același material, cu o pernă opulentă și un design clasic completează armonios un decor senzațional în stil eclectic.

Canapea living design Kartell

Vrei să afli mai multe informații despre posibilitățile de amenajare a locuinței tale în stil eclectic?
Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri, într-unul dintre cele două showroom-uri Senso Days din București.