Baia ca spațiu multimedia – trendul Bathroom (R)Evolution

Pop up my Bathroom ISH 2013 (ISH13_VDS_T3_0101)

Specialiștii în trenduri și cei care prezic viitoarele cereri în materie de amenajare și dotare a băilor spun că acest spațiu pe care-l folosim pentru igienă va suferi o transformare radicală. Iar designerii și stiliștii de la ISH, unul dintre cele mai mari târguri de specialitate din lume care are loc o dată la doi ani la Frankfurt, au numit acest trend Bathroom (R)Evolution– adică un tip de baie pentru cei cu o nevoie pronunțată de confort, siguranță și control.

Trendul Batroom REvolution (2)

Odată cu integrarea tehnologiilor digitale, baia este pe punctul de a suferi o transformare fundamentală. Când vine vorba de siguranță, confort și individualizare, băile viitorului nu vor face nici un compromis. Omul, care este în centrul acestui mediu tehnologizat, se va folosi de toate invovațiile pentru a-și face viața mai ușoară, iar experiența în baie va deveni una, nu doar de igienă, ci și pentru o experiență multimedia inedită.

Pop up my Bathroom | Indemann 2013

Baia va fi ușor adaptată cerințelor omului grație noilor tehnologii. Dacă vrei să modifici lumina, ambianța, căldura din baie, pentru că acestea diferă în funcție de anotimp, va fi posibil doar cu o apăsare de buton, o programare inițială sau și mai revoluționar prin comenzi vocale. Lumina nu te va mai deranja dimineața, vei găsi totul călduț și plăcut prin funcția de preîncălzire a pardoselii și a prosoapelor iarna; baia îți va recunoaște obiceiurile și vei avea în surdină la intrarea ei muzica preferată sau vei auzi știrile care te interesează.

Pop up my Bathroom | Indemann 2013

Dar mai mult decât atât, apa de la robinet va curge exact cum îți dorești ca intensitate și temperatură, grație programării inițiale. La fel, dacă ai funcții de cromoterapie, la o simplă apăsare de buton sau comandă vocală, atmosfera va deveni una specială așa cum îți dorești, relaxare sau energizare. Și dacă într-o mașină dotată cu ultimele tehnologii scaunul se încălzește la o simplă apăsare de buton din partea șoferului, de ce n-ar fi aplicată tehnologia asta și când vine vorba despre colacul wc? Ei bine, viitorul asta va oferi pentru mulți, chiar dacă aceste produse există deja, dar sunt acum exclusiviste și din categoria de lux.

Pop up my Bathroom | Indemann 2013

Un alt aspect important al băilor viitorului din trendul Bathroom (R)Evolutionsunt finisajele și suprafețele obiectelor sanitare. Ușor de curățat și întreținut, dar mai mult: foarte sigure. Nu vor exista alunecări, accidentări – totul va putea fi sub control datorită noilor tehnologii digitale integrate. Vei fi avertizat sau, pur și simplu, se previne totul (prin încăzirea prin pardoseală, prin reglarea temperaturii apei). Vor exista de asemenea tehnologii hands-free pentru accesorii, iluminat și curățatul toaletei, spre exemplu. În plus, suprafețele de apă și cele netede ale finisajelor sau dotărilor (panouri de duș, oglizi) vor fi fezabile ca suprafețe de proiecție de lumină și informație. Da, cum ar fi să ai proiectat filmul pe faianță, în timp de faci duș? Incredibil, cu fără dubii!

Pop up my Bathroom | Indemann 2013

Dar baia viitorului propune și multă siguranță, mai ales că se preconizează îmbătrânirea populației. Baia te va asista, atunci când corpul tău nu mai este în toate forțele. Nu va mai trebui să te apleci sau să reglezi apa de la robinet. Vor fi suficiente comenzile vocale. Nu te vei mai chinui să urci în cadă, pentru că vor exista modele de căzi cu uși laterale. Și, dacă ți se face rău, o comandă vocală va anunța direct dispeceratul salvării. Deci, Bathroom (R)Evolutioneste o privire în viitor, unul mai sigur, mai eficient, confortabil și uimitor. Omul se va folosi de tehnologie pentru a-și face viața mai ușoară și mai sigură.

Foto: Constantin Meyer,VDS

Pop up my Bathroom | Indemann 2013