Despre viața urbană modernă putem spune că este dinamică și perfect conectată la cele mai recente inovații tehnologice, dar că are, totuși, un neajuns: suprafața noilor apartamente este prea mică.
Amenajarea unui astfel de apartament mic te poate pune în fața unei provocări a cărei miză este propria ta stare de bine. Decorul spațiului restrâns în care locuiești trebuie să fie echilibrat, bine configurat, funcțional, aerisit și, în plus, să-ți reflecte personalitatea.
Cuprins
7 reguli de bază pentru a amenaja un apartament mic de bloc
Ai putea crede că o locuință mică îți limitează alegerile decorative, însă realitatea este că îți stimulează creativitatea. Nu trebuie decât să ții cont de câteva dintre principiile de bază ale profesioniștilor în materie de design interior.
- Culorile deschise reflectă mai bine lumina și măresc vizual spațiul. Alege pentru pereți și tavan finisaje în nuanțe de alb cu subtonuri calde, indiferent că este vorba despre vopsea, tapet, ori casete decorative din polistiren.
- Adaugă în decor suprafețe transparente, care permit luminii să dezvăluie liniile, formele și texturile obiectelor.
- Nu te feri de suprafețele lucioase ori metalice. Acestea reflectă lumina și dau încăperii un aer glam.
- Într-un apartament mic, tip studio sau garsonieră, piesele de mobilier trebuie să îndeplinească cel puțin două funcții atunci când este necesar. Alege, de exemplu, măsuțe cu spațiu de depozitare și canapele cu mecanism de extindere pentru a elimina nevoia mobilierului suplimentar.
- Lumina naturală este extrem de prețioasă într-o încăpere mică, pentru că o face să pară mai spațioasă. Amplasează pe peretele opus ferestrei o oglindă pentru a amplifica luminozitatea.
- Creează o senzație de continuitate cu ajutorul mobilierului cu picioare, care nu acoperă pardoseala ca un bloc solid. În felul acesta privirea nu se oprește brusc la baza diverselor obiecte, ci poate merge mai departe.
- Creează culoare de trecere cât mai fluide prin fiecare încăpere. Un cămin primitor este un cămin prin care te poți deplasa nestingherit de configurațiile decorului.
Îți vom arăta în continuare cum să aplici aceste reguli de bază în apartamentul tău de dimensiuni mici.
Mobilier multifuncțional pentru living și dormitor
În living și în dormitor poți salva spațiu foarte ușor, dacă te asiguri că le mobilezi doar cu obiecte care, la nevoie, pot avea și utilizări alternative.
Măsuța Kartell Stone – utilitate și aspect prețios
Măsuța Kartell Stone este o piesă de mobilier cu un design pe cât de simplu, pe atât de prețios, realizată dintr-un policarbonat rezistent și reciclabil 100%. Dacă o privești cu atenție, vei vedea că satisface nu doar una dintre cele șapte reguli de bază despre care am vorbit mai sus, ci chiar trei.
- O poți folosi ca măsuță laterală, lângă canapea sau fotoliu, sau ca scaun, atunci când ai nevoie de locuri suplimentare de așezat.
- Este multifațetată, așa că reflectă excelent lumina și conferă strălucire decorului ambiant.
- Pentru că este transparentă, nu obstrucționează privirea și ajută la crearea iluziei de amplificare a spațiului.
Mobilier și obiecte sanitare suspendate în baia mică
O amenajare eficientă, practică și armonioasă a spațiului mic din baie va încerca să nu întrerupă vizual decorul prin corpuri solide plasate direct pe pardoseală, ci va păstra o senzație de continuitate cu ajutorul elementelor suspendate. Nu ne referim aici doar la dulapurile de perete suspendate, ci și la vasul WC și la lavoar.
- Vasul WC suspendat ocupă mai puțin loc și te avantajează când vine vorba de igienizarea pardoselei. În plus, se integrează perfect într-o baie modernă, pentru că rezervorul încastrat în perete îți permite să creezi un decor aerisit și elegant.
- Lavoarul suspendat vine cu aceleași avantaje enumerate mai sus, la care se adaugă și cel al sporirii spațiului de depozitare. În absența piedestalului, poți utiliza suprafața liberă de sub lavoar montând un dulap de bază cu sertare.
Mobilier cu suficient spațiu de depozitare în bucătărie
Scopul soluțiilor de stocare eficiente nu este acela de a încuraja acumularea de obiecte inutile, ci de a păstra locuința cât mai aerisită și ordonată. În bucătărie, poate chiar mai mult decât în celelalte încăperi, ai nevoie de spațiu de desfășurare, chiar dacă suprafața este mică.
Componibilii de la Kartell – comode modulare flexibile și inovatoare
Comodele modulare Componibili de la Kartell sunt exemplele perfecte de mobilier multifuncțional care se potrivesc în orice încăpere. Poți folosi mai multe elemente pentru a compune o coloană verticală de depozitare acolo unde ți-ar fi imposibil să montezi niște rafturi obișnuite. Modulele se îmbină fără lipici sau șuruburi și sunt disponibile într-o varietate de culori.
Simpaticii Componibili se bucură de o popularitate extraordinară încă de la creația lor (1969), și pe bună dreptate. Se adaptează ușor în orice mediu, au o capacitate mare de stocare și, în funcție de culori, se pot integra în orice decor, putând fi folosiți fără probleme ca măsuțe.
Nu uita de accesorii! Acestea sunt esențiale chiar și într-o locuință mică, însă îți recomandăm să mizezi pe obiecte care sunt în același timp frumoase și funcționale, precum lumânările parfumate și vazele decorative.
Sperăm că îți vor fi de ajutor recomandările noastre atunci când vei începe proiectul tău de amenajare a unui apartament mic. Dacă ai nevoie de sugestii de produse și alte sfaturi practice, fă-ți o programare la numărul 021.407.34.34 pentru o ședință de consultanță gratuită, iar specialiștii noștri te vor aștepta în unul dintre cele două showroom-uri din București.