Ce covoare se poartă în living, dormitor, baie?

Ce covoare se poartă în living, dormitor, baie

Un covor sau chiar un preș poate schimba radical aspectul și atmosfera dintr-o încăpere, adăugând personalitate, căldură și culoare. Dar cum să alegi dintre atâtea tipuri de covoare, de la iută și lână foarte puțin prelucrată până la unul modern, contemporan sau persan, sau un covor țesut manual sau un covor din fibre vegetale? Află care sunt ultimele tendințe în materie de covoare pentru living, dormitor, baie, dar și pentru alte spații ale locuinței!

Ce covoare se poartă în living?

Camera de zi este adesea spațiul care este folosit cel mai des în casa ta. Acesta este locul în care vă primiți prietenii, vă întâlniți cu familia și recuperați la sfârșitul zilei cu soțul/soția și copiii. Covorul pe care îl alegeți pentru living ar trebui să fie robust, durabil și să arate bine, de asemenea. Alegeți nuanțe mai închise care nu se vor murdări și vor rezista la o utilizare dură. Asortați covorul la tema decorului și la paleta dvs. de culori.

Într-o cameră de zi formală, care este folosită doar pentru divertisment, opțiunile delicate, cum ar fi un covor persan, vor adăuga un aer de eleganță.

Zona în care se servește masa ar trebui să fie folosită doar pentru masă, iar covorul ar trebui să fie unul care să reziste la eventuale incidente. Optați pentru culori mai închise, sau pentru materiale în culori deschise, dar care sunt rezistente la pete. Materialele cum ar fi cele din nailon, polipropilenă și poliester sunt rezistente la pete și pot fi curățate cu ușurință.

Ce covoare se poartă în dormitor?

Când te dai jos din pat, te simți bine să „aterizezi” pe un covor moale și primitor! Pe lângă faptul că sunt confortabile și moi, covoarele de pluș pentru dormitor trebuie să fie în ton cu gusturile tale, deoarece acesta este un spațiu foarte personal. Această cameră are cel mai mic grad de uzură pentru covoare, deoarece în general este folosită doar noaptea, și poți opta pentru covoare din bumbac, nailon sau lână care să completeze decorul.

Covorașe pentru baie

Covorașul pentru baie trebuie să fie moale, pufos și absorbant, fabricat din fibre naturale. De asemenea, ar trebui să aibă dedesubt un suport de cauciuc cu o aderență bună, astfel încât să nu alunece pe podeaua umedă. Alegeți un material care poate fi spălat în mod regulat, care nu se strică în mașina de spălat și care se usucă ușor. Adaptați tipul de covor la stilul băii.

Covoare și preșuri pentru întreaga casă

Covorașe pentru ușa de intrare

La ușa de la intrare, ar trebui să așezați un mic covoraș din fibre, pentru a se putea șterge pe el pantofii și încălțămintea înainte de intrarea în casă. Acest covoraș ar trebui să fie gros, antiderapant și ușor de curățat. Covorașele din fibră de nucă de cocos sau iută sunt foarte potrivite în acest caz.

Covoare pentru hol

Holul de la intrare este spațiul care oferă prima impresie despre casa ta. Micile covoare sau preșuri atractive din mobilier gros din lână sau nailon, cu motive neobișnuite plasate în centrul holurilor reprezintă o declarație de stil deosebită. Din cauza circulației intense în această zonă a casei, durabilitatea este de o importanță capitală, așa că trebuie alese materiale mai rezistente.

Covoare pentru scări și paliere

Covoarele nu sunt de obicei recomandate pentru scări sau paliere, deoarece dacă vă agățați piciorul ați putea fi în pericol de a cădea. Cu toate acestea, dacă trebuie să aveți un covor în zona scărilor sau a palierului, asigurați-vă că alegeți un material care nu alunecă! Covorașele pentru scări din lână sau iută cu modele sunt o alegere inteligentă. Asigurați-vă că preșurile sau covorașele sunt bătute în cuie sau lipite și că nu se mișcă.

Ca regulă generală, atunci când alageți modelele de covoare, dimensionați-le proporțional cu mărimea camerei. De exemplu, o cameră mare ar trebui să aibă modele mai mari, în timp ce o cameră mai mică poate avea modele mici, repetitive.

Ce covoare se poartă în living, dormitor, baie

O cameră îngustă poate fi făcută să pară mai mare prin amplasarea unui covor cu dungi.

Covoarele alb-negru adaugă un aspect contemporan oricărei încăperi.

Covoarele persane fine cresc în valoare de-a lungul anilor și pot fi considerate un bun prețios.

Din când în când, ar trebui să schimbați poziția covorului, astfel încât toate părțile să se decoloreze sau să se uzeze în mod egal. Încercați să evitați să puneți pe covor mobilă grea, deoarece aceasta va lăsa în timp adâncituri care nu pot fi îndepărtate cu ușurință.

Într-o locuință cu mult spațiu deschis, puteți folosi covoare și mochete pentru a delimita clar un spațiu de celălalt.

Materialul covorului

Alegeți materialul în funcție de utilizare. Covoarele cu păr pufos se simt foarte plăcut sub tălpi, dacă le puneți în dormitor. Un covor folosit în baie ar trebui să aibă proprietăți antiderapante, în timp ce un covor folosit în camera copiilor ar trebui să fie lavabil și suficient de durabil pentru a rezista la răsturnări de lichide și alte produse cauzatoare de pete. Covorașele din fibre naturale (iută, bumbac sau nucă de cocos) se simt mai aspre sub tălpi.

Curățarea și întreținerea covoarelor

Toate covoarele și mochetele ar trebui aspirate în mod regulat pentru a preveni depunerea prafului și pentru a menține un aspect moale și proaspăt. O dată la câteva luni, este bine să fie aerisite la soare. Orice vărsare de lichide colorate trebuie curățată imediat, pentru a preveni instalarea petelor permanente. În cazul scurgerilor de lichide, tamponați-le și folosiți un agent de îndepărtare a petelor care nu decolorează materialul. În cazul covoarelor premium, din materiale mai pretențioase, se recomandă o curățare profesională.

Ce covoare se poartă în living, dormitor, baie

Dacă există fire care ies din covor, nu le trageți, deoarece țesătura s-ar putea desface. În schimb, tăiați-le cu o foarfecă și găsiți o modalitate de a lega capătul liber.

Cum să alegeți între mochete, covoare și preșuri?

Care este diferența dintre un covor și o mochetă? Ambele sunt în esență la fel, singura diferență reală fiind dimensiunea: covoarele sunt mai mici. În mod tradițional, o mochetă era considerat a fi o acoperire de podea fixă și instalată de la perete la perete, dar mochetele de astăzi nu sunt întotdeauna fixe. Cu toate acestea, ele sunt mai mari decât covoarele, care au de obicei o latură de mai puțin de 1,80 m lungime.

În climatele mai reci, mochetele și covoarele sunt uneori folosite pentru toată podeaua, pentru un plus de căldură.

Ce covoare se poartă în living, dormitor, baie

Alegerea dimensiunii covorului

Un covor sau o mochetă nu trebuie să fie prea mic, altfel se va pierde în cameră. În mod ideal, covorul ar trebui să aibă o dimensiune care să definească zona în care este folosit.

De exemplu, dacă este folosit în zona de relaxare, ar trebui să vă puteți așeza mobila pe marginile covorului, în așa fel încât cel puțin cele două picioare din față să fie sub covor.

Dacă aveți două zone cu destinații diferite în living, puteți folosi mai multe covoare pentru a separa și segmenta spațiul.

În cazul în care covorul este folosit sîn spațiul de luat masa, sub masă, acesta trebuie să fie suficient de mare pentru a acoperi spațiul atunci când scaunele sunt scoase. 

În dormitor, cel puțin jumătate din covor ar trebui să meargă sub pat. 

Materialul și textura covorului

Covor din polipropilenă

Moi la atingere, dar rezistente la pete și incredibil de durabile, covoarele din polipropilenă oferă un raport calitate-preț excelent și sunt ideale pentru aproape orice loc din casă. 

Covoare din poliamidă (nailon)

Perfecte pentru o casă în care locuiește o familie mare și activă, covoarele din poliamidă sunt ușor de curățat și rezistă la circulația intensă. Fibrele nu se aplatizează cu ușurință și revin imediat la forma inițială, ceea ce înseamnă că acest covor va arăta bine pentru mai mult timp. Și nu vă faceți griji – noua generație de covoare din nailon este super moale.

Covoare din lână

Lâna este una dintre cele mai rezistente fibre. Este naturală, durabilă și, de asemenea, arată bine. Elasticitatea naturală a fibrelor înseamnă că mocheta sau covorul din lână va reveni rapid la forma sa inițială, după ce călcați pe el. Nu numai că sunt foarte moi, dar covoarele din lână sunt și ușor de curățat. Puteți cumpăra un covor din lână 100% sau puteți opta pentru un amestec. Proprietățile unice ale lânii fac așa încât culoarea să pară mai bogată în fibrele sale, care rețin căldura, acționează ca un ignifugator și, de asemenea, izolează mai bine sunetul. Prețul covoarelor din lână  este mai ridicat decât cel al fibrelor artificiale, dar beneficiile sale fac ca aceasta să fie o investiție bună pentru multe case.

Covoare din sisal

Rezistente și naturale, covoarele din sisal sunt rezistente, confortabile pentru tălpi și au un aspect contemporan. Țesătura tradițională le conferă covoarelor din sisal textura lor distinctivă.

Întreținerea covoarelor

Ce covoare se poartă în living, dormitor, baie

Plasarea covorașelor la toate intrările în casă va ajuta la reținerea murdăriei și a umezelii.

Aspirați-le zilnic, dacă este posibil, în primele câteva săptămâni. Fibrele libere își pot face loc la suprafață, iar acestea vor fi îndepărtate prin aspirare

Dacă o bucată de fibră din covor se ridică mândră deasupra suprafeței, aceasta trebuie tăiată la nivelul celorlalte. Nu o scoateți niciodată.

Aspirarea de rutină va ajuta la prevenirea pătrunderii murdăriei în fibrele covorului și, de asemenea, ajută la menținerea lor în poziție verticală.

După montarea unui covor nou, puteți simți un miros specific. Acesta poate fi cauzat de covorul în sine, de materialul antiderapand de sub el sau de orice adezivi care au fost folosiți. În mod ideal, camera trebuie aerisită prin deschiderea ferestrelor și ușilor, iar mirosul va dispărea în mod normal în câteva zile.

Curățarea și întreținerea covorului vă vor ajuta cu siguranță să îl folosiți mai mult timp, dar, după ani de utilizare, chiar și covoarele de cea mai bună calitate vor sfârși prin a arăta puțin uzate. Dacă vi se pare că este timpul pentru o schimbare de look, răsfoiți gama noastră extinsă de covoare pentru a găsi covorul perfect pentru casa dvs.

Cum să măsurați camera pentru a alege dimensiunea potrivită pentru covor?

Ce covoare se poartă în living, dormitor, baie

Desenați o schiță simplă a casei 

Nu trebuie să fie perfectă, dar măsurătorile trebuie să fie precise. Un desen simplu, cu toate camerele schițate, este tot ce este necesar.

Dacă încăperea este perfect pătrată sau dreptunghiulară, suprafața poate fi calculată prin înmulțirea lățimii cu lungimea. De exemplu, o cameră de 5 m x 2 m va avea nevoie de 10 metri pătrați de mochetă. În cazul covoarelor, este mai simplu: dimensiunea trebuie doar să se încadreze armonios, dar și ca dimensiune, în spațiul respectiv.

Șeminee și nișe

Dacă încăperea dvs. include șeminee sau nișe, trebuie să măsurați suprafața completă fără acestea, deoarece mocheta va fi tăiată în jurul lor.

Obținerea suprafeței finale

Măsurați fiecare suprafață în parte și notați măsura în spațiul corespunzător de pe schiță. Apoi împărțiți camera în dreptunghiuri mai mici, pe care le puteți aduna pentru a obține suprafața totală a camerei. Dacă vorbim despre montarea unei mochete, nu uitați să adăugați 5% în plus la suprafață, pentru că la tăiere și montare vor fi și niște pierderi.

După toate aceste informații, cu siguranță vă este mult mai crat după ce criterii să alegeți covoarele pentru fiecare încăpere din casă. Acum, nu mai aveți decât să răsfoiți oferta noastră variată de covoare de calitate, și în mod sigur veți găsi unele pe gustul dumneavoastră!

Sursa foto: Sensodays.ro