Cafeaua este o băutură iubită de foarte mulți oameni, situându-se în top 3 cele mai consumate lichide, după apă și ceai. Din punct de vedere economic, cafeaua este considerată al doilea cel mai tranzacționat bun din lume, imediat după țiței. În societatea de astăzi sunt puțini cei care își pot închipui începutul unei zile obișnuite fără delicioasa și parfumata cafea, ea fiind considerată un mijloc de socializare, fiind servită într-o ceașcă din porțelan fin, alături de fursecuri, biscuiți sau alte dulciuri apetisante. Alegerea tipului potrivit de cafea, însă, este extrem de importantă, pentru că fiecare persoană are gustul propriu și apreciază anumite caracteristici ale acesteia.
În articolul de mai jos vei descoperi cum a apărut cafeaua și care sunt beneficiile ei, câte tipuri de cafea există pe piață, cum se prăjește pentru a căpăta cele mai fine gusturi, însă vei afla și ce fel de tipuri de cafea preparată poți întâlni în comerț, cum se servesc acestea, precum și unele sfaturi utile pentru a identifica tipul de cafea potrivit gustului personal.
Cuprins
Cafeaua și tipurile de cafea existente pe piață
Extrem de apreciată de toată lumea, cafeaua are un gust diferit, pe care fiecare îl apreciază în funcție de propriile preferințe. Gustul poate fi influențat de unii factori, cum ar fi modul de preparare, cât de fină este măcinată cafeaua, modul în care a fost păstrată. Pe piață există două tipuri populare de cafea, Arabica și Robusta, cu gusturi diferite datorită modului în care au fost crescuți arborii.
Cafeaua cea mai des consumată se prepară la ibric, dar și în alte moduri mult mai moderne, cum ar fi cu ajutorul cafetierei sau a unui espressor. Câteva produse de calitate pot să ofere cafelei un gust și un miros foarte parfumat.
Espressorul automat Bosch TIS30321RW VeroCup 300 are râșniță ceramică, funcție MilkMagic Pro, funcție calc’n’Clean și este de culoare argintie. Printre specificațiile sale pot fi amintite: putere 1300 W, presiune 15 bar, capacitate rezervor 1,4 litri, greutate 7,2 kg.
Cafetiera Bosch TKA6A044 ComfortLine are capacitate de 1.25 litri, putere de 1200W, culoare rosu – antracit și numeroase funcții importante.
Istoricul cafelei și beneficiile acesteia
Legenda spune că, în secolul al IX-lea d.Hr., un păstor etiopian a observat efectele pe care boabele de cafea le au asupra caprelor sale și le-a dus unor călugări Sufi ce locuiau în apropiere. Acest moment este menționat într-un tratat scris despre cafea în secolul al XVII-lea, de către Antoine Faustus Nairon.
De fapt, documentele scrise sunt mai recente decât această dată, mai precis din secolul al XV-lea, cafeaua răspândindu-se din Peninsula Arabică în regiunile din jur, până în Turcia și Africa de Nord. Din secolul al XVI-lea este menționată în Europa, în Veneția, iar în secolul următor apare prima cafenea la Roma.
Olandezii sunt cei care au cultivat-o din ce în ce mai mult în coloniile lor și au ajuns să o importe în Europa la scară mare. În secolul al XVIII-lea, boabele de cafea încep să fie cultivate tot mai mult și în America Centrală și Brazilia, devenind treptat tot mai căutată și mai apreciată și în Lumea Nouă.
Cafeaua aduce cu sine numeroase beneficii celor care aleg să o consume: dă energie și contribuie la eliminarea oboselii, îmbunătățește starea de spirit, ajută oamenii obișnuiți, dar și sportivii pentru a face performanțe fizice, stimulează eliberarea în sânge a unei cantități mari de adrenalină, arde grăsimile, poate reduce riscul de apariție a diabetului, protejează ficatul, reduce riscul de apariție a accidentelor vasculare cerebrale, este o sursă bogată în antioxidanți.
Există și unele precauții de care ar trebui să țină cont, deoarece cafeaua conține cofeină, substanță care ar putea să aducă insomniile, stările de nervozitate și neliniște, greața și vărsăturile, diaree, dureri de cap, anxietate și agitație.
Cafeaua Robusta versus cafeaua Arabică
Cafeaua Arabică (numită și arabă sau de munte) este considerată a fi primul soi cultivat la început (cam 60% din totalul producției astăzi). Ea provine din Etiopia și se remarcă prin aromă parfumată, dulce și ușor acidă. Boabele sunt ușor alungite înainte de prăjire, cu o culoare verde-albăstruie. Sunt cultivate cel mai bine la o altitudine de 600-2000 m și conțin cu 50% mai puțină cofeină decât cafeaua Robustă. Regiunile în care se cultivă sunt America Centrală, America de Sud, Africa, Asia. Pasionații de cafea Arabică recomandă gustul ei, pentru că aroma este mult mai intensă și pentru calitatea superioară.
Cafeaua Robustă (sau Canephora) a apărut la început de secolul al XIX-lea, în Africa Centrală, Africa de Vest, din Guineea până în Uganda. Astăzi este cultivată în Brazilia și Indonezia și acoperă un sfert din producția mondială. Boabele de cafea pot fi cultivate până la 600 m altitudine. Planta înflorește de câteva ori pe an, rezistă foarte bine atacului dăunătorilor, iar boabele conțin mai multă cofeină decât cele Arabica.
Tipuri de prăjire a cafelei
Cafeaua este prăjită pentru a obține parfumul și gustul delicios. Boabele verzi nu au un miros prea intens, dar după ce sunt prăjite vor da aroma și culoarea cafelei. Există mai multe tipuri de prăjire a cafelei: light roasted, medium roasted, dark roasted. Prăjirea ușoară a cafelei oferă o aromă delicată, cea medie oferă cafelei o culoare maro ciocolatie, un gust dulce și o aciditate echilibrată. Cafeaua prăjită puternic este închisă la culoare, afumată și chiar puțin picantă. De regulă, boabele de calitate inferioară au parte de acest tratament.
Tipuri de cafea preparată
Există multe tipuri de cafea, în funcție de modul în care este preparată, dar și de diferite arome adăugate suplimentar. Pentru a potența gustul și aroma, producătorii pot să adauge ingrediente sub formă lichidă sau de tip pudră. Pregătirea cafelei se poate face în variate moduri, dintre acestea fiind prezentate cele de mai jos.
Cafea espresso
Espresso este o cafea tare, preparată la o presiune ridicată, fiind considerată cea mai fină băutură după cafeaua turcească. Se servește în cupe mici. Cantitatea de apă este de 30 ml, iar culoarea cremei trebuie să fie aurie și să se răspândească uniform pe toată suprafața ceștii.
Cafea ristretto
Ristretto (”limitat” în limba italiană) este un termen folosit pentru cel mai scurt espresso, folosindu-se doar 20 ml apă. Este foarte concentrat, practic, așa că se va simți excelent aroma de cafea. Apa este trecută mai rapid prin mașină decât la un espresso normal, dar se folosește aceeași cantitate de cafea. Se eliberează, totuși, mai puțină cofeină, dar mai multă aromă.
Cafea frappe
Din Grecia a apărut un alt tip de cafea preparată, anume frappe-ul, de unde s-a răspândit cu iuțeală în întreaga lume. Se servește cu gheață din belșug și este foarte potrivită pentru zilele toride de vară. Cu ajutorul unui shaker se amestecă 2 lingurițe de cafea instant cu 100 ml apă și zahăr după gust, apoi se agită totul bine pentru a se obține spuma aspectuoasă la final. Se poate adăuga sau nu lapte, fiind sorbită cu ajutorul unui pai.
Cafe latte
Cafeaua este apreciată de tineri și adulți deopotrivă, pentru că are un gust pregnant de lapte și o aromă deosebită, dar și pentru că este mai slabă. Rețeta corectă se obține din amestecul a 180-300 ml de lapte și 60 ml de espresso. Gustul este fin, ușor, cafeaua fiind gustată la orice oră din zi.
Irish Coffee
Acest tip de cafea este unul care a fost preparat pentru prima dată de irlandezii pasionați de alcool, cei care i-au adăugat un ingredient minunat, anume whisky-ul. Practic, se amestecă cafea, zahăr și whisky, plus frișcă. Pentru a obține un aspect deosebit, va fi servit obligatoriu în pahare înalte sau în căni cu toartă.
Cappuccino
Un tip de cafea foarte apreciat în toată lumea este cappuccino, nume provenit de la călugării capucini. Este vorba despre un espresso de 60 ml, la care se adaugă lapte cald și cremă de lapte pentru un gust mult mai fin, mai blând, dar și pentru a obține o cafea mai slabă. Acest tip de cafea preparată reduce tăria cafelei, fiind servit în cupe medii.
Cafeaua turcească
Boabele de cafea sunt măcinate mai fin, cu ajutorul unei râșnițe din alamă. Apa este încălzită într-o oală împreună cu cafeaua, formându-se o spumă densă în partea de sus. Această spumă trebuie, însă, să se dizolve pentru a putea fi băută cafeaua. Se va simți foarte bine o aromă intensă de cafea.
Modul de servire a diferitelor tipuri de cafea
Servirea cafelei contează enorm, unii specialiști fiind de părere că asta influențează mult aroma și plăcerea de a consuma deliciosul preparat. Astfel, este nevoie de câteva obiecte specifice, cum ar fi lingurițele pentru cafea, cestile și cănile, vasul de servire a laptelui, recipientul pentru zahăr. Cei care vor să se bucure de servirea cafelei într-un mod deosebit trebuie să respecte câteva reguli importante.
În primul rând, dacă sunt acasă, ar trebui să opteze pentru un loc deosebit, poate în living, pe balcon sau în curte. În al doilea rând, cafeaua trebuie să fie fierbinte, păstrată în oală sau făcută pe loc la cafetieră sau espressor, chiar și la ibric. Ceașca în care se toarnă cafeaua trebuie să aibă toarta îndreptată spre dreapta, iar farfuriuța este obligatorie, pe ea tronând o o linguriță, așezată, de asemenea, în dreapta. Lângă cafea ar trebui să existe recipiente pline cu lapte, zahăr sau frișcă sau diferite farfurii cu dulciuri potrivite pentru a savura această băutură.
De multe ori se întâmplă ca în preajma unei onomastici o persoană să nu știe ce să ofere în dar unui prieten, unui coleg sau unei cunoștințe. De fapt, este foarte ușor să fie găsit obiectul potrivit, mai ales că majoritatea oamenilor consumă cafea. Printre cadourile potrivite pentru iubitorii de cafea se numără seturile de cești, cafetierele, espressoarele, lingurițele, o cafea cu gust deosebit. Câteva exemple pot fi consultate mai jos.
Vasul de servire a cafelei Villeroy & Boch French Garden Fleurence cu capacitate de 1.25 litri se poate folosi în cuptorul cu microunde și se poate spăla la mașina de curățat vase.
Vasul de servire a laptelui Villeroy & Boch Audun Ferme are capacitate de 0,3 litri și este fabricat din porțelan PREMIUM.
Ceașca pentru cafea de la Villeroy & Boch Mariefleur Gris Basic, de 0.25 litri, este fabricată din materiale de calitate superioară, are design spectaculos și culori plăcute.
Farfuriuța pentru ceașca de cafea Villeroy & Boch Spring Awakening, cu dimensiune de 17 cm poate fi un cadou deosebit pentru orice prieten sau cunoștință. Are formă rustică și culori calde.
Ceașca și farfurioara espresso Villeroy & Boch Amazonia face parte dintr-o colecție extravagantă, inspirată din lumea Amazonului. Este fabricată din porțelan premium și are următoarele dimensiuni: 14 x 11 cm farfuria și 0,08 litri ceașca.
Setul de 6 lingurițe espresso Villeroy & Boch NewWave Demitasse cu dimensiuni de 108mm este fabricat din inox de calitate înaltă, ce se curăță ușor la mașina de spălat vase.
Sfaturi pentru identificarea tipului de cafea potrivit gustului personal
Câteva informații utile despre cafea și tipurile existente sunt esențiale. În plus, este indicată cumpărarea ei din magazinele de specialitate sau de la supermarket, cumpărătorul fiind atent să citească eticheta care va conține unele detalii, cum ar fi țara de proveniență, numele regiunii sau fermei unde au crescut boabele, data la care a fost prăjită etc.
Cea mai bună alegere este cafeaua proaspătă, pentru că are acel gust specific, pe care îl apreciază consumatorul. Trecerea timpului alterează gustul cafelei, care se schimbă parcă printr-o magie. După prăjire boabele își schimbă structura chimică, eliberează dioxid de carbon și uleiurile se oxidează, ceea ce înseamnă că vor avea o aromă mult mai redusă.
Pentru a descoperi gustul preferat se poate merge la o degustare de cafea, acolo unde există numeroase sortimente puse la dispoziție. Altă soluție este să se cumpere acasă diferite tipuri și să se prepare în conformitate cu indicațiile producătorului sau cu cele ale specialiștilor în domeniu, în așa fel încât să se identifice gustul preferat. Cei care au espressoare sau automate de cafea trebuie să aibă grijă ca tipul de cafea să fie compatibil cu aparatul folosit.
Cafeaua, cafetierele, espressoarele, seturile de cești și lingurițe trebuie să fie fabricate din materiale PREMIUM, să aibă un aspect deosebit, elegant, sofisticat, chiar să fie de colecție, pentru că servirea aceste băuturi trebuie să devină o experiență plăcută de fiecare dată.
Setul de cafea pentru 4 persoane Villeroy & Boch For Me Sets, format din 12 piese, este elegant, versatil, cu un design modern-rustic, de culoare albă.
Cafetiera espressor Karl Weiss Exclusive este potrivită pentru 10 cești de cafea. Este fabricată din inox, poate fi folosită pentru orice tip de plită și poate fi curățată la mașina de spălat vase.
Zaharnița Villeroy & Boch Mariefleur Basic pentru 6 persoane are capacitatea de 0.45 litri, culoarea albă și flori în culori pastelate.
În concluzie, pentru a descoperi aroma potrivită a cafelei de dimineață este esențială cunoașterea diferitelor informații în legătură cu soiul de cafea, țara de proveniență, modul de preparare și de servire. Există o mulțime de varietăți ale soiurilor de cafea, de arome și gusturi, iar experimentarea lor nu înseamnă decât timp plăcut, petrecut singur sau în compania prietenilor, colegilor sau a diferitelor cunoștințe, fie ele și ocazionale.
Surse foto:
shutterstock.com
sensodays.ro