Decorațiunile de Paște – Informații utile pentru a crea o atmosferă veselă și creativă

Decorațiuni de Paște

Paștele este una dintre cele mai cunoscute sărbători în religia creștină. Ea și-a păstrat valoarea și importanța spirituală, mai mult decât Crăciunul, care a devenit tot mai comercial pe măsură ce timpul a trecut. Mulți români păstrează tradițiile cu strictețe, iar ouăle roșii, pasca, mielul și apa sfințită continuă să rămână pe masa de Paște. Decorarea casei cu această ocazie devine o preocupare a celor ce își doresc din răsputeri să creeze o atmosferă deosebită în locuințe, nu doar să se delecteze cu o mâncare delicioasă.

În articolul de mai jos, vei descoperi informații interesante despre decorațiunile de Paști, despre importanța lor în realizarea unui mediu intim, vesel și cald pentru întreaga familie, despre principalele tipuri de ornamente și cum pot fi personalizate acestea. De asemenea, vei putea consulta idei inedite de aranjamente, care pot fi puse în practică simplu, în așa fel încât musafirii să fie impresionați.

Decorațiunile și importanța lor în organizarea Paștelui acasă

Decorațiuni de Paște

Paștele rămâne o sărbătoare a familiei, un prilej de bucurie și de întâlnire. Din acest motiv, casa și masa gazdelor trebuie să arate spectaculos, iar atmosfera să fie în ton cu acest moment important din punct de vedere religios. Multe dintre gospodine se întrec în a crea mese îmbelșugate și nu uită să pună pe ele ciorba de miel gustoasă, drobul plin de trufandale de sezon, friptura delicioasă făcută pe grătar, ouale roșii, pasca și cozonacul aburind. Bucatele îmbie la timp plăcut petrecut împreună.

Deși totul arată foarte bine pe masa atent dichisită, totuși, sărbătoarea parcă are de suferit din cauza lipsei decorului pascal. Ar da bine niște aranjamente prin casă și câteva strecurate printre bucate, nu-i așa? Întreaga locuință trebuie îmbrăcată în veșminte festive, pentru că vor aduce un plus de veselie atmosferei, iar oaspeții se vor simți și mai bine primiți.

Înfrumusețarea interiorului casei este garantată de folosirea unor ornamente bine confecționate, cu design modern sau clasic, în ton cu tendințele actuale sau păstrând tradiția adânc înrădăcinată. În plus,  primăvara care și-a făcut apariția a trezit întreaga natură la viață, pentru a completa decorul.

Designul ornamentelor de Paște

Decorațiuni de Paște

Detaliile sunt foarte utile în a crea o atmosferă veselă în casă, iar ornamentele de lux pot să imprime eleganță, rafinament și stil. Strălucirea primăverii va pătrunde în interior, cu siguranță, dacă vor fi utilizate câteva decorațiuni deosebite:

  • elemente vintage (porțelanul rămâne o atracție 100%);
  • elemente tradiționale (boluri și borcane cu ouă, suporturi de pahare cu flori, aranjamente cu crenguțe și lalele);
  • elemente amuzante (accesorii în formă de iepurași, ouă de ciocolată uriașe);
  • elemente realizate handmade (coșulețe din răchită umplute cu flori parfumate, citate inspiraționale puse în rame pe perete).

Personalizarea ornamentelor pascale

Pe masa de Paște vor fi așezate diferite aranjamente spectaculoase, ce pot fi personalizate în funcție de musafirii care vor veni în vizită. Copiii sunt atrași de astfel de lucruri și, uneori, chiar vor să plece cu ele acasă. De exemplu, în dreptul locului pe care va fi așezat micuțul se pot pune figurine de ciocolată (iepurași, ouă, coșulețe, flori).

Pentru adulți, decorațiunile pentru masă amuzante sau care să le amintească peste ani de acest moment minunat petrecut alături de gazde (o ramă cu o fotografie împreună, coș cu ouă din lemn de calitate) ar putea fi altă idee senzațională. Ornamentele pascale pot fi personalizate pe loc sau pot fi realizate cu mult timp înainte ca musafirii să sosească.

Decorațiuni de Paște

Tipuri de ornamente de Paște

Aranjarea casei și a mesei cu diferite obiecte devine un proiect complex, pe care oricine și-l poate pune la punct în minte, apoi în practică, în așa fel încât ziua Învierii lui Iisus să fie un prilej de bucurie și de relaxare pentru toți cei prezenți, iar atmosfera să fie veselă și lipsită de griji. Decorațiunile elegante, sofisticate, chic trebuie să fie căutate cu multă atenție, pentru că sunt destul de greu de găsit sau de realizat.

Deși există tentația de a aduna o mulțime de ornamente pascale și a le îngrămădi în toată casa sau pe masă din dorința de a demonstra celor prezenți că sărbătoarea Paștelui nu trece neobservată, totuși, aglomerarea prea mare ar putea să dăuneze aspectului general al locuinței. Eleganța și frumusețea decorului sunt create de simplitate, cu atenție la toate detaliile, inclusiv la cele legate de numărul potrivit de aranjamente.

Decorațiuni pentru casă cu ocazia sărbătorii pascale

La fel ca și de Crăciun, toată lumea este preocupată intens de decorarea casei pentru întâmpinarea sărbătorii de Paște. Răbdarea și îndemânarea devin garanția transformării locuinței într-un palat ca-n povești. Câteva idei interesante pentru realizarea unui aranjament pascal pot fi considerate și cele de mai jos:

  • într-o vază transparentă se pun ouă colorate împreună cu flori aromate, de primăvară;
  • într-un cofraj colorat sunt așezate ouă albe, sparte la capătul de sus, pentru a face loc unor rămurele cu flori parfumate;
  • un aranjament în formă de coroniță poate fi transformat într-unul de Paște prinzând câteva ouă și o fundiță din material luxos;
  • ghiveciul cu bradul de Crăciun poate fi împodobit cu ouă colorate și readus în casă pentru a servi și decorului pascal;
  • câteva ghivece, vaze, borcane sau sticle cu flori de sezon (zambile, ghiocei, narcise, lăcrămioare) pot fi așezate din loc în loc prin casă;
  • cojile de ouă (tăiate pe jumătate) pot deveni suporturi pentru bomboane;
  • într-un coș de sârmă se introduc ouă încondeiate de diferite culori și se lasă la vedere, pe o piesă de mobilier alături de masă;
  • suporturile de lumânări parfumate sunt puse pe masă la începutul prânzului sau al cinei, apoi pot fi mutate pe o piesă de mobilier din apropiere.

Cele mai apreciate ornamente vor fi cele cu flori, fluturi, iepurași, puișori sau ouă, dar pot fi utilizate și altele mai eficiente și mai impresionante pentru privirile oaspeților, precum pernele decorative, cuverturile de primăvară, gălețile cu plante, lenjeriile de pat colorate, stickerele de oglindă cu inimioare, ramuri înflorite sau suporturi pentru lumânări și candele.

Nu doar livingul poate fi decorat de Paște, ci și celelalte camere, chiar și ușa de la intrare sau spațiul verde din curte până la poarta pe care vor intra musafirii. În fața casei sau în grădină poate fi creată o atmosferă de poveste cu ajutorul instalațiilor, al iepurașilor de mari dimensiuni sau al baloanelor uriașe. Se poate completa totul cu prezența lămpilor solare și a felinarelor atârnate în pomii din preajmă.

Decorațiuni pentru masa de Paște

Masa de Paște trebuie să fie gătită de sărbătoare cu diferite aranjamente, nu doar cu mâncarea delicioasă, ce va face cu ochiul oaspeților. Decorațiunile au rolul de a înveseli ambianța și de a aduce spiritul festiv în interior. În afară de farfurii, boluri, platouri, vasul de servire a supei sau ciorbei, setul de tacâmuripaharele de vin sau de apă, nu pot lipsi nici alte lucruri care aduc un plus de frumusețe:

  • vesela cu motive florale sau într-o singură culoare (unii preferă negru pentru că aduce cu sine eleganța și luxul);
  • vesela cu motive pascale poate fi și ea o idee bună, dar este folosită o singură dată pe an;
  • vază cu flori de sezon, tăiate scurt pentru a permite oaspeților să se vadă unii pe ceilalți;
  • lângă farfuria fiecărui invitat se poate pune și un mic cadou, pe care acesta să-l ia cu el la plecare;
  • lumânările parfumate nu pot lipsi, dar nu cele cu o aromă mult prea puternică, deoarece ar putea altera mirosul mâncării.

Înainte de a fi aranjate toate decorațiunile, gazda va alege o față de masă cu un model pascal sau una albă. După ce s-a decis asupra acestui amănunt, va ține cont de cromatica aranjamentelor ce le va confecționa singură sau le va lua din comerț.

O țesătură albă este alegerea corectă în această situație, deoarece poate fi asortată cu multe alte culori. Se pot crea asociații interesante și dacă este crem, albastru, verde, galben sau somon. Specialiștii sunt de părere că fondul pe care vor fi aplicate decorațiunile pascale trebuie să fie uni și asortat cu setul de vase.

Idei deosebite de decorare pentru Paștele petrecut acasă

Decorațiuni de Paște

Aranjarea locuinței și mesei într-un mod extraordinar se face rapid cu ambiție, imaginație și creativitate. Câteva obiecte cu design modern sau vintage, cu aspect luxos, care să servească drept bază pentru crearea unor aranjamente de Paște și care să facă impresie în rândul celor care vor trece pragul casei cu ocazia acestei sărbători religioase, pot fi exact ceea ce trebuie pentru a definitiva cu succes proiectul.

Aranjamentele pentru Paște pot fi:

  • clasice;
  • moderne;
  • handmade;
  • amuzante etc.

Decorațiuni de Paște în culori deschise


Decorațiunile alese trebuie să se asorteze cu interiorul locuinței, mai ales cu camera în care vor intra musafirii. Culorile alese vor fi în ton cu primăvara și se poate opta lejer pentru verde, galben, portocaliu, roșu, roz, mov.

În această perioadă, culorile au și o semnificație diferită de cea obișnuită. Este indicat să se țină cont de acest aspect în decorarea locuinței. Roșul reprezintă semnul vitalității, galbenul aduce în prim plan lumina Soarelui, verdele este folosit ca simbol al renașterii și speranței, iar negrul reprezintă eternitatea.

Aranjamente de Paște realizate handmade

O idee interesantă de decor pentru Paști poate fi ușor de pus în practică doar cu ajutorul obiectelor deja existente în casă. Nu va fi nevoie decât de timp, puțină voință și imaginație. În cazul în care creativitatea nu există, pot fi consultate o mulțime de idei și sfaturi utile pe Internet. Iată câteva:

  • Se aleg mai multe tipuri de recipiente (boluri decorative, vaze, pahare, borcane, cutii, ghivece) și se vor transforma în diferite suporturi. Ele vor fi umplute cu iarbă artificială (cea proaspătă se usucă repede). Pe acest pat verde vor fi așezate ouăle colorate;
  • Realizarea unui ou ornament nu este o misiune foarte grea. Se umflă câteva baloane, apoi se lipesc fire de bumbac pe ele și se lasă la uscat. Apoi, se vor sparge baloanele și rezultatul va fi unul impresionant;
  • Șervețelele elegante, din material luxos, pot fi transformate în diferiți iepurași. Pe Internet există tutoriale care pot învăța pe oricine să creeze aceste modele amuzante;
  • O altă idee inedită este așezarea pe canapeaua din living a unor pernuțe din catifea, mătase sau alt material premium, pe care au fost cusute diferite motive pascale (ouă, iepurași, flori, mesaje).

Aranjamente pascale florale

Câteva buchețele de flori de primăvara pot fi utilizate în decorarea mesei sau interiorului unei case cu ocazia Paștelui. Elegante și colorate, ele se combină în diferite moduri cu ouăle roșii și cu crenguțe de copac, sau pot fi puse în vaze transparente, pur și simplu, pentru a fi admirate și mirosite. Cele mai frumoase aranjamente florale sunt cele realizate din lalele, zambile și narcise.

  • Un decor deosebit se face din narcise așezate într-o vază mică, legată cu o panglică colorată sau albă. Vaza va fi așezată pe o farfurie împreună cu ouă de diferite culori;
  • Într-un coșuleț împletit se lipește un burete umed, învelit în aluminiu, în care se vor fixa diferite flori colorate. Pot fi introduse și ouă ceramice, pictate manual, lumânări în formă de puișori etc;
  • O vază largă se umple cu flori de sezon, tăiate scurt, apoi se adaugă ramuri cu muguri și plante verzi.

Florile sunt de nelipsit din orice casă, mai ales în această perioadă, ele transformând locuința într-un cămin, și pot fi de orice mărime, culoare sau formă. Pentru a le prelungi cât mai mult viața și a le pune în valoare frumusețea, va fi nevoie de prezența unor vaze, boluri, glastre arătoase, de lux, acestea reușind practic să creeze aranjamente spectaculoase, care vor fi admirate de toți. Aceste decorațiuni vor reuși să scoată din umbră colțurile interiorului și să le facă vedete.

În concluzie, aranjamentele senzaționale pentru Paște (ornamentele florale, ouăle încondeiate, iepurașii, lumânările) pot crea ușor, cu îndemânare și creativitate, atmosfera potrivită acestei sărbători, încât timpul petrecut alături de familie și rude să fie unul plăcut, de calitate și să lase multe amintiri colorate în mintea tuturor.

surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

sensodays.ro