Desfundarea chiuvetei – de ce se înfundă chiuveta și metode prin care o poți desfunda în siguranță?

Desfundarea chiuvetei

Când totul merge ca pe roate, chiuveta, fie ea de la baie, fie de la bucătărie, se înfundă. Treburile casnice nu așteaptă, așa că, în acest moment, desfundarea ei este singura soluție. Dar cum desfunzi chiuveta în siguranță? Și cum ajunge ea să se înfunde? Răspunsul la aceste două întrebări, dar și câteva măsuri de prevenție care să te țină departe de astfel de situații neplăcute, sunt în acest articol.

De ce se înfundă chiuveta? Motive pentru care chiuveta de la baie/bucătărie se înfundă

Problema înfundării chiuvetei nu este o enigmă. Mulți dintre noi știm de ce se înfundă chiuveta, dar nu la fel de mulți luăm și măsuri de precauție pentru a evita neplăcerile care vin odată cu o chiuvetă înfundată.

Dacă vorbim de bucătărie, resturile de mâncare se amestecă cu detergentul, cu uleiul de gătit care ajunge în țevi, și le înfundă. Scurgerea apei se face mult mai greu, iar treburile casnice durează de două ori mai mult. La baie, resturile de săpun, pastă de dinți și alte produse de curățat, în amestec cu părul adunat în scurgere înfundă țevile. Țevile înfundate se văd în felul în care apa se scurge, dar se și simt. Și nu-i deloc plăcut. Mai exact, depunerile capătă un miros deranjant, miros care confirmă că este momentul ca țeava să fie desfundată. Desfundarea se face folosind produse specifice, dar și instrumente speciale.

Cum desfunzi chiuveta? Metode prin care poți desfunda chiuveta în siguranță

metode prin care poti desfunda chiuveta in siguranta

Chiuveta de bucătărie sau chiuveta de baie, poate fi desfundată cu ajutorul soluțiilor profesionale (granule, geluri), dar și cu soluții preparate în casă, din ingrediente simple precum oțet, bicarbonat de sodiu ori sare/zeamă de lămâie și o parte apă fiartă. 


În cazul în care soluțiile de desfundare nu reușesc să dizolve depunerile și să elibereze țevile, se folosesc instrumente speciale pentru desfundat chiuveta. Poate fi o pompă de desfundat sau un cablu metalic flexibil, special conceput în acest sens. Îi mai spune și „șarpe de desfundat” și este foarte ușor de găsit în magazinele de profil. Se întâmplă ca soluțiile să nu fie eficiente în cazul în care pe țevi s-au format deja „dopuri” mari de depuneri, care împiedică parțial sau complet scurgerea apei. Soluțiile profesionale/handmade de desfundat chiuvete sunt recomandate, în schimb, în caz de depuneri minore, situație în care își fac foarte bine treaba. Dacă se întâmplă ca, nici soluțiile, profesionale sau nu, și nici instrumentele de desfundat să nu dea roade, va fi nevoie de ajutorul unui instalator. Pentru căzi și cabine de duș, o soluție profesională recomandată este soluția de desfundare scurgeri Ravak Turbo Cleaner, care dizolvă chiar şi depuneri mari din țevile de scurgere ale căzilor şi cabinelor de duş.

După ce ai desfundat chiuveta, și nu numai, curăță bine și dezinfectează întreaga suprafață. Folosește produse care să nu atace chiuveta (materialul din care este realizată), și care să aibă grijă de pielea și sănătatea ta. Două dintre produsele de curățare și igienizare profesionale recomandate sunt crema de curățare chiuvete din inox Franke și spray-ul de curățare chiuvete din fragranit Franke. Sunt produse biodegradabile, cu un miros plăcut, potrivite pentru utilizare zilnică.

Măsuri de precauție:

  • nu arunca niciodată ulei de gătit în chiuvetă (colectează și dă mai departe uleiul uzat centrelor speciale de colectare și reciclare);
  • nu lăsa resturi alimentare să ajungă în chiuvetă, și mai apoi în țevi – cafea, orez, făină, coajă de ou, paste;
  • nu arunca niciodată părul în chiuvetă (chiar și părul de la bărbierit);
  • folosește o sită pentru chiuvetă, atât la bucătărie, cât și la baie;

Dintotdeauna a fost mai ușor să previi decât să tratezi, așa că, acum că știi ce ai de făcut, nu lăsa o chiuvetă înfundată să-ți dea treburile zilnice peste cap. Ai grijă să nu faci nimic din cele menționate mai sus, iar dacă se întâmplă, totuși, să ajungi în situația în care chiuveta de baie sau bucătărie să se înfunde, ajută-te de instrumentele potrivite și eliberează țeava de scurgere. 

Sursa foto: sensodays.ro, unsplash.com