Dormitoare de lux: Ce trebuie să schimbi pentru a transforma o încăpere banală într-una elegantă

Dormitoare de lux

Pentru multe persoane, dormitorul este cea mai importantă cameră din locuință. Și pe bună dreptate, cred experții, care spun că transformarea lui dintr-un spațiu simplu pentru dormit într-un refugiu de relaxare nu este un moft, ci o investiție în sănătate, cel mai valoros lucru pe care îl deții. 

Adulții ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore în fiecare noapte ca organismului să se refacă. Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre ei nu reușesc să se odihnească suficient. Un dormitor elegant este cel mai bun mod pentru a te asigura că orele tale prețioase de somn sunt cât se poate de satisfăcătoare. 

Cel mai probabil, petreci în jur de 8 ore în acest spațiu, dar acestea au un impact major asupra modului în care vei începe ziua următoare. Din acest motiv, este recomandat să te concentrezi pe decorul camerei în care te odihnești. 
Află de la Sensodays tot ce trebuie să știi despre designul dormitoarelor de lux.

Ce caracteristici au dormitoarele de lux

Decorul dormitorul tău necesită la fel de multă atenție precum celelalte camere ale casei, în special dacă dorești să adaugi elemente luxoase și rafinate. 

Una dintre caracteristicile unei astfel de încăperi este iluminarea corectă. Un dormitor poate avea un design interior plăcut, dar obiectele responsabile de luminat au puterea de a schimba sau chiar compromite întregul aspect. Pentru a te asigura că nu greșești în această privință, ia în considerare atât felul în care arată corpurilor de iluminat, precum și efectul pe care acestea îl creează în toate zonele camerei.

Alte detalii care exprimă luxul sunt ordinea și cursivitatea. Un dormitor plin ochi cu mobilier nu va avea niciodată un aspect elegant. Nu este nimic mai rău decât să vezi o cameră decorată cu bun gust, dar stricată de cabluri electrice, noptiere pe care sunt depozitate fel și fel de obiecte care nu trebuie să existe acolo sau o dezordine generală. Dacă încăperea este mică, ia în considerare un pat cu compartiment special creat pentru a pune diferite lucruri sau o bancă otomană poziționată la capătul lui. Noptierele ar trebui să găzduiască doar lămpi elegante și vaze de diferite mărimi.

De ce astfel de recipiente? Fiindcă florile înfrumusețează instantaneu o încăpere și creează de la bun început o atmosferă liniștită și primitoare. De la buchete simple, cu o singură floare și fire verzi, până la aranjamente mai sofisticate, plantele „injectează” eleganță și adaugă o notă personală oricărei scheme de design interior. De asemenea, având o influență puternică asupra simțurilor, parfumul lor sau a unei lumânări adaugă instantaneu un plus de lux imediat ce intri în dormitor.

În ultimul rând, tratamentul potrivit pentru ferestre are capacitatea de a îmbunătăți orice colț al camerei, așa că țesătura și textura pe care o au perdelele, jaluzelele sau obloanele face diferența. Cea corectă poate accentua impactul întreg al camerei.

Cum poți transforma un dormitor banal în unul luxos

Eleganța, armonia și rafinamentul sunt calități proprii ale conceptului de lux. Nu este suficient să aduci laolaltă obiecte sau mobilă prețioasă pentru a crea un dormitor elegant, pe lângă faptul că acestea pot distruge atmosfera și, astfel, interfera cu odihna. Fiecare element de mobilier, detaliu, combinație de culori, efect de lumină trebuie gândite încât să răspundă într-un mod echilibrat și armonios la nevoile tale de stil și eleganță.

Planificarea unui design și alegerea stilului sunt pași pe care trebuie să-i gândești chiar înainte de începerea etapei de proiectare. Totuși, este posibil să-ți transformi dormitorul în unul luxos, chiar și după ce i-ai stabilit aspectul, cu ajutorul a câtorva piese.

Pentru început, trebuie să știi că asta înseamnă înlocuirea unor articole de mobilier, ca de exemplu, patul, care este, fără îndoială, punctul central al unui dormitor, atât din punct de vedere funcțional, cât și stilistic. El dictează estetica întregii camere, întrucât este punctul în jurul căruia este conceput un dormitor de lux. În plus, este factorul principal care influențează calitatea somnului. Dacă rama și salteaua nu sunt de calitate, poți spune „la revedere” unei odihne mulțumitoare.

Calitatea este un alt aspect fundamental. Pe lângă materialul folosit, scheletul patului trebuie să fie excelent și capabil să asigure confortul maxim. Același lucru este valabil și pentru saltea, pilota și lenjerie, a căror țesătură e necesar să aducă un plus stilului ales pentru designul general al dormitorului.

Chiar și pernele pot funcționa ca ornamente decorative elegante. Un material cu aspect prețios și bogat, care complimentează decorul ales și mobila va ajuta semnificativ la creșterea sentimentului de lux.

Tăblia patului merită o mențiune specială: este un element opțional pentru orice suprafață de dormit, având o valoare pur estetică. Deci, dacă este adăugată, se dovedește a fi foarte utilă pentru o aparență mai bogată a dormitorului. Din acest motiv, indiferent dacă este căptușită sau tapițată, cu detalii aurii sau lemn sculptat și decorat, merită, cu siguranță, o șansă.

Fiindcă este modalitatea sigură de a crește factorul glam al camerei, alege una cu o caracteristică notabilă, cum ar fi o culoare îndrăzneață, o formă unică, cu o înălțime impresionantă sau dintr-o țesătură superbă, precum catifeaua.

Ce nuanțe sunt potrivite dormitoarele de lux

Despre culoarea camerei, află că luxul nu este realizat prin culoare, dar poate fi îmbunătățit de aceasta. Nuanțele neutre și combinațiile monocromatice, însoțite de accente mai mult sau mai puțin luminoase și vii, ajută la evidențierea elementelor decorative, a liniilor și materialelor care sunt adevărații purtători ai luxului din dormitorul tău.

De fapt, utilizarea mai multor puncte de lumină poate oferi un impuls design-ului sofisticat și relaxant al camerei, la fel cum diferența o fac corpurile de iluminat și lămpile de calitate.

Lumina și culoarea susțin pe deplin ideea decorului de lux în dormitoare, dar adevărații protagoniști sunt patul și restul mobilierului folosit în amenajări. Este vorba despre materialul din care sunt fabricate, calitatea premium și obiectele decorative prețioase, toate potrivindu-se în mod natural stilului definit de detaliile menționate mai sus.

Există, de asemenea, o serie de piese practice, care completează look-ul dormitoarelor luxoase: oglindă mare, scaune/fotolii din catifea, covoare și perdele.

Un truc pe care designerii îl folosesc pentru a adăuga strălucire unei camere este să așeze o oglindă pe perete deasupra fiecărei noptiere, în spatele lămpilor. Acest lucru nu doar că oferă lumină, dar creează senzația că încăperea este mai mare.

Reguli Feng Shui pe care le poți aplica într-un dormitor elegant

Dacă există o singură cheie pentru un aranjament adecvat al dormitorului Feng Shui, aceasta este evitarea încăperilor cu grinzi expuse. Totuși, dacă ele sunt prezente, experții acestei arte te încurajează să ții mobilierul de lux departe de ele. Un alt lucru important, la fel ca și-n cazul unui design luxos, este păstrarea ordinii. 

Un dormitor dezordonat nu este bun pentru fluxul de energie, chiar dacă mobila se află la locul potrivit. Nici plăcut privirii nu este un astfel de decor, așa că încearcă, pe cât posibil, să ții lucrurile în ordine. În acest sens, poți apela la ajutorul unor suporturi de calitate sau la transformarea unei camere în dressing.

O altă regulă generală a artei Feng Shui spune să te asiguri că vârful capului să fie aproape de un perete solid, ceea ce înseamnă că tăblia patului trebuie poziționată cât mai aproape de acesta. Dacă nu este posibil, specialiștii recomandă să ții ușa închisă când te așezi pe suprafața de dormit.

Este important și patul pe care îl alegi. Un cadru din lemn masiv sau cu o căptușeală solid tapițată sunt cea mai bună alegere pentru crea echilibru în Feng Shui. Trebuie evitate tăbliile cu mai multe panouri sau paturile cu rafturi de depozitare la vedere.

Decorarea pereților – ce se potrivește în dormitoarele luxoase

Alegerea unei singure nuanțe pentru a da viața pereților ți se poate părea banală, așa că designerii vin cu tot felul de variante inovative. De exemplu, te poți folosi de tonurile pământești pentru a obține o atmosferă luxoasă. Cum? Joacă-te cu modele geometrice, pentru a oferi camerei o caracteristică interesantă. Pentru un plus de eleganță, completează decorul cu lumini minimaliste, care sunt extrem de discrete.

Dar, orice ai încerca, o să afli că niciun lucru nu va reuși vreodată să reflecte luxul dacă nu este atins de auriu sau ceva asemănător, precum culoarea muștarului. 

Genul de galben care nu este prea luminos și tipul de auriu nu foarte strălucitor pot face minuni pentru dormitorul tău. 

Nu te poți decide cu privire la o temă centrală? Atunci îmbină câte puțin din toate stilurile. Trucul care face totul să se amestece plăcut este combinarea a maximum trei teme de culori. 

De asemenea, e posibil să aduci atmosfera fermecătoare a spa-ului în propriul dormitor. Secretul pentru obținerea unui astfel de look este să integrezi cât mai multe elemente din natură. De exemplu, optează pentru pereți din lemn lăcuit, candelabru și o fereastră mare, din lemn masiv.

Modele de amenajări: dormitoare de lux clasice și moderne

Dormitorul este încăperea ta privată, sanctuarul care te eliberează de rutina unei vieți aglomerate, un loc în care îți odihnești spiritul și unde poți fi tu însuți. Sunt încă câteva motive în plus pentru a crea o cameră care să-ți ofere seninătatea și confortul de care ai nevoie, cu o doză egală de lux și atractivitate estetică.

Înainte de a începe să te gândești la numere și să-ți faci griji cu privire la cât de mult ar putea dura finalizarea procesului de decorare, iată câteva idei și modele de dormitoare de lux, care te vor inspira și îți vor stimula creativitatea:

Vaza Kartell I Shine
Detalii și mai multe imagini >>> https://www.sensodays.ro/vaza-kartell-i-shine-design-eugeni-quitllet-20x33cm-transparent.html
Vaza LSA International Space Gold
Detalii și mai multe imagini >>> https://www.sensodays.ro/vaza-lsa-international-space-gold-h15cm.html

După cum ai aflat din rândurile de mai sus, un design luxos al dormitorului îți permite să te joci cu multe elemente, inclusiv cele practice, precum lenjeriile și pernele. Tot secretul stă în faptul că trebuie să menții o linie curată, cursivă și să mizezi pe calitate. De exemplu, un decor minimalist în care integrezi ornamente deosebite, cu finisaje premium, poate fi cea mai inspirată alegere.

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash,com, Pexels.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre dormitoarele de lux

Cum pot transforma dormitorul în unul de lux?

Un amestec stratificat și atent de materiale și texturi va oferi spațiului tău un aspect personalizat, luxos. Combină elemente din metal, sticlă, lemn, textile și articole din piele pentru a crea un aspect elegant și primitor.

Cât de util poate fi un dormitor de lux?

Chiar dacă mobilierul este unul de înaltă calitate, iar finisajele sunt premium, un dormitor de lux este la fel de util ca orice altă încăpere de acest gen. Diferența este făcută de confortul sporit și elementele luxoase, care transformă complet atmosfera în una relaxantă și aerisită. 

Care este cel mai potrivit pat pentru un dormitor de lux?

Fiindcă patul este elementul cel mai important al unui decor de lux, unul confortabil, spațios, care este realizat din materiale de calitate este cel mai potrivit pentru dormitor.

Care e cea mai mare greșeală în Feng Shui pentru dormitor?

Dacă patul tău este în linie cu ușa, energia ta va fi extrasă constant noaptea. Chiar și unul așezat prea aproape de ușa dormitorului este considerat a fi greșit în Feng Shui. Pentru a crea o energie bună, trebuie să acorzi atenție asupra poziționării acestui element de mobilier.

Este bine sau rău să depozitezi lucruri sub patul din dormitor?

Specialiștii consideră că obiectele depozitate în acest mod inhibă fluxul de aer sub pat și acest lucru duce la creșterea căldurii în saltea. Consecința acestui fapt este apariția umidității, care se acumulează în suprafața de dormit și sub ea.