Futurism – Un stil artistic în vogă, perfect pentru amenajarea casei tale!

Amenajare in stil futurist

Futurismul este o mișcare artistică și socială, care a luat naștere în Italia, la începutul secolului al XX-lea. Acesta a avut influență asupra multor domenii – precum pictura, sculptura, designul, filmul, arta sau moda – și a revoluționat abordările estetice, oferind o nouă pespectivă. În designul interior, acest curent a luat amploare în ultima vreme, fiind extrem de apreciat și utilizat în alcătuirea unor combinații decorative unice și speciale.

În acest articol, vei afla cum să abordezi acest stil pentru a da un aer futurist și aparte casei tale!

Amenajarea casei în stil futuristic

Dacă dorești să-ți decorezi casa într-un stil futurist, este bine să te preocupi de fiecare cameră în parte. În funcție de încăpere, poți învăța în ce fel să abordezi procesul decorativ, pentru a crea un ansamblu estetic unitar. De regulă, obiectele pe care le poți alege trebuie să iasă în evidență prin aspectul lor special – formă, culoare, funcții, etc. Acestea sunt caracteristicile de bază de care trebuie să ții cont atunci când pornești pe acest drum al amenajării futuriste, deoarece curentul artistic a adus inovații și invenții unice în acest segment al artei. Livingul, dormitorul, baia și bucătăria sunt încăperile principale cărora le poți da un aer nou, aranjându-le omogen și complementar, pentru a crea o casă originală și inedită, în totalitatea ei.

Livingul în design-ul futurist

Livingul este una dintre camerele în care petreci cel mai mult timp în fiecare zi și, de asemenea, reprezintă locul în care îți poți primi musafirii. De aceea, trebuie să acorzi o atenție specială acestui spațiu, fiindcă el îți va ghida, deseori, starea de spirit zilnică. Este bine să dai frâu liber imaginației și creativității tale, pentru a pune o amprentă personală autentică asupra spațiului respectiv. Totuși, nu uita să ții cont și de pasiunile tale, fiindcă acesta este factorul care definește cel mai bine felul în care casa devine a ta.

Iată câteva idei pe care le poți pune în practică pentru a-ți decora livingul într-un stil futurist:

 • Canapeaua

Canapeaua este, de obicei, elementul central al sufrageriei, atât datorită mărimii sale, cât și din perspectiva rolului pe care îl are. Așadar, este firesc ca acest obiect să merite considerație și, deci, să fie ales cu un interes deosebit. Poți opta pentru modele de canapele speciale, care să nu se conformeze șabloanelor clasice. Orientează-te către forme ieșite din comun sau către un design excepțional și original. Variantele modulare sunt exemple perfecte pe care le poți cerceta, fiindcă le poți gestiona aranjamentul așa cum dorești – ceea ce înseamnă că poți jongla cu piesele constituente, creând configurații unice și personalizate.

 • Lumina

În orice spațiu, lumina este extrem de importantă în crearea atmosferei ambientale. Atât lumina naturală care vine de afară, cât și cea artificială, au rolul de a crea o încăpere primitoare, relaxantă și armonioasă. Pentru a adopta un stil futurist chiar și la acest mic nivel decorativ, alege corpuri de iluminat inedite, care să schimbe cu totul înfățisarea livingului tău. Pentru un cadru specific unui film sci-fi, poți găsi modalități creative de a te juca cu lumina – leduri, benzi luminoase, ghirlande de becuri, etc. Cu ajutorul lor, poți influența coloristica sufrageriei și atmosfera generală din cameră.

 • Spațiile de depozitare

Fie că ai în living corpuri de depozitare diverse, fie că este locul în care ai biblioteca, acestea sunt elemente importante de care trebuie să ții cont în alcătuirea unui spațiu unitar din punct de vedere stilistic. De obicei, astfel de obiecte de mobilier masive atrag atenția și influențează, în mod direct, aspectul întregului spațiu. Încearcă să te îndepărtezi de variantele clasice și încearcă să ieși din zona de confort, chiar și în privința acestor mici detalii. Biblioteca este un loc bine organizat, perfect pentru cărțile tale. Însă, ce ar fi dacă ai opta pentru structuri și forme moderne? Descoperă opțiunile posibile și găsește noi metode pentru a-ți depozita lucrurile preferate!

 • Obiectele decorative

Obiectele decorative sunt esențiale și au un puternic impact asupra ansamblului estetic. Covoarele, tablourile, draperiile și orice accesoriu care este integrat in living pot schimba cu totul aspectul camerei. Alege nuanțe cromatice care să se potrivească între ele, însă ține cont, în permanență, de ceea ce te bucură pe tine. Dincolo de regulile de design pe care le recomandă specialiștii, este bine să-ți asculți intuiția și să mergi pe ceea ce îți ghidează instinctul. Dat fiind că în sufragerie petreci mult timp, privirea ta are nevoie de plăcere și bucurie la vederea obiectelor din jur. Așa că nu uita acest detaliu important și găsește echilibrul propice între recomandări și gusturile proprii.

Amenajare in stil futurist

Dormitorul în design-ul futurist

Dormitorul poate că nu este la fel de expus ca livingul, însă este important din punctul de vedere al confortului necesar. Această încăpere trebuie să fie o oază de relaxare, ideală pentru odihnă și un somn liniștit. De aceea, designul interior trebuie să țină cont și de acest factor extrem de esențial, pentru a nu deturna scopul principal al acestei camere. Există, totuși, câteva obiecte cu care te poți juca în voie, pentru a crea un decor minunat și autentic.

 • Patul

Patul este piesa centrală din dormitor, așa că trebuie să aibă un look atractiv, dar să fie și confortabil. Te vei îndrăgosti, cu siguranță, de păturile care nu seamănă cu cele obișnuite. De regulă, forma geometrică este cea care are un puternic cuvânt de spus în ceea ce privește designul finit. Încearcă modele inedite, care să iasă în evidență prin structura și alcătuirea lor. Totuși, nu uita să testezi și nivelul de confort – acesta este un detaliu esențial pentru a avea parte de un somn odihnitor și sănătos. Alege accesorii care să te întâmpine cu numeroase calități și caracteristici potrivite pentru corpul și preferințele tale.

 • Spații de depozitare (comodă, noptieră, șifonier, etc.)

Și în această încăpere, spațiile de depozitare trebuie să fie bine organizate și definite pentru a contribui pozitiv la stilul întregului spațiu. Există numeroase șifoniere, dressing-uri, comode și noptiere care să aducă un plus de rafinament dormitorului tău. Nu te limita la versiuni simple, ci experimentează modele excentrice sau extravagante, care să fie în ton cu aspectul futurist pe care ți-l dorești. Dă dovadă de curaj și amenajează-ți camera de dormit pe gustul tău, inspirându-te din multiplele idei pe care le ai la dispoziție.

Amenajare in stil futurist

Baia în design-ul futurist

Baia are caracteristici speciale de design, datorită specificului său. Astfel, orice fel de obiect sanitar sau decorativ trebuie să fie util, rezistent, dar și atractiv din punct de vedere estetic. Din fericire, există numeroase inovații de ultimă generație și pentru acest colț al casei tale. Testează câteva propuneri și descoperă posibilitățile pe care le ai:

 • Cada

Din ce în ce mai multă lume renunță la modelele clasice de cadă, optând pentru geometrii originale și design-uri atractive. Astfel, te poți orienta cu încredere către căzi de baie de tip freestanding, sau către opțiuni care conțin nenumărate funcții extraordinare pentru relaxare (hidromasaj, sistem audio, etc.). Orice stil actual împrumută idei și noțiuni din curentele precedente – așa că vei recunoaște, poate, elemente specifice unei anumite perioade, care capătă un nou sens în contextul utilizării moderne. De asemenea, dacă nu ai spațiu suficient pentru a-ți echipa baia cu o cadă, poți oricând să iei în calcul varianta unei cabine de duș, care reprezintă o opțiune la fel de contemporană, cu diferite feluri de abordări estetice, care vin în întâmpinarea ta, ajutând la decorarea unei băi de dimensiuni reduse.

 • Lavoarul

Lavoarele pot deveni adevărate opere de artă, dacă îți plac cele cu configurații aparte. Ca și în cazul altor obiecte decorative, inovația stă, de obicei, în formă și structură. Astfel, există articole de diferite feluri, care îmbină utilul cu plăcutul, într-o manieră elegantă și stilată. În funcție de preferințele tale, vei alege ce ți se potrivește. Însă, nu uita: chiar și formele geometrice au sensul lor și trebuie să se afle într-o armonie unitară. Dacă ai o apetență pentru lavoarele rotunde, pătrate, sau dreptunghiulare, încearcă să repeți acest pattern structural și în restul încăperii sau casei. Există o multitudine de lavoare care, cu siguranță, îți vor îndeplini toate criteriile pe care le ai.

 • Obiecte decorative

Pe lângă principalele obiecte sanitare pe care le poți instala la tine în baie, un factor important în stilistica băii sunt decorațiunile și accesoriile.  Acest gen de lucruri – precum savonierele, diferitele tipuri de suporturi, sau coșul de gunoi – sunt elemente indispensabile, care nu numai că sunt utile și folositoare, ci au un efect considerabil asupra întregului ansamblu de design. Astfel, găsește o zonă cromatică atractivă pentru tine și încearcă să îmbini totul într-un mod cât mai uniform. Vei vedea că aceste mici obiecte pot schimba cu totul întreaga încăpere, dacă sunt alăturate într-un mod optim. 

Bucătăria în design-ul futurist

Bucătăria poate că nu este un loc la fel de cosy precum livingul sau dormitorul, însă aspectul său contează în structura stilistică a întregii case. Chiar dacă rolul acestei încăperi este unul mai degrabă legat de utilitate decât de relaxare, nu trebuie să ignori designul și caracteristicile ei. Iată câteva zone în care poți face mici ajustări estetice:

 • Electrocasnice

La fel ca în cazul celorlalte încăperi din casă, există câteva obiecte de bază care îți atrag privirea în bucătărie. Electrocasnicele, indiferent de dimensiunea lor, creează totalitatea decorațiunilor din acest spațiu. Frigiderul, aragazul, cuptorul – sunt electrocasnice de dimensiuni mari, care îți pot transforma complet camera, oferind un aer special. De asemenea, și cele de dimensiuni mai mici influențează, în mod direct, decorul, așa că acordă atenția potrivită fiecărui element în parte. Alege sisteme și structuri inovative, care să aducă o notă futuristă și modernă bucătăriei tale.

 • Accesoriile

Accesoriile din bucătărie nu trebuie ignorate atunci când îți dorești să redecorezi. Tacâmurile, fața de masă sau ustensilele sunt obiecte aparent mici, însă ele pot schimba major întregul look al bucătăriei tale. Regula este aceeași – alege accesorii de bucătărie stilate și rafinate, care să se potrivească în contextul estetic pe care l-ai ales. Încearcă să nu combini mai multe genuri de design, fiindcă s-ar putea să fie o discrepanță prea mare între ele. Poți alătura maxim 2 tipuri de decor, care să se completeze reciproc. Informează-te și pune în aplicare sfaturile specialiștilor în domeniu, pentru a căpăta siguranță și pricepere în arta decorațiunilor interioare.

Așadar, stilul futurist este din ce în ce mai căutat și mai apreciat, fiindcă este o modalitate estetică de a organiza și decora spațiile interioare și exterioare. Totul, însă, se reduce la preferințele tale – dacă ai o pasiune pentru astfel de idei decorative, nu ezita să le pui în practică și să schimbi cu totul aspectul casei tale!

Sursă foto: shutterstock.com

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre futurism

Ce înseamnă design futurist?

Designul futurist presupune obiecte și decorațiuni ieșite din comun, cu forme și structuri aparte.

Ce este arhitectura futuristă?

Arhitectura futuristă este un curent artistic modern care promovează abordări inovatoare la nivel de construcții și amenajări.

Cum este o mobilă futuristă?

Mobila futuristă este caracterizată prin forme geometrice, tăieturi aparte, cu un aspect asemănător cu cele din filmele sci-fi – acest lucru se aplică la canapele, fotolii și orice piesă de mobilier.

Ce trăsături și caracteristici are futurismul?

Futurismul se caracterizează prin originalitate, gândire de tipul outside the box, inovații tehnologice și hi-tech.

Cum se manifestă futurismul în artă?

Futurismul este un curent care există în mai multe domenii artistice – pictură, design, teatru, film, etc. În funcție de caracteristicile fiecăruia, forma de manifestare este diferită.