Iluminatul pentru mansardă – idei creative pentru o atmosferă deosebită, cu alegeri moderne de amenajare

Iluminatul pentru mansardă

Mansarda are capacitatea de a fi un spațiu ideal pentru relaxare în timpul liber. Se poate crea o amenajare interesantă, ținându-se cont de particularitățile spațiului avut la dispoziție. Poți pune mai ușor în practică ideile creative de design, pentru că ai posibilitatea de a trece peste nevoia de armoniza stilul mansardei cu al celorlalte încăperi. 

Există, cu toate acestea, anumite provocări când vine vorba despre realizarea unei amenajări rafinate. În mansardă, opțiunile de corpuri de iluminat trebuie adaptate formei și unghiurilor speciale ale spațiului. Este nevoie de o stabilire atentă a fiecărui detaliu, pentru a se obține o impresie de ansamblu plăcută și pentru a se evita un aspect prea încărcat, care poate să creeze impresia de restrângere a spațiului.

Iluminarea mansardei, ținând cont de caracteristicile pereților

În mansardă, un aspect important de luat în considerare este înălțimea pereților. Aceștia au forme diferite, ceea ce îți permite să aplici din plin ideile de amplasare a corpurilor de iluminat. În funcție de locul disponibil pe o anumită latură a mansardei, se poate crea un punct de interes al amenajării care să conducă privirea înspre latura verticală a încăperii și să pună accentul pe forma inedită a pereților. Iată ce soluții poți alege, în funcție de caracteristicile acestora:
Pentru peretele care se află sub unghiul acoperișului, poți alege corpuri de iluminat care reprezintă, totodată, și decorațiuni ce atrag privirile. În funcție de lățimea acestuia, poți așeza una sau două aplice, care să reprezinte punctul focal al întregii amenajări murale. ApliceleIdeal Lux cu două surse de lumină, cu design elegant compus din metal satinat, abajururi textile și elemente decorative inedite.

Iluminatul pentru mansardă
Detalii aici

Peretele de pe latura ferestrei, dacă aceasta există, poate fi pusă în evidență prin spoturile Eglo, care, întrucât au mărimi reduse, se potrivesc pentru a fi amplasate chiar și în spații înguste. Design-ul acestor corpuri de iluminat este divers, utilizându-se sticla opacă, suprafețele lucioase de metal și metalul filigranat.

Corpuri de iluminat pentru mansardă, alese în funcție de înălțimea încăperii

Un alt aspect important este și înălțimea încăperii. Mansardele cu tavanul jos pot să pară înghesuite, dacă se adaugă prea multe elemente de mobilier și corpuri de iluminat. De aceea lumina în mansardă trebuie să fie utilizată, astfel încât să nu se accentueze efectul unghiului accentuat al acoperișului. 
Pentru o mansardă cu o înălțime considerabilă, poți alege, pentru a accentua spațiul disponibil pe verticală, pendule Kartell cu aspect modern, care pot atrage privirile spre centrul încăperii sau spre zona în care sunt amplasate. Acestea se caracterizează prin varietatea de stiluri și materiale, care aduc în prim-plan elemente clasice reinventate, pentru a se încadra într-un spațiu modern, dar și prin design-ul insolit și experimental, realizat prin cele mai noi tehnologii.

Iluminatul pentru mansardă
Detalii aici

De asemenea, pentru a valorifica spațiul avut la dispoziție, candelabrele moderne Ideal Lux sunt o alegere interesantă. Spre deosebire de cele cu aspect clasic, acestea pun în evidență mai ales brațele metalice rotunjite, care susțin suporturile pentru becuri realizate din sticlă delicată, în formă de lumânări sau abajururi.
În afară de acestea, se pot amplasa în centrul tavanului și plafoniere impunătoare Eglo, cu aspect avangardist, numeroase surse de iluminat cu halogen, împodobite cu elemente de cristal fațetate într-un mod neașteptat, pentru a crea jocuri deosebite de lumină.

Pentru o mansardă joasă, iluminarea ar trebui să se realizeze mai degrabă pe verticală, prin intermediul veiozelor sau al lampadarelor. Astfel, poate fi lăsată liberă zona de sus a încăperii, pentru a crea iluzia de lărgire spațială. Sunt potrivite corpurile de iluminat  Artemide, pentru că au culori neutre și suprafețe transparente, astfel că nu îngreunează aspectul de ansamblu.

Sunt potrivite și lampadarele Eglo, caracterizate de suportul subțire din oțel și suporturile pentru becuri cu un aspect geometric accentuat. Astfel, poți ilumina în mod potrivit mansarda, fără a avea impresia că spațiul devine prea încărcat. 
De asemenea, poți alege și plafoniere sau aplice de perete Artemide, cu un efect insolit prin design-ul care realizează efecte unice de lumină și culori deschise, care contribuie la crearea impresiei unui spațiu vast.

Soluții pentru iluminarea mansardei, potrivite pentru design-ul ales

Alegerile pentru luminarea mansardei trebuie să țină cont și de stilul în care este amenajată încăperea. Stilurile moderne se pretează foarte bine pentru acest spațiu al casei, întrucât pun accent pe funcționalitatea îmbinată cu rafinament. Astfel, obții un design elegant, fără un efect de încărcare exagerată.
Amenajările moderne se caracterizează prin funcționalitatea pieselor de mobilier și a decorațiunilor care particularizează aspectul încăperii. De aceea, este indispensabilă crearea unui aspect degajat și echilibrat în mansardă, fără a renunța la elementele inovative și neobișnuite, ce pot fi introduse cu succes prin intermediul soluțiilor de iluminat potrivite.

Corpuri de iluminat pentru o mansardă amenajată în stil ultramodern

După cum indică denumirea acestui stil, se pune accent pe elementele de mobilier și pe decorațiunile care îmbină armonia cu un design geometric inovativ. De aceea, corpurile de iluminat pentru mansardă trebuie să pună accent pe cel mai înalt grad de originalitate. 

Veiozele Kartell se remarcă prin aspectul influențat puternic de era tehnologică și de noile dezvoltări din domeniul tehnicii. Sunt folosite procedee neobișnuite de modelare a materialelor, astfel încât să fie obținute efecte neașteptate ale luminii. Elementele de decor clasice sunt reluate și adaptate unor idei inovative, sau sunt folosite sugestiile inspirate de industria aerospațială.

Iluminatul pentru mansardă
Detalii aici

O altă variantă de luat în considerare pentru un interior ultramodern reușit în cadrul mansardei sunt și suspensiile Artemide, remarcabile prin design-ul cu amprentă futuristică, metodele inedite de nuanțare a sticlei, astfel încât să se obțină echilibrul perfect între opacitate și transparență, precum și prin soluțiile pentru o dispersare eficientă a luminii și a căldurii.

Pentru că stilul ultramodern se inspiră foarte mult din alte stiluri moderne precum cel industrial, poți apela și la plafonierele Ideal Lux care se inspiră din aspectul țevilor, pentru a crea un design urban surprinzător. De asemenea, tot cu aliniere la stilul industrial sunt și corpurile de iluminat cu care pun în prim-plan becurile propriu-zise, nesusținute de suporturi decorative. În acest sens, pendulele Eglo și Ideal Lux îți oferă câteva opțiuni interesante, bazate pe becurile suspendate.

Alegeri pentru iluminarea unei mansarde în stil contemporan

Stilul contemporan se înclină mai ales către crearea unui efect de confort într-un spațiu modern, care să nu fie caracterizat drept rece și impersonal. Sunt folosite mai ales culorile neutre, precum alb și negru, iar design-ul se remarcă prin liniile accentuate și formele geometrice îndrăznețe. Acest lucru nu înseamnă că nu există și detalii surprinzătoare care atrag privirea și adaugă o notă personală. 

Luminile din mansardă este de preferat să aibă o nuanță caldă, pentru crearea unei atmosfere primitoare, într-un cadru care pune mai degrabă accent pe funcționalitate. Corpurile de iluminat care se pretează cel mai bine pentru acest tip de amenajare sunt cele din metal și sticlă opacă sau transparentă. 
Acestea nu au dimensiuni impunătoare, ci este de preferat să se impună privirii cât mai puțin cu putință. Aplicele de perete cu suprafețe metalice și design simplu Ideal Lux sunt foarte potrivite prin liniile clare care le caracterizează și prin dimensiunile echilibrate.

Iluminatul pentru mansardă
Detalii aici

De asemenea, corpurile de iluminat Lucis, realizate din sticlă opacă suflată manual, cu reflexii opaline, sunt o opțiune bună pentru a obține un aspect discret, dar în același timp surprinzător prin modul de realizare și prin calitate.
În afară de acestea, se remarcă și aplicele Globo, cu forme geometrice drepte, susținute de suporturi de metal auriu, cromat sau cu efect antichizat, astfel încât să poți obține contrastele dorite în cadrul amenajării mansardei.

Cele mai potrivite elemente pentru iluminat într-o mansardă minimalistă

Stilul minimalist se caracterizează prin liniile geometrice simplificate și culorile neutre, care contribuie la crearea unei impresii de spațiu aerisit și degajat, cât mai apropiat de natură. Iluminatorul pentru mansardă joacă un rol important, pentru că astfel ai la dispoziție cât mai multă lumină naturală ce accentuează efectul de vastitate a spațiului și pune în valoare alegerile de amenajare.

În ceea ce privește sursele de lumini artificiale din mansardă, acestea se caracterizează prin aspectul simplu și elegant, fără ornamente inutile, care ar putea încărca impresia vizuală pe care o creează ansamblul. Pentru un efect discret, dar distins, alege aplice și plafoniere Eglo, ce se remarcă prin design-ul revoluționar al formelor delicate și fusiforme, acestea oferind un efect de plutire și o iluminare delicată.

Sunt o opțiune potrivită și aplicele Ideal Lux, care se remarcă prin formele geometrice utilizate în mod creativ, pentru a obține piese pentru iluminat caracterizate de simplitate, dar în același timp oferind o experiență inedită la nivel vizual.

Dacă dorești ca accentul să cadă preponderent corpurile de iluminat alese, aplicele și lustrele Artemide sunt o alegere foarte bună, întrucât îmbină armonios inovația aspectului care atrage toate privirile, cu nuanțele și materialele care aduc în prim-plan ideea de simplitate.

Iluminatul pentru mansardă
Detalii aici

De asemenea, suspensiile Kartell by Laufen, cu aspect minimalist, pot fi utilizate pentru a crea un punct focal în cadrul unei amenajări care pune preț pe lejeritate, dar în același timp pe cea mai înaltă calitate.

Corpurile de iluminat de la mansardă trebuie să fie adaptate necesităților spațiale din această încăpere a casei. Luând în considerare spațiul de pe pereți, forma și unghiurile acestora, poți realiza o atmosferă propice relaxării, dar fără a lipsi rafinamentul. 

Sursa foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre iluminatul pentru mansardă

Ce corpuri de iluminat să aleg pentru o mansardă joasă?

Pentru o mansardă joasă, sunt potrivite mai ales corpurile de iluminat care permit iluminarea pe orizontală a mansardei. Evită să amplasezi pe tavan pendule sau lustre voluminoase, care accentuează impresia de spațiu redus. În schimb, așază veioze și aplice pentru perete în zonele cele mai importante ale camerei, cum ar fi masa de lucru sau lângă pat.

Ce corpuri de iluminat să aleg pentru o mansardă înaltă?

Mansardele cu o înălțime semnificativă îți permit să așezi pe tavan pendule sau lustre lungi, care pun în valoare întinderea spațială pe verticală. În funcție de stilul în care amenajezi mansarda, poți alege lustre cu elemente din cristal și structură metalică cu aspect de bronz sau aur, pentru un look clasic, sau corpuri de iluminat moderne cu design neobișnuit, care pun în valoare suprafețele de metal și materialele inedite.

Ce corpuri de iluminat să pun pe pereții mansardei?

Cele mai indicate corpuri de iluminat pentru pereții mansardei sunt aplicele de perete care servesc drept decorațiuni. Mai ales în cazul peretelui de sub unghiul acoperișului, poți alege această soluție pentru decorarea murală potrivită. Alege obiecte de acest fel care se remarcă prin design-ul neobișnuit, astfel încât să obții un punct de interes, care atrage toate privirile.

Ce corpuri de iluminat să aleg pentru o mansardă minimalistă?

Corpurile de iluminat pentru o mansardă minimalistă trebuie să pună accent pe liniile geometrice clare, precum și pe culorile neutre. Ca piesele de mobilier și decorațiunile, acestea pun accent pe efectul de spațiu larg și aerisit. Alege aplice de perete cu design simplu și elegant, precum și pendule sau lustre cu cât mai puține ornamente. Altă opțiune sunt spoturile, pe care să le amplasezi în cele mai importante locuri ale mansardei, pentru a avea confortul necesar.

Ce lustre să aleg pentru mansardă?

Stilul lustrelor pentru mansardă depinde de design-ul amenajării. Pentru o mansardă înaltă, alege lustre voluminoase, cu ornamente bogate, care să pună accentul pe tavan și pe unghiurile specifice acestuia. Dacă mansarda este joasă, poți alege lustre simple, cu aspect inovativ, create din materiale și prin tehnici neobișnuite. Pentru o mansardă în stil contemporan sau minimalist se potrivesc lustrele cu forme geometrice accentuate, iar pentru stilul ultramodern apelează la obiectele inspirate din tehnologie.