Amenajarea apartamentului de 4 camere: modalități de a-ți transforma locuința într-un spațiu care să te reprezinte

Amenajarea apartamentului de 4 camere

 Atenția la detalii, rafinamentul și calitatea finisajelor sunt cele trei elemente care scot o locuință din anonimat, transformând-o într-un spațiu demn de coperțile unei reviste. Deși tendințele în materie de design interior sunt într-o continuă schimbare, un apartament amenajat la granița dintre clasic și modern va reuși întotdeauna să treacă testul timpului.

Un astfel de spațiu este caracterizat nu numai de calitatea mobilierului și a elementelor de uz casnic, cât și de valorile ascunse deseori în micile detalii: culori și forme, texturi, obiecte decorative. Toate aceste aspecte trebuie să îndeplinească atât un rol estetic, cât și o funcționalitate care să-ți transforme apartamentul într-un loc optim al confortului și recreerii, pe care să îl poți numi, cu mândrie, „acasă”.

Citește acest articol pentru a afla care sunt cele mai importante principii de amenajare a unui apartament cu 4 camere și cum le poți aplica în designul propriei case.

Amenajarea apartamentului cu 4 camere: reguli de design interior pe care trebuie să le urmezi pentru o amenajare armoniasă și echilibrată

    Înainte de a începe procesul de amenajare a apartamentului, este important să ai în vedere anumite aspecte care țin de structura arhitecturală și de designul general al imobilului. Acest lucru îți va fi de mare ajutor în planificarea întregului procedeu, oferindu-ți susținere în alegerea cromaticii și materialelor, a pieselor de mobilier potrivite și a detaliilor ornamentale.

         Stilul arhitectural al clădirii sau complexului în care este localizat apartamentul reprezintă unul dintre aspectele care, după regulile clasice ale designului interior, ar trebui să influențeze în mod direct amenajarea acestuia. Astfel, dacă imobilul tău este situat într-o clădire cu un stil arhitectural de inspirație tradițională, precum cel baroc sau romantic, configurația interioară trebuie să reflecte acest lucru printr-o cromatică neutră sau caldă și prin finisaje aflate în echilibru cu arhitectura exterioară. În cazul în care clădirea în care este conținut apartamentul are un aspect ultra-modern, este important să incluzi acest lucru în designul interior prin modele geometrice, linii drepte sau finisaje minimaliste. Desigur, acest lucru poate varia în funcție de preferințele și de gusturile personale.

Un al doilea aspect de o importanță majoră în amenajarea unui apartament de dimensiuni mari este designul general pe care ți-l dorești în imobil. Este esențial ca acesta să fie uniform și echilibrat pe întreaga suprafață a acestuia. În funcție de preferințele personale, de tendințele actuale și de ceea ce te reprezintă, stabilește o direcție stilistică înspre care să te îndrepți în amenajarea apartamentului. Alege piesele de mobilier, corpurile de iluminat, electrocasnicele și corpurile sanitare astfel încât acestea să formeze o structură armonioasă atunci când procesul de amenajare este finalizat.

O mare varietate a stilurilor încurajate de tendințele designului interior permite armonizarea reciprocă a acestora, deci poți experimenta cu ele dacă sunt reprezentative pentru tine. Stilul Art Deco, spre exemplu, poate fi echilibrat cu stilul modern de inspirație vintage Mid-Century. Designul industrial, la rândul său, poate fi pus în balanță cu tendințele rustice ale stilului Farmhouse.

Design interior într-un apartament de 4 camere: ghid de amenajare a fiecărei încăperi

Luxul, rafinamentul și eleganța reprezintă valori care pot diferi de la o viziune la alta, pe care specialiștii în design interior le interpretează și le personalizează în funcție de gusturile personale ale fiecărui client în parte. Cu toate acestea, deși aspectul imobilului trebuie să te reprezinte și să se afle în echilibru cu propriile preferințe, există câteva principii generale de design care te pot inspira în alegerea optimă a mobilierului și decorațiunilor.

Idei de amenajare a dormitorului

Dormitorul reprezintă, în esență, spațiul dedicat confortului absolut, odihnei și recreerii. Aceste valori trebuie să fie facilitate de felul în care alegi să amenajezi această cameră, de la piesele principale de mobilier, la sistemul de iluminat, decorațiuni și finisaje. Află, în continuare, care sunt detaliile care îți pot transforma dormitorul în propriul sanctuar dedicat clipelor pur personale:

  • Gama cromatică

         Având în vedere funcționalitatea acestei camere, dormitorul este caracterizat, după specialiștii în design, prin monocromatism. Gama cromatică minimalistă folosită în general în amenajarea acestuia este compusă din tonuri variate ale culorilor calde, neutre sau pastelate.

         Dacă îți dorești un dormitor de inspirație feminină, poți utiliza nuanțe dominante de crem, roz-pal sau piersică. Folosește elemente de accent în tonuri închise, precum obiecte decorative sau textile, pentru a rupe echilibrul cromatic absolut și a crea un raport de contrast în interiorul camerei.         În cazul unui dormitor de inspirație masculină, gama cromatică recomandată de experți este alb-negru, cu albul ca dominantă. Îndreaptă-te către obiecte de mobilier confecționate din materiale solide și impunătoare, precum lemnul masiv sau oțelul inoxidabil, în nuanțe reci și închise.

  • Textura

         Textura reprezintă elementul de accent care poate armoniza în mod optim monocromatica dormitorului. Aceasta poate fi atinsă prin folosirea unei lenjerii de pat confecționate din satin, mătase sau bumbac țesut în jacquard. Pernele decorative și cuverturile realizate din materiale prețioase și fine la atingere reprezintă, de asemenea, puncte de accent care pot echilibra aspectul general al camerei. Pentru a crea echilibrul ideal între estetică și confort, utilizează pilote confecționate din materiale naturale precum bumbacul, umplute cu puf și pene de gâscă.

  • Piesele de mobilier

         Reprezentând inima și punctul central al dormitorului, patul poartă în sine esența acestei camere. Din acest motiv, este esențial ca acesta să emane grandoare, romantism și rafinament. Pentru a mobila dormitorul, începe prin a alege un pat masiv cu un design minimalist. Tăblia acestuia poate fi transformată într-un punct focal al camerei, care să exprime prin designul său aspectul general al încăperii. Dacă direcția stilistică a dormitorului este stilul vintage adus în contemporaneitate, pielea tapițată în motive geometrice sau liniare poate echilibra în mod optim această tendință. Dacă dormitorul este, în schimb, amenajat într-un stil minimalist sau clasic, paturile din piele tapițată în mod simplu, fără incursiuni artizanale, sunt ideale pentru a păstra balanța dintre simplitatea cromatică și bogăția texturală a detaliilor.

Salteaua reprezintă, de asemenea, un aspect de o importanță majoră în amenajarea dormitorului. Constituind atât elementul care completează și echilibrează atât designul patului, cât și spațiul care influențează într-o foarte mare măsură calitatea odihnei, aceasta trebuie să fie confecționată, în mod ideal, din fibre naturale moi sau spumă cu memorie.

Saltelele semnate Magnifex, realizate din materiale de înaltă calitate și cu miez Elioform, susțin în mod optim formele corpului în timpul stării de veghe, oferind sprijin ferm pentru o un somn profund și extrem de odihnitor. Pentru maximizarea confortului, asociază salteaua Magnifex cu pernele confecționate din spumă de memorie din aceeași gamă.

 Adaugă un plus de confort dormitorului accesorizând patul cu o banchetă somptuoasă confecționată din piele naturală, într-o gamă cromatică neutră. Noptierele pot fi poziționate în mod simetric, pe fiecare lungime a patului. Pentru un design general absolut uniform, poți alege comode din lemn tapițate cu piele. Dacă direcția stilistică de amenajare este contemporană sau ultra-modernă, o noptieră realizată dintr-un material metalic, precum inoxul, poate reprezenta punctul de accent ideal pentru perturbarea monocromaticii și contrabalansarea designului general al camerei.

  • Corpurile de iluminat

Schema de iluminat reprezintă o componentă cheie, care poate schimba în mod radical aspectul dormitorului. Pentru a accentua patul ca punct central al spațiului, plasează în stânga și în dreapta sa două veioze ambientale. Dacă ai anumite obiecte decorative pe care îți dorești să le scoți în evidență, precum bibelouri prețioase sau tablouri rare, poți face acest lucru prin intermediul aplicelor de perete sau spoturilor.

Amenajarea livingului

Pentru că sufrageria reprezintă spațiul dedicat, în cea mai mare măsură, socializării și vieții zilnice petrecute alături de persoanele apropiate, aceasta reflectă cel mai mult designul general și stilul arhitectural al imobilului. Din acest motiv, ea trebuie să fie mobilată cu extrem de multă atenție, în funcție de direcția stilistică și de planul de compartimentare al apartamentului.

Amenajarea apartamentului de 4 camere

Elementele fundamentale din living room sunt reprezentate întotdeauna de canapea și fotolii. Dacă aspectul general al camerei este unul clasic, specialiștii recomandă ca modelul acestora să aibă colțuri rotunjite și picioare din lemn sau metal. Într-un design tradițional, canapeaua și fotoliile sau ottoman-urile sunt așezate astfel încât să formeze un triunghi, având în centrul său o măsuță de cafea și un covor masiv. Dacă livingul este amenajat conform tendințelor moderne, modelele recomandate de designeri sunt cele modulare, în linii drepte sau cu finisaje minimaliste. Brandul Stressless îți pune la dispoziție canapele și fotolii recliner care pun accent atât pe estetic, cât și pe funcțional, oferindu-i consumatorului piese de mobilier ultra-moderne, tapițate cu piele naturală moale, al căror ultim scop este confortul absolut.

Din punctul de vedere al cromaticii, nuanțele recomandate de specialiștii în design sunt cele neutre, pastelate sau calde. Materialul ideal pentru taburete sau canapea este pielea, în cazul în care dominanta cromatică este închisă.

Măsuța de cafea este, de asemenea, un element esențial pentru amenajarea living room-ului. Pentru un design contemporan, aceasta nu trebuie să fie foarte încărcată, mizând pe un stil minimalist, simplu și linear. După principiile amenajărilor interioare, cromatica acesteia trebuie să contrasteze cu cea a locurilor de șezut, pentru a constitui un punct de accent. Astfel, dacă dominanta cromatică a mobilierului este negrul, alege o măsuță de cafea în tonuri deschise sau pastelate. Dacă nuanțele care guvernează spațiul sunt, în schimb, neutre sau calde, aceasta trebuie să echilibreze designul general printr-un punct de culoare intens, rece.

Este recomandat ca materialele utilizate în confecționarea mesei să fie de origine naturală și să prezinte detalii ornamentale care să transforme această piesă de mobilier într-un element funcțional, dar în același timp decorativ. Pielea, sticla sau piatra organică, precum marmura, creează efecte policromatice care, completate de corpuri de iluminat plasate optim, pot constitui un extra-touch extrem de eficient în designul general al camerei.

Pentru a completa amenajarea contemporană și a rămâne, în același timp, loial stilului clasic, candelabrul reprezintă corpul de iluminat ideal. Plasează-l la intersecția diagonalelor camerei pentru a maximiza efectele vizuale ale luminii reflectate de acesta. Pentru a evidenția anumite detalii ornamentale, precum bibelouri, obiecte de artă sau vaze decorative, creează zone de accent prin intermediul aplicelor sau lampadarelor.

Designul bucătăriei: între estetic și funcțional

Amenajarea bucătăriei trebuie să se axeze pe două valori principale: estetică și funcționalitate. Astfel, bucătăria reprezintă un spațiu care e bine să promoveze rafinamentul și confortul, rămânând în același timp fidelă utilității sale. Poți realiza acest lucru acordând atenție finisajelor și detaliilor mobilierului și folosind tehnologia ultra-modernă pentru electrocasnice.

O bucătărie modernă este axată pe minimalism și simplitate. Formele geometrice liniare și monocromatismul se îmbină aici cu materialele durabile de calitate superioară, tehnologia de ultimă generație și accesoriile contemporane, precum vasele decorative sau chiar vesela.

Astfel, în amenajarea unei bucătării moderne, unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de electrocasnice. Pentru că stilul contemporan este caracterizat prin abordarea minimalistă și prin maximizarea spațiului, aparatura incorporabilă nu trebuie să lipsească din această direcție de design. Brandul Teka este specializat pe proiectarea utilajelor și accesoriilor de bucătărie și îți oferă atât cuptoare, cât și plite incorporabile electrice, fabricate din materiale de înaltă calitate precum grafitul, inoxul sau sticla neagră. Designul geometric eficientizat și funcțiile de gătire incluse în mecanism le transformă într-un accesoriu care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie axată pe funcționalitate, rafinament și modernitate.

Materialele recomandate de specialiștii în design în ceea ce privește chiuveta și bateria sunt compozitul sau inoxul. Datorită durabilității și rezistenței la factorii externi cu potențial dăunător, precum căldura, chiuvetele realizate din compozit reprezintă alegerea principală pe care designerii de interior mizează atunci când amenajează o bucătărie modernă. Având un aspect geometric mat, acestea completează în mod optim mobilierul de bucătărie, reprezentând un punct principal de accent, mai ales în cazul în care cromatica acestora contrastează cu designul general al camerei.

Idei de amenajare pentru baie

Întocmai ca dormitorul, scopul final al băii este oferirea confortului necesar pentru clipele acordate propriei persoane. Specificul băilor premium promovate de specialiștii în design constă atât în finisajele corpurilor sanitare, cât și în micile detalii care nu trebuie să fie trecute cu vederea. Află, în continuare, care sunt elementele ce îți pot transforma baia într-un spațiu ideal pentru relaxare și self-care:

  • O cabină de duș walk-in sau o cadă de duș freestanding

Cabinele de duș walk-in reprezintă o alegere extrem de populară mai ales în cazul băilor de dimensiuni mici. Punând accent pe eficientizarea spațiului și având finisaje transparente din sticlă, acestea pot maximiza dimensiunile băii și pot da impresia vizuală de adâncime. Pentru un plus de confort și un accent ultra-modern, echipează cabina de duș cu un panel cu hidromasaj, confecționat din oțel inoxidabil. Finisajele crom reprezintă una dintre tendințele principale în materie de design interior, putând fi armonizate cu materiale de calitate superioară, precum marmura, pentru un aspect vizual care să reziste probei timpului.

Dacă ești, în schimb, adeptul băilor lungi și relaxante, o cadă freestanding reprezintă accesoriul ideal pentru camerele moderne, de inspirație vintage. Căzile care poartă semnătura Besco sunt caracterizate prin designul atemporal,  potrivit atât pentru încăperile amenajate în stil retro, cât și pentru cele care mizează pe tendințe moderne și contemporane, datorită materialului acrilic și picioarelor cu finisaje crom.

  • Corpuri de baie suspendate
Amenajarea apartamentului de 4 camere

Pentru că stilul contemporan pune accent pe eficientizare și minimalism, corpurile sanitare suspendate reprezintă una dintre recomandările principale ale specialiștilor în design. Un vas de WC sau un dulap suspendat cu lavoar incorporat poate face ca spațiul să pară mult mai bine organizat, lăsând în același timp loc elementelor ornamentale, precum oglinzile sau etajerele. Materialele promovate de ultimele tendințe sunt ceramica și compozitul, pentru obiectele sanitare și lemnul masiv, sau MDF-ul mat în cazul pieselor de mobilier.

Amenajarea unui apartament de patru camere trebuie să pună accent atât pe armonia și echilibrul în design, cât și pe calitatea și funcționalitatea pieselor de mobilier și a electrocasnicelor. Cum arată apartamentul viselor tale?

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea apartamentului cu 4 camere

De unde se poate începe amenajarea unui apartament de 4 camere?

Specialiștii în design recomandă ca procesul de amenajare să înceapă cu baia și bucătăria, pentru că acestea sunt camerele cu cea mai mare funcționalitate și trebuie să fie prioritizate. După ce ai utilat complet aceste două încăperi, amenajează dormitorul, urmat fiind de living.

În ce stadiu al amenajării pot fi achiziționate obiectele de mobilier?

Poți începe să achiziționezi mobilierul imediat ce construcțiile de bază și finisajele structurate sunt finalizate. Dacă acesta este realizat la comandă, poți face acest lucru și înainte de a finaliza complet procesul de renovare al imobilului, în funcție de timpul necesar prelucrării comenzii.

Ce reprezintă regula 60-30-10 în designul interior?

„60-30-10” este unul dintre principiile de bază folosite în amenajările interioare și se referă la cromatica utilizată într-un anumit spațiu. Conform specialiștilor, proporțiile de 60% + 30% + 10% ale nuanțelor au ca scop echilibrarea gamei cromatice generale a camerei.

În ce ordine ar trebui să fie achiziționate piesele de mobilier și electrocasnicele?

Având în vedere faptul că baia și bucătăria sunt prioritizate în procesul de amenajare, primele obiecte pe care trebuie să le achiziționezi sunt corpurile sanitare și electrocasnicele. Din punctul de vedere al mobilierului, pornește de la achiziționarea patului pentru dormitor și canapelelor pentru living.

Cum pot amenaja holul principal?

Depinzând de dimensiunile acestuia, holul poate fi accesorizat cu o piesă statement poziționată aproape de intrarea în imobil, precum un spațiu de depozitare din lemn sau o banchetă din piele naturală. Ca elemente decorative, poți folosi o oglindă cu sistem de iluminare incorporat sau un tablou care să te reprezinte.