Idei de amenajare living cu masă – află cum creezi echilibru între două spații ale casei

Idei amenajare living cu masă – află cum creezi echilibru între cele două spații ale casei

Ideile moderne de amenajare interioară se concentrează în jurul combinării livingului cu spațiul de dining, lucru valabil pentru toate stilurile de design interior. Dacă înainte credeai că acest combo se potrivește doar caselor mari și spațioase, evoluția designului de interior ne arată că acum este posibil de realizat chiar și într-un apartament de dimensiuni mai mici. Cu toate acestea, să amenajezi fiecare piesă de mobilier astfel încât să faci trecerea de la o cameră la alta într-un mod echilibrat, fără să creezi un aspect vizual neplăcut sau dezorganizat, poate fi o adevărată provocare.

Ambele camere, livingul și spațiu de dining, nu sunt doar de decor, ci trebuie să fie și funcționale. În living te odihnești și te relaxezi, petreci timp cu familia și prietenii, iar spațiul de dining ar trebui să fie privit ca un colțișor care reușește să adune la un loc toți membrii familiei la finalul fiecărei zile. Cel mai important lucru este să gândești totul în perspectivă, adică să le privești atât funcționalitatea, cât și unicitatea – fiecare spațiu trebuie să aibă o identitate proprie și doar trecerea de la unul la celălalt să fie liantul care să creeze legătura dintre ele.

Dacă ai doar o viziune asupra acestui combo, noi îți venim în ajutor cu idei de amenajare living cu masă, astfel încât să aduci la viață acest spațiu. Îți vom spune cum ar trebui să faci trecerea de la o cameră la alta fără să te încurci în piese de mobilier și fără să creezi o „dezordine” din care să nu se mai înțeleagă nimic. Citește în continuare articolul nostru pentru sfaturi, trucuri și exemple de piese de mobilier pe care le-ai putea integra în design.

Idei de amenajare living cu masă – trucuri pentru definirea camerelor

Cea mai simplă idee de amenajare living cu dining, fiecare dintre ele cu personalitate proprie, este reprezentată de definirea spațiilor prin intermediul covoarelor. Partea bună și sfatul nostru este să achiziționezi covoare în modele diferite și chiar în mai multe culori – este un lucru chiar indicat, însă trebuie să ai grijă ca nuanțele să se completeze între ele. Cu alte cuvinte, alege un covor reprezentativ pentru spațiul de dining și unul pentru living. Poți încerca să cumperi mai multe covoare de dimensiuni mai mici ca să definești fiecare spațiu din ambele camere, însă acest lucru este ceva mai dificil de realizat. Covoarele reușesc să adauge culoare, viață, căldură și textură camerelor și, în plus, creează limitele de care ai nevoie pentru a face separarea dintre camere.

Idei amenajare living cu masă – trucuri pentru definirea camerelor

Un al doilea truc de care ai putea să te folosești atunci când vrei să amenajezi un living cu zonă de dining este reprezentat de amplasarea strategică a canapelei. Aceasta poate fi folosită pentru a despărți cele două spații. Îți recomandăm să nu faci greșeala de a realiza această divizare între camere printr-un televizor uriaș pentru că, în acest fel, vei elimina ideea unui concept de open space. Încearcă să nu lipești canapeaua de perete, mai ales dacă spațiul îți permite acest lucru și amplaseaz-o așa cum te-am sfătuit la început. În acest caz, spatele canapelei este cel care creează bariera invizibilă dintre cele două camere. Important este ca spatele canapelei să fie orientat către spațiul de dining. Poți alege ori o canapea de colț, ori una obișnuită, în funcție de cum îți permite spațiul. Odată ce ai amplasat strategic canapeaua, poți începe să te gândești cum și unde vei așeza celelalte piese de mobilier (comodă pentru televizor, măsuță de cafea, fotolii ș.a.).

Un al treilea lucru de care ar trebui să ții cont este reprezentat de aspectul camerelor și, implicit, de dimensiunile pe care acestea le au. Te sfătuim să renunți la clasica insulă de bucătărie, în cazul în care aceasta este situată lângă spațiul de dining, și să o înlocuiești cu o masă de tip bistro. Desigur, acest lucru este valabil doar dacă nu găzduiești în mod regulat mese cu mulți invitați, caz în care vei avea nevoie de o masă de dimensiuni mari. Dar, în schimb, dacă serile tale relaxante se petrec mai mult pe canapea alături de câțiva prieteni, atunci masa de tip bistro este cea mai potrivită pentru tine. În cazul în care îți place ideea unei mese de tip bistro, adică de dimensiuni ceva mai mici, să știi că o poți integra chiar și în designul camerei de zi. Spre exemplu, o poți amplasa lângă fereastră și o poți folosi pentru a-ți bea cafeaua de dimineață ori pentru a avea parte de o cină romantică alături de partenerul sau partenera ta. Gândește-te doar la ce momente speciale vei trăi, mai ales dacă ești unul dintre norocoșii care au parte de o priveliște superbă atunci când privesc pe fereastră.

Idei amenajare living cu masă – trucuri pentru definirea camerelor

La cel de-al patrulea pas ar trebui să începi să oferi fiecărei camere o identitate proprie și personalitate, dar fără să uiți de faptul că fiecare element de design trebuie să te reprezinte întru totul. La acest capitol, în general, totul se rezumă la accesorii. Încearcă să alegi lucruri cât mai simple, pentru că acestea reușesc să ofere o impresie de eleganță și rafinament. Accesoriile prea pompoase și neinspirat combinate te pot duce în nedorita zonă de kitsch sau de spațiu mult prea aglomerat. Ai posibilitatea, spre exemplu, să dai câte o pată de culoare fiecărei încăperi. Încearcă să văruiești în living un perete într-o culoare diferită (de cele mai multe ori, peretele diferit este cel care este cel mai puțin ocupat de piese de mobilier și elemente de design), iar în spațiul de dining poți acoperi un perete cu tapet, care să aibă elemente în aceeași nuanță (sau într-o nuanță apropiată) cu peretele distinct din living. În acest fel, fiecare încăpere va avea propria personalitate, însă vor fi legate subtil prin elemente comune.

Amenajare living cu dining – idei pentru spații mici

Atunci când vrei să începi procesul de amenajare a unui living cu loc de luat masa, dar spațiul de care dispui nu este atât de generos, ai tendința să renunți la proiect pe motiv că este imposibil de realizat. Există atât de multe idei de amenajare a unui living cu dining pentru asemenea situații, încât vei rămâne uimit/ă. Îți vom prezenta și noi câteva dintre ele pentru a-ți face o părere despre acest subiect și pentru a te convinge să nu renunți la idee.

Primul lucru la care ar trebui să te gândești atunci când vrei să planifici o amenajare de living și dining de dimensiuni mici este reprezentat de înălțimea pieselor de mobilier. Totul trebuie gândit în așa fel încât să se poată crea o legătură foarte strânsă între cele două încăperi, iar acest lucru îl poți face prin achiziționarea de piese de mobilier cu aceeași înălțime. Aici ne referim, în special, la canapeaua din living și la masa din spațiul de dining. Cu alte cuvinte, canapeaua și masa ar trebui să aibă înălțimi similare, dacă nu identice – ideea principală este că nu ar fi prea indicat ca diferența de înălțime dintre ele să fie foarte vizibilă.

Amenajare living cu dining – idei pentru spații mici

Și într-un spațiu mic poți apela la trucul cu covoarele care să delimiteze foarte clar fiecare spațiu. În mod obligatoriu nu ar trebui să uiți de covorul care va fi așezat sub masa de dining, pentru că acesta este principalul element care îi oferă spațiului identitate. În cazul în care spațiul este, într-adevăr, foarte mic, rezumă-te doar la acest covor. Dacă mai adaugi unul și în camera de zi, este foarte posibil să generezi un efect de separare între cele două camere și nu credem că îți dorești să obții acest lucru.

Mai devreme ți-am vorbit despre mesele de tip bistro. Într-o casă de dimensiuni reduse, aceasta este foarte necesară. Nu ocupă mult spațiu și, din fericire, astăzi ai la dispoziție foarte multe modele de mese de dining și scaune care să nu ocupe foarte mult din spațiul disponibil. Kartell este unul dintre cele mai cunoscute branduri în materie de design interior, iar în colecția lor poți găsi numeroase modele de mese și măsuțe de dining din materiale premium, precum sticlă, lemn natural sau termoplastic cu aspect marmurat. Astfel, Kartell se adresează, în primul rând, pasionaților de amenajări interioare îndrăgostiți de stilul minimalist și care își doresc să își transforme locuința într-un spațiu ultramodern, în care echilibrul și esențialul primează.

De asemenea, în living, renunță la ideea unei canapele de mari dimensiuni și alege un model de dimensiuni mai mici; apoi, înlocuiește fotoliile mari și greoaie cu scaune de tip balansoar, taburete sau alte opțiuni care să nu fie atât de voluminoase.

Living cu zonă de dining – cum aranjezi piesele de mobilier pentru a amenaja un loc de luat masa în living

La acest capitol, ai la dispoziție două posibilități diferite, în funcție de preferințele tale. În cazul în care vrei să ne urmezi sfatul și să creezi o idee de echilibru între cele două spații, astfel încât designul să curgă dintr-o cameră în alta, poți opta pentru amplasarea a două canapele față în față cu o masă între ele. Atenție, masa trebuie să fie de mici dimensiuni, asemeni măsuțelor de cafea. În acest fel, vei reuși să oferi impresia de spațiu deschis către zona de dining. În plus, ai parte de mai mult loc pentru invitații tăi. Această idee se potrivește de minune într-un living cu formă dreptunghiulară.

Dacă, totuși, vrei să se vadă exact care este spațiul de dining și care este livingul, atunci ai alte opțiuni la dispoziție. Când nu vrei ca două încăperi să fuzioneze prin design, trebuie să faci în așa fel încât de la prima vedere să aibă un aspect vizual contrastant ca să se poată deosebi una de cealaltă. Aici nu trebuie decât să amplasezi canapeaua la polul opus spațiului de dining; cu alte cuvinte, la acest exemplu o poți chiar lipi de perete, iar în față mai poți așeza o măsuță de cafea pentru a tăia de tot legătura dintre cele două camere. Iar dacă nu vrei un contrast foarte puternic între cele două, mergi pe aceeași paletă de culoare sau pe culori complementare atât pentru zona pereților, cât și pentru accesorii, piese de mobilier sau alte elemente de design.

Amenajare dining & living – cum aranjezi piesele de mobilier

După ce ai stabilit cu ce piese de mobilier, accesorii și alte elemente de design vei decora ambele camere, poți începe să alegi nuanțele cu care te vei juca, astfel încât să creezi stilul fiecărei încăperi. Spre exemplu, dacă nu vrei să faci o amenajare de dining modern și vrei ca rezultatul final să fie într-o notă mai formală, poți face livingul ușor mai casual. Chiar dacă vorbim despre două stiluri total diferite, cheia succesului constă în combinarea corectă a culorilor. Alege elemente de design, cum ar fi un coș, pernele de pe canapea, taburetele sau orice altceva îți întregește designul livingului în aceeași nuanță cu cea a pieselor de mobilier din zona de dining. În acest fel, vei reuși să creezi o estetică coezivă între două stiluri diferite. Te mai poți juca și cu țesăturile sau cu texturile, nu doar cu nuanțele. Spre exemplu, dacă alegi o față de masă pentru masa de dining, încearcă să potrivești țesătura sau aspectul țesăturii cu canapeaua sau cu pernele de decor din zona camerei de zi.

Nu uita de partea de iluminat care, de altfel, este deosebit de importantă. În funcție de stilul tău și de cum îți place să iei masa sau să te distrezi și relaxezi alături de prieteni, vei ști de cât de multă lumină ai nevoie. Optează pentru un lampadar pe care să îl așezi lângă masa de dining și pentru mici veioze pe care să le amplasezi în zona de living în cazul în care nu ești un fan al luminilor puternice; aceste variante merg de minune cu becurile în culori calde. Dacă, în schimb, îți place să fii „în lumina reflectoarelor” și îți place să ai parte de cât mai multă lumină, atunci asigură-te că ți-ai echipat ambele camere cu suficiente corpuri de iluminat.

Sperăm că prin acest articol ți-am oferit suficiente variante de amenajare a unui living cu masă și că te-am nimerit în ceea ce privește stilul de amenajare și decorare a spațiilor. Mai găsești și alte idei de amenajare în articolele de pe blogul nostru, iar în magazinul nostru online poți vedea piese de mobilier premium, cu ajutorul cărora poți da viață oricărui spațiu din casă și poți crea decoruri deosebite.

Sursă foto: freepik.com, sensodays.ro.