Plită electrică vs. gaz – pe care dintre ele o alegi și de ce?

Plită electrică vs. gaz

Când vine vorba de electrocasnice mari, opțiuni sunt nenumărate, iar alegerea numai una. Electrică sau pe gaz, fiecare plită vine cu avantajele și dezavantajele ei. Ca să poți să o alegi pe cea potrivită, trebuie să știi care îți sunt opțiunile. Găsești în acest articol câteva caracteristici definitorii și contradictorii ale plitelor pe gaz și electrice, care să te ajute să iei mai ușor o decizie.

Plită electrică vs. gaz – costuri de achiziție și întreținere a plitelor electrice și pe gaz

Plita electrica

Pentru că tehnologia a evoluat vădit în ultimele decenii, vorbim astăzi de avantaje și dezavantaje ale electrocasnicelor mari, și mai puțin de electrocasnice de proastă calitate. 

Plita incorporabilă este un obiect central în bucătărie. Este, practic, acel obiect care dă spațiului o funcțiune. Bucătăria este pentru gătit și pentru mese luate în familie. Pentru prepararea meselor, esențială este plita. Pe gaz sau electrică, plita este o alternativă modernă, mai practică și mai sigură, a aragazului clasic. 

Plită electrică vs. plită pe gaz, costuri asociate

Plitele electrice și pe gaz au garanția siguranței și confortului, un design modern, dar vin și cu costuri de achiziție și întreținere. Fără vreo surpriză, plita electrică funcționează cu energie electrică. Odată conectată la o sursă de energie, un element din plită este încălzit. De la el, căldura se transmite mai departe, la suprafața vitroceramică (din sticlă ceramică) a plitei, suprafață pe care stau vasele pentru gătit. Față de o plită pe gaz, plita electrică vine cu costuri de achiziție mai mari, dar cu costuri de întreținere reduse. Un inconvenient ar putea fi o factură mai mare la energie electrică. 

De cealaltă parte, o plită cu sistem de încălzire pe bază de gaz (gaz natural și butelie) are un preț de achiziție mai mic, dar costuri de întreținere mai mari. Un avantaj poate fi prețul redus al gazului. Sunt necesare la instalare un furtun flexibil și un senzor de gaz cu electrovalvă și, ulterior, verificări periodice, dar care nu sunt obligatorii și în cazul instalării unei plite electrice. Plitele electrice vitroceramice și acelea prin inducție au în componență piese cu o durabilitate mai mare în timp.

 Plită pe gaz vs. plită electrică – confort și siguranță în plite pe gaz și electrice

Plita pe gaz

Plitele incorporabile moderne se curăță, în general, destul de ușor, fiind nevoie de doar o lavetă curată, apă și detergent lichid. Foarte ușor dacă vorbim de o plită electrică și cu puțin mai mult efort când vine vorba de o plită pe gaz, pentru că există aici ochiuri și duze care cer un pic de răbdare și timp pentru a fi curățate complet. Procesul se simplifică rapid în cazul în care plita are grilaj de fontă. 

Plită electrică vs. plită gaz – confort și siguranță în utilizare 

Când vine vorba de răspuns după aprindere, plitele electrice sunt ușor lente, dar odată ajunse la temperatura potrivită, vor livra un flux constant de căldură. Pe o plită cu gaz, recipientul se încălzește mult mai repede, fiind efectiv sub flacără deschisă. Ai controlul asupra gătitului și nici nu trebuie să-ți faci prea multe griji în privința poziției sau mărimii vasului ales. 

Plitele pe gaz și electrice sunt compatibile cu majoritatea vaselor de gătit disponibile pe piață, așa că nu trebuie să achiziționezi recipiente speciale. Ele sunt pentru plitele electrice cu inducție. Există însă, un dar. Din cauza temperaturii ridicate și a focului deschis, o plită cu gaz poate deteriora în timp vasele de gătit, lucru pe care o plită electrică vitroceramică sau cu inducție nu-l face. 

Din punctul de vedere al designului, plitele electrice vitroceramice câștigă detașat. Câștigă și la capitolul siguranță, comparativ cu o plită pe gaz ori un aragaz clasic, datorită stratului vitroceramic de suprafață, care este un bun izolator termic. Chiar și așa, se evită întotdeauna contactul cu suprafața încinsă a plitei și se curăță doar atunci când este complet rece. 
Cu grătare din fontă, cu suprafață vitroceramică sau cu inducție, un principiu de funcționare ceva mai special, sunt plitele pe gaz și electrice de la Franke, Teka, Neff, Bosch, într-o mulțime de culori și cu funcții variate, potrivite pentru nevoi cât mai diverse. Le găsești pe toate în oferta Sensodays de plite incorporabile pentru bucătărie.

Tehnologia înaltă și calitatea producției, completate de design și inovație sunt principiile Franke, pe care le găsești în toate produsele lor, de la hote, cuptoare, combine frigorifice și mașini de spălat rufe sau vase, până la plite incorporabile pe gaz și electrice vitroceramice. 

Înainte să iei o decizie, este important să cunoști toate aceste aspecte, dar să ai și variante. Aruncă o privire în oferta noastră și alege dintre zeci de produse de top din această categorie, care să îți garanteze mese reușite și confort în utilizare. Alege plitele incorporabile de la Sensodays!

Sursa foto: sensodays.ro, unsplash.com.