Curățarea chiuvetei – GHID de curățare pentru orice chiuvetă din granit, compozit, ceramică sau inox

GHID de curățare pentru orice chiuvetă

Chiuvetele sunt produse folosite în mod frecvent și, de aceea, sunt supuse contactului cu numeroase impurități și substanțe care le pot schimba aspectul. Din acest motiv, îngrijirea lor este foarte importantă și trebuie realizată în funcție de anumite caracteristici. Este important să cunoști detalii despre materialul din care este alcătuită chiuveta ta, pentru a putea curăța suprafața cu produsele potrivite. Așadar, specialiști recomandă metode specifice, în funcție de acest factor semnificativ.

Cu ce se curăță chiuveta din ceramică sau compozit?

Chiuveta din ceramică  poate fi curățată cu ajutorul unei lavete din microfibră sau al unui burete moale. Aceasta nu este greu de întreținut și este potrivită mai ales pentru designurile realizate în stil rustic. Totuși, ceramica este sensibilă la lovituri – prin urmare, trebuie să ai grijă să nu scapi niciun obiect în ea, pentru a evita deteriorarea ei.

Chiuvetele din compozit, cum sunt cele de la Teka, Franke sau Hansgrohe, sunt alcătuite dintr-un amestec format din piatră acrilică, rășină polimerică și piatră naturală. Acestea pot fi combinate în diferite cantități și pot conține, la rândul lor, acril, fibră de sticlă, poliester sau cuarț. Cuarțul este cunoscut pentru proprietățile sale calitative, având o densitate ridicată și oferind, astfel, rezistență împotriva zgârieturilor, petelor și, mai ales, împotriva căldurii. Un avantaj considerabil este faptul că există o mulțime de modele pentru care poți opta – ai la dispoziție o gamă variată de culori atunci când vine vorba despre produsele din compozit. Poți selecta nuanțe precum crem, maro, gri, alb sau negru, pentru a crea un design inedit și original în bucătăria ta.

O chiuvetă din compozit este ușor de întreținut – este recomandat să o ștergi cu o cârpă moale și curată, pentru a elimina petele de calcar. Evită să folosești produse abrazive sau caustice, precum praf sau înălbitori. Produsele chimice care conțin amoniac, acid sulfuric, hidroxid de sodiu sau clorhidrat pot avea un efect negativ asupra culorii, producând decolorarea materialului. Cel mai bine este să te orientezi către un detergent lichid, non-abraziv, care să te sprijine în acest sens. Curăță suprafața imediat după folosire și urmărește cu atenție caracteristicile produsului tău, fiindcă fiecare poate avea însușiri speciale, în funcție de compoziția sa. Cu siguranță vei găsi toate detaliile de care ai nevoie, în descrierea oferită de către producător.

GHID de curățare pentru orice chiuvetă

Metode de curățare pentru chiuveta din inox sau granit

Pentru curățarea chiuvetei de inox nu ai nevoie decât de un burete sau o cârpă și de o soluție simplă de curățare. Inoxul nu absoarbe petele ușor, însă este mai predispus la apariția urmelor de calcar, care, în timp, pot matifia aspectul suprafeței. De aceea, trebuie să ai grijă la acest factor și să o întreții în mod optim. Studiază cu atenție opțiunile existente în gama de chiuvete de bucătărie, pentru a vedea caracteristicile fiecăreia. 

Dacă ți-ai propus să achiziționezi o chiuvetă din inox, modelele de la Franke, Hansgrohe și Teka sunt recomandate pentru orice bucătărie, indiferent că e mică sau mare, clasică sau modernă.

Chiuveta din compozit din granit este una dintre cele mai apreciate variante în prezent, datorită designului său inedit care se integrează perfect în orice decor contemporan. De asemenea, este cunoscută pentru durabilitatea pe care o are, fiind confecționată dintr-un material extrem de rezistent. Pentru a menține totul ca nou, este important să o cureți în mod constant, pentru a nu lăsa impuritățile să acționeze prea mult timp asupra ei. După fiecare utilizare, șterge totul cu o soluție specială și astfel vei reuși să-i redai luciul original. Granitul este mai sensibil la calcar și, de aceea, trebuie să o ștergi de umezeală cât de des poți, pentru a evita pătarea materialului. Este esențial să nu folosești un burete care să zgârie suprafața chiuvetei – alege doar produse premium, care să fie potrivite pentru acest gen de acțiune. În plus, încearcă să nu scapi tacâmuri sau veselă care pot ciobi suprafața, deoarece plăcile alcătuite din granit se pot ciobi la contactul cu astfel de obiecte. De altfel, nu așeza obiecte fierbinți pe chiuvetă – o temperatură mai mare de 280 de grade Celsius poate deteriora materialul.

Ce recomandă experții pentru curățarea corectă a chiuvetei

Producătorii de top în materie de chiuvete premium cunosc poate cel mai bine metodele de îngrijire care pot extinde durata de viață a acesteia sau, din contră, care pot chiar dăuna. Iată câteva sfaturi de la experții de la Hansgrohe:

  • Evită soluții de curățare care conțin acid clorhidric, acid formic sau acid acetic. Ele pot provoca daune serioase exteriorului chiuvetei;
  • A se evita amestecul diverșilor agenți de curățare;
  • Soluțiile pe bază de acid fosforic sunt permise, însă numai în anumite circumstanțe și condiții;
  • Materiale sau soluții de curățare abrazive, precum anumite pudre, bureți sau cârpe din fibră, pot lăsa urme pe suprafața chiuvetei;
  • Soluțiile depozitate în sticle cu spray nu trebuie niciodată aplicate direct pe chiuvetă, ci folosite întâi pe o cârpă sau un burete moale. În caz contrar, spray-ul poate pătrunde în micile crăpături și poate provoca daune;
  • Curățarea pe bază de abur nu este permisă, întrucât temperaturile înalte pot deteriora materialul din care este realizată chiuveta.

În concluzie, curățarea unei chiuvete nu este dificil de realizat, dacă ai în vedere o serie de sfaturi și tehnici care te pot ajuta în acest proces. Acordă o atenție deosebită caracteristicilor produsului și orientează-te către metode de întreținere care să fie potrivite pentru materialul respectiv. 

Sursă foto: pixabay.com

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre curățarea chiuvetei

Cu ce se curăță chiuveta de ceramică?

Chiuveta de ceramică poate fi curățată cu ajutorul unui burete moale sau a unei lavete din microfibră. De asemenea, trebuie utilizate soluții speciale de întreținere.

Cu ce se curăță chiuveta din compozit? 

Chiuvetele din compozit se curăță cu detergent lichid, non-abraziv, care nu conține substanțe chimice. Acestea trebuie șterse cu o cârpă moale și curată.

Care sunt cele mai bune metode pentru curățarea chiuvetei?

În funcție de materialul din care este alcătuită chiuveta, metodele de curățare recomandate pot fi diferite. Însă, în general, trebuie folosite substanțe speciale și accesorii non-abrazive, pentru a nu zgâria suprafața.