Feng Shui-ul în dormitor: principii feng shui pe care le poți urma pentru a-ți transforma dormitorul într-un centru al echilibrului

Feng Shui-ul în dormitor

Conceptul tradițional chinezesc „Feng Shui”, bazat pe energia chi și pe echilibrul dintre om și mediul care îl înconjoară, a căpătat foarte multă amploare în decursul ultimilor ani, devenind, pentru numeroși adepți, chiar un stil de viață. Depășind inclusiv această graniță, Feng Shui se situează în prezent la marginea dintre estetică și funcționalitate, fiind adoptat în industria designului interior drept schemă de amenajare și armonizare a locuințelor moderne.

Dormitorul reprezintă spațiul din locuința ta dedicat odihnei, relaxării și timpului personal. Acesta este un sanctuar privat, atât locul în care îți începi fiecare dimineață, cât și cel la care revii de fiecare dată la finalul zilei. De aceea, principiile Feng Shui sunt deseori preluate de designeri în cazul amenajării dormitoarelor, fiind personalizate în funcție de preferințele fiecărui client în parte.

Citește acest articol pentru a afla care sunt principalele principii Feng Shui și cum sunt acestea folosite atât în designul general al dormitorului, cât și în micile detalii ale acestei camere.

Feng Shui în dormitor: principiile Feng Shui pe care le poți folosi în mobilarea dormitorului

În amenajarea interioară bazată pe Feng Shui, aspectul esențial este păstrarea echilibrului între designul camerei și funcționalitatea pe care aceasta o are în locuință. Dacă livingul reprezintă centrul mișcării, circulației și socializării, dormitorul este, în esență, spațiul dedicat recreării, odihnei și reîncărcării energetice. 

Astfel, principiile Feng Shui aplicate în amenajarea acestei camere au ca scop final echilibrarea și armonizarea energiilor din locuință, pentru a promova și a cultiva aceste valori. Află, în continuare, care sunt aspectele principalele care pot influența în mod pozitiv fluxul energetic al dormitorului:

Alegerea și poziționarea patului pentru a maximiza Feng Shui-ul

Patul reprezintă elementul central în amenajare, conform principiilor Feng Shui în dormitor. Acesta este atât locul intimității și al echilibrului energetic cu care intri cel mai des în contact, cât și spațiul dedicat exclusiv odihnei și reîncărcării. În timpul somnului, devii mult mai receptiv vibrațiilor energetice care te înconjoară, ca urmare a stării de veghe, cunoscută în practica Feng Shui drept „stadiul pasiv yin”. Astfel, patul este responsabil atât pentru echilibrarea energiei chi, care te definește, cât și pentru armonizarea vibrațiilor dintre tine și mediul în care trăiești.

Alegerea patului potrivit principiilor Feng Shui este, prin urmare, esențială pentru echilibrarea fluxului energetic în spațiul dormitorului. Această piesă de mobilier trebuie să fie, în mod ideal, în concordanță atât cu designul general al camerei, cât și cu scopul pe care îl îndeplinește în acest context.

         Astfel, patul ar trebui să fie fabricat din materiale de origine naturală, precum lemnul sau pielea, pentru a facilita circulația energiei chi. Materialele sintetice sau aliajele metalice, precum poliesterul sau inoxul, trebuie să fie folosite cu moderație, căci acestea pot perturba fluxul energetic. De asemenea, este recomandat ca patul să aibă în componența sa și o tăblie de susținere cu formă dreptunghiulară, pătrată sau cu colțuri rotunjite, pentru a-ți oferi siguranță în timpul odihnei prin echilibrarea energiilor yin și yang.

         Brandul Gamma Arredamenti este specializat în producția de mobilier premium, folosind în totalitate materiale de origine naturală în componența produselor. Paturile care poartă semnătura Gamma sunt caracterizate atât prin pielea de calitate superioară utilizată în tapițare, cât și prin lemnul masiv folosit în fabricarea structurii. Acestea prezintă tăblii solide care se situează într-o completă armonie cu principiile Feng Shui atât din punctul de vedere al materialului utilizat, cât și prin finisajele curbate sau geometrice, care promovează circulația energetică. 

Pe lângă materialele utilizate în componența structurii patului, un alt aspect important în maximizarea fluxului energetic în dormitor este poziționarea acestuia. Astfel, patul trebuie să fie situat, în mod ideal, în poziția dominantă. În principiile Feng Shui, aceasta se referă la distanța obiectului de mobilier față de intrarea în cameră.

Poziționarea optimă a patului se realizează formând o diagonală între ușă și peretele opus acesteia. Locul în care este situat patul trebuie să îți permită accesul vizual asupra intrării în dormitor, fără să fie aliniat în mod direct cu aceasta. Acest lucru îți va permite să atragi energia chi în timpul stării de veghe, plasându-te în centrul circulației acesteia.

Nu în ultimul rând, lenjeria de pat reprezintă un element care nu ar trebui să fie ignorat în amenajarea dormitorului conform principiilor Feng Shui. Din acest punct de vedere, două aspecte sunt esențiale în alegerea unei lenjerii care să faciliteze circulația energetică: materialul și cromatica.Astfel, pentru a asigura un flux optim al energiei chi și a-ți maximiza confortul în timpul somnului, seturile de lenjerii alese trebuie să fie confecționate din materiale organice, dense și non-toxice, precum bumbacul. Din punctul de vedere al cromaticii, culorile acesteia trebuie să fie în armonie cu aspectul general al dormitorului și să faciliteze, în același timp, circulația energiei pe care îți dorești să o atragi.

Culorile neutre și nuanțele de bej, specifice pământului, sunt ideale pentru relaxare și pentru îngrijirea personală. Nuanțele de alb și gri, corespunzând metalului, atrag puritatea și organizarea. Negrul și albastrul închis simbolizează cromatica apei și facilitează înțelepciunea. Culorile vegetale, precum verdele sau azuriul, sunt specifice lemnului și promovează dezvoltarea. Nuanțele de roșu sau oranj simbolizează focul și atrag pasiunea.

Brandul Behrens este specializat în producția de textile, utilizând bumbac de calitate superioară în confecționarea produselor pe care le oferă consumatorilor. Densitatea ridicată a țesăturii sporește confortul în timpul odihnei și recreerii, facilitând atracția energiei chi.

Arta Feng Shui pentru dormitor: principiul perechilor, mobilierul și sistemul de iluminat

Unul dintre cele mai importante principii utilizate în arta Feng Shui este cel al perechilor. Paritatea constituie, pentru adepții Feng Shui, întruchiparea absolută a echilibrului, reiterarea balanței dintre ying și yang în realitatea care îi înconjoară. Pentru a facilita, deci, circulația energiei chi și a favoriza un flux energetic armonios și echilibrat, mobilează în mod simetric spațiul dormitorului.

Feng Shui-ul în dormitor

Având în vedere faptul că patul reprezintă elementul cheie în această cameră, situându-se în poziția dominantă, acesta ar trebui să fie centrat între două comode sau noptiere identice, pentru a permite echilibrarea optimă a energiilor atunci când ești în starea de veghe. Conform principiilor Feng Shui, acestea trebuie să fie fabricate din materiale naturale și să aibă formă circulară. Adepții acestui stil consideră că formele ascuțite pot perturba circulația chi-ului, lăsând loc energiilor negative și provocând stări de anxietate.

Feng Shui-ul în dormitor

  Modul de iluminare al camerei contribuie, de asemenea, la echilibrarea energiilor în dormitor și la crearea unei balanțe optime între ying și yang. Astfel, sursele de iluminat trebuie să emane o lumină caldă și puternică, asemănătoare luminii naturale. În mod ideal, veiozele și lampadarele trebuie să fie achiziționate în perechi, pentru a respecta principiul dualității, care aduce echilibru.

         Ca element de iluminare central, adepții Feng Shui percep candelabrele drept sursele ideale de maximizare a energiei chi și de fluidizare a circulației acesteia în interiorul încăperii. Acest lucru se datorează formei sale circulare și cristalelor de sticlă care reflectă lumina ca într-o prismă, activând, astfel, chi-ul. 

De asemenea, cristalele reprezintă, conform principiilor Feng Shui, cea mai pură și intensă formă energetică naturală, simbolizând pământul, unul dintre cele cinci elemente primordiale ale acestei arte. Ca poziționare, candelabrul trebuie să fie situat în centrul camerei pentru a facilita circulația energiei chi, fără să fie aliniat în mod direct cu patul.

Culori Feng Shui pentru dormitor: gamele cromatice care îți pot transforma dormitorul într-un spațiu plin de echilibru și armonie

  Alegerea gamei cromatice în care îți poți amenaja dormitorul poate fi făcută bazându-te pe două principii diferite, în funcție de propriile preferințe. Astfel, poți alege culorile atât pornind de la funcționalitatea acestei camere, raportată la restul locuinței, cât și ghidându-te după segmentul corespunzător acesteia pe harta bagua.

         În primul caz, cromatica dormitorului trebuie să aibă în centrul său simbolistica acestei camere ca spațiu al odihnei și al recreării. Astfel, nuanțele care pot fi folosite în amenajarea acestei încăperi sunt cele neutre sau pământii, pentru că facilitează echilibrul și armonia interioară. 

Nu sunt recomandate culorile închise și intense sau imprimeurile supraîncărcate ca aspecte dominante, acestea încetinind fluxul energiei chi. În schimb, folosește o cromatică alcătuită din nuanțe calde precum bejul, ciocolatiul sau rozul-piersică și utilizează elemente decorative de accent pentru a maximiza echilibrul dintre ying și yang, precum un covor policromatic sau o lenjerie de pat vișinie.

Cea de-a doua modalitate prin care poți alege nuanțele ideale pentru a facilita fluxul energetic și a aduce armonie în spațiul dormitorului este harta bagua. Pornind de la poziționarea sa în planul general al locuinței, poți afla cărui segment al hărții corespunde acesta. Mijlocul prin care poate fi calculată poziționarea încăperii în locuință nu este deloc complicat: aceasta este definită după direcțiile busolei, punctul de pornire fiind reprezentat de intrarea principală a casei. În funcție de rezultat, construiește gama cromatică a dormitorului astfel încât nevoile energetice ale acestei încăperi să fie satisfăcute.         Dacă dormitorul este poziționat în partea estică, corespunzătoare familiei și sănătății pe harta bagua, acesta este dominat de trei din cele cinci elemente primordiale Feng Shui: lemnul, pământul și apa. Astfel, gama cromatică pe care o ai la dispoziție este foarte variată, lăsându-ți libertatea de a experimenta cu o multitudine de asocieri de design. Nuanțele de verde sau ciocolatiu, care caracterizează lemnul, pot fi asociate atât cromaticii pământii (bej, oranj, roz-piersică sau chiar albastru pastel), cât și albastrului intens sau negrului, culori care corespund apei.

Un dormitor poziționat în partea de sud corespunde faimei și reputației pe harta bagua. Astfel, acesta este dominat de semnul focului. Cromatica dominantă, în acest caz, este compusă din nuanțe precum rozul, galbenul, violetul sau magenta. Pentru a echilibra energetic această cameră și a facilita fluxul chi-ului, adaugă elemente de accent în culori specifice lemnului, precum verdele sau ciocolatiul.

Segmentul vestic este guvernat de energia creativă și de copilul interior, elementul primordial care corespunde acestei arii fiind metalul. Astfel, cromatica ideală pentru facilitarea echilibrului energetic este compusă din alb și nuanțe de gri ca dominante. Culorile pieselor de accent pot corespunde pământului, căci aceste două elemente se echilibrează și se susțin reciproc.

Dacă dormitorul este situat în partea de nord, acesta este guvernat de apă. Cromatica acesteia este compusă din tonuri de albastru și negru, ceea ce poate transforma amenajarea camerei într-un procedeu destul de dificil. Pentru a exclude riscul de a folosi culori prea închise, care pot perturba fluxul energetic, poți utiliza nuanțe pastelate, echilibrându-le cu tonurile specifice metalului. Folosește negrul în cromatica pieselor de accent, pentru a armoniza energiile ying și yang.

Decorațiuni Feng Shui: elementele decorative care echilibrează energia chi

Decorațiunile sunt esențiale în armonizarea energetică a dormitorului. Dacă sunt alese corect, acestea pot facilita circulația chi-ului și pot susține elementele care guvernează camera, după harta bagua. Principiile Feng Shui îndeamnă utilizarea materialelor textile de origine naturală, nuanțele neutre sau calde și accesoriile de eleganță atemporală.

Dacă gama cromatică dominantă a dormitorului este compusă din tonuri neutre, pământii sau pastelate, nuanțele de roșu, violet sau roz reprezintă completarea optimă pentru facilitarea echilibrului ying-yang. Atunci când sunt armonizate cu o paletă neutră de culori, acestea intensifică fluxul energetic și atrag schimbări pozitive, echilibrând, în același timp, designul general al camerei. Accentele de roșu facilitează reîncărcarea energetică în timpul stării veghe, susținând odihna și armonia interioară, mai ales atunci când sunt folosite pentru elementele ornamentale textile. Astfel, pernele decorative sau cuverturile în această gamă cromatică, realizate din fibră naturală, pot reprezenta accesoriile ideale atât pentru facilitarea fluxului energetic și a circulației chi-ului, cât și pentru stabilirea unei balanțe între ying și yang.

 Aromele și fragranțele sunt de asemenea utilizate în Feng Shui pentru a încuraja echilibrul și armonia, susținând reactivitatea emoțională. Adepții acestui stil consideră că parfumul potențează chi-ul, facilitând fluxul energetic în interiorul camerei. În cazul dormitorului, aromele folosite în mod tradițional în principiile Feng Shui sunt lavanda, care susține odihna și relaxarea și gardenia, ylang-ylang, moscul sau iasomia, care facilitează reîncărcarea energetică și armonia interioară.

         Pentru a aduce în balanță aceste două valori, poți utiliza lumânări sau bețișoare parfumate în difuzor, care funcționează pe baza uleiurilor esențiale. Brandul franțuzesc Maison Berger a lansat o colecție de astfel de produse specializate pe aromacologie, utilizând aromele naturale pentru a te aduce în echilibru atât cu tine însuți, cât și cu mediul care te înconjoară. Difuzoarele electrice semnate de acest brand sunt proiectate având la bază aceeași tehnologie și păstrând în întregime proprietățile uleiurilor esențiale utilizate în componența lor. Parfumul este generat prin intermediul ultrasunetelor, umidificând, în același timp, atmosfera, pentru a susține relaxarea optimă. Datorită iluminării interioare, acestea se situează la granița dintre estetic și funcțional, putând fi folosite ca elemente decorative care susțin atmosfera ambientală a camerei.

Lămpile catalitice Berger reprezintă, de asemenea, un element care nu ar trebui să lipsească din niciun dormitor amenajat după principiile Feng Shui. Având un design elegant atemporal, datorat corpului din sticlă, acestea au atât scopul de parfumare a camerei în care sunt plasate, cât și de purificare a aerului. Prin cele două funcții pe care le îndeplinesc, lămpile Berger vor echilibra energiile ying și yang, susținând, în același timp, fluxul energiei chi și stările emoționale interioare.

În prezent, Feng Shui-ul nu mai reprezintă doar o credință prezentă în detalii. Pătrunzând atât în sfera designului interior, a artelor vizuale sau chiar în cea arhitecturală, principiile Feng Shui au devenit un adevărat ghid spiritual al stilului de viață. 

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre Feng Shui în dormitor

Poate fi poziționat patul în dreptul ferestrei?

Principiile Feng Shui recomandă evitarea plasării patului în dreptul ușii de acces sau al spațiilor deschise. Cu toate acestea, patul poate fi poziționat în dreptul ferestrei, atât timp cât nu se aliniază perfect cu aceasta.

Pot fi plasate oglinzi în dormitor?

Majoritatea școlilor Feng Shui nu numai că nu interzic plasarea oglinzilor în dormitor, ci o și recomandă. Reprezentând suprafețe care reflectă, oglinzile pot reprezenta decorațiunile ideale pentru fluidizarea circulației energiei chi.

Sunt recomandate plantele în dormitor?

În general, utilizarea plantelor este încurajată de principiile Feng Shui. Acest lucru nu se aplică, însă, în cazul dormitorului, mai ales în cazul ghivecelor. Pentru că plantele cresc în mod activ, acestea pot absorbi energia chi, perturbând, astfel, echilibrul camerei.

De unde poți începe în amenajarea dormitorului după principiile Feng Shui?

Primele elemente pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți amenajezi dormitorul conform principiilor Feng Shui sunt patul și cromatica, căci acestea joacă rolul principal în armonizarea energetică. Pornind de la ele, poți amenaja restul încăperii astfel încât echilibrul dintre ying și yang să fie potențat.

Pot fi plasate electronice în dormitor?

Specialiștii Feng Shui consideră că poziționarea prea multor electronice în dormitor poate perturba fluxul energetic al încăperii. Pentru că dormitorul este prin excelență un spațiu al echilibrului și odihnei, este recomandat să eviți poziționarea electronicelor mari, precum televizorul, în această cameră.