Bucătăria scandinavă – o amenajare rafinată și modernă pentru activități culinare plăcute

Bucătăria scandinavă

Stilul scandinav este potrivit pentru fiecare încăpere a casei. Acesta permite o apropiere semnificativă față de natură, prin alegerile cromatice și de materiale. Această caracteristică își are originile în zonele nordice izolate, unde, de-a lungul timpului, s-a cristalizat un stil de design interior care trebuia să țină cont de resursele limitate, care nu trebuia să fie irosite.

Stilul scandinav este astăzi o opțiune plină de rafinament, pentru care optează din ce în ce mai mulți oameni, chiar și atunci când vine vorba despre amenajarea bucătăriei. Această încăpere, destinată gătitului, trebuie să fie cât mai aerisită, pentru desfășurarea cu ușurință a activităților specifice, fără a ignora armonia designului și aspectul acestuia.

Mai jos poți afla mai multe idei pentru o bucătărie scandinavă, care pune accent pe funcționalitate și eleganță.

Prin ce trăsături se remarcă o bucătărie scandinavă?

Stilul scandinav se remarcă printr-o serie de caracteristici care au în centru apropierea față de cadrul natural. Se urmărește, prin urmare, nu doar armonia elementelor care compun amenajarea unei încăperi, ci echilibrul între interior și exterior. Printre cele mai importante trăsături, se numără:

  • Podeaua de lemn

Stilul scandinav se remarcă prin spațiul larg și aerisit, care poate fi pus în valoare de alegerea parchetului deschis la culoare, fiind folosită mai ales nuanța stejarului și a mesteacănului.

  • Accesoriile caracterizate de simplitate

Obiectele pentru servirea mesei se caracterizează prin liniile și design-ul simplu. Acestea sunt adesea monocrome, având culori pastelate.

  • Suprafețe netede și liniile drepte

Suprafețele diferitelor elemente pentru amenajarea unei bucătării scandinave sunt netede, fără ornamentații care pot da impresia de încărcare. De asemenea, atât piesele de mobilier, cât și accesoriile se remarcă prin liniile drepte, elegante, dar și funcționale.

  • Accentul pus pe lumina naturală

Lumina solară care pătrunde prin ferestre largi este importantă în cadrul unei bucătării în stil scandinav. Când se reflectă pe mobila în nuanțe deschise, se creează efectul lărgirii spațiului, atât pe verticală, cât și pe orizontală. 

Accentul pus pe acest element se datorează și faptului că, în țările nordice, lumina naturală este limitată iarna, de aceea se încearcă compensarea acestui neajuns prin construirea de ferestre mari, fără draperii.

Opțiunile de corpuri de iluminat ar trebui să includă aplice și lustre cu lumină în nuanțe calde, care creează o atmosferă plăcută.

  • Culori discrete

Cele mai potrivite culori pentru un spațiu în stil scandinav sunt cele discrete, care nu se impun la nivel vizual foarte mult. Astfel, se accentuează impresia de vastitate a spațiului, mai ales atunci când ferestrele sunt largi. 

Cel mai important este să se creeze o atmosferă plăcută, îmbietoare, dar, în același timp, una din care să nu lipsească rafinamentul, conturat prin intermediul materialelor de calitate și al detaliilor inedite.

La nivel cromatic, este semnificativ și contrastul puternic care se formează între alb și negru sau alte nuanțe complementare. Astfel, sunt accentuate liniile limpezi ale design-ului.

  • Includerea cât mai multor plante

Apropierea de cadrul natural poate fi obținută și prin intermediul alegerii unor decorațiuni vegetale. Poți amplasa, acolo unde consideri că este potrivit, plante cu aspect neobișnuit, în boluri decorative din materiale de calitate.

Mobila potrivită pentru bucătării în stil scandinav cu design impresionant

Mobila pentru bucătăria în stil scandinav trebuie să respecte liniile simple ale acestui stil. Cele mai importante elemente, cărora trebuie să li se acorde o atenție sporită, sunt mesele și scaunele. Acestea susțin aspectul de ansamblu al mobilei, dacă le caracterizează liniile simple și neornamentate.

Pentru obținerea contrastului, poți alege scaune de culoare închisă, care să scoată în evidență nuanța deschisă a lemnului din care este realizată masa.

Opțiuni de mese pentru bucătăria scandinavă

Pentru a lua masa într-un cadru rafinat, care îmbină armonios inovația și aspectul specific al unei bucătării scandinave, trebuie să te orientezi spre cele din materiale de calitate, naturale și care să surprindă prin simplitate, nu prin opulența unui design laborios. Mesele care se pretează cel mai bine pentru acest design sunt cele cu structură de lemn de la Stressless,unul dintre cei mai mari producători scandinavi și care se remarcă prin liniile drepte și forma ușor curbată. 

Aceste mese sunt extensibile, pentru a se adapta necesităților din diferite momente ale zilei și pentru a nu afecta, prin mărime, aspectul aerisit al bucătăriei. De asemenea, este păstrată nuanța naturală a lemnului, dar și variațiile de structură ale acesteia, fără ca acestea să pară a constitui un defect.

Bucătăria scandinavă
Detalii aici

O altă opțiune, pentru a crea o bucătărie modernă, inspirată din cele ale țărilor nordice, sunt mesele Kartell cu finisaj din lemn rezistent la zgârieturi și structură de metal lăcuit. Design-ul geometric și elegant se remarcă prin blatul foarte subțire, pentru o amplasare avantajoasă a mesei.

Scaune care se armonizează cu amenajarea unei bucătării scandinave

Un alt element semnificativ al unei bucătării în stil scandinav sunt și scaunele, care trebuie să se îmbine armonios cu mesele și cu design-ul de ansamblu. Scaunele Stressless se remarcă prin structura din lemn și tapițeria elegantă din piele. 

Prin sistemul Glide, acestea oferă un grad ridicat de confort, pentru mese îndelungate alături de cei dragi. Unghiul șezutului și al spătarului se schimbă în funcție de mișcările corporale, iar scaunul poate să fie înclinat, în funcție de preferințe. Materialul folosit pentru tapițerie este tratat într-un grad mic, astfel încât să se obțină același efect de netezire, însă, fără a fi afectat aspectul natural al pielii.

Bucătăria scandinavă
Detalii aici

Și scaunele Kartell Smart Wood sunt o opțiune inedită pentru o bucătărie în stil scandinav, create cu o tehnologie specială de modelaj 3D, care permite realizarea unei curburi ergonomice a șezutului din lemn și care devine, astfel, un material cu suprafețe sinuoase. Aceste tipuri de scaune se potrivesc unei bucătării scandinave pentru că pun preț pe raționalizarea resurselor avute la dispoziție, care nu trebuie irosite. Colecția Smart Wood este o inițiativă Kartell, în cadrul proiectului Kartell loves the planet.

Alegerea veselei pentru o bucătărie scandinavă în care fiecare detaliu contează

Bucătăria scandinavă se remarcă prin rafinament și aspectul apropiat de natură. Alegând materiale de calitate, se poate crea un cadru plăcut pentru a găti sau pentru a lua masa. De la mobilă, până la fiecare detaliu al veselei, totul este important pentru a crea un design armonios.

În ceea ce privește vesela, pentru ca aceasta să se încadreze în atmosfera de ansamblu a unei bucătării în stil scandinav. Cea mai populară culoare este albul, întrucât se pune accent pe simplitatea nuanțelor și a formelor. Cu toate acestea, poți alege și obiecte monocrome de nuanță închisă, care să creeze contrast, față de restul alegerilor cromatice din încăpere.

Farfurii și boluri
Farfuriile și bolurilelike. by Villeroy&Boch din colecția Voice se remarcă prin materialul din care sunt realizate și anume porțelanul de înaltă calitate. Acestea au suprafețe texturate sau asimetrice, pentru a suprinde, indiferent de ocazie, cu un design simplu, care poate fi combinat cu ușurință cu obiecte din colecții diferite.

Pentru a crea contrast și un punct de interes în cadrul aranjamentului pentru masă, sunt potrivite și farfuriile sau bolurile Villeroy&Boch din colecția Lave, în nuanțe închise și cu design scandinav. Finisajul este aplicat manual, creând o textură inedită, pentru prezentarea cu succes a preparatelor.

Bucătăria scandinavă
Detalii aici

Cești și căni

Pentru obiecte de veselă care păstrează simplitatea albului, dar cu linii deosebite și forme geometrice îndrăznețe, sunt potrivite, de asemenea, ceștile și cănile Villeroy&Boch, care se caracterizează printr-o geometrie precisă, dar elegantă.

O altă opțiune sunt ceștile LSA International cu design clasic și aspect perlat, obținut prin pictare manuală. Nuanța iridiscentă subtilă face ca orice masă, indiferent că este la o ocazie specială sau nu, să aibă o atmosferă specială, într-un cadru scandinav. 

Recipiente din sticlă și lemn
Pentru prezentarea produselor, recipientele și platourile de la LSA International reprezintă alegerea ideală. Acestea sunt realizate din sticlă suflată manual și lemn și pun preț pe versatilitatea utilizării. Poți alege, de exemplu, un bol cu suport de lemn și tacâmuri pentru salată, cu linii simple și un design funcțional, pentru o servire plină de bun gust.

Ceainice din sticlă

Obiectele pentru servirea ceaiului se caracterizează, de asemenea, prin simplitate. O opțiune inedită sunt ceainicele Villeroy&Boch, din sticlă, cu infuzor. Acestea mențin o temperatură potrivită a lichidelor și au o rezistență sporită. Infuzorul este realizat din materiale de înaltă calitate și anume oțelul inoxidabil și porțelanul premium. Cu ceainicele transparente pot fi combinate ceștile Villeroy&Boch realizate din sticlă borosilicată, cu aspect modern și proprietăți de menținere a temperaturii băuturilor.

Servirea cafelei în vase elegante

Pentru servirea cafelei, apelează la vasele monocrome Villeroy&Boch, care au forme ușor rotunjite și sunt realizate din porțelan premium de culoare albe, care pot fi utilizate cu obiecte de aceeași culoare, într-un cadru scandinav, dar și în alte tipuri de aranjamente. Impresia pe care o transmit este de confort, dar, în același timp, de rafinament, astfel că sunt potrivite pentru savurarea zilnică a cafelei sau la ocazii speciale.

Vas pentru lapte din inox

Pentru spumarea laptelui și pentru creații neobișnuite în arta latte, sunt potrivite vasele pentru lapte din inox Karl Weis. Acestea pot fi folosite cu succes pentru a realiza creații profesionale de acest fel, întrucât se caracterizează printr-o curgere precisă, care permite crearea celor mai minuțioase modele.

Tacâmuri cu design simplu și rafinat
Pentru servirea mesei într-o bucătărie scandinavă, sunt potrivite tacâmurile cu mânere nedecorate și subțiri de la Villeroy&Boch. Acestea se remarcă prin silueta plină de rafinament, care adaugă un plus de eleganță întregului aranjament al mesei.

Stilul scandinav este foarte potrivit pentru o bucătărie amenajată cu simplitate și rafinament. Prin intermediul acestuia, se poate crea un cadru cu aspect plăcut pentru activitățile culinare și pentru luarea mesei. Nu uita: cel mai mult se remarcă mobila și accesoriile fără ornamente exagerate, cu linii simple, dar rafinate, deci alege totul cu grijă și atenție.

Surse foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre bucătăria scandinavă

Prin ce trăsături se remarcă bucătăriile în stil scandinav?

Câteva dintre principalele trăsături ale bucătăriei în stil scandinav sunt liniile drepte ale mobilei, suprafețele netede fără ornamente și culorile discrete și deschise. În plus, lumina naturală există din abundență, pentru a se crea impresia unui spațiu mai mare și aerisit. De asemenea, accesoriile pentru servirea mesei au forme geometrice simplificate, fără a fi lipsite de eleganță.

Ce scaune să aleg pentru o bucătărie în stil scandinav?

Pentru o bucătărie scandinavă, este potrivită mobila cu linii simple și suprafețe netede. Scaunele trebuie alese, astfel încât să se potrivească cu mobilierul și stilul de ansamblu. Materialele din care sunt realizate trebuie să fie cât mai apropiate de natură, astfel încât sunt potrivite obiectele de mobilier de acest fel cu suprafețe de piele și structură de lemn. Astfel, este îmbinată calitatea cu alegerile apropiate de natură, importante în cadrul stilului scandinav.

Ce masă să aleg pentru o bucătărie în stil scandinav?

Masa pentru o bucătărie în stil scandinav este realizată din materiale de calitate. Poți alege o masă cu picioare din metal lucios și blat de lemn natural, tratat într-o foarte mică măsură, pentru a se păstra caracteristicile acestuia. Mesele extensibile sunt cea mai bună alegere, pentru că se adaptează ușor cerințelor spațiului de care dispui și nu ocupă mult loc, astfel că nu creează un aspect încărcat.

Care este vesela potrivită pentru o bucătărie scandinavă?

Vesela potrivită pentru o bucătărie în stil scandinav pune accent pe funcționalitate și eleganță. Poți alege farfurii, boluri și alte obiecte pentru servirea mesei în nuanțe deschise, dar, pentru a crea contrast și în nuanțe închise. Formele geometrice ale veselei pentru bucătăria scandinavă sunt accentuate. În cazul veselei albe, se poate opta pentru accesorii cu linii îndrăznețe și surprinzătoare.

Ce obiecte pentru servirea ceaiului în stil scandinav să aleg?

Pentru servirea ceaiului într-un cadru de inspirație scandinavă, poți aleg ceainice din ceramica albă fără decorațiuni. Cănile trebuie să aibă linii simple, să fie în culori pastelate sau alb, pentru a da impresia de lejeritate și eleganță subtilă. O altă opțiune este să alegi ceainice din sticlă, prin intermediul cărora accentul cade mai degrabă pe experiență în sine, un lucru important atunci când vine vorba despre această băutură.