Împodobirea bradului – află cum să ai un pom de Crăciun decorat cu eleganță și rafinament

Împodobirea bradului

Puține momente din an se compară cu sărbătorile de iarnă. Perioada Crăciunului este una plină de farmec și semnificație, presărată cu bucurii, cadouri și momente speciale. Probabil că cea mai așteptată tradiție este aceea a împodobirii bradului. Pe măsură ce acesta este decorat cu globuri, luminițe și beteală, spiritul Crăciunului își face din ce în ce mai simțită prezența. 

În tradiția creștină, istoria împodobirii bradului începe din în secolul al 16-lea. Se consideră că prima persoană care a așezat ornamente într-un astfel de copac a fost Martin Luther, reformatorul protestant. În acest scop, el a folosit lumânări. Înainte de această etapă, preoții din secolele precedente foloseau crenguțe proaspete drept ofrandă pentru divinitate cu ocazia sărbătorilor.

Persoanele rafinate, preocupate de decorațiuni interioare și cu simț estetic vor dori să se bucure de un brad aspectuos și elegant. Așadar, în articolul de mai jos, vei găsi o serie de sfaturi și recomandări pentru decorarea acestuia, dar și numeroase idei care să te inspire.

Etape și reguli estetice privind împodobirea bradului de Crăciun

În seara din Ajun, momentul tradițional când se împodobește bradul, majoritatea familiilor se bucură de acest obicei magic alături de cei dragi. Cu toate acestea, dacă ai parte de o vacanță îndelungată, nu ar trebuie să eziți să decorezi pomul mai devreme de 24 decembrie, pentru a te bucura mai multă vreme de el. 

Pentru unii, împodobirea copacului de Crăciun poate fi considerată o joacă de copii. Pentru alții, acest proces este unul laborios, decorațiunile sunt alese și asortate cu mare grijă, iar pașii urmați sunt atent plănuiți dinainte.

Împodobirea bradului

Iată care sunt etapele decorării pe care ar trebui să le urmezi, dacă îți dorești ca bradul tău să aibă o înfățișare elegantă și să nu arate haotic: 

  • Amplasarea într-un loc potrivit

Alegerea locului în care va sta brăduțul pe perioada sărbătorilor este la fel de importantă precum împodobirea în sine. Va trebui să optezi pentru un loc în care acesta să stea în siguranță, fără să riște să fie dărâmat, de unde poate fi admirat de către membrii familiei. Dacă este ascuns într-un colț, își va pierde tot farmecul.  

De asemenea, trebuie să te asiguri că are suficient spațiu și că ramurile nu sunt îndoite. Evită să-l așezi lângă surse de căldură, pentru că se va usca foarte repede. Dacă va sta într-o încăpere cu șemineu, amplasează-l la cel puțin un metru distanță de acesta. În mod ideal, brăduțul ar trebui să se vadă și din exterior, pentru a te putea bucura de el și din curte, dacă locuiești la casă.

  • Aranjarea instalației luminoase

După ce ai poziționat bradul, primul pas pe care trebuie să îl urmezi este să îl împodobești cu beculețe. Este important să nu începi direct cu globurile sau cu alte decorațiuni, deoarece, dacă lași instalația pentru final, bradul va avea un aspect nereușit. Firul de la instalație se va afla peste ornamente și le va fura din strălucire. 

De asemenea, beculețele pot fi așezate peste tot în brad, inclusiv mai aproape de tulpină, pentru un efect fermecător. Este recomandat ca acestea sa fie aranjate în mod circular în jurul copacului, pentru a asigura uniformitatea luminițelor. În funcție de dimensiune, poți utiliza una sau mai multe instalații. Cu cât beculețele sunt mai numeroase, cu atât brăduțul va fi mai spectaculos. Nu trebuie însă să exagerezi.

  • Împodobirea cu ghirlande

Beteala ar trebui să îmbrace în mod armonios bradul și să fie dispusă în același sens cu instalația luminoasă, dacă are o lungime mare. În cazul în care folosești mai multe piese scurte, acestea pot fi dispuse și pe verticală. În funcție de stilul pe care l-ai ales pentru împodobire, poți utiliza ghirlande din abundență sau poți chiar sări peste acest pas. 

Important este ca beteala să lase loc și celorlalte decorațiuni, care sunt la fel de importante, și să nu le ascundă.

  • Adăugarea decorațiunilor

Acest pas trebuie îndeplinit, de asemenea, cu mare grijă. Ca să obții un aspect plăcut, va trebui să distribui decorațiunile uniform în brad. Cu alte cuvinte, nu aglomera multe podoabe într-o parte și nu lăsa alte zone descoperite. Dacă folosești mai multe tipuri de ornamente, ai grijă să le amesteci între ele, astfel încât să nu ai mai multe globuri de aceeași culoare într-o anumită regiune și figurine identice în alta. 

Ordinea adăugării ornamentelor ar trebui să pornească de la decorațiunile de mari dimensiuni și să continue cu cele de mărime redusă. Altfel, riști ca după ce ai agățat globurile mici, să le acoperi cu figurinele mari.

După ce au fost adăugate toate decorațiunile pe ramuri, nu mai trebuie decât să o adaugi pe cea destinată vârfului de brad. În funcție de stilul pe care l-ai ales, aceasta poate avea diverse forme.

  • Asortarea culorilor și tipurilor de decorațiuni

Este esențial ca împodobirea bradului să urmeze un plan coerent și nu amesteci diverse stiluri sau game de culori, fără ca acestea să se potrivească între ele. De exemplu, poți alege să decorezi în registru clasic, modern sau minimalist. 

Nuanțele utilizate trebuie sa fie limitate, altfel riști să sfârșești cu un brad lipsit de rafinament. Culorile utilizate pot fi din aceeași gamă sau pot fi complementare: tonuri calde sau reci, combinații de alb și negru, alb și albastru, alb și roz sau alte perechi cromatice. 

Un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este alegerea unui stil care se potrivește cu estetica pe care ai utilizat-o în amenajarea casei. Într-un living scandinav se potrivește un brad decorat în stil minimalist, cu ornamente geometrice și culori deschise, neutre. 

Dacă înfățișarea încăperii este de inspirație clasică sau romantică, atunci poți apela la culori intense și o abundență de globuri și beteală. Aceeași regulă se aplică și pentru stilul rustic.

Idei pentru împodobirea bradului de Crăciun

După ce te-ai familiarizat cu indicațiile de împodobire, este momentul să cauți idei și inspirație pentru propriul brad. În continuare, vei găsi mai multe sugestii care să-ți ușureze decizia.

Brazi de Crăciun decorați în stil tradițional

Deoarece Crăciunul reprezintă pentru multe persoane o ocazie de a-și aminti de copilărie și de a se bucura de obiceiuri vechi, abordarea tradițională este foarte apreciată de majoritatea oamenilor. 

Culori tradiționale

Nuanțele convenționale pentru ornamentele de Crăciun sunt roșu și alb, alături de galben și uneori verde, ultimul fiind inspirat din natură. De aceea, dacă îți dorești un brad autentic, compune o paletă cromatică formată parțial sau în totalitate din aceste culori. Poți combina alb și roșu, roșu și galben sau toate opțiunile enumerate.

Verdele sugerează renașterea naturii și este asigurat de frunzele bradului, roșul este inspirat din hainele lui Moș Crăciun și reprezintă o culoare complementară cu cea a cetinii. Galbenul sau auriul fac trimitere la steaua călăuzitoare, iar albul este, în mod evident, reprezentarea zăpezii.

Tematica decorațiunilor

Globurile și figurinele tradiționale sunt inspirate din temele religioase, folclorice sau botanice și înfățișează de multe ori lumânări, îngerași, clopoței, stele, țurțuri, reni, pe Moș Crăciun, fulgi de zăpadă, floarea numită Crăciuniță, bulgări, conuri de brad, măceșe sau altele asemenea. Beteala poate fi simplă sau cu patternuri în carouri ori în spirală, de exemplu.

Stilul tradițional presupune numeroase ornamente și beculețe decorative, deci nu ezita să împodobești bradul într-un mod abundent, care să sugereze bogăție și confort. În definitiv, sărbătorile de iarnă sunt o perioadă în care te răsfeți alături de cei dragi, iar acest lucru se poate reflecta și la nivel estetic. Asta nu înseamnă că poți amesteca orice tip de decorațiuni, ci trebuie să păstrezi coerență în selectarea acestora.

Brazi de Crăciun împodobiți în stil și nuanțe moderne

De-a lungul anilor, creatorii de decorațiuni au început să fie din ce în ce mai îndrăzneți și să recreeze diverse teme care pot fi surse de inspirație pentru aranjarea bradului.

Stilul rustic

Una dintre abordările apreciate este cea rustică. Dacă amenajarea casei tale îți permite, folosește decoruri inspirate din natură. O parte dintre ele sunt similare cu cele utilizate în brazii tradiționali. Fulgii de nea, conurile, globurile realizate din sfoară și materiale naturale, precum lemnul, figurinele care imită fulgii de zăpadă sau alte elemente din pădure sunt potrivite pentru o astfel de tematică.

Stilul minimalist

Pentru cei care au optat pentru un decor interior de tip industrial, scandinav sau minimalist, bradul de Crăciun ar trebui să fie în același ton cu încăperea. De aceea, nu numărul de decorațiuni ar trebui să fie restrâns, iar acestea să aibe forme simple. Anumite persoane preferă să împodobească brăduțul doar cu instalația luminoasă.

Brazi de Crăciun decorați monocrom

Unul dintre trendurile foarte apreciate, mai ales de către designerii de interior, este bradul monocrom, adică decorat cu o singură culoare predominantă. Un astfel de pom de Crăciun este foarte elegant și impunător. Poți alege nuanța în funcție de paleta cromatică ce predomină în încăpere sau poți selecta o culoare în funcție de mesajul pe care îl transmite aceasta.

Alb

Cea mai îndrăgită culoare pentru ornamentele de Crăciun, după cea roșie, este albul. Acesta simbolizează stratul de zăpadă care împodobește orașele sau peisajele montane. De asemenea, insuflă puritate și spiritualitate. Reprezintă o alegere ideală pentru stilul minimalist, iar decorațiunile sunt ușor de asortat.

Auriu

Această nuanță duce cu gândul la bogăție, căldură și luminozitate, în același timp. Alege auriu dacă îți dorești ca întreaga încăpere să strălucească.

Roz pal

Deși nu se numără printre culorile specifice Crăciunului, este din ce în ce mai apreciată de cei care vor să aibă un brad special. Rozul pal (denumit și millennial pink) se potrivește în cadrul încăperilor decorate cu nuanțe deschise, minimaliste. Nu ezita să faci această alegere dacă îți dorești un brad delicat și modern.

Albastru

Un brad cu ornamente albastre sau bleu va fi cu adevărat rafinat și va avea un aspect impozant. Chiar dacă este o culoare rece, albastrul se asortează cu crenguțele, iar rezultatul va fi impresionant

Alte culori

Când vine vorba despre selectarea nuanței, o persoană creativă nu va ezita sa facă alegeri îndrăznețe, precum mov, portocaliu sau oricare altă preferință. De aceea, îți este permis să decorezi bradul cu ce culoare dorești, atât timp cât nu deviezi de la opțiunea inițială.

Brazi de Crăciun neconvenționali

Pentru cei care vor să iasă din tipare atunci când vine vorba de decorarea bradului, există numeroase posibilități. Nu toată lumea este atrasă de ideea unui pom artificial, iar din ce în ce mai multe persoane își doresc să aibă o atitudine ecologică, prietenoasă cu mediul. 

Din fericire, există multe soluții pentru a avea un brad de Crăciun luxos și original la tine acasă, fără să trebuiască să cumperi unul tăiat. 

Una dintre cele mai la modă metode este atârnarea globurilor de plafon, astfel încât să aibă forma unui brad. Este o modalitate rafinată de a reda un copac de Crăciun, care va impresiona orice oaspete. 

De asemenea, poți folosi și alte obiecte care, suprapuse, să ia forma conică a bradului. Poți utiliza decorațiuni din hârtie, decupate în forma dorită, sau cercuri, decorate cu globuri. Luminate din interior, aceste aranjamente își vor pune amprenta și asupra încăperii, prin jocurile de lumini și umbre.

O altă variantă este simularea unui brad pe unul dintre pereți, printr-un aranjament de crenguțe aspectuoase, pe care poți agăța ornamente. Această metodă de decorare nu este cu nimic mai prejos decât un brad natural, dacă este realizată corespunzător.

Împodobirea bradului reprezintă unul dintre cele mai frumoase momente din an și este un motiv de bucurie atât pentru copii, cât și pentru adulți. Procesul în sine are frumusețea lui, iar rezultatul poate fi unul pe măsură, dacă respecți regulile de decorare explicate în articol. 

Acordă-ți plăcerea de a avea un brad decorat cu aceeași grijă cu care ți-ai amenajat locuința elegantă. Folosește ornamente elegante, realizate din materiale de calitate, cu finisaje la standarde înalte, iar pomul va fura privirile tuturor!

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com