Decor de Crăciun – Transformă-ți casa într-un Winter Wonderland luxos și elegant!

Decor de Crăciun

În apropierea Crăciunului, toată lumea se concentrează pe crearea unei atmosfere de sărbătoare, atât în spațiile interioare, cât și în cele exterioare. Această activitate aduce multă bucurie oamenilor de toate vârstele, însă ea trebuie făcută în mod organizat. Atenția la detalii este obligatorie pentru a putea alcătui un cadru feeric, plin de rafinament. Există anumite aspecte la care trebuie să ai grijă dacă îți dorești o amenajare luxoasă, specială și profesionistă!

Decorații de Crăciun – TIPS & TRICKS pentru un decor de basm!

Alegerea unor decorații de Crăciun poate fi un proces dificil și laborios, dacă nu știi încotro să te îndrepți. Structura și organizarea sunt esențiale pentru a putea pune la punct totul, într-o manieră eficientă. Adevărata provocare poate fi găsirea unui echilibru între ansamblu și detaliu – ambele sunt importante, iar fiecare element constituent trebuie să se integreze în mod optim, fără a deteriora aspectul general. Designerii și specialiștii în amenajări pun în aplicare câteva mici secrete, care simplifică tot acest proces:

  • Caracteristicile spațiului – Dimensiune și design

Sunt anumite aranjamente de Crăciun care, pur și simplu, nu pot fi amplasate în anumite spații. Este important să iei în considerare toate detaliile care țin de locul pe care vrei să-l decorezi. În primul rând, dimensiunea este un factor căruia este recomandat să-i acorzi o atenție specială. În cazul în care perimetrul este restrâns, decorațiunile vor trebui așezate doar în zone potrivite (la fereastră, în arii libere sau pe anumite obiecte), fără a aglomera inutil încăperea respectivă. Însă, dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție este mai mare, ai mai multă libertate și poți opta pentru ornamente mai voluminoase, mai extravagante, care să aducă un plus de originalitate în casa ta. Totuși, ai grijă să nu cazi în capcana unui aranjament încărcat, chiar și în această situație – totul trebuie făcut cu măsură, fără a exagera. 

  • Cromatica generală

Cromatica generală a spațiului este un factor semnificativ pe care trebuie să-l iei în considerare, fiindcă, în funcție de acest lucru, poți alege toate decorațiunile. De exemplu, dacă încăperea respectivă este amenajată multicolor, având piese de mobilier și obiecte extrem de colorate, va fi necesar un decor de Crăciun mai simplu, monocrom, care doar să aducă un accent festiv în casă. Complementaritatea nuanțelor este necesară, iar îmbinarea inteligentă a acestora este o rețetă de succes către crearea unui design unitar, uniform și coerent din punct de vedere estetic. Totuși, dacă perimetrul este el însuși decorat într-o singură culoare sau în două nuanțe diferite, poți experimenta în voie cu noi zone cromatice, care să contribuie pozitiv la îmbogățirea atmosferei. Acest sfat trebuie aplicat la fiecare nivel – atât cel al aranjamentelor masive, cât și cel al detaliilor suplimentare.

  • Keep it simple!

În general, orice decorațiuni de Crăciun ai alege, este obligatoriu să nu încarci prea mult cadrul. Din dorința de a crea un adevărat tărâm de basm, poți cădea în extreme, folosind prea multe ornamente. Dacă ai o multitudine de idei, încearcă să le scrii pe o hârtie, să faci un plan și, mai apoi, să optezi pentru cele mai potrivite. Alege câteva dintre acestea și mergi în direcția lor – te poți orienta către celelalte anul viitor. Prin urmare, keep it simple, oricare ar fi preferințele tale!

Însă, chiar dacă pui în aplicare aceste secrete utile, există posibilitatea să nu știi ce anume să selectezi. Paleta de variante este atât de diversă, încât poți întâmpina dificultăți în acest proces. De aceea, este bine să știi către ce categorii de articole te poți îndrepta, cu scopul de a alcătui un decor inedit:

  • Decorarea mesei

Masa de Crăciun este unul dintre elemente centrale ale acestei sărbători, fiindcă în acest loc se adună toată familia, împreună cu cei dragi, pentru a celebra evenimentul. Prin urmare, dacă vrei să ai o casă pusă la punct chiar și în cele mai mici detalii, poți începe de la a decora totul cu farfurii, platouri, veselă, șervețele și tot felul de alte obiecte, perfecte pentru decorarea mesei de Crăciun. În așa fel, toată lumea se va putea bucura de aceste lucruri și vor aprecia, cu siguranță, inițiativa ta. Există o multitudine de imagini din care te poți inspira cu ușurință. Poți ține cont de dimensiunile mesei, de numărul de persoane care vor participa la întâlnire, dar și de modul în care vei așeza pe masă felurile de mâncare, paharele, tacâmurile și toate cele necesare. În funcție de acești factori, poți elabora un plan de amenajare, pentru a nu omite nimic. 

  • Decorațiuni de brad

Bradul este, de regulă, cel mai important obiect decorativ din casă, făcând parte din toate tipurile de amenajări de Crăciun. Astfel, acesta trebuie să fie împodobit într-o manieră elegantă, cu gust, deoarece el poate ghida încotro se îndreaptă design-ul general al camerei. Prin urmare, este bine să-i acorzi o atenție deosebită și să-l decorezi într-un mod original și creativ. Fie că te orientezi către globuri din sticlă sau porțelan premium, fie că preferi alte tipuri de ornamente, nu uita să iei în considerare sfaturile specialiștilor în legătură cu nuanțele alese, dar și alte detalii care țin de raportul dintre aranjamentul dorit și bradul ales. Dacă pomul este natural, totul depinde de caracteristicile crengilor: cât de numeroase, stufoase, echilibrate și simetrice sunt față de trunchiul copacului. Aceste variabile pot avea un efect concret asupra numărului de decorațiuni folosite sau asupra mărimii acestora. Dacă optezi pentru un brad artificial, ramurile sunt, de regulă, manevrabile, însă trebuie să ai grijă la combinarea materialelor (plastic, sticlă, pânză, porțelan etc.) – să nu fie exagerat de diverse și să fie similare din punct de vedere structural și cromatic.  

  • Lumânări și arome speciale

Atmosfera poate fi schimbată major prin intermediul unor lumânări și arome de Crăciun, care să completeze cadrul, la nivel vizual și olfactiv. Lumânările dau un efect aparte prin lumina și căldura pe care o emană, creând, doar prin prezența lor, un design de poveste. Poți genera arome diverse cu ajutorul difuzoarelor, lămpilor catalice sau al lumânărilor parfumate – cu siguranță, acestea vor încânta simțurile tuturor celor care vor trece prin preajma lor. Mirosul de scorțișoară, vanilie sau portocală va fi extrem de plăcut și te va relaxa oricând vei simți nevoia. Încearcă, de asemenea, să petreci serile la lumina lumânărilor, a beculețelor din brad și a ghirlandelor luminoase din casă – vei avea o senzație plăcută de sărbătoare, liniște, pace și armonie, care este unică și specială! Prin urmare, echipează-ți casa cu astfel de obiecte care pot avea un efect pozitiv asupra dispoziției tale!

Decor de Crăciun în diferite nuanțe cromatice

Culorile sunt extrem de importante în orice fel de decor – acestea pot avea un puternic cuvânt de spus în amenajarea oricărui spațiu. Fie că este vorba despre design-ul de interior sau de exterior, fie că este vorba despre astfel de ocazii speciale, precum Crăciunul, culorile nu au cum să lipsească din context. Este cunoscut faptul că această sărbătoare de iarnă se caracterizează, în general, prin trei culori de bază: roșu, verde și alb. Însă, de-a lungul timpului, viziunile creatorilor de decorațiuni s-au extins, iar variantele existente s-au multiplicat – astfel, au apărut globuri, luminițe sau ornamente în nuanțe diverse, care, la rândul lor, au ajutat la crearea unor decoruri senzaționale. Deși paleta de opțiuni este mai largă, iar libertatea de a alege este mai mare, acest lucru poate să te încurce. Cel mai bine este să ții cont de ceea ce îți place și să cauți exemple sau imagini care să-ți lărgească orizontul, determinându-te să descoperi și alte perspective, în afară de a ta. Așadar, există două direcții în care te poți îndrepta: cea a culorilor clasice sau cea a nuanțelor mai speciale.

Ornamente de Crăciun în culori clasice

Dacă preferi să-ți împodobești bradul sau casa în alb, verde și roșu, sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. În primul rând, roșu și verde sunt culori complementare și sunt nuanțe extrem de aprinse, care, deși se potrivesc, pot fi prea puternice în anumite tipuri de amenajări. Albul este o nuanță care nu îți va da bătăi de cap, deoarece este ușor de integrat în aproape orice fel de cadru cromatic – este simplu de asortat și se potrivește cu majoritatea culorilor existente. Analogia dintre alb și zăpadă este un factor pe care trebuie să mizezi în alcătuirea unui design perfect – prin urmare, albul pur și imaculat te va face să te simți ca în casa lui Moș Crăciun. Totuși, acesta trebuie completat cu pete de roșu sau verde, pentru a căpăta personalitate.
Roșul și verdele sunt culori care se regăsesc pe majoritatea decorațiunilor de Crăciun. Prin urmare, nu va fi dificil să găsește elemente care să cuprindă aceste două nuanțe. Fie că vrei ca una dintre ele să fie predominantă, fie că preferi un echilibru între cele două, regula este aceeași – keep it simple. Alege globuri, fețe de masă, tacâmuri, ornamente sau alte decorațiuni care să cuprindă aceste culori și, în mod cert, vei reuși să pui la punct un cadru feeric, ideal pentru minunatele zile de sărbătoare.

Ornamente de Crăciun în culori speciale

Dacă îți dorești să fii în pas cu tendințele, vei observa că, în fiecare an, este la modă o anumită culoare, mai mult sau mai puțin îndrăzneață. Oricât de avangardiste ar părea nuanțele de albastru electric, mov, arămiu, roz, argintiu sau auriu, acestea te pot sprijini în alcătuirea unui design senzațional. Deși unele mixuri pot naște controverse în rândul profesioniștilor, nu te teme să le încerci, dacă îți plac! În așa fel, vei reuși să creezi un efect spectaculos și, mai ales, curajos. Poți alege o culoare predominantă pe care să o completezi cu accente unice, pentru a elabora combinații inedite – precum auriu cu argintiu, mov cu arămiu, albastru electric cu auriu și așa mai departe. Dă dovadă de creativitate și originalitate și testează noi posibilități – în mod cert, vei izbuti să împodobești totul cu gust și eleganță. Orientează-te către obiecte diferite, care să contribuie pozitiv la construirea atmosferei perfecte – naproane, farfurii, șervete de masă, ghirlande luminoase, perne decorative și orice alte podoabe pe care le consideri a fi necesare.   
Așadar, astfel de nuanțe pot părea extravagante, însă ele reprezintă mai mult de atât. Atunci când vine vorba despre realizarea unui decor, abordarea nu trebuie să fie cuminte. Pentru a avea un Crăciun cu adevărat memorabil, trebuie să experimentezi noi metode de amenajare, plecând de la așezarea obiectelor în spațiu, până la culoarea fiecăruia în parte. Dacă ești un împătimit al nuanțelor aprinse, nu ezita să le faci parte din cadrul tău festiv! Nu există „rețete” fixe pentru inițiativele cu caracter artistic – influențele și tendințele se modifică în permanență, fiindcă arta este maleabilă. În cazul în care ai optat pentru același decor 5 sau 10 ani la rând, nu ezita să schimbi lucrurile anul acesta! Prin abordarea unei atitudini relaxante și, mai ales, creative, vei reuși să dai o personalitate unică fiecărui Crăciun în parte, iar amintirile vor fi mai bine conturate și vor deveni de neuitat!

În concluzie, o casă Winter Wonderland nu este greu de obținut! Tot ce trebuie să faci este să acorzi o atenție deosebită obiectelor pe care le selectezi – să fie elegante, calitative, de la branduri cunoscute pentru creativitatea și inovația de care dau dovadă. Orice spațiu vrei să decorezi, fie el apartament, fie birou, balcon sau grădină, este important să ții cont de o serie de aspecte esențiale: culoare, design, simplitate, curaj. Îmbinând toate aceste elemente, poți alcătui o atmosferă inedită, îndrăzneață, care va rămâne în memoria tuturor celor care o vor descoperi. Crăciunul este o sărbătoare minunată, care aduce cu sine oportunitatea de a te bucura de tot ceea ce ai în jurul tău, împreună cu cei dragi!

Sursă foto: shutterstock.com