Chiuveta din compozit – De ce sa o alegi in detrimentul altor modele?

Chiuveta din compozit

Amenajarea bucătăriei poate reprezenta o provocare, mai ales pentru cei care nu au cunoștințe în domeniu, dar își doresc tot ce este mai bun în locuințele lor. În cazul în care te afli printre aceste persoane, trebuie să gândești totul cu mult calm, să pui accent pe calitate și pe design și să alegi întotdeauna doar produsele care îți satisfac nevoile și dorințele, pentru a fi pe deplin mulțumit de rezultatul final.

Acest lucru este valabil și atunci când trebuie să alegi obiectele sanitare. Dacă te întrebi de ce ar trebui să optezi pentru o chiuvetă din compozit în detrimentul celor fabricate din ceramică sau din inox, află, în continuare, care sunt avantajele acestui material.

Ce este materialul compozit?

Compozitul este un material aflat în stare solidă, care este format din două sau mai multe substanțe diferite, care își păstrează proprietățile chiar dacă sunt unite în același proces de fabricație. Spre exemplu, amestecul dintre argilă și paie a permis ridicarea a numeroase case extrem de rezistente și durabile, putând fi admirate chiar și în prezent. Același lucru se întâmplă și în cazul betonului care este un mix de ciment cu prundiș, două elemente extrem de distincte.

Cu alte cuvinte, materialele compozite sunt rezultatul unor amestecuri inteligente, din care se pot fabrica foarte multe piese de mobilier, de construcții sau elemente de uz zilnic.

Faptul că lumea evoluează în mod continuu și cu foarte mare repeziciune i-a îndemnat pe cei din aceste industrii să găsească tot felul de soluții noi, care să-l satisfacă pe fiecare client în parte. În acest fel, au apărut granitul și marmura compozit și multe astfel de materiale apreciate la scară largă.

Astfel, compozitul se află în categoria celor mai apreciate materiale în foarte multe domenii de activitate, fapt pentru care nu trebuie să ignori nici obiectele sanitare de acest gen.

Avantajele unei chiuvete din compozit

Acum că ai aflat care este definiția compozitului, este momentul să afli mai multe informații utile despre chiuvetele realizate din acest material.

Întâi de toate, reține faptul că cele mai moderne și populare chiuvete sunt cele fabricate din granit compozit. Acesta este un material constituit din amestecul prafului din piatră de granit cu rășină acrilică. O astfel de abordare distinctă contribuie substanțial la obținerea unor chiuvete robuste și deosebit de atractive. Majoritatea persoanelor preferă aceste obiecte sanitare în locul chiuvetelor de ceramică, din fontă sau din oțel inoxidabil.

Cu toate acestea, materialele compozite au avantaje și dezavantaje, pe care este absolut necesar să le cunoști pentru a putea face alegerea corectă.

  • Avantaje

Durabilitate și rezistență

Este necesară o forță semnificativ mai mare pentru a putea deteriora o chiuvetă din compozit. Aceasta este rezistentă la ciobire, la fisurare sau la zgâriere.

În plus, acest tip de obiecte sanitare rezistă extraordinar de bine și la temperaturi extrem de ridicate, nu sunt poroase și pot fi întreținute într-un mod foarte simplu. Cel mai interesant lucru este faptul că, având o astfel de chiuvetă, nu trebuie să te gândești aproape deloc la diverse metode de întreținere preventivă, așa cum trebuie să faci de regulă atunci când vine vorba despre alte piese din casă.

Chiuveta din compozit

Economie

Pe lângă faptul că materialele compozite avansate sunt dure și au o rezistență aparte, acestea sunt și foarte economice. Astfel, dacă îți dorești o chiuvetă care să îți satisfacă nevoile și dorințele, dar care să aibă și un preț avantajos, te poți orienta spre cea din granit compozit, care este mai puțin costisitoare față de cele din fontă sau din ceramică. 

Acestea nu sunt fabricate 100% din piatră, motiv pentru care sunt ideale pentru persoanele care își doresc calitate la un preț accesibil.

Calitate

În cazul în care îți dorești obiecte sanitare de calitate, alege-le pe cele din materiale compozite, deoarece acestea se deteriorează foarte greu. Mai mult, calitatea lor este una superioară, motiv pentru care nu își schimbă nici culoarea în timp.

Originalitate

Chiuvetele fabricate din materiale compozite sunt originale, au modele unice și sunt disponibile într-o gamă bogată de culori și de forme. Acestea pot avea nuanțe de alb și crem, dar pot fi și monocrome (negru). 

Design

Chiuvetele din material compozit sunt destinate doar celor care își doresc un design nonconformist în bucătărie. Datorită faptului că acestea au o paletă bogată de culori, pot scoate cu ușurință din anonimat orice încăpere. Astfel de chiuvete sunt rar întâlnite în locuințele clasice, deoarece, de obicei, sunt alese de persoanele care pun preț pe aspectul estetic al căminului lor.

  • Dezavantaje 

Duritate

Faptul că materialele compozite sunt dure și nu pot fi deteriorate cu ușurință este un lucru bun, însă, dacă ai o astfel de chiuvetă la bucătărie, trebuie să ai grijă atunci când speli vase. Farfuriile, cănile și paharele sunt extrem de fragile și, din această cauză, se pot sparge la impactul cu compozitul. 

Pete

Din cauza faptului că materialul compozit este poros și mat, acest tip de chiuvetă prezintă un risc crescut de a se păta în timp în zonele în care apa rămâne depozitată în cantități destul de mari, precum cea unde se află scurgerea sau cea de lângă baterie. Acest lucru poate afecta finisajul, mai ales că acest aspect nu poate fi remediat prea ușor. Este de preferat să ai grijă să ștergi chiuveta de fiecare dată după ce o folosești, pentru a nu te confrunta cu această problemă.Prin urmare, în momentul în care alegi să montezi astfel de chiuvete în bucătărie, se poate spune că amenajezi încăperea în mod inteligent, fiindcă economia și calitatea sunt principalele caracteristici ale acestora. Alege întotdeauna să vezi partea practică a lucrurilor și să iei în considerare și raportul calitate-preț, deoarece este esențial.

Chiuvete din compozit – În ce bucătării se potrivesc aceste modele?

Nu există un anumit tipar când vine vorba despre spațiul în care pot fi integrate chiuvetele din compozit. Acestea se potrivesc de minune atât în bucătăriile mici, cât și în cele mari, întrucât sunt disponibile pe mai multe mărimi și forme, tocmai pentru a se plia perfect pe nevoile și dorințele tuturor proprietarilor.

Tot ceea ce contează sunt nuanțele încăperii. Dacă în bucătărie se regăsesc plăci portocalii de faianță și de gresie, nu trebuie să te orientezi spre o chiuvetă verde, ci spre una galbenă sau crem, pentru a crea un contrast plăcut. În cazul în care zona de gătit este alb-negru, poți alege orice culoare dorești pentru chiuvetă, pentru un strop de dinamism cromatic.  

Ceea ce trebuie să reții este faptul că aceste tipuri de chiuvete se potrivesc doar cu câteva stiluri de amenajări interioare. Iată câteva idei în acest sens:

  • Stilul minimalist

Stilul minimalist se axează pe maximizarea spațiului dintr-o încăpere, pe nuanțele vii și puternice, care ies în evidență, dar și pe echilibrul dintre cald și rece. Astfel, dacă bucătăria este amenajată în acest stil, tot ce trebuie să faci este să optezi pentru o chiuvetă cu o nuanță vibrantă, cât mai veselă. Nu uita că și accesoriile de bucătărie, jaluzelele sau covoarele trebuie să fie în ton, pentru a se încadra în designul ales.

  • Stilul industrial

Stilul industrial se axează pe articole cu aspect de uzină, dar și pe cele moderne, contemporane. Astfel, o chiuvetă din granit compozit se încadrează perfect într-un astfel de design, mai ales dacă nuanța acesteia este bronz sau maro închis.

  • Stilul Art Deco

Stilul Art Deco pune accent pe artă, pe frumos și, în general, pe obiectele ieșite din comun. Acest tip de amenajare se potrivește doar persoanelor care vor să iasă din anonimat, care nu se sfiesc să fie altfel decât cei din jur. Astfel, dacă găsești o chiuvetă din compozit, cu un model inedit, care să se integreze în ansamblu alături de celelalte elemente din bucătărie, atunci faci alegerea potrivită.

  • Stilul mediteranean

Stilul mediteranean se bazează mult pe tonurile de albastru, deoarece este un design specific regiunilor cu ieșire la ocean, unde relaxarea și confortul, dar mai ales starea de bine, trebuie să primeze. Aceasta este și o culoare extrem de liniștitoare, care aduce multă voie bună și elimină stresul. În cazul în care te fascinează acest stil de amenajare, alege o chiuvetă din compozit într-o nuanță nonconformistă de albastru electric sau baby blue.

Chiuveta din compozit
  • Stilul vintage

Stilul vintage este boem și plin de farmec. Articolele specifice acestuia sunt unele de lux, de o eleganță aparte, care atrag atenția imediat. Toate elementele caracteristice unui astfel de design prezintă detalii surprinzătoare, sunt fabricate din materiale de înaltă calitate și sunt extrem de fine. De aceea, o chiuvetă din granit compozit este perfectă pentru bucătăria dintr-o astfel de casă, mai ales dacă alegi nuanțe deosebite, precum arămiu sau negru.

Cu toate acestea, trebuie să știi că cel mai important aspect, atunci când amenajezi o bucătărie, nu este stilul ales, ci modul în care te simți tu în această încăpere. Nu contează doar care sunt cele mai râvnite modele, deoarece întotdeauna trebuie să alegi produse de calitate, care sunt pe gustul tău și care consideri că ți-ar putea ușura mult viața și ți-ar aduce un plus de confort în locuință. Alege să fii fericit în căminul tău și al familiei tale, fiindcă doar în acest fel poți fi mulțumit pe deplin de rezultatul final și de munca depusă.

Acum că ai aflat ce este compozitul, nu-ți rămâne decât să alegi chiuveta potrivită, în nuanța și forma ideale pentru bucătărie ta. Pune întotdeauna accentul pe calitate, nu pe cantitate, deoarece aceasta este mult mai importantă. Alege chiuvetele din compozit dacă îți dorești să faci o investiție inteligentă, de care să te bucuri și peste câțiva ani.  

Sursa foto: unsplash.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre chiuvetele din compozit

Care este raportul calitate-preț în cazul chiuvetelor din compozit?

În cazul chiuvetelor din compozit, raportul calitate-preț este unul extrem de avantajos, acestea fiind de calitate, dar gândite pentru toate persoanele care își doresc obiecte sanitare rezistente, cu modele și culori deosebite.

Chiuvetă din compozit cu o cuvă sau cu două?

Acest lucru depinde foarte mult de nevoile și de gusturile fiecărei persoane, dar și de dimensiunile bucătăriei. Nu poți amplasa o chiuvetă mare într-o încăpere mică sau invers. În cazul în care speli regulat vase, este recomandat să alegi o chiuvetă cu două cuve, care este mai practică.

Cât de important este design-ul bateriei la o chiuvetă de bucătărie?

Bateria joacă un rol esențial în ceea ce privește designul unei chiuvete de bucătărie. În cazul în care îți dorești ca obiectul sanitar să fie unul deosebit, poți alege o baterie înaltă, din cupru, foarte elegantă și stilată, într-o nuanță de bronz antic.

Ce nuanță de chiuvetă se potrivește într-o bucătărie crem?

În momentul în care ai o bucătărie crem, te poți juca cu nuanțele celorlalte elemente din încăpere. În cazul în care întreaga cameră are tonuri de nude, poți alege orice nuanță de dorești pentru chiuvetă, de la roz până la negru.

Se potrivește bateria neagră cu o chiuvetă crem?

Nu, în momentul în care alegi o chiuvetă crem, trebuie să optezi pentru o baterie în aceeași nuanță, pentru ca cele două elemente să formeze un tot unitar impecabil.