Infuzie de ceai – cum poți prepara o băutură rafinată, pentru momentele zilnice de relaxare

Infuzie de ceai

Ceaiul este o băutură care, din cele mai vechi timpuri, a oferit un prilej de relaxare și de petrecere plăcută a timpului alături de cei dragi. Infuziile realizate din diverse plante au efecte benefice asupra organismului, din nenumărate puncte de vedere. 

Infuzia de ceai te ajută, de exemplu, să îți îmbunătățești starea de spirit după o perioadă obositoare sau să ai un somn mai odihnitor. Pentru a realiza cea mai benefică și aromată băutură, este esențial să știi cum să o prepari și de ce accesorii ai nevoie.

Cum trebuie realizată infuzarea ceaiului?

Prepararea ceaiului este o adevărată artă. În China, tradiția acestei băuturi a început din cele mai vechi timpuri, atunci când era preferată mai ales pentru proprietățile sale medicinale. Pe parcursul răspândirii sale în mai multe teritorii asiatice, ceaiul a început să fie consumat zilnic, atât pentru beneficii, cât și pentru plăcerea gustului.

Pentru a obține o cană de ceai de cea mai bună calitate, există câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi. Iată care sunt aceștia:

  • adaugă două grame de plante uscate la fiecare 100-150 ml de apă, pentru o aromă echilibrată;
  • temperatura trebuie să fie potrivită, nici prea scăzută, nici prea ridicată, pentru a menține echilibrul componentelor din frunze, care dau aroma adecvată;

În ceea ce privește cat se lasă ceaiul la infuzat, acest aspect depinde de tipul plantelor utilizate; durata variază de la câteva secunde, până la câteva zeci de minute. Ceaiul verde japonez, de exemplu, are nevoie de doar două minute pentru a fi potrivit pentru băut, în timp ce oolong necesită un timp mai mare de infuzare. Este indicat ca atunci când nu ești sigur în legătură cu acest aspect, să consulți ambalajul, pentru a afla informațiile necesare.

Accesorii necesare pentru a prepara o infuzie de ceai, pentru a amplifica aroma acesteia

Pentru a avea o infuzie de ceai rafinată, cu un buchet de arome interesante, este necesar să ai anumite accesorii pentru ceai, care te ajută în timpul procesului. Iată care sunt acestea:

Un infuzor pentru ceai adecvat preferințelor tale

Infuzoarele pentru ceai Karl Weis au diferite forme și mărimi, potrivite pentru preferințele individuale de design și utilizare. Alege un astfel de accesoriu din inox, care este special creat pentru a putea fi agățat pe marginea vasului, pentru a rămâne fixat atunci când servești ceaiul.

Altă variantă de infuzor este cel care se pune deasupra cănii, pentru o infuzare directă a unei singure băuturi. Acesta este perfect pentru momentele de relaxare de unul singur. De asemenea, ai la dispoziție și alte modele din inox lucrat în stiluri interesante, pentru a alege ceea ce se potrivește atmosferei pe care vrei să o creezi în momentele servirii ceaiului.

Infuzorul de tip capsulă, cu perforații fine și rare, permite o eliberare treptată a aromei ceaiului, pentru o savurare intensă a fiecărei trepte. Cel cu perforații fine cu aspect de sită, dimpotrivă, face ca infuzarea să aibă loc mai rapid.

Un ceainic potrivit

Ceainicele sunt realizate din mai multe materiale, iar fiecare dintre modele este menit să avantajeze într-un anumit mod prepararea ceaiului. Pentru a obține cel mai impresionant gust, atunci când ai invitați sau te relaxezi într-un cadru intim, este nevoie să alegi varianta potrivită.

Ceainicul cu infuzor Jenaer Glas este realizat din sticlă rezistentă la temperaturi înalte, ceea ce îl face perfect pentru infuzarea ceaiului, chiar și atunci când procesul durează un timp îndelungat. 

O altă opțiune la fel de avantajoasă sunt și ceainicele Villeroy&Boch, care se remarcă prin pereții dubli ce asigură proprietăți termoizolante excelente. Infuzorul acestora este realizat din oțel inoxidabil, cu partea superioară din porțelan premium. 

Pentru a avea un aranjament pentru ceai care iese în evidență în decorul modern al locuinței, poți opta și pentru ceainice de inox Karl Weis, cu infuzor din același material, sau pentru cele din fontă, cu un design inedit. Fonta este folosită pentru crearea acestora, întrucât reține căldura și previne alterarea gustului. Dacă vrei să nu mai uiți niciodată apa la fiert, poți alege și un vas cu fluier, care scoate sunete atunci când apa începe să dea în clocot. Nu numai că îți dai seama imediat când ceaiul este gata să fie preparat, dar scapi astfel și de aburii în exces din bucătărie.

Pentru infuzarea corectă a ceaiului, este necesar să știi cum se desfășoară procesul și de ce accesorii ai nevoie. Cunoscând aspectele esențiale, poți obține un o băutură cu un gust rafinat, care te poartă printr-o succesiune de arome inedite.

Sursa foto: Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri despre infuzia de ceai

Cât trebuie lăsat ceaiul la infuzat?

Durata de infuzare a ceaiului depinde de tipul de plantă. Procesul poate dura de la câteva secunde până la mai multe zeci de minute. Verifică întotdeauna informațiile de pe ambalaj, pentru a afla modalitatea corectă de infuzare.

Ce îmi trebuie ca să infuzez ceaiul?

Pentru a obține o băutură reușită, un accesoriu pentru ceai esențial este infuzorul. Există diferite modele, în funcție de preferințe și necesități. Poți alege un infuzor care se așează direct pe cană, sau unul pentru ceainic.

Ce ceainic să aleg pentru infuzarea ceaiului?

Pentru infuzarea ceaiului, ai mai multe opțiuni de ceainice. Poți alege unul de sticlă transparentă sau din inox, amândouă având infuzor inclus. Alegerea trebuie bazată și pe atmosfera pe care vrei să o creezi când servești ceaiul.