
Aranjarea mesei festive poate fi privită ca un exercițiu de creativitate, fie că este dedicată celebrării unei aniversări, fie că marchează o sărbătoare. Fiecare decizie legată de alegerea veselei, tacâmurilor și paharelor spune ceva despre personalitatea ta, dar așezarea acestora pe masă ține într-o mare măsură de regulile tradiționale ale aranjării mesei.
În fond, acestea au fost create pentru a veni în ajutorul celor care acceptă o invitație la masă într-o companie mai mult sau mai puțin familiară, asigurând o experiență confortabilă și plăcută pentru toată lumea.
Vei afla din acest articol tot ce trebuie să știi despre aranjarea și servirea mesei, alături de câteva sugestii ce te vor ajuta să alegi vesela și paharele potrivite pentru diferite ocazii deosebite.
Cuprins
Alegerea veselei și paharelor

O masă festivă, formală, fără veselă din porțelan, era de neconceput în trecut, iar farmecul unor farfurii din „aur alb”, cum numesc germanii materialul ceramic translucid, extrem de rezistent, se păstrează și astăzi, de exemplu, în seturile de vase Villeroy & Boch.
Farfuriile, bolurile și ceștile din porțelan premium produse de renumitul brand german arată spectaculos, și nici nu s-ar fi putut altfel. Piesele din colecția Manufacture sunt pictate manual, folosind culori puternice, contraste intense și modele inspirate din vechi tradiții artistice, dar să nu crezi că acest lucru dăunează cumva calităților porțelanului. Din contra, fiecare piesă din această colecție poate fi folosită în cuptorul cu microunde și poate fi spălată în mașina de spălat vase.
Pentru un brunch alături de prieteni sau pentru o cină al fresco în grădină, însă, porțelanul poate fi puțin cam pretențios. Înlocuiește-l cu vesela din materiale reciclabile, rezistente, dar cu texturi neobișnuite, ce trezesc curiozitatea și oferă numeroase subiecte de conversație.
Spune-i prietenei tale preocupate de ecologie că farfuria de supă din colecția Jelly de la Kartell este realizată dintr-o rășină de plastic acrilic (PMMA) ce poate fi reciclată integral, protejând resursele naturale. Apoi admiră, alături de prietenul artist, estetica sofisticată, textura bogată și finisajele metalice ale acestor piese transparente, în culori vesele.

În ce privește paharele, lucrurile se pot complica puțin dacă vrei să urmezi eticheta la literă și să așezi în fața fiecărui invitat câte patru pahare și cupe din cristal (pentru apă, pentru vin alb, pentru vin roșu și pentru șampanie). Asta înseamnă cel puțin patru seturi de pahare din cristal, care ar trebui să se asorteze, nu-i așa? Poate doar dacă găzduiești o cină protocolară pentru oaspeți pretențioși.
Altfel, să știi că poți combina fără grijă paharele din cristal cu design clasic, cu linii rotunjite, de la Villeroy & Boch cu cele în stil Bauhaus, geometrice, de la Schott Zwiesel. De asemenea, nu este obligatoriu să așezi pe masă pahare diferite pentru vinul alb și vinul roșu. E suficient ca fiecare invitat să aibă un pahar ce permite menținerea aromei vinului în interior, adică unul a cărui gură se îngustează treptat.
Aranjarea tacâmurilor

Să trecem acum la aranjarea tacâmurilor. Regula principală este să le așezi în așa fel încât invitații să le poată folosi de la exterior către interior, în funcție de ordinea servirii felurilor de mâncare.
Așază în partea stângă următoarele tacâmuri:
- Furculița pentru pește (la exterior)
- Furculița pentru friptură
- Furculița pentru salată (lângă farfurie)
Adaptează tacâmurile la felurile de mâncare din meniu. Poți așeza o singură furculiță pentru friptură în partea stângă, dacă nu servești pește și/sau salată, sau poți aranja două furculițe, una pentru friptură și una pentru desert.
De asemenea, poți așeza furculița pentru salată către exterior, dacă aceasta precede friptura. Singurul lucru pe care eticheta nu te lasă să îl faci este să ai mai mult de trei furculițe în partea stângă a farfuriei.
Așază în partea dreaptă următoarele tacâmuri:
- Lingura pentru supă (la exterior)
- Cuțit pentru pește
- Cuțit pentru friptură
- Cuțit pentru salată
Așază deasupra farfuriei lingura și/sau furculița pentru desert. În partea dreaptă, deasupra cuțitelor, vei așeza paharele, ori în linie, ori în formă de triunghi. În partea stângă este locul farfuriei pentru unt, pe care vei așeza cuțitul pentru unt.
Nu uita să adaugi în centrul mesei un buchet frumos de flori proaspete, într-o vază decorativă din porțelan, sticlă, PMMA sau lemn, în ton cu vesela aleasă.
Te pregătești să găzduiești o cină festivă și vrei ca aranjarea mesei tale să fie impecabilă? Te invităm în showroomul SensoDays din Strada Stirbei Voda, nr. 160-162 ca să-ți alegi produsele preferate din colecțiile de veselă și pahare de la Villeroy & Boch, Kartell, Schott Zwiesel și alte branduri de renume internațional.