Amenajare living – Inspirație pentru un living de vis

Living modern cu fotoliu si canapea Gamma Arredamenti

Cheia unui proiect reușit de amenajare living este echilibrul. Ambele componente, cea vizuală și cea practică, trebuie să fie perfect orchestrate într-un design armonios și funcțional, datorită căreia camera de zi poate îndeplini multitudinea de roluri ce-i revin. Aici te relaxezi, aici primești invitații și aici petreci timp alături de familie. Un living amenajat într-o manieră rafinată, cu grijă și atenție pentru detalii, devine un living de vis și o reflectare a personalității tale.

Îți vom prezenta în rândurile de mai jos câteva sfaturi de amenajare a livingului, ținând seama atât de configurația camerei de zi, cât și de reperele esențiale ale diverselor stiluri decorative.

Cum alegi cele mai potrivite culori pentru living

Culoarea este cea mai adaptabilă unealtă a unui decorator de interioare. Ușor de folosit și foarte eficientă, culoarea poate fi, însă, intimidantă prin diversitate și intensitate. De aceea, livingurile în nuanțe neutre se întâlnesc frecvent, fără ca respectivele scheme cromatice, cuminți și sigure, să reprezinte cu adevărat preferințele proprietarilor. Nu este, totuși, atât de dificil să spargi monotonia albului și bejului cu o schemă cromatică îndrăzneață și elegantă în același timp.

Trebuie doar să cunoști câteva trucuri de manipulare a culorii:

Alegerea schemei cromatice este primul pas din cadrul unui proiect de amenajare living. Monocromia rareori creează tensiunea vizuală ce conferă interes unei camere, așa că amenajarea unui living sofisticat are la bază cel puțin două culori.

Combinațiile perfecte de culori pentru living se pot obține în două moduri:

  • Alegând o schemă cromatică armonioasă sau contrastantă, cu ajutorul Roții Culorilor.

Culorile armonioase (analoage) sunt cele alăturate pe Roata Culorilor (roșu, portocaliu și galben sau violet, albastru și verde).

Culorile contrastante sunt cele opuse pe roată (roșu și verde sau portocaliu și albastru). Bineînțeles, nu vei lucra neapărat cu nuanțele la intensitatea lor maximă, pentru că un living roșu și verde, de exemplu, ar fi mult prea intens, ci cu tonuri deschise: un living amenajat în nuanțe de roz pudră cu accente verde salvie este armonios și blând cu privirea.

  • Inspirându-te din schema cromatică a unuia dintre elementele de decor.

Sfatul designerilor profesioniști este ca primul obiect ales în living să fie covorul, urmând ca paleta sa cromatică să-ți servească drept inspirație. În felul acesta te asiguri că obții un design coerent, fără să îți complici viața cu elemente de teorie a culorilor.

Haide să luăm un exemplu concret și să îți prezentăm, cu această ocazie, fermecătoarele și multicolorele covoare de lux Missoni Home. Un astfel de covor din lână, lucrat manual, în tonuri vibrante, poate fi sursa de inspirație a unui design de vis în living, dar poate fi integrat cu ușurință și într-un decor deja existent.

Living colorat cu covor si canapea Missoni Home

Interacțiunea dintre culori și imprimeurile în forme incitante, de zigzag, dungi, marcaje caleidoscopice sau flori, fascinează privirea. Țesăturile sunt, în același timp, suficient de simple pentru a adăuga o eleganță aparte decorului.

Pentru că fiecare covor Missoni înglobează o multitudine de nuanțe, îți va fi mult mai ușor să faci o alegere bazată pe viziunea ta personală a unei scheme cu două, trei sau maximum patru culori pe care să le folosești în living. Extrage din paleta cromatică a covorului o bază neutră (alb, crem sau gri) pentru pereți, și adaugă mobilier și decorațiuni în câteva dintre celelalte culori. Covorul va fi elementul unificator și, în același timp, punctul de interes al încăperii.

Living cu covor si taburet cu model floral abstract Missoni Home

Cum alegi mobila pentru living

Mobilierul din living trebuie să spună o poveste: povestea ta. Fiecare piesă joacă un rol important în încăpere și contribuie la crearea atmosferei dorite. Din nou, însă, intervine în discuție echilibrul: un living luxos înseamnă armonie, înseamnă eleganță, funcționalitate, durabilitate și confort în egală măsură.

Mai înseamnă, bineînțeles, și să concepi planul de amenajare a livingului și să alegi piesele de mobilier în funcție de forma încăperii.

Sfaturi pentru amenajarea unui living dreptunghiular

Fiind lung și îngust, livingul dreptunghiular riscă să capete un aspect de vagon dacă nu apelezi la câteva trucuri de design când îl amenajezi. E mai simplu decât crezi să „păcălești” privirea cu ajutorul mobilierului și covoarelor, în așa fel încât să camuflezi vizual orice configurație problematică a încăperii.

  • Pentru a „tăia” din lungime, împarte livingul în două zone și ancorează mobilierul din fiecare zonă cu ajutorul unui covor pătrat. De exemplu, poți crea în living o zonă de relaxare și o zonă de dining. În zona de relaxare așezi canapeaua, fotoliile și măsuța de cafea, în zona de dining masa și scaunele.
  • Plasează canapeaua pe diagonală, între doi pereți, sau alege o canapea de colț, circulară sau în unghi drept, ca să amplifici vizual lățimea livingului.

Canapea rotunda din piele Gamma Wave

Sfaturi pentru amenajarea unui living mare

Un living mare, spațios, poate avea un aer impersonal și rece dacă nu așezi mobilierul în așa fel încât să încurajeze conversația și apropierea dintre oameni.

  • Trage canapeaua și fotoliile către centrul camerei de zi ca să creezi un spațiu intim. Într-o amenajare de living cu șemineu, de exemplu, poți crea o zonă de conversație foarte plăcută în jurul acestui punct de interes.

Mobilierul de dimensiuni mici într-un living mare dezechilibrează decorul și poate crea chiar o senzație de aglomerație, mai ales dacă încerci să umpli spațiul cu multe obiecte. Când alegi, însă, o canapea generoasă, cu patru, cinci sau chiar șase locuri, poți întâmpina o altă problemă: nicio măsuță de cafea parcă nu este suficient de mare pentru ca fiecare dintre persoanele așezate să aibă ușor acces la ea.

  • Improvizează, în acest caz, optând pentru o variantă ce va rafina stilul amenajării livingului de mari dimensiuni: alătură măsuței un taburet cu aceeași înălțime, sau chiar două taburete similare ca formă.

Taburetele din colecția Dandy Home de la Gamma Arredamenti, niște produse remarcabile în sine, datorită tapițeriei din piele catifelată Nubuck, a picioarelor metalice și liniilor de o simplitate aristocratică, sunt ideale pentru un astfel de aranjament.

Ottoman din piele naturala Gamma Dandy Edwin

Sfaturi pentru amenajarea unui living mic

Provocarea majoră într-un proiect de amenajare a unui living mic o reprezintă canapeaua. Ai nevoie de cât mai mult spațiu pentru așezat, fără să ocupi suprafața disponibilă din încăpere cu detalii mai puțin practice, cum ar fi niște brațe supradimensionate sau arcuite în exterior.

În același timp, trebuie să găsești un model de canapea care să se integreze bine în schema cromatică a camerei de zi și care să aibă un design adecvat stilului de amenajare interioară pentru care te-ai decis.

Dificil? Nu și dacă optezi pentru o canapea personalizată de la Gamma Arredamenti. Italienii colaborează cu tăbăcari iscusiți și cu meșteri tapițeri pentru realizarea canapelei perfecte pentru orice living. Structura din lemn masiv asigură durabilitate, textura mătăsoasă cu granulație integrală a pielii îmbogățește experiența senzorială, iar cusăturile speciale, pe care le poți alege în funcție de preferințele tale, la fel cum poți alege și culoarea sau tipul pielii, adaugă originalitate designului.

O canapea Gamma cu brațe subțiri și drepte, perfect adaptată dorințelor tale, este o investiție care completează într-o manieră unică și sofisticată amenajarea unui living mic.

Canapea moderna Gamma pentru living mic

Sfaturi pentru amenajarea unui living open space

Un living open space, creat prin eliminarea pereților despărțitori dintre camera de zi, bucătărie și hol, aduce câteva avantaje pe care trebuie să le accentuezi, dar și câteva dezavantaje al căror efect trebuie diminuat pe cât posibil.

Living open space cu gresie cu aspect de lemn

Astfel, trecerea din zona de gătit a bucătăriei către zona de dining și cea de conversație din living se face mult mai natural decât într-o locuință cu configurație tradițională, dar trebuie să ai în vedere faptul că, estetic, spațiul livingului open space trebuie să fie definit prin continuitate la nivelul pardoselii. Aspectul „peticit” al unei podele placate cu gresie în zona bucătăriei și cu parchet în zona camerei de zi nu este tocmai armonios.

Din fericire, soluțiile de finisaje cu plăci ceramice cu aspect de lemn sau piatră naturală rezolvă elegant dilema de mai sus. Poți folosi, de exemplu, gresie porțelanată Iris Ceramica, a cărei textură imită fibra lemnului, pe toată suprafața podelei dintr-un living open space.

În ce privește dezavantajele, probabil că te gândești la dificultatea de a păstra o atmosferă proaspătă în livingul open space, în special atunci când gătești.

Soluția este oferită, de data aceasta, de casa Berger, renumitul producător de parfumuri pentru interioare: o lampă catalitică Berger purifică și parfumează aerul dintr-un living open space în numai 20 de minute.

Living open space si lampa catalitica Berger

Idei de amenajare living în funcție de stil

Iată cum poți obține un living clasic, modern, vintage sau romantic integrând în decor piese de mobilier, țesături și finisaje din colecțiile Sensodays.

Repere pentru o amenajare de living clasic:

  • Mobilier cu design elegant, fără exces de ornamente, în care liniile sunt simple și grațioase.
  • Suprafețe ce reflectă lumina.
  • Finisaje din materiale naturale.
  • Culori inspirate din natură.

Inspirație: Canapea și fotoliu cu structuri din lemn masiv, tapițate cu piele de calitate superioară de la Gamma Arredamenti.

Living clasic cu fotoliu Gamma Kate

Repere pentru o amenajare de living modern:

  • Linii curate, minimaliste.
  • Suprafețe transparente și accente cromatice intense.
  • Materiale inovatoare, reciclabile, eco-friendly și durabile.
  • Mobilier practic și multifuncțional.

Inspirație: Canapea Largo Velluto cu husă detașabilă și cadru metalic, rezistent și măsuță cilindrică din policarbonat care poate fi utilizată și ca taburet, de la Kartell.

Living modern cu canapea Kartell Largo Velluto

Repere pentru o amenajare de living vintage:

  • Materiale naturale sau cu aspect natural.
  • Imprimeuri florale.
  • Mobilier cu linii grațioase, arcuite.
  • Finisaje antichizate.
  • Decorațiuni cu design elaborat.

Inspiratie: Veioza Bourgie cu design vintage si model sofisticat de la Kartell.

Living vintage cu canapea Largo si veioza Bourgie Kartell

Repere pentru o amenajare de living rustic:

  • Elemente de artizanat.
  • Materiale naturale: piele, lână, bumbac.
  • Imprimeuri florale sau animale în culori vii, ce se regăsesc în natură.
  • Finisaje pentru podea în culori calde, cu textură ce imită fibra lemnului sau piatra naturală.
  • Mobilier solid, durabil, cu aspect robust.

Inspirație: Podea finisată cu gresie porțelanată din argilă specială, durabilă și ușor de întreținut, ce reproduce fidel aspectul unei placări naturale, de la Iris Ceramica.

Living rustic cu semineu si fotolii

Te pregătești să începi acum un proiect de amenajare living și ai nevoie de mai multe idei și recomandări? Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii SensoDays.