Aranjarea patului în dormitor – Ghid de alegere a lenjeriilor de pat, cuverturilor și pernelor decorative

Dormitor cu lenjerie de pat Tommy Hilfiger Polka Dots Albastru

Alegerea unor produse de calitate pentru patul din dormitor – pernele decorative, lenjeria de pat, cuverturile – se formează pe 2 seturi de criterii:

 1. Criterii de ordin estetic – dimensiuni, cromatică, design, etc.
 2. Criterii de ordin practic – determinate de calitatea materialelor.

Mix-ul perfect calitate – design diferă de la caz la caz, în funcție de gusturile estetice și nevoile fiecăruia, însă putem fi de acord că exista o serie de beneficii comune, indiferent de alegerea făcută:

 • Senzație mult mai plăcută, la contactul acestor materiale cu pielea;
 • Protecție antibacteriană și antialergică, pentru cei expuși alergiilor de piele;
 • Confort termic excelent, atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă;
 • Un strop de culoare și bun gust în acest spațiu intim.

Obținerea acestora depinde exclusiv de criteriile pe care le avem la dispoziție, în procesul de cumpărare. Despre alegerea inspirată a unui accesoriu de pat premium, precum și despre beneficiile pe care le generează, discutam împreună chiar acum:

Lenjerie de pat Tommy Hilfiger Albastru Navy
Lenjerie de pat Tommy Hilfiger Cottage Red

Cum alegem cele mai bune perne decorative?

Pernele decorative sunt accesoriul de pat ideal. Aduc un strop de culoare întregului decor al dormitorului, fiind perfecte pentru cei care vor o schimbare în estetica acestui spațiu intim. Găsirea produsului de pat perfect pleacă de câteva criterii clare de alegere:

Forma pernelor decorative

Pernele decorative vin într-o gamă variată de forme, cele mai populare fiind:

 • Pătrată – este cea mai populară formă dintre cele prezentate în acest articol; pernele decorative pătrate pot fi utilizarea pentru paturi, fotolii și chiar scaune; recomandăm combinații de perne pătrate, cu dimensiuni și nuanțe diferite;
 • Dreptunghiulară – iată încă o formă extrem de versatilă pentru pernele decorative ale patului din dormitor; pentru un efect deosebit, recomandăm combinarea pernelor dreptunghiulare cu cele decorative de forma pătrată, în diferite mix-uri cromatice;

Dimensiunile pernelor decorative

Esența acestui criteriu de alegere se bazează pe o idee extrem de simplă: dimensiunea patului dictează dimensiunea pernelor decorative. Cu alte cuvinte, un pat pentru dormitor King Size impune alegerea unor perne decorative supradimensionate.

La polul opus, dimensiunile unui pat de o singură persoană determină alegerea unor perne decorative de mici dimensiuni. În caz contrar, dimensiunile mari ale pernelor pot “sufoca” spațiul patului, generând mai mult ideea de loc în care depozitezi perne, nu de zonă decorată cu accesorii pe măsură.

Perne decorative de la Tommy Hilfiger Bandana

Culorile pernelor decorative

În alegerea cromaticii potrivite pentru un set de perne decorative, se va porni de la nuanța de lemn a mobilierului patului din dormitor, cromatica lenjeriilor de pat, sau designul tapetului din acest spațiu.

Există două variante:

 • Fie se aleg perne in culori apropiate de cromatica structurii patului / tapetului / lenjeriilor de pat, pentru un efect de amestec omogen, de “tot cromatic unitar”.
 • Fie se aleg perne decorative în nuanțe contrastante, pentru a se sparge o eventuală monotonie cromatică a dormitorului.

Cum alegem cea mai bună cuvertură pentru pat?

Cuvertura de pat Descamps Sublime Albatre

Cuvertura este mai mult decât un produs pentru pat, destinat înfrumusețării unui decor construit din elemente de calitate superioară. O cuvertură potrivita pentru patul din dormitor poate suplini prezența unei pilote, asigurând un suport termic foarte bun, prin calitatea materialului din care este aceasta realizată. Totodată, alegerea inspirată a unei cuverturi – pe dimensiunile potrivite ale patului – protejează de murdărie lenjeria și pernele de pe pat.

Iată principalele criterii pentru alegerea unei cuverturi de pat foarte bune:

Materialul cuverturii pentru pat

Cuverturile de pat, realizate din materiale foarte bune, vin la pachet cu o serie de beneficii:

 • Sunt realizate din materiale de calitate, mult mai plăcute la atingere;
 • Odată cu trecere timpului, nu se destramă;
 • Asigură un confort termic optim, în funcție de anotimp.

Cele mai bune cuverturi pentru patul din dormitor sunt realizate din materiale precum:

 • Bumbacul;
 • Lâna;
 • Catifeaua;
 • Inul.

Designul cuverturii pentru pat

Din punct de vedere al utilității, știm că îți dorești tot ce este mai bun pentru amenajarea propriului dormitor, însă nici designul acestui spațiu intim nu trebuie neglijat.

Nimic nu se compară cu senzația pe care o oferă un dormitor gândit de la 0, din punct de vedere al esteticii, atunci când te întorci acasă, după o zi grea.

Dacă ești pus în fața alegerii cuverturii perfecte pentru patul din dormitor, designul acesteia înseamnă:

 • Cromatica – dormitorul face casă bună cu nuanțele naturale ale cuverturii, odihnitoare pentru ochiul uman – navy, alb, bej, crem, roz pal etc
 • Stilul – în alegerea cuverturii pentru pat, trebuie să se țină cont și de stilul general al dormitorului. Așadar:
  • Pentru un stil romantic-francez: cuvertura de pat trebuie să fie realizată din materiale fine și culori paletate – bej, gri, roz;
  • Pentru un dormitor amenajat în stil clasic: cea mai bună alegere este reprezentată de o cuvertură din catifea;
  • Pentru dormitorul celor mici: cuverturile de pat cu erori de desene animate preferați, sunt mai mult decât recomandate.

Dimensiunile cuverturii pentru pat

Imaginea perfectă a unui pat de dormitor depinde de dimensionarea corectă a accesoriilor cu care acesta este acoperit. În cazul cuverturilor pentru pat, putem vorbi despre următoarele dimensiuni:

 • Cuverturi pentru paturi single – aceste modele, destinate paturilor de mici dimensiuni, pot varia intre 100*160 cm – 120*200 cm;
 • Cuverturi pentru paturi King Size – aceste modele, destinate paturilor pentru dormitor de mari dimensiuni, acoperă o scară mult mai variată de dimensiuni: 200*230 cm / 220*240 cm / 240*260 cm, etc.

Cum alegem cea mai bună lenjerie de pat?

Studiile arată că petrecem în pat aproximativ o treime din orele unei zile. Așadar, alegerea unei lenjerii foarte bune pentru patul din dormitor trebuie să însemne mai mult decât “culori potrivite pentru un anumit tip de decor”.

Lenjeriile pentru pat premium se aleg în funcție de:

 • Materialele din care sunt realizate;
 • Densitatea țesăturilor.

Materialul lenjeriei de pat

Cele mai bune materiale pentru lenjeriile de pat:

 • Bumbacul este cunoscut drept unul dintre cele mai apreciate materiale pentru lenjeriile de pat. Lenjeriile de calitate, realizate 100% din bumbac, păstrează căldura – în timpul iernii – și asigură o aerisire foarte bună – pe timp de vară.
 • Flanelul (tricotul) este cel mai fin tip de bumbac de pe piață. Țesătura sa garantează o calitate foarte bună, determinată de respirabilitate și durabilitate;
 • Satinul este tot o țesatură din bumbac de calitate superioară, foarte răcoroasă și extrem de fină la atingere;

Țesăturile lenjeriei de pat

Densitatea unei lenjerii de pat determină durabilitatea acesteia. Cu alte cuvinte, cu cât țesătura materialului este mai deasă, cu atât lenjeria de pat se va deteriora sau se va rupe mai greu. Mai mult decât atât, stilul de țesătură al materialului determină finețea acestuia, la atingere.

Lenjerie de pat de lux Descamps Domino

Lenjeriile de pat Descamps: Țesăturile elegante ale nopții

Alege întotdeauna tot ce este mai bun pentru somnul tău! Comandă acum online una dintre lenjeriile de pat Descamps, aducând astfel în dormitorul tău arta de a trăi și a visa!

Inul, bumbacul percale, mătasea – Descamps a selectat cele mai fine materiale pentru propriile țesături elegante ale nopții, textile premium care îți fac mai dulce si mai odihnitor!

Lenjeriile de pat Descamps garantează un stil de amenajare unic, ce atrage în același spațiu intim al dormitorului modele florale, texturi fine, broderii învăluite în eleganță.

Lenjeriile de pat Descamps combină subtill simfonia culorilor, într-un univers al seducției și al rafinamentului, determinând un spirit unic și o eleganță atemporală.

Lenjerie de pat premium Descamps Ermitage