Case de lux: Cum să amenajezi un spațiu cu RAFINAMENT fără a cădea în KITSCH? Idei de decor pentru o estetică UNICĂ

Casa de lux cu arhitectura moderna

Luxul este un concept contradictoriu. Uneori se confundă cu abundența și strălucirea în exces, și de multe ori o amenajare după aceste reguli ajunge la rezultate îndoielnice. Alții însă, au o perspectivă diferită: „Luxul este o stare de spirit”. Aceasta este definiția pe care un cunoscut designer vestimentar din America, L`Wren Scott, i-a oferit-o acestui cuvânt și nu a fost deloc departe de adevăr! Cel care își amenajează o casă de lux, nu o face pentru a-i impresiona pe alții sau pentru a semăna invidie, ci pentru că își dorește un loc care să îi reflecte complet valorile, credințele și personalitatea unică.

Cum se poate stabili însă, ce este cu adevărat o casă de lux? Unde se termină rafinamentul și începe prostul gust? Cum se poate asigura cineva că vila sau apartamentul său nu va fi doar un templu al confortului, ci o adevărată expresie a artei? Pentru început, ar trebui să facă un studiu al celor mai luxoase case de pe pământ.

Case de lux: Trei exemple în care gusturile fine guvernează

Casa cu deisng de lux

Luxul nu a fost inventat ieri. Există chiar și înțelepți romani sau greci din antichitate, care menționează acest termen în scrierile lor, dovadă că oamenii au ales să trăiască la un nivel înalt de confort încă din acea eră. Pe măsură ce anii au trecut, au apărut și vilele și apartamentele de lux. Acestea au avut puterea să impresioneze orice privitor, dar și să le ofere locuitorilor sentimentul că fac parte din ceva foarte important, că sunt privilegiați în adevăratul sens al cuvântului. Iată care sunt cele mai admirate case de lux, ce servesc ca material pentru inspirație:

Casa Opus din Beverly Hills – unde luxul chiar e strălucire

Exterior Casa Opus din Beverly Hills

Interior Casa Opus din Beverly Hills

Această locuință este, probabil, cel mai bun exemplu de spațiu care înglobează materiale prețioase, fără ca acestea să fie ostentative. Cei care au gândit arhitectura și amenajarea spațiului, este clar că au vrut să se bucure de ce este mai bun. Aurul este materialul pe care proprietarii l-au ales ca punct focal. Încă de la intrare ești întâmpinat de un cerc imens placat cu aur.

Următorul detaliu care se remarcă este fațada din marmură solidă. Modelul de pe marmură este, la rândul său, îmbogățit cu detalii din același metal prețios galben. La interior se poate găsi doar mobilă de înaltă calitate, dar și o piscină. O încăpere este dedicată unui muzeu în care sunt expuse 10 mașini, 2 dintre ele fiind, de asemenea, îmbrăcate în aur.

Casa Lavish Bel Air din California – divertisment de lux

Casa Lavish Bel Air din California

Casa Lavish Bel Air din California noaptea

Această casă a fost descrisă ca o adevărată călătorie a simțurilor. Se bucură de un design inovativ și contemporan. Fiecare aspect al clădirii, care înglobează peste 100 de instalații de artă, a fost amenajat cu multă grijă la detalii. În camera de zi principală, există două instalații de iluminare realizate din sticle de șampanie Burt Champagne îmbrăcate în aur.

Clădirea are 17 dormitoare și 21 de băi. Accesul între etaje se face cu ajutorul mai multor lifturi cu interior căptușit cu piele de crocodil. În camera de jocuri, pe lângă foarte multe forme de divertisment, există un perete plin cu bomboane. În plus, dacă dorește să schimbe decorul, o persoană poate decola cu elicopterul direct de pe acoperișul locuinței.

Casa Ceaușescu – cum arată luxul autohton?

Baie Casa Ceausescu
Interior Casa Ceausescu

Interior Casa Ceausescu

Chiar dacă mulți oameni nu știu acest lucru, Casa Ceaușescu este una dintre cele mai luxoase din lume. Din afară, reședința fostului lider, Nicolae Ceaușescu, nu impresionează foarte mult. La interior însă, se găsesc 80 de camere, fiecare fiind o expresie a abundenței.

Designul a fost realizat în anii ‘60. Clădirea are o piscină interioară, un cinema, iar aproape fiecare corp de iluminat sau instalație sanitară din baia dictatorului sunt din aur, inclusiv suportul pentru hârtie igienică. Există și un tavan din mozaic, o oglindă și un duș din același material prețios. Toate piesele de ornament au fost alese cu grijă, fiind foarte valoroase. De la covoare, până la obiectele de artă din încăperi, toate au fost selectate pentru a reflecta viziunea dictatorului în materie de lux.

Patru principii pe care să le ai în vedere când amenajezi vila sau apartamentul de lux

Pentru ca un design interior al unei case să fie într-adevăr de lux, este necesar ca totul să fie foarte bine gândit, acordându-se o mare atenție detaliilor. Luxul nu este doar despre aur, diamante și abundență. Acesta trebuie să evoce mult mai multe despre persoana care locuiește în acea casă. Care sunt unele principii care servesc ca un ghid în amenajarea unui interior rafinat?

Interiorul unei case de lux trebuie să fie inovator

Inovația este unul din cuvintele cheie pe care orice iubitor al luxului trebuie să îl aibă în minte. În timp ce aprecierea pentru arta nemuritoare trebuie să existe, atunci când vine vorba despre elementele electronice și funcționale din casă, acestea trebuie să fie cât mai aproape de ultimele descoperiri din domeniu.

Confortul este în strânsă legătură cu inovația, iar casele de lux sunt recunoscute pentru abordarea lor ușor altfel față de ce sunt obișnuiți alți oameni. Spre exemplu, un set de mobilier din plastic de înaltă calitate poate avea un design ergonomic care să ofere un nivel de confort superior unui mobilier cu tapițerie ieftin. În mod asemănător, o lampă sau o veioză cu un design aparte va atrage atenția nu doar pentru că luminează foarte bine, ci și pentru că arată diferit sau pentru că are un sistem de încărcare inedit!

Veoiza Kartell Taj si masute Kartell
Interior amenajat modern

Aplica cu design industrial Ideal Lux
Lustra moderna Ideal Lux

Lampadar Ideal Lux
Veioza design Ideal Lux

Abordările diferite sunt cele care fac diferența. Acestea se pot implementa și la exterior. Spre exemplu, în loc de un banal bec afară, o casă luxoasă va avea montat în curte un imens glob luminos, un sistem de iluminat exterior ce le permite locatarilor să se bucure de frumusețea grădinii din curte, chiar și noaptea. În același ton, mobilierul clasic poate fi înlocuit cu unul din polipropilenă colorată.

Amenajările interioare de lux sunt o expresie a artei

Fotolii si canapea Kartell Bubble

Arta are puterea de a trezi în oameni sentimente atât de puternice încât acestea nu se uită niciodată. De multe ori, simpla privire a unui tablou bine executat poate trezi în diferite persoane bucurie, tristețe, confuzie sau admirație pură. Casa de lux trebuie să aibă aceeași putere. În momentul în care intri într-o astfel de casă, trebuie să simți că ai intrat într-o operă de artă.

Acesta este motivul pentru care cei care amenajeaza o locuință luxoasă trebuie să acorde o atenție deosebită culorilor, ornamentelor, detaliilor. Obiectele nu trebuie să fie doar practice, să servească unui scop anume, ci și să ridice întrebări, să trezească admirație, fiind un simbol pentru ceva mai important: valorile în care crede proprietarul.

Pasiunea pentru artă nu se reflectă doar în tablourile care sunt agățate pe pereți. Aceasta se va observa și în modul în care a fost asortat covorul cu restul mobilierului sau în povestea din spatele imprimeului de pe farfuriile folosite pentru servirea mesei în familie sau cu oaspeții.

Vaza LSA International Pearl
Vaza LSA International Mist

Aranjament de masa elegant Villeroy&Boch

Aranjament de masa elegant Villeroy&Boch

Casele și apartamentele de lux au toate ceva în comun: longevitatea

Deși designul poate fi diferit, gusturile în materie de artă de asemenea, toate casele luxoase au ceva în comun: sunt făcute să reziste. Longevitatea unei locuințe nu se vede doar din modul în care este construită, ci și din calitatea materialelor utilizate pentru amenajarea interiorului. Deseori se întâlnesc materiale scumpe precum marmura, metalele prețioase, lemnul de calitate. Aceasta nu pentru că sunt mai scumpe decât alte materiale, ci pentru că sunt materiale a căror valoare nu scade niciodată.

O persoană care a înțeles esența luxului, a înțeles și adevăratul sens al cuvântului investiție. Cu alte cuvinte, cumpără ceva mai scump acum, pentru că va fi și mai scump peste câțiva ani. Mobilierul, în mod deosebit, va fi fabricat din materiale de calitate foarte înaltă. Spre exemplu, pentru un pat de lux cu tapițerie din piele, nu se va folosi niciodată o piele la întâmplare. Aceasta va fi deosebită, unică, prelucrată și tratată special și suficient de groasă. Procesul de prelucrare nu va deteriora frumusețea naturală a acesteia, iar senzația la atingere va fi una catifelată.

Oala sub presiune Fissler
Mobilier de baie modern

Living modern Missoni Home

Design-ul interior al caselor de lux este mereu unul exclusivist

Elementele unice dintr-o casă de lux îi adaugă valoare. De asemenea, orice încăpere va arăta mai bine, dacă proprietarul sau designer-ul de interioare a ales să rămână fidel, exclusiv, unui singur brand recunoscut. Decorul va fi unul bine închegat, estetic și deosebit. Pentru asta însă, este necesară alegerea unui producător care înțelege preferințele proprietarului.

Caută un brand care a scos pe piață mobilier sau elemente de decor ce se potrivesc cu viziunea ta în materie de amenajări interioare. Nu va fi o problemă să optezi pentru ceva personalizat. Majoritatea producătorilor de articole de lux păstrează și încurajează o comunicare deschisă cu clienții. De multe ori vei avea libertatea de a alege nuanța preferată, textura sau finisajul produsului de care ești interesat.

Lenjerie de pat premium Descamps

Lenjerie de pat de lux Descamps
Perne decorative Descamps

Cum amenajezi interiorul unei case de lux?

Acum că ai văzut cum arată unele din cele mai luxoase case din lume, dar ai învățat și care sunt principiile unui interior plin de bun gust, ești gata să iei în considerare câteva idei care te vor ajuta să desăvârșești interiorul casei tale, astfel încât luxul să poată fi simțit în fiecare colț.

Design interior de lux pentru bucătărie

Pe lângă un mobilier foarte bine ales în bucătărie, este important să selectezi și elemente funcționale care să se potrivească foarte bine cu stilul pentru care ai optat deja. Astfel, dacă ai ales o estetică modernă, va trebui, cel mai probabil, să optezi pentru elemente argintii, albe sau negre. Dacă ai mers pe o bucătărie decorată în stil tradițional, electrocasnicele, chiuveta și bateria vor arăta foarte bine dacă au un finisaj din cupru. Pentru o bucătărie în stil retro, electrocasnicile într-o culoare alb-unitar și detaliile vintage sunt cele mai potrivite.

Inspiră-te din următoarele idei de amenajare pentru bucătărie:

Bucatarie cu electrocasnice Franke Crystal

Electrocasnice Franke Maris Free by Dror
Bucatarie cu electrocasnice Teka

Plita si cuptor Franke Cassic Ramato
Bucatarie cu electrocasnice cu design rustic

Apartamente luxoase cu băi ieșite din comun

Baia este una dintre cele mai importante încăperi din orice casă. Dar, pentru ca aceasta să fie de lux, toate elementele din ea trebuie să se ridice la un nivel de înaltă calitate, iar asta nu este suficient. Nu te gândi la o baie convențională. Acesta este un spațiu în care petreci mult timp, așa că fă-l cât mai plăcut posibil.

Unele idei de amenajare ale băilor de lux pun din ce în ce mai mult accent pe vase de wc, lavoare și corpuri de mobilier suspendate. Acestea contribuie la o estetică deosebită a încăperii, oferind și iluzia unui spațiu mai amplu. De asemenea, rezervoarele vasului de wc sunt incastrate, evitându-se, astfel, aspectul deloc plăcut din punct de vedere estetic care există în băile clasice.

Baie moderna cu paravan de cada din sticla
Paravan de cada de nisa

Baie de lux cu design minimalist
Paravan de cada pliabil

Un living de lux – locul preferat al întregii familii

Pe lângă un sistem multimedia performant, adică un televizor 3D și un sistem Home Cinema, o atenție deosebită trebuie acordată mobilierului. În acest sens, nu trebuie trecute cu vederea noile tendințe de mobilier din rășină de plastic acrilic, PMMA, un material transparent inovator. Din acesta se obțin piese care nu doar au o estetică fină, dar oferă și un efect tactil deosebit.

Canapeaua și fotoliile trebuie să fie fabricate dintr-un cadru solid, indiferent că vorbim despre metal sau lemn. Dacă sunt alese piese tapițate, materialul din care este realizată tapițeria trebuie să fie unul studiat îndelung de producător și ales cu grijă, astfel încât să reziste la uzură și să arate ca nou chiar și după zeci de ani.

Canapea de colt din piele naturala Gamma Arredamenti

Canapea de colt de lux din piele
Canapea din piele alba Gamma Arredamenti

Canapea si fotoliu Gamma Arredamenti
Lenjerie de par premium Missoni Home

Textilele dintr-o casă de lux: mai importante decât ar părea

Atunci când vine vorba de amenajări și decor interior, textilele sunt adesea eclipsate de alegerile în materie de mobilier și elemente funcționale dintr-o casă. Totuși, acestea fac parte din micile detalii care fac diferența. Unele obiecte textile sunt absolut necesare pentru a te putea bucura de un confort sporit. Spre exemplu, materialul lenjeriei de pat este recomandat să fie rezistent, aspectuos, dar și foarte plăcut la atingere.

Tot în categoria textile intră și covoarele. Unii producători de articole de lux scot pe piață colecții de textile pentru casă. Astfel covorul, lenjeria și accesoriile textile pentru pat, precum și prosoapele și halatele de baie, pot fi toate asortate, ridicând gradul de exclusivism al casei.

Nu oricine își poate permite o casă de lux, asta pentru că nu toată lumea poate să se cunoască suficient de bine încât să își transpună personalitatea în spațiul în care trăiește. Nu oricine poate face diferența între rafinament și kitsch, iar prea multă lume eșuează în a aprecia corect adevărata valoare a lucrurilor. Acesta nu trebuie să fie și cazul tău! Dacă vei ține cont de principiile și ideile amintite în acest articol, vei reuși să întregești o locuință care îți va aduce multe laude!

Sursa foto: Shutterstock.com
Pexels.com
Forbes.com
Casaceausescu.ro