Cele mai bune saltele – Tipuri & Recomandări pentru un confort crescut!

Cele mai bune saltele

Odihna și, implicit, somnul reprezintă două aspecte esențiale pentru un stil de viață cât mai sănătos. Oboseala cronică influențează indirect și randamentul zilnic pe care îl ai, de aceea este imperios să nu neglijezi câteva aspecte cruciale pentru relaxarea corpului și a minții, precum – patul, perna, salteaua și chiar lenjeria de pat.

Toate acestea au efecte asupra felului în care dormi mai mult sau mai puțin, prin simpla lor prezență. Poziția în care dormi sau ora la care decizi să mergi la somn sunt și ele criterii importante atunci când vorbim despre o doză de odihnă cât mai bună.

Salteaua potrivită – Sfaturi & Criterii de alegere

Fiind un aspect foarte important pentru oricine, salteaua patului trebuie să reprezinte un interes major în momentul în care îți dorești să eviți eventualele apariții ale durerilor de spate, apărute din cauza unui somn de o calitate slabă. Aproximativ o treime din viața unui om este petrecută în pat, așadar este foarte important să te bucuri de confort pe tot parcursul timpului pe care îl stai acolo, atât pentru relaxare, cât și pentru odihnă.

În funcție criteriile stabilite de fiecare persoană sau a modului în care aceasta preferă salteaua patului, există următoarelele caracteristici de selecție atunci când vine vorba de alegerea celui mai bun produs:

 • Raportul calitate – preț este unul dintre cele mai importante criterii atunci când vine vorba de confortul oferit și mai ales de rezistența acesteia.
 • Înălțimea saltelei este un alt criteriu relevant în momentul în care îți dorești ceva cât mai confortabil, dar trebuie să ții cont și de înălțimea pe care o ai. O saltea înaltă va ridica și mai mult patul, așadar nu trebuie să creeze dificultăți sau să fie incomod în momentul în care vrei să te urci în el. Ține cont de cât de înalt îți dorești să fie patul. La înălțimea sa, se adaugă și cea a saltelei.
 • Materialul din care aceasta este făcută este un criteriu important. Pentru o calitate cât mai bună sunt recomandate saltelele cu memorie, deoarece se mulează în funcție de corpul tău.
 • Problemele spatelui sunt și ele importante atunci cand alegi salteaua potrivită, deoarece în funcție de ele poți alege mai ușor materialele din care este confecționată aceasta.
 • Achiziționează și o husă pentru saltea, dar ține cont că ea trebuie să permită aerului să circule și, mai ales, materialul ei trebuie să fie unul rezistent, calitativ și ușor de curățat.
 • Stabilitatea saltelei stă și ea la baza unui somn cât mai odihnitor, așadar asigură-te că se pliază perfect pe nevoile tale, dar se potrivește și cu patul unde va fi amplasată prin prisma dimensiunilor și mai ales a materialelor din interiorul ei.
 • Acordă atenție garanției saltelei, deoarece în cazul în care apar defecțiuni tehnice, trebuie schimbată. De obicei, asta se întâmplă la saltelele care au în interior arcuri, iar în astfel de cazuri te poți folosi de garanție pentru a schimba produsul.

Pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită și că vei avea parte de confortul meritat și mai ales de odihnă, poți lua legătura cu un specialist care să te ghideze în demersul tău pentru achiziționarea saltelei potrivite. Îi poți spune dorințele pe care le ai sau așteptările tale de la salteaua pe care urmează să o cumperi, iar astfel, el te va ajuta să alegi cel mai bun produs conform nevoilor și preferințelor tale.

Tipuri de saltele existente pe piață

Piața aceasta a evoluat considerabil în ultimii ani, generând apariția unor noi game și modele de saltele, care sunt specifice diferitelor dorințe ale cumpărătorilor. Având la dispoziție numeroase variante, fiecare persoană o poate alege pe cea care se pliază pe nevoile personale, iar astfel cei care își doresc să achiziționeze o saltea pentru pat, vor avea șansa să o selecteze pe cea mai potrivită.

Saltea pentru pat cu spumă

În topul preferințelor, se află, desigur, salteaua cu spumă. Fiind fabricată din mai multe straturi, compoziția sa poate să difere în funcție de fiecare producător în parte. De cele mai multe ori, acestea sunt compuse dintr-o bază optimă pentru susținere și mai multe straturi de spumă care sunt destinate strict confortului. Stratul superior este cel ce contează, deoarece el acționează la presiunea care este pusă asupra lui. Acest lucru este important pentru fiecare parte a corpului, spuma mulându-se exact în funcție de presiunea exercitată.

Cele mai bune saltele

Saltea pentru pat cu arcuri

Una dintre cele mai vechi saltele existente pe piață este cea cu arcuri. Fiind confecționată dintr-un strat de bază, la care se adaugă arcuri îmbinate, produsul oferă stabilitate majoră saltelei. Nivelul superior este alcătuit dintr-un strat specific amortizării arcurilor, lucru ce este important pentru calitatea ei. Arcurile trebuie să fie ascunse cât mai bine pentru a nu cauza disconfort, dispunerea lor fiind, desigur, un lucru destul de important.

Cele mai bune saltele

Saltea pentru pat din latex

Acest tip de saltele este considerat ca fiind unul de lux, datorită calității și confortului pe care îl oferă. Latexul este superior oricărei spume existente în momentul de față pe piață, așadar gradul de reacție asupra presiunii exercitate este unul avansat.

Cele mai bune saltele

Saltea pentru pat cu apă

Principala caracteristică a saltelei cu apă pentru pat este aceea că păstrează întregul corp la același nivel. Datorită acestui beneficiu, nu există problema unei coloane vertebrale supuse presiunii. În plus, specialiștii spun despre acest tip de saltea că ajută la o circulație foarte bună a sângelui. Este destul de probabil ca în cazul acestui model, foarte multe persoane sa găsească dificilă folosirea saltelei, dintr-un motiv precum balansarea dintr-o parte în alta, în momentul în care sunt efectuate anumite mișcări. Totuși, dacă instrucțiunile sunt urmărite și salteaua este umplută cu o cantitate de apă recomandată, somnul va deveni unul ușor și odihnitor pentru orice persoană.

Saltea pentru pat hybrid

Cele mai bune saltele

Popularitatea acestui tip de saltea este oferită de combinația a cel puțin două caracteristici ale altora. Așadar, salteaua hybrid este, de exemplu, îmbinarea între un model cu arcuri și unul cu spumă, a mini-arcurilor și a spumei cu memorie, ori a latexului cu arcurile și spuma de memorie. Există numeroase variante dintre care o poți alege pe cea care se potrivește perfect nevoilor tale.

Având caracteristicile a cel puțin alte două saltele, ea se află în topul alegerilor în momentul în care vorbim despre calitatea produsului și, mai ales, a confortului pe care aceasta îl oferă utilizatorului.

Saltea pentru pat ortopedică

Un alt tip de saltea este cea ortopedică. Modelul a fost realizat cu scopul de a oferi persoanelor un somn cât mai ușor, dar în același timp corect, pe parcursul întregii nopți. Față de o saltea neortopedică, acest tip are o caracteristică aparte – un nivel de elasticitate ridicat. El oferă oricărei persoane, indiferent de numărul de kilograme, posibilitatea de a se odihni având o poziție de somn corectă, fără înclinarea exagerată a corpului și, de asemenea, fără încordarea anumitor mușchi din zone importante, precum zona coloanei vertebrale. Dacă te întrebi de ce să alegi o astfel de saltea, răspunsul e unul simplu – ea reduce problemele de sanatate care pot apărea în timpul somnului și previne multiple leziuni.

Cele mai bune saltele

Cele mai bune saltele în funcție de vârstă

Cele mai bune saltele

În momentul în care îți alegi salteaua potrivită pentru un somn odihnitor, specialiștii recomandă să iei în considerare mai multe aspecte și criterii de clasificare, precum: grosimea saltelei, duritatea acesteie, greutatea utilizatorului, dar și vârsta persoanelor care o vor folosi. Când discutăm despre vârstă, este foarte important să înțelegem că este un criteriu definitoriu în momentul în care alegem o saltea pentru copii sau o saltea pentru cei mai în vârstă, mai ales dacă cei din urmă au anumite probleme de sănătate sau afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale. De exemplu, pentru o categorie de vârstă mai mică, precum copiii de până în 14 ani, se recomandă alegerea unei saltele cu nivel mediu de duritate care să susțină în mod corect atât spatele, cât și umerii și gâtul.

În schimb, pentru persoanele vârstnice se recomandă alegerea unei saltele puțin mai dure pentru a forța oarecum o poziție corectă a corpului pe parcursul somnului. În ceea ce privește celelalte categorii de vârste, salteaua poate fi aleasă în funcție de anumite preferințe, dar rămân valabile aspecte cum ar fi: o structură bine pusă la punct, alcătuită din fibre care să asigure circulația aerului, confecționarea acesteia din materiale de bună calitate și, de asemenea, să fie ușor de întreținut.

Cea mai importantă categorie ramane cea a copiilor, deoarece somnul este foarte important în prima parte a vieții, având un impact direct asupra creșterii și dezvoltării acestora. Cele mai recomandate categorii de saltele pentru copii sunt: saltele alcătuite din spumă poliuretanică, saltele cu spumă de memorie, dar și saltele ce conțin latex natural.

Cum să menții o saltea pe o durată mai lungă de timp?

Durata de viață a unei saltele este influențată în mod direct de felul în care aceasta este îngrijită. Trebuie să știi și faptul că durata de viață depinde de numeroși factori, precum:

 • Greutatea utilizatorului – în cazul în care persoana care folosește produsul are un număr mare de kilograme, poate duce la uzarea saltelei într-un timp mai scurt decât în mod normal.
 • Calitatea – desigur, cea mai importantă caracteristică de care depinde durata de viață a saltelei
 • Mentenanța periodică – fiind dispusă la diferiți factori de uzură, precum transpirația de pe timpul nopții, salteaua poate fi deteriorată destul de ușor. Este imperios ca produsul să fie curățat periodic corespunzător, pentru a fi păstrat ca nou, cât mai mult timp.

Un alt aspect important este îngrijirea saltelei care nu necesită costuri suplimentare, ci pur și simplu atenție din partea utilizatorilor:

 • Aspiră salteaua – chiar dacă ai o husă care să îmbrace salteaua, praful sau diversele bacterii pot pătrunde și prin aceasta, deci este necesar să fie aspirată cât mai des posibil
 • Aerisirea saltelei – aerul curat este benefic saltelei patului tău, deoarece nu o va lăsa să rămână umedă, iar astfel, acarienii nu se pot dezvolta
 • Husă de protecție – pe lângă cearceaful pe care îl utilizezi, trebuie să îmbraci salteaua și într-o husă menită să o protejeze împotriva petelor. Ține cont de faptul că aceasta trebuie spălată la o perioadă de cel mult două luni pentru a fi păstrată fresh

Pe lângă toate acestea este foarte important și faptul că patul nu trebuie făcut imediat după trezire, ci trebuie lăsat o perioadă semnificativă de timp pentru a se usca în urma umezelii ce s-a creat peste noapte. Dacă urmează să pleci în vacanță, indiferent de perioada de timp, poți profita de acest lucru pentru a lăsa salteaua descoperită, iar astfel, ea se va aerisi profund.

Acum că ai aflat mai multe despre ce tipuri de saltele poți alege pentru dormitoarele din casa ori apartamentul tău, despre cum poți avea grijă de cele pe care le ai deja, asigură-te că vei ține cont de cele prezentate în acest articol pentru a te bucura de un somn cât mai bun și de o odihnă meritată!

Sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com