Ceramică sau porțelan: Cum să alegi materialul potrivit vaselor din casa ta?

Ceramica sau portelan

Mesele în familie reprezintă întotdeauna un moment special, mai ales atunci când există evenimente ce merită sărbătorite. Dacă ești gazda lor, cu siguranță, vei vrea să le oferi oaspeților tot ce este mai bun. Așa că, aranjarea mesei în detaliu ar trebui să reprezinte o prioritate deoarece impactul pe care imaginea de ansamblu o va avea asupra invitaților este importantă în momentul în care vrei ca totul să iasă bine.

Pe lângă diferitele bunătăți puse pe masă, contează foarte mult vasele pe care le alegi, dar și tacâmurile, în cazul în care îți dorești ca aspectul lor, împreună cu calitatea materialului, să se îmbine perfect pentru un aer cât mai rafinat.

Vase din porțelan sau din ceramică?

Aceste două tipuri de materiale din care sunt confecționate vase destinate bucătăriei sunt recunoscute pentru calitatea și durabilitatea lor. Poți considera o astfel de investiție benefică bucătăriei tale, deoarece rezistența lor este una foarte mare în timp.

Atunci când este vorba despre alegerea vaselor de bucătărie care trebuie să aibă un aspect deosebit și, în același timp, să ofere și un aer elegant mesei, este nevoie de puțină documentare înainte, în ceea ce privește modul de prelucrare a fiecăruia în parte. Dacă nu știi pe care dintre aceste două materiale să le alegi pentru vase, în continuarea articolului vei citi aspecte relevante despre ambele.

Vase din porțelan

Vasae din portelan

Porțelanul bone este cel mai rezistent tip de porțelan și este realizat în principal din pudra de caolin și pulbere de oase de vită. Porțelanul premium nu conține în compoziție pulberea de oase, ceea ce îl face mai puțin rezistent și mai puțin translucid decât porțelanul bone. Indiferent de tipul său, compozitul se introduce în cuptoare ce au temperaturi de peste 2500 de grade Celsius. Rezultatul este ulterior măcinat și spălat, pentru a se obține un produs prețios, fiind una dintre cele mai rezistente compoziții utilizate pentru fabricarea vaselor de bucătărie.

Astfel, ele au o durată de viață mult mai mare, fiind mai rezistente la șocuri.
Un aspect foarte important care trebuie știut este faptul că porțelanul bone este considerat ca fiind cel mai fin. El este translucid în majoritatea cazurilor, aproape transparent. Totodată, porțelanul bone are un grad de alb superior, făcând ca orice altă suprafață să pară ușor mai palidă. Porțelanul bone poate fi decorat manual cu modele uimitoare, așa cum poate fi admirată colecția Amazonia, de la Villeroy & Boch.

Vase din ceramică

Acest tip de vase este realizat la temperaturi scăzute, iar datorită acestui lucru, se pot utiliza diferite culori în compoziția lor. Ceramica folosită la crearea obiectelor utile pentru servirea mesei este un material rezistent, destinat vaselor de bucătărie. Cu toate acestea, el nu este la fel de durabil precum porțelanul, îndeosebi, porțelanul bone.

Lutul, împreună cu temperatura relativ scăzută la care sunt realizate, oferă acestora o durată de viață relativ bună și un cost mult mai mic. Tot datorită acestor două aspecte, vasele din ceramică pot fi introduse în cuptor la temperaturi foarte ridicate fără ca acest lucru să producă situații neplăcute.

Diferențele dintre porțelan și ceramică

Vase in ceramica

Principalele diferențe dintre vasele din porțelan și cele din ceramică sunt, desigur, temperatura și compoziția materialului. În funcție de densitatea și temperatura de ardere a materialului, vasele pot varia din punct de vedere al rezistenței și durabilității. Conform criteriului densității, este important de știut că:

  • Porțelanul este mai rezistent deoarece are o densitate mai mare, deși este mai subțire;
  • Ceramica are o capacitate mai mare de absorbție a umezelii deoarece nu are o densitate foarte mare.

Indicat este să utilizezi vasele menite bucătăriei tale și să ții cont de următoarele aspecte:

  • Dacă obișnuiești să le folosești la temperaturi ridicate (cuptor/aragaz)
  • Cât de des le utilizezi
  • Dacă le introduci în mașina de spălat vase
  • Suprafețele pe care le așezi

Sunt foarte importante aceste detalii deoarece te ajută să alegi ce tip de material vei folosi pentru vasele din bucătăria ta.

Ce să alegi în funcție de detaliile bucătăriei

Este foarte important să ții cont și de aspectele legate de cum arată bucătăria ta și, mai ales, dacă dorești să existe o legătură strânsă între vasele pe care le folosești și alte detalii relevante ce aparțin zonei în care obișnuiești să servești masa.

Dacă în bucătăria ta se află detalii colorate, pentru o continuitate vizuală între acestea și vasele pe care le utilizezi, poți aborda vase de bucătărie care să aibă modele cu diferite nuanțe predominante. Astfel, ele vor fi puse mult mai bine în evidență.

Dacă, însă, preferi simplitatea, desigur, alegerea perfectă sunt vasele albe, care au un rafinament și o eleganță aparte.

Acum că ai aflat mai multe detalii în ceea ce privește materialele din care pot fi confecționat vasele tale de bucătărie, asigură-te că vei alege ceea ce este specific stilului, atât al tău, cât și al casei tale.

Sursa foto: Shutterstock.com