Dormitoarele de la mansardă – Când toată lumea ignoră acest spațiu, TU îl poți transforma în vedeta surpriză a casei tale

Amenajare dormitoare la mansarda

De secole, podul casei a fost un spațiu pe care oamenii nu l-au exploatat la potențialul maxim. Majoritatea nu i-au oferit nici azi o întrebuințare deosebită, acesta fiind, în continuare, un loc folosit pentru depozitare, notoriu pentru existența prafului, a întunericului și a insectelor neprietenoase ce se găsesc acolo. Din fericire, unele persoane, care au avut o viziune îndrăzneață, au transformat acest spațiu în mansardă, adică într-o încăpere funcțională și estetică, o adevărată bijuterie ascunsă a casei. Pentru mulți, cea mai bună alegere a fost amenajarea unui dormitor.

Bineînțeles, amenajarea unei mansarde vine cu multe provocări. Totuși, acestea pot fi depășite dacă lucrezi cu oameni potriviți și cu materiale de calitate. Când profesioniștii au grijă de restul, tu îți poți dezvălui talentul în amenajări și decor interior prin alegerea elementelor care vor face din dormitorul la mansardă un motiv pentru ca alții să exclame: „Nu credeam că așa ceva este posibil! Cum ai reușit?”. Cum poți obține acest efect, în ciuda provocărilor impuse de un spațiu atât de aparte? Citește acest articol pentru a afla.

Dormitoare la mansardă – Avantajele unui spațiu „la înălțime”

Există numeroase motive pentru care să transformi cel mai înalt spațiu al casei tale într-un dormitor la mansardă demn de admirație. Te poți gândi la el ca la un extra etaj. În funcție de spațiul de care dispui și de priceperea ta în materie de amenajări, poți face din acest loc încăperea preferată din casă.

Un dormitor la mansardă ridică valoarea casei

Amenajare dormitoare la mansarda

Nu poți fi niciodată sigur dacă îți vei vinde sau nu casa. Totuși, o persoană responsabilă va fi mereu pregătită pentru această posibilitate. Deoarece ești capabil să apreciezi corect adevărata valoare a lucrurilor, ești conștient că o investiție de acest gen va fi foarte apreciată în cazul în care te vei hotărî că este timpul pentru o schimbare și vei vinde proprietatea.

Dacă vei alege elemente de lux pentru amenajarea dormitorului la mansardă, valoarea acestuia nu va scădea niciodată. Din contră, este posibil ca aceasta să crească. În acest context este important să fii atent la calitatea construcției, la longevitatea mobilierului, dar și la exclusivismul decorațiunilor.

Dormitoarele la mansardă oferă intimitate

Amenajare dormitoare la mansarda

Deoarece nu sunt spații accesibile pentru toată lumea, dormitoarele amenajate la mansardă sunt ideale pentru aceia care își doresc un spațiu a cărui intimitate să nu fie invadată de persoane nedorite. Niciun oaspete nu va ajunge „din greșeală” într-un loc a cărui existență este posibil să nu o bănuiască măcar.

Un asemenea spațiu va fi apreciat în mod deosebit de către adolescenți. Dacă în familia ta există un membru care parcurge această perioadă sensibilă în dezvoltarea lui, îi poți oferi un loc pe care și-l poate însuși cu adevărat, asupra căruia să simtă că are control și care să îi reflecte personalitatea. Faptul că încăperea se află la cel mai înalt nivel al locuinței îl va ajuta să își dezvolte atât simțul proprietății, cât și pe cel al responsabilității.

Amenajezi un dormitor la mansardă și ai mai mult spațiu pentru orice altceva

Amenajare dormitoare la mansarda

Indiferent că ai sau nu nevoie de un extra dormitor la tine acasă, amenajarea unuia la mansardă îți oferă ocazia de a gândi altfel o încăpere de la parter. Poți transforma vechea cameră a copiilor într-un atelier pentru pasiunea ta, într-o cameră de fitness sau o sală de jocuri. O altă opțiune ar fi să amenajezi spațiul de sus pentru a avea o cameră de oaspeți extra, astfel putând să inviți mai multe familii la tine și să vă bucurați de vacanțe sau weekend-uri pline de distracție împreună. Cu puțină îndrăzneală, vei face din vechiul pod al casei, un loc plin de rafinament.

Amenajarea dormitorului la mansardă: ce provocări ridică?

Dacă ai avut ocazia să vorbești cu cineva despre intenția de a crea un dormitor la mansardă, sunt foarte mari șanse să fi fost câteva persoane care te-au descurajat. Într-adevăr, mansarda nu este cel mai ușor spațiu de amenajat, mai ales dacă nu a fost gândită în acest scop atunci când casa a fost construită. La ce provocări te poți aștepta?

Problema luminii în cazul dormitoarelor la mansardă

Amenajare dormitoare la mansarda

Puține locuințe au de la început ferestre suficient de mari pe acoperiș pentru a oferi o sursă de lumină naturală potrivită pentru acest spațiu. Lumina însă, este un detaliu extrem de important. Cantitatea și calitatea acesteia vor influența confortul tău, măsura în care este percepută dimensiunea dormitorului, precum și temperatura din interior.

S-ar putea să fie nevoie să apelezi la ajutorul unor profesioniști pentru instalarea unor ferestre mai mari. Dacă, pe de altă parte, cantitatea de lumină este prea mare, s-ar putea să îți fie greu să te odihnești în acest loc pe timpul zilei. Pentru a nu te confrunta cu acest impediment, vei avea nevoie să instalezi jaluzele cu o opacitate foarte mare.

Spațiul limitat al unui dormitor la mansardă

Amenajare dormitoare la mansarda

În majoritatea cazurilor, spațiul disponibil la mansardă este limitat. Acest lucru se întâmplă nu neapărat din cauza suprafeței de podea, ci pentru că acoperișul este mai scund decât în cazul unei camere normale. Acesta poate avea un format ce face dificilă amenajarea. Dacă nu alegi cu grijă culorile, textilele și elementele de decor pentru dormitor, încăperea ar putea părea încărcată și va fi dificil să păstrezi ordinea aici. De asemenea, dacă suferi de claustrofobie, alegerea nepotrivită a designului, ar putea să te împiedice să poți petrece timp aici și să te simți confortabil, deoarece vei avea impresia că pereții te vor strivi.

Integrarea elementelor structurale în amenajarea dormitorului la mansardă

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Uneori, stâlpii de susținere ai acoperișului nu pot fi mascați. Aceasta poate deveni o problemă atât în privința spațiului, cât și a aspectului încăperii. Din fericire, un ochi ager poate găsi soluții pentru a folosi aceste structuri pentru a oferi o notă exclusivistă dormitorului.

Cu puțină imaginație, acești stâlpi se pot transforma în piese de mobilier pentru stocarea diferitelor obiecte. Indiferent că vrei sau nu să le oferi un scop practic, finisajul lemnului este recomandat să fie foarte bine ales. Poți alege să le scoți în evidență alegând o nuanță contrastantă sau să le maschezi cromatic, finisându-le în aceeași notă cromatică a restului încăperii.

Cum poți amenaja un dormitor în mansardă luxos, spațios și prietenos?

Pentru a te bucura de confort într-un dormitor în mansardă, trebuie să te asiguri că beneficiezi de toate avantajele unuia normal. Acesta trebuie să fie un spațiu în care luxul este sinonim cu confortul. Odihna ta, dar și buna dispoziție, depind de măsura în care acest loc reușește să îți reflecte preferințele, să te satisfacă vizual și să îți ofere contextul necesar pentru relaxare. Dimensiunile limitate par a fi principalul tău dușman în atingerea acestui obiectiv. Cum poți crea iluzia unei camere mai mari?

Folosește culori deschise și contraste bine alese în decorarea dormitorului din mansardă

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Tema cromatică pe care o alegi pentru dormitorul din mansardă este foarte importantă. Regula este simplă: culorile închise restrâng spațiul, pe când cele deschise creează iluzia de spațiu mai larg. Asta, deoarece culorile intense absorb mai multă lumină, pe când cele deschise o reflectă mai bine.

Atunci când vorbesc despre amenajarea dormitorului la mansardă, specialiștii recomandă mereu zugrăvirea pereților într-o singură culoare deschisă. Desigur, dacă spațiul cu care lucrezi nu este unul limitat, poți, fără probleme, să aplici pe un perete o nuanță de accent, care să contribuie la rafinamentul și exclusivismul încăperii.

Accentele de culoare sunt și ele importante. Altfel, dormitorul ar fi unul anost, iar acesta nu este, cu siguranță, scopul tău. Textilele pe care le alegi, precum și decorațiunile, joacă un rol foarte mare. Alege perne decorative cu modele deosebite și în culori intense. Integrează elemente de decor, precum vaze sau coșuri de depozitare cu un design aparte. Poți opta pentru forme clasice, care nu se vor demoda niciodată, sau pentru modele inovative care atrag atenția.

Patul este adesea punctul focal al unui dormitor la mansardă. Asta înseamnă că lenjeria de pat trebuie aleasă cu atenție la detalii. Aceasta nu se face doar pentru protecția pernelor sau a pilotei, ci are și un impact estetic major. Caută textile care complimentează cromatica pereților și a corpurilor de mobilier. O atenție deosebită trebuie acordată texturii materialului. Și mai important, alege o lenjerie de pat dintr-o țesătură fină, durabilă și confortabilă.

Lumina este elementul cheie pentru a avea un dormitor la mansardă mai spațios

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Faptul de a-i permite luminii naturale să pătrundă în casă pe timpul zilei va avea un impact major asupra modului în care vei percepe dimensiunea camerei. Noaptea, însă, trebuie să te folosești de lumina artificială pentru a crea același efect. Cum poți face acest lucru cu gust, într-un mod special?

O idee originală este să te folosești de banda LED, pe care să o atașezi de partea inferioară a mobilierului din cameră. O astfel de instalație de lumini va crea un efect aparte, care va atrage atenția oricui. În plus, acestea pot crea o atmosferă plină de romantism, un atribut care se potrivește foarte bine în acest loc.
Dacă lumina vine de jos, nu de sus, vei putea admira mai bine cerul înstelat direct din pat sau din fotoliul preferat într-o noapte senină de vară.

Corpurile de iluminat trebuie să fie nu doar eficiente, ci și foarte aspectuoase. Nu uita că ziua, acestea vor ieși foarte tare în evidență și trebuie să se potrivească cu alegerile stilistice pe care le-ai făcut deja.

Oglinzile poziționate înțelept pot face minuni într-un dormitor la mansardă

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Oglinzile mari au capacitatea de a crea iluzia de spațiu larg. Selectează un punct focal și orientează oglinda în așa fel încât să îl reflecte, obținând, astfel, iluzia de adâncime.
Deoarece pot reflecta lumina naturală și artificială, acestea amplifică luminozitatea camerei. Fiind redirecționată spre centrul încăperii, lumina face ca aceasta să pară mai mare.

Dacă este posibil, poziționează oglinda în așa fel încât să reflecte ce se vede pe fereastră. Astfel dormitorul va apărea mai aerisit și mai larg.

Idei de amenajare a dormitorului la mansardă

Dintre toate locurile din locuința ta, acesta este spațiul care îți oferă șansa de a te întrece pe tine însuți atunci când vine vorba de design interior. Provocările pe care le ridică cer soluții inovatoare. Odată ce le vei găsi, vei fi, cu siguranță, mândru de rezultatul obținut. Deoarece îți dorești ca dormitorul din mansardă să fie unul unic, cu un design care să scoată în evidență faptul că ai o creativitate bine dezvoltată, poți îndrăzni să abordezi idei de amenajare altfel.

Dormitor în mansardă cu baie open space

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Nu, nu este imposibil să amenajezi un dormitor și o baie open space la mansardă. Meriți doar ce este mai bun, iar asta poate să însemne să ai posibilitatea de a te bucura de cerul înstelat în timp ce faci baie în cada de sub fereastră. Când ieși din apă, trebuie doar să îți iei halatul preferat și să te pui în pat, acum că ești relaxat și pregătit pentru un somn odihnitor.

Te poți bucura de acest dormitor de vis, cu condiția de a alege profesioniști pentru instalarea și finisarea componentelor tehnice. Există soluții pentru orice dificultate, așa că, dacă cineva îți spune că nu se poate, caută persoana care are răspuns la problema ta.

Transformă dormitorul din mansardă într-un home cinema

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Poți folosi unul dintre pereții mansardei pentru a proiecta pe el programele preferate de divertisment. Astfel, te poți bucura nu doar de un loc odihnitor, ci de un spațiu special pentru a viziona cu familia filmele favorite. Ai nevoie de un proiector care se poate conecta la un dispozitiv electronic, iar unul din pereți va deveni un ecran demn de un cinematograf.

Folosește zonele dificile dintr-un dormitor în mansardă ca bază pentru corpuri de mobilier

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda
Amenajare dormitoare la mansarda

Depozitarea obiectelor poate fi o provocare într-un loc de dimensiuni reduse, așa cum este un dormitor la mansardă. Cu puțină imaginație însă, poți profita de aceste spații. Instalează rafturi, dulapuri sau sertare în locurile prea mici pentru a integra un pat sau un fotoliu. Astfel, optimizezi spațiul la maximum și înfrumusețezi încăperea prin construcții inovative, care sunt atractive pentru ochi.

Deși poate reprezenta o provocare pentru mulți, cu produsele potrivite, puțină inspirație și multă îndrăzneală, poți transforma mansarda într-un dormitor de lux. Cu siguranță, vei reuși să îți lași amprenta artistică și în acest loc, integrând elemente unice, nemuritoare.

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com