Iluminatul corect al living-ului – Idei și modele + poze pentru inspirație

Iluminatul corect al living-ului

Iluminatul corect al living-ului poate fi un subiect de discuție destul de controversat și tensionat în familiile care își doresc un cămin primitor și frumos, conceput conform regulilor de design modern. Dacă ai amenajat în totalitate casa, dar nu știi ce modele de iluminat pentru living să folosești, trebuie să te informezi cu privire la toate posibilitățile disponibile pe care le ai pentru această zonă a casei și să alegi variantele care îți satisfac în totalitate nevoile și dorințele.

Iluminat living- Corpuri de iluminat pentru un living modern

Atunci când te muți într-o nouă casă îți dorești sa amenajezi locuința în mod cât mai inedit, original și spectaculos, fapt care presupune foarte mult timp de gândire, interes, perseverență și creativitate. Fiecare detaliu contează într-o locuință, motiv pentru care dacă îți dorești să te simți extraordinar atunci când ajungi acasă de la serviciu, trebuie să pui preț pe design-ul fiecărei camere și să nu lași la voia întâmplării nici decorațiunile, nici metodele de iluminare.

Living-ul reprezintă una dintre cele mai importante încăperi ale unei case deoarece aici sunt invitați musafirii, aici membrii familiei își petrec majoritatea timpului, fie vizionând un film, fie la povești la sfârșit de zi. Acest lucru este datorat faptului că sufrageria este concepută cu dimensiuni mult mai mari decât restul camerelor, tocmai pentru ca timpul petrecut împreună cu cei dragi să fie unul de calitate, în care toți prietenii, membrii familiei sau apropiații se simt bine, stau confortabil și nu duc lipsă de nimic.

Ideile de iluminat ale sufrageriei sunt numeroase, însă de fiecare dată când ajungi la această etapă a stadiului de amenajare a locuinței, trebuie să iei în calcul tipul de lumină pe care îl dorești, rece sau caldă, și intensitatea cu care îți dorești să fie luminată încăperea.

Iluminatul corect al living-ului

In funcție de tipul de design pe care l-ai ales pentru această zonă, poți alege una dintre variantele de iluminare ale living-ului prezentate mai jos:

Candelabru

Dacă locuința ta este concepută în stil Art Deco sau vintage, alege un candelabru pentru iluminatul sufrageriei. Acest produs se încadrează perfect în casele care exprimă lux și opulență, fapt pentru care dacă ai ales unul dintre cele două tipuri de design, nu trebuie să te sfiești să achiziționezi un candelabru auriu sau argintiu, care să se încadreze perfect în atmosfera retro a camerei. Bineînțeles că există posibilitatea să alegi acest produs și într-o nuanță de alb, negru sau ruginiu, pentru ca el să se asorteze perfect cu nuanța folosită la amenajarea sufrageriei.

Lustră

Persoanele care optează pentru stilul minimalist, mediteranean sau industrial se pot orienta spre o lustră cu formă abstractă, pentru un iluminat modern al living-ului. Poți găsi acest corp realizat atât sub forme de figuri geometrice, cât și cu forme inedite, foarte creative, ideale pentru casele care debordează de originalitate. În cazul în care ai ales design-ul minimalist, iar sufrageria conține foarte mult alb, care este caracteristic stilului, nu strică să adaugi o pată de culoare în partea de sus a camerei cu o lustră roșie, galbenă sau multicoloră.

Pendul

Acest tip de corp de iluminat este unul foarte modern și râvnit în zilele noastre, deoarece se încadrează de minune în stilul industrial, care este în vogă la ora actuală. Un pendul din cupru se asortează de minune cu țevile industriale ieșite din pereți, cu cărămida de pe pereți și cu podeaua din piatră. Acest corp de iluminat este folosit adesea și la luminarea barurilor, fiind amplasate chiar deasupra mesei de bar sau în bucătăriile moderne, realizate cu ajutorul unui designer de interior.

Suspensie

Iluminarea cu suspensie este deseori folosită, deoarece modelele de acest fel au prețuri mici și sunt foarte moderne, fiind realizate cu diferite culori îndrăznețe sau în forme cât mai distincte. În funcție de preferințe, poți alege o suspensie cu formă clasică sau concepută sub formă de nor, animal de companie sau moleculă. Mai mult decât atât, corpul de iluminat poate fi găsit și în variante realizate cu pene, cristale, mărgele sau sticlă transparentă, pentru a se potrivit perfect oricărui tip de design interior.

Iluminatul corect al living-ului

Plafonieră

În ultima vreme nu prea se mai poartă plafonierele, însă dacă îți dorești un iluminat complet, care să cuprindă fiecare colț al camerei, optează pentru această variantă. Și acest tip de corp de iluminat poate fi găsit în diferite forme și nuanțe, astfel încât să nu fii nevoit să te îndrepți spre alte tipuri de iluminat. Poți utiliza atât bec cu lumină caldă, cât și lumină rece, în funcție de nevoile și dorințele pe care le ai.

Spot

Iluminatul living-ului pe bază de led poate reprezenta o opțiune perfectă, mai ales atunci când toată încăperea conține doar piese de mobilier și decorațiuni contemporane, extrem de râvnite în prezent. Cu alte cuvinte, este un tip de iluminare modernă, care poate fi utilizată în orice cameră a casei pentru că luminează în mod optim încăperile și se potrivește de minune tuturor stilurilor de design. În plus, iluminatul cu led a sufrageriei poate fi una dintre cele mai bune opțiuni pe care le-ai putea alege pentru această zonă a casei. Acest tip de corp de iluminat poate fi amplasat în număr cât mai mare și oriunde pe tavan, sub forma oricărui pattern.

Aplică de perete

După ce ai găsit varianta preferată pentru iluminatul living-ului modern, poți alege să mai adaugi pe pereți câteva aplice, pentru ca lumina să fie răspândită complet pe toată suprafața încăperii. Fie că alegi să amplasezi aplice deasupra canapelei, fie te gândești să le prinzi de peretele de susținere al casei, cert este că nu există o regulă de amplasare a acestui tip de iluminat. Le poți așeza acolo unde îți dorești mai multă lumină sau în zonele în care știi cu exactitate că vei petrece mai mult timp împreună cu cei dragi.

Lampadar

Dacă răsfoiești o revistă de design interior vei observa că majoritatea sufrageriilor conțin un lampadar, care este amplasat chiar lângă canapeaua pe care se așază musafirii. Acest corp poate fi utilizat în acest fel pentru a lumina mai tare spațiul cel mai dinamic al camerei, în care musafirii te onorează cu prezența și în care se poartă cele mai multe discuții pe diferite teme palpitante și interesante.

Contrar acestui fapt, trebuie să știi că poți așeza lampadarul oriunde îți dorești sau în alte zone din living în care știi cu exactitate că cei mai mici membri ai familiei își vor petrece majoritatea timpului sau în locul în care ți-ai propus să citești ultimele romane polițiste cumpărate.

Iluminat living- Alte metode de iluminare a acestei zone din casă

Chiar dacă la bază se află corpurile de iluminat amplasate pe tavan, pereți sau pe podea, este esențial să apelezi și la alte trucuri de iluminare a camerelor pentru că ele pot ajuta enorm la obținerea unei lumini intime, relaxante sau optime.

Există numeroase alte forme de a ilumina sufrageria, însă trebuie să te orientezi spre variantele care se potrivesc personalității tale, gusturilor în materie de locuințe și design-ului ales pentru această zonă a casei.

Lumânări parfumate

Pe lângă faptul că oferă o mireasmă plăcută camerei, lumânările parfumate au rolul de a lumina zona din jurul lor. Chiar dacă lumina făcută de acestea nu este foarte puternică, ea este ideală pentru serile romantice în doi, deoarece are capacitatea de a reda o atmosferă intimă, perfectă pentru declarațiile de dragoste șoptite la ureche. Pe lângă aceste calități, lumânările parfumate au capacitatea de a aduce un plus de frumusețe încăperilor în care sunt amplasate.

Iluminatul corect al living-ului

Spot-uri cu led-uri colorate

Dacă ai ales să luminezi living-ul cu spoturi, mai poți adăuga câteva cu led-uri colorate, pentru a înveseli semnificativ atmosfera din sufragerie. Le poți amplasa printre cele cu lumină caldă, sau te poți juca cu imaginația în așa fel încât să creezi o bordură pe tavan pe marginea căreia să pui spot-uri roșii, albastre, verzi sau mov. Amenajarea va fi una de senzație, iar atmosfera din living va fi apreciată de către toți prietenii.

Ghirlande cu becuri

Ghirlandele cu becuri sunt potrivite pentru casele moderne, care pun preț pe cele mai inedite obiecte de decor, de iluminat sau de uz casnic. Astfel, dacă ești o fire copilăroasă nu ezita să agăți pe toată suprafața living-ului ghirlande cu becuri cu lumină caldă, care să aducă un plus de farmec încăperii. Le poți agăța deasupra canapelei, deasupra barului sau pe tavan, pe toată lungimea camerei. În plus, dacă îți dorești să-ți pui amprenta cu desăvârșire asupra acestei încăperi, agață printre becurile ghirlandei câteva poze cu cei mai dragi oameni din viața ta sau cu cele mai amuzante momente pe care le-ai trăit de-a lungul vieții.

Cuvinte iluminate

De curând au început să fie tot mai achiziționate cuvintele luminate cu becuri, deoarece acestea se potrivesc perfect stilurilor moderne de design. Fie că vrei să le așezi riguros pe peretele din sufragerie, fie pe cel din hol sau din bucătărie, aceste litere redau un aspect primitor tuturor camerelor în care dorești să le amplasezi. Poți să le așezi pe podea, lângă șemineu, deasupra canapelei extensibile sau între rafturile din bibliotecă.

Mai mult decât atât, trebuie să știi că poți cumpăra o singură literă pentru a realiza ce cuvânt îți dorești ori ai oportunitatea de a procura cuvinte deja create, care de obicei semnifică cele mai importante aspecte ale vieții unui om, precum familia, dragostea, fericirea sau speranța.

Tablouri luminoase

Chiar dacă par greu de crezut, există tablouri care luminează zona din jurul lor. Dacă un perete din living a rămas neatins de ornamente, ar fi bine să te orientezi spre o astfel de decorațiune care să fascineze atât prin povestea transmisă de personajele pictate, cât și de lumina emanată. Cu toate acestea, trebuie să știi că seara te vei putea bucura de această funcție inedită a tabloului, deoarece pe timpul zilei lumina răspândită de ramă nu are capacitatea de a învinge lumina solară

Stickere luminoase

Deși în majoritatea cazurilor stickerele luminoase, fosforescente sunt folosite pentru camerele copiilor, există câteva modele care se potrivesc perfect sufrageriilor. Poți găsi atât modele cu note muzicale sau cu tălpi, cât și stickere care ilustrează diferite peisaje din natură. Tot ce trebuie să faci este să te gândești la starea pe care îți dorești să o transmită sufrageria ta, după care să alegi varianta potrivită de sticker pentru living-ul casei tale

Sticle cu becuri

Există diferite sticle sau borcane care conțin becuri și diferite citate motivaționale, care se potrivesc de minune în atmosfera prietenoasă a stilului industrial sau in aspectul inedit al design-ului retro. Aceste ornamente aduc bucurie, optimism, zâmbete și o stare excelentă de bună dispoziție. Le poți găsi cu citate despre prietenie, dragoste, viață, călătorii, familie și în diferite culori, însă este recomandat să alegi modelul care se asortează cu piesele de mobilier și cu decorațiunile alese pentru living.

Iluminatul corect al living-ului

Iluminat living- Imagini cu cele mai luminoase livinguri

Dacă ai înțeles ce corpuri de iluminat și decorațiuni poți utiliza pentru iluminarea living-ului, însă creativitatea nu reprezintă punctul tău forte, ai nevoie de puțin ajutor pentru ca sufrageria casei tale să aibă un aspect cât mai original, primitor și frumos.

Prin urmare, dacă ai nevoie de ajutor pentru iluminarea sufrageriei în stil modern, urmărește imaginile de mai jos și inspiră-te cu încredere, deoarece aceste sugestii de amenajări sunt realizate de cei mai iscusiți designeri de interior.

Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului

Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului

Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului

Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului

Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului

Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului
Iluminatul corect al living-ului

În cele din urmă, dacă nu deții calitățile necesare pentru a crea un living contemporan, luminos, chic și extraordinar din punct de vedere estetic, este recomandat să apelezi la ajutorul unui designer de interior cu numeroase diplome în domeniu. Dacă nu te simți pregătit pentru amenajarea căminului familiei tale, nu te avânta să combini piese de mobilier, decorațiuni, culori și texturi pentru că rezultatul final ar putea să nu fie cel dorit. Cel mai bine este să te inspiri din revistele de design interior sau să ceri ajutorul unui specialist, cel puțin pentru sfaturi.

Sursa foto: Unsplash.com, Pinterest.com