Masa de Crăciun – cum să transformi decorarea acesteia într-o adevărată ARTĂ cu IZ MAGIC de sărbători!

Masa de Craciun cu decoratiuni VIlleroy&Boch

Sărbătorile de iarnă reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade din an, îndrăgită și așteptată de toată lumea. Este momentul în care se reîntregesc familiile pentru a petrece împreună zile magice, pline de bucurie, emoție, cadouri, mâncăruri gustoase și petreceri tematice. Este cunoscut faptul că bradul de Crăciun este considerat vedeta casei în perioada sărbătorilor, însă poate fi eclipsat, cu ușurință, de către masa de Crăciun care, de-a lungul anilor, a devenit din ce în ce mai frumoasă cu ajutorul decorațiunilor uimitoare și a ideilor inedite de aranjamente. Acestea pot transforma chiar și cea mai simplă, formală sau tradițională cină într-o adevărată artă!

Ideea de decorare a mesei își are originile tocmai în Evul Mediu, atunci când era special pregătită pentru nobili, așezată pe suporți de lemn cu scânduri deasupra, și acoperită apoi cu o față de masă din pânză brodată. Servitorii o așezau lângă perete, în cea mai mare sală a castelului, într-o zonă în care să fie ferită de curenții de aer, și în același timp, de unde să poată fi admirată de către toți invitații la festin.

Odată cu trecerea timpului, decorul mesei de Crăciun a evoluat tot mai mult, și se consideră că aspectul frumos al acesteia reprezintă un semn de respect și curtoazie pentru cei invitați.

Dacă ești în pană de idei la acest capitol, descoperă, în continuare, câteva sugestii de aranjamente pentru masa de Crăciun, cu ajutorul cărora vei putea să ai anul acesta una dintre cele mai frumoase și originale mese de sărbători, de care se va bucura orice invitat!

Alegerea tematicii pentru aranjamentul mesei de Crăciun

Tematica pentru aranjamentele mesei de Crăciun poate proveni din cele mai diferite surse, de la căldura sufletească, magia cadourilor sau un obiect decorativ cu valoare sentimentală până la alegerea ta personală între tradiție și modern. Te poți lăsa inspirat inclusiv de stilul casei tale ori de meniul pentru masa de Crăciun pe care îl pregătești în acest an pentru familie și prieteni.

Alegerea tematicii în funcție de culoare

Indiferent de tematica pe care o alegi, amenajarea și definirea acesteia este rareori posibilă fără culori, pentru că acestea reprezintă unul dintre cele mai importante elemente pentru aranjamentele mesei de Crăciun. Ca recomandare, ai putea să începi cu alegerea feței de masă – în funcție de culorile acesteia, poți adapta mai ușor restul elementelor precum farfurii, tacâmuri, pahare sau decorațiuni, astfel încât cromatica întregului decor să fie armonioasă și să le inspire oaspeților un aer festiv.

  • Dacă ai hotărât să mergi pe stilul tradițional, atunci culorile recomandate sunt cele specifice sărbătorilor de iarnă, și anume: roșu, verde, auriu. Pentru un impact vizual mai puternic, poți alege o față de masă într-o nuanță festivă de roșu, completată de elemente aurii sau argintii și de mici crenguțe parfumate de brad pe care le poți răsfira pe întreaga masă.
  • Dacă te regăsești mai mult în stilul modern, și vrei să-l folosești inclusiv pentru aranjamentul mesei de Crăciun, atunci poți asocia nuanțe neutre cu alb, spre exemplu. Această combinație va da mesei un aer sofisticat la care poate contribui și o față de masă elegantă, cu detalii fine și discrete, precum și o veselă stilată, completată de pahare și elemente decorative care să respecte cromatica inițială. Totodată, o față de masă cu motive florale discrete, în culori deschise, poate fi o alegere potrivită dacă vrei să creezi un contrast cu elementele de pe masă – poți alege veselă sau pahare cu accente metalice, pe care le-ai putea combina cu ghirlande și ornamente aurii, spre exemplu.
  • Culorile tari, vesele, sunt în tendințe de sărbatori, așadar, ai putea lua în considerare, pentru masa de Crăciun, combinații de albastru și mov pentru decorarea ei, pornind de la o față de masă în aceste culori, și finalizând decorul cu farfurii și pahare în culori discrete, pentru un contrast mai puternic. Nu ar fi rău dacă ai pune pe masă mici aranjamente florale decorative în diverse nuanțe ale culorilor menționate sau câteva lumânări parfumate – acestea pot da mesei de Crăciun un aspect cu adevărat magic!

Masa de Craciun cu decor alb si accente negre
Aranjament cu fata de masa rosie si flori albe
Masa eleganta cu elemente de decor aurii

Masa de Craciun cu lumanari rosii si cadouri
Tacamuri elegante aurii
Aranajment de masa elegant cu frunze si rodii

Masa ce Craciun cu ornamente rosii
Masa de Craciun cu crengi si conuri de brad
Decoratiuni de masa aurii

Alegerea tematicii în funcție de stilurile decorative

Anul acesta poți avea o abordare mai interesantă în ceea ce privește tematica mesei de Crăciun. De exemplu, ai putea alege tema în funcție de designul casei tale – clasic, modern, contemporan, vintage, etc. sau ai putea să folosești un stil de amenajare complet diferit față de cel al locuinței.

Stilul clasic

Dacă alegi decorarea mesei de Crăciun în stil clasic, poți menține o notă elegantă în ceea ce privește fața de masă, vesela, tacâmurile, paharele și decorațiunile. De exemplu, tacâmurile pot fi din inox, precum și suportul pentru solniță și piper sau cel pentru lumânări. În ceea ce privește farfuriile și fața de masă în stil clasic, acestea ar trebui să respecte aceeași notă simplistă – să fie albe și să nu aibă incrustații decorative sau dacă au, să fie mici, discrete, în nuanțe deschise. Culoarea predominantă a stilului clasic pentru decorarea mesei de Crăciun este albul, inclusiv pentru fața de masă, însă poți adăuga o pată de culoare prin mici decorațiuni roșii ori în nuanțe pale de auriu, argintiu sau cupru.

Decoratiuni aurii pentru masa de Craciun
Lumanari pentru masa de Craciun
Aranajament de masa clasic

Decorarea mesei de Craciun
Masa de Craciun decorata in stil clasic
Aranajament masa de Craciun cu crengi de brad

Aranajament masa Craciun
Pahare elegante pentru masa festiva
Decor de Craciun pentru masa

Stilul modern

Decorarea mesei de Crăciun în stil modern poate fi extrem de originală și surprinzătoare, cu elementele potrivite. Acest stil pune accent pe culorile metalice combinate cu cele tari – verde, albastru, mov, sau chiar negru, dacă vrei să ieși complet din tipare. Pentru a obține un decor modern, poți opta pentru o față de masă colorată sau pentru farfurii colorate la care să adaugi pahare cu aspect metalic. În ceea ce privește tacâmurile, o alegere bună ar fi cele de inox sau cele aurii. La o față de masă vernil, spre exemplu, tacâmurile aurii se potrivesc de minune și oferă un contrast uimitor!

Decorațiunile în stil modern pot fi la fel de viu colorate precum restul decorului. Poți opta pentru șiraguri de mărgele roșii care să reprezinte atmosfera festivă, globuri mici pictate manual sau un bol voluminos mov sau albastru cu flori ori cu fructe și câteva crenguțe de brad răsfirate printre ele. Toate acestea vor transforma decorul mesei de Crăciun într-o poveste cu iz de sărbătoare, pentru toți invitații.

Masa de Craciun cu fata de masa rosie si lumanari
Aranjament masa Craciun cu tonuri albastre
Masa de Craciun cu decor colorat

Masa de Craciun cu decor modern
Aranjament masa de Craciun
Aranjament masa de Craciun moderna in tonuri neutre

Stilul vintage

Stilul vintage a avut dintotdeauna un aer clasic, unic și sofisticat, care duce cu gândul la vremuri demult apuse. Poate transforma decorul mesei într-o adevărată „călătorie” în timp pentru toți invitații, iar partea cea mai bună este că poți amenaja masa de Crăciun în stil vintage din absolut orice ai la îndemână – flori, fructe, lumânări, plante, acadele, etc. Mai mult, dacă ai prin casă boluri sau alte vase moștenite de la străbunici, acum este momentul perfect să le folosești – a amenaja masa festivă în stil vintage înseamnă să folosești toate acele obiecte cu aspect vechi, ce nu mai sunt la modă – estetica va fi extraordinară. Bineînțeles, din decor nu ar trebui să lipsească decorațiunile specifice Crăciunului, dar și acestea vor căpăta un aer vintage odată incluse în imaginea de ansamblu.

Platou etajat pentru servire
Felinare decorative pentru masa de sarbatoare
Decorarea mesei de Craciun cu lumanari ambientale

Decoratiuni vintage pentru masa de Craciun
Masa de Craciun decorata vintage
Masa de Craciun cu crengi de brad si lumanari

Decor de masa cu conuri de brad
Felinar vintage pentru decor de Craciun

Alegerea tematicii în funcție de preferințele personale

Dacă ai un hobby, Crăciunul este prilejul perfect de a-l explora. Te poți inspira și găsi resurse din orice zonă creativă pe care o iubești. Poate fi vorba despre obiecte hand-made, colecționarea diverselor mărunțișuri, de la monede până la timbre, sau altele, cum ar fi tricotatul, pictatul, etc.

Orice activitate pe care îți place să o faci cu drag și pasiune poate reprezenta o sursă de inspirație importantă în alegerea temei potrivite pentru ornarea mesei de Crăciun. Posibilitățile sunt nelimitate, totul depinde de plăcerile tale, de imaginație și creativitate. Poți pune, de exemplu, în fiecare farfurie câte o șosetă roșie specifică Crăciunului tricotată chiar de tine sau câte o mică lumânare personalizată cu numele fiecărui invitat. Astfel de gesturi contează enorm în ochii familiei și prietenilor!

Aranjamente pentru masa de Crăciun

Crăciunul este considerat cea mai iubită și așteptată sărbătoare din an. Atmosfera de veselie și emoție, colindele, mirosul de portocale, casa împodobită cu nenumărate decorațiuni, bradul și darurile de sub el, masa festivă de Crăciun, toate fac ca această sărbătoare să se distingă de orice alt moment al anului. Totodată, reprezintă cel mai bun prilej de a aduna familia și prietenii în jurul mesei, pentru a vă bucura împreună de aceste zile magice.

Aranjamentele pentru masa de Crăciun necesită un plus de atenție și din punct de vedere al numărului de persoane ce vor fi alături de tine. Așadar, iată câteva mici ponturi pentru a aranja masa corespunzător, în funcție de câți invitați și-au anunțat prezența.

Aranjament masă de Crăciun pentru familie

Se consideră că sărbătoarea Crăciunului simbolizează familia și toate valorile pe care aceasta le reprezintă, motiv pentru care multe persoane preferă ca aceste zile să fie sărbătorite restrâns, doar alături de familie.

Dacă și tu preferi petrecerile mici exclusiv cu membrii familiei, aranjamentul mesei de Crăciun se poate rezuma la o masă formală, decorată minimalistic, plină cu aperitive bunătăți tradiționale, și completată cu doar câteva ornamente de bun gust, precum crenguțe de brad sau câteva fructe. Iar dacă spațiul de pe masă este limitat, poți opta pentru farfurii sau diverse alte vase mai mici.

Aranjament masă de Crăciun pentru un număr mic de persoane

Prietenii sau rudele sunt principalele persoane ce pot mări puțin amploarea mesei de Crăciun, motiv pentru care amenajarea acesteia poate deveni mai diversificată.

Mulți oameni ce găzduiesc masa de Crăciun pentru un număr relativ mic de persoane, pe lângă asigurarea unui spațiu suficient în jurul mesei, optează pentru diferite vase și accesorii practice, dar elegante de bucătărie, ca de exemplu un bol pentru felul întâi pe farfuria principală (pentru eficientizarea spațiului de pe masă) sau șervețele din material textil ( mult mai practice decât cele clasice din hârtie ) cuprinse de diferite inele pentru șervet roșii sau aurii, pentru a fi în ton cu decorul festiv.

Masa de Craciun
Masa de Craciun in familie
Aranjament rustic pentru masa de Craciun

Textile decorative pentru masa de Craciun
Decor masa de Craciun

Aranjament masă de Crăciun pentru invitați numeroși

Cu cât crește mai mult numărul de persoane, cu atât se va complica și aranjamentul și decorarea mesei de Crăciun. A pregăti o cină pentru mulți invitați poate fi o adevărată provocare chiar și pentru cineva priceput. În același timp însă, o masă mare este un prilej perfect de a schimba aerul formal al cinei în familie cu un aer mai degajat, mai festiv.

Ba mai mult, totul se poate transforma rapid într-o petrecere în toată regula, iar pentru a te asigura că toată lumea are acces la aperitive, dulciuri și alte preparate speciale pentru masa de Crăciun, ai putea să iei în considerare platouri sau tăvi de exemplu – sunt perfecte pentru ca fiecare invitat să servească ușor ceea ce dorește.

Masa de Craciun cu aranjament cu lumanari
Masa festiva de Craciun
Masa eleganta de Craciun cu decor alb si auriu

Masa cu lumanari rosii de Craciun
Decoratiuni pentru Craciun

Un altfel de Crăciun – rustic, scandinav sau ludic

Există câteva moduri speciale de aranjamente pentru masa de Crăciun care nu se regăsesc încă în multe locuințe probabil, însă în ultimii ani au câștigat tot mai mult teren în fața celor formale, clasice sau chiar moderne. Aceste stiluri decorative sunt numai bune de încercat, dacă vrei să-ți uimești familia și prietenii în acest an cu un aranjament pentru masa de Crăciun ce inspiră artă, creativitate și magie.

Aranjament de masă rustic pentru Crăciun

Nu multe persoane aleg să amenajeze masa de Crăciun în stil rustic, dar se consideră că, în prezent, este una dintre cele mai frumoase și surprinzătoare idei pentru această ocazie, din punct de vedere decorativ.

Ce poți pune pe masa de Crăciun pentru ca aceasta să fie… altfel? Poți alege ca ornamente conuri de brad, crenguțe de brad verzi și parfumate și multe articole din lemn, cât mai naturale – în jurul acestora se învârte stilul rustic, iar aranjamentul mesei de Crăciun va fi artistic, surprinzător și va aminti de sărbătorile copilăriei în casa bunicilor.

Aranjament rustic pentru masa
Aranjament masa cu flori si crengi de brad
Masa de Craciun decorata rustic

Felinare rustice decorative
Masa rustica de sarbatori
Decoratiuni masa cu braduti

Masa rustica de Craciun
Decoratiuni frumoase pentru masa de Craciun
Decor rustic pentru Craciun

Masă de Crăciun scandinavă

Masa festivă de Crăciun amenajată în stil scandinav cu siguranță va uimi invitații. Decorul este echilibrat, în culori predominante de alb, albastru, și nuanțe neutre menite să inspire sentimente de pace și liniște celor din jur.

Secretul ce stă la baza unicității acestui stil decorativ este chiar simplitatea – nu sunt folosite elemente pompoase de decor, masa nu este încărcată, iar culorile sunt plăcute și oferă calmitate din punct de vedere vizual.
Dacă îți dorești o masă de Crăciun cu influențe scandinave, ar trebui să alegi atent tot ceea ce vei pune pe masă, de la decorațiuni (majoritar din lemn) precum lumânări, figurine, etc. până la veselă, față de masă, pahare, etc.

Decor scandinav pentru masa de sarbatori
Decoratiuni minimaliste pentru masa
Decoratiuni stea pentru masa de Craciun

Masa de Craciun decorata elegant
Masa de Craciun in stil scandinav
Decor natural pentru masa de Craciun

Decor masa minimalist
Decor pentru masa de Craciun in stil scandinav
Decor rustic

Aranjament de masă ludic de Crăciun

Este foarte posibil să nu fi auzit prea des ori chiar deloc despre stilul ludic. Este considerat un mod decorativ de amenajare ce pune accent preponderent pe culori îndrăznețe, indiferent de modelul de farfurii, pahare sau elemente decorative pe care îl alegi. Acesta se adresează în mod special copilului din tine, și îți permite să aranjezi masa de Crăciun în orice culoare vrei, oricât de îndrăzneață ar fi.

Stilul ludic este considerat și destul de nonconformist, pentru că nu merge pe elemente tradiționale, ci din contră, adoptă un concept îndrăzneț și… viu colorat. Așadar, dacă vrei să lași copilul din tine să „se joace” cu decorarea mesei de Crăciun din acest an, poți alege să combini mai multe culori pentru masa de Crăciun, sau poți merge pe o singură nuană tare care să predomine.

Culori precum mov, verde, albastru, bleo sunt în tendințe anul acesta, iar originalitatea stilului ludic constă în faptul că le poți îmbina pe toate așa cum dorești – efectul va fi cu siguranță reușit. Îți vei uimi invitații cu o masă de Crăciun neconvențională, iar copiii vor fi încântați de aspectul general colorat al aranjamentului!

Decor colorat pentru masa de Craciun
Decor masa Craciun
Masa de sarbatoare in tonuri rosii

Decor rustic pentru masa festiva
Decoratiuni colorate pentru masa de Craciun
Globuri colorate decorative pentru masa de Craciun

Masa festiva cu farfurii mov
Masa festiva cu decoratiuni colorate
Decoratiuni pastelate pentru masa

Decoratiuni colorate pentru Craciun
Pahare colorate LSA International Vina Shine

Detalii si poze aici.

În concluzie, cu ajutorul sugestiilor de mai sus poți da frâu liber imaginației și creativității, și poți transforma cu adevărat masa aranjată de Crăciun în artă cu iz magic de sărbători!

Platou etajat Villeroy & Boch Toy's Delight 24cm

Detalii si poze aici.

Farfurie Villeroy & Boch Winter Bakery Delight Buffet 32cm

Detalii si poze aici.

Recipient cu capac Villeroy & Boch Winter Bakery Delight Pastry 12x11cm

Detalii si poze aici.

Platou rectangular Villeroy & Boch Winter Bakery Delight 39x26.5cm

Detalii si poze aici.

Bol cu picior Villeroy & Boch Winter Bakery Delight Star 27x21x12cm

Detalii si poze aici.

Fata de masa Sander Gobelins X-Mas Presents 96x96cm, 40 Original

Detalii si poze aici.