Stil Art Deco – Elemente specifice intr-o amenajare art deco

Design baie art deco Hansgrohe

O amenajare în stil Art Deco impresionează prin bogăția formelor și intensitatea culorilor, dar caracterul ei seducător vine din atmosfera de lux, exuberanță și sofisticare pe care o emană.

Denumit astfel după titulatura Expoziției Internaționale de Arte Decorative și Industriale Moderne care a avut loc la Paris, în 1925, curentul estetic Art Deco îmbină numeroase influențe artistice, de la cubism, fovism și expresionism la stilurile exotice orientale, precum și elemente de artă maiașă sau egipteană.

Este un curent al extremelor și al contradicțiilor, născut ca reacție la stilul Art Nouveau, ce promova formele naturale. Art Deco înseamnă eclectism, înseamnă jazz și artă primitivă, înseamnă extravaganță și forme stilizate, înseamnă lemn de abanos și fildeș alături de placaj și polipropilenă.

Iată câteva lucruri utile pe care trebuie să le știi dacă vrei să creezi o amenajare în stil Art Deco:

Ce poți găsi într-o cameră amenajată în stil Art Deco

  • Culori îndrăznețe și contraste puternice: galben alături de negru, roz alături de argintiu, roșu, verde și albastru în diverse combinații.
  • Țesături în culori solide sau cu modele geometrice, zigzaguri ori imprimeuri cu diverse scene urbane sau figuri umane.
  • Mobilier din lemn exotic sau din materiale moderne, puternic texturate sau în culori intense. Formele sunt voluminoase, simplificate, fără detalii ornamentale. Specifică stilului Art Deco este, de exemplu, mobila din lemn lăcuit, dar și cea din policarbonat, atâta vreme cât are un finisaj care reflectă lumina.
  • Jocuri de lumini: oglinzi combinate cu finisaje metalice, suprafețe lucioase și suprafețe transparente.
  • Finisaje pentru pardoseală cu contraste alb-negru și covoare cu modele geometrice sau imprimeu chevron.

Elemente Art Deco pentru baie, bucătărie și living

Opulența unei amenajări în stil Art Deco poate fi prea mult pentru un apartament de bloc sau chiar pentru stilul de viață modern și agitat, dar să știi că pentru a crea o atmosferă extravagantă și rafinată în locuința ta nu ai nevoie decât de câteva detalii specifice.

Baie cu faianta in nuante multiple

Baie și bucătărie Art Deco

Pentru bucătărie sau baie, alege faianță monocromă ce reflectă lumina, cu finisaj glossy. Poți combina plăci de ceramică în mai multe nuanțe neutre pentru a obține contrastele tipice stilului Art Deco, fără să încarci prea mult atmosfera.

O altă opțiune o reprezintă faianța cu modele geometrice, florale, chevron sau zigzag. Monteaz-o pe peretele imediat vizibil când deschizi ușa în baie sau ca backsplash în bucătărie.

Cada freestanding cu design clasic
Sistem de dus art deco Axor Carlton

În baie mai poți încorpora și alte elemente Art Deco:

  • Baterii de lavoar retro de la Hansgrohe Axor, în al căror design predomină curbele elegante, cu robinet, în variantele cromate, cu străluciri argintii
  • Căzi de baie freestanding Besco Otylia, cu picioare frumos arcuite, disponibile atât în varianta albă, simplă, cât și în combinație cu negru

Într-o bucătărie cu influențe Art Deco se pot regăsi seturile de farfurii, pahare, carafe, tăvi și boluri din colecția Jelly de la Kartell. Combinațiile de culori, designul inspirat din natură și textura bogată dau meselor un aer sofisticat, iar rezistența materialului (PMMA reciclabil 100%) aduce o notă contemporană, eco-friendly.

Aranjament masa modern cu farfurii Kartell Jellies

Living Art Deco

Măsuța Kartell Usame din rășină de plastic acrilic (PMMA), semnată Patricia Urquiola, este o piesă de mobilier ce se încadrează perfect într-un decor contemporan cu influențe Art Deco.

Designul acesteia îmbină funcționalitatea (este, în același timp, măsuță de cafea și suport de reviste, dar poate fi folosită și ca tavă atunci când vrei să iei micul dejun în pat) cu aspectul estetic, decorațiunile florale delicate fiind stilizate în cea mai pură manieră Art Deco. Măsuța este disponibilă în trei variante, toate transparente: neagră, portocalie și incoloră.

Fluid și robust, scaunul Kartell LCP semnat Maarten van Severen este un șezlong de lux, realizat dintr-o singură matriță transparentă de metacrilat. Este practic, rezistent și flexibil, în ciuda înfățișării rigide, dar liniile sale neîntrerupte și felul în care pare să se înfășoare în sine însuși sunt aspectele care îi conferă o extravaganță aparte.

Masuta transparenta din plastic acrilic Kartell Usame
Scaun modern transparent Kartell LCP

Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii SensoDays și vei primi recomandări personalizate pentru proiectele tale de amenajare în stil Art Deco.