Metoda KonMari de organizare a textilelor sau cum să faci ordine în stil japonez

Prosoape Descamps Mousseuse

În privința curățeniei din întreaga locuință, Marie Kondo a devenit peste noapte cunoscută în întreaga lume, tehnicile sale de organizare fiind extrem de apreciate de internauți. Marie Kondo pare să fi găsit răspunsul la o întrebare extrem de grea:

Cum pot menține organizarea textilelor în propria locuință, cu un minim de efort?

Urmând și tu recomandările de organizare ale lui Marie Kondo, vei realiza ulterior cât de confortabilă poate fi imaginea textilelor puse in ordine – prosoape peste prosoape, lenjeriile de pat din bumbac satinat pliate frumos sub fetele de perna din acelasi material – fie că te afli în dormitor, în dressing, sau în living. Să începem:

Prioritizarea specifică organizării KonMari

Originară din Japonia, Marie Kondo este un adevărat fenomen la nivel mondial, prin metodele sale extrem de eficiente de organizare a spațiilor din casă. Metoda sa de organizare – Kon(do)Mari(e) – gravitează în jurul a două principii fundamentale:

 • Păstrează în casă doar obiectele care îți oferă bucurie;
 • Aruncă, în schimb, tot ce nu îți transmite o stare pozitivă;

Halate Descamps Mousseuse
Prosoape Descamps Mousseuse colorate

Metoda KonMari – reguli de baza pentru sortarea textilelor

 • Asumă-ți responsabilitatea că te vei apuca de curățenie;
 • Vizualizează stilul ideal de viață pe care vrei să îl ai;
 • Sortează și scapă apoi de textilele inutile din casă;
 • Aranjează textilele pe categorii, nu pe camere;
 • Respectă organizarea ascendentă (de la textile mici la textile mari).

Modul prin care poți împături textilele

Acest stil unic de împăturire a textilelor a fost gândit astfel încât prosoapele de baie, lenjeriile de pat, fetele de pernă să ocupe cât mai puțin loc, dar să rămână în același timp vizibile pentru tine, în interiorul corpurilor de mobilier.

Așadar, stilul KonMari de împăturire a textilelor din baie si dormitor (perne, pilote etc) presupune plierea acestora de trei sau chiar patru ori si (preferabil) așezarea acestora în sertare, mentinandu-se in permanenta o imagine de ansamblu extrem de clara, pentru a putea alege rapid obiectul dorit. Adaugă lângă acest principiu de organizare și o sortarea textilelor în funcție de culori, iar acestea vor fi astfel mai ordonate ca niciodată.

Prosoape Descamps Mousseuse din bumbac egiptean

Aranjarea textilelor pe categorii

Prosoape de baie

Pentru o organizare eficientă, Marie Kondo recomandă ca toate textilele să fie adunate într-un singur spațiu al casei, pentru a-ti fi apoi mult mai ușor să le sortezi pe categorii, în funcție de bucuria pe care ne-o produc. Pornind de la această regulă de organizare KonMari, a luat naștere și celebrul slogan:

“Does it spark joy?”

Pentru a ne da seama dacă un un astfel de obiect ne produce o anumită bucurie, Marie Kondo ne sugerează să realizăm o legătură emoțională cu lucrul respectiv, ținându-l în mână, privindu-l și încercând să conștientizăm senzațiile pe care acesta ni le produce.

Chiar dacă foarte multe persoane se confruntă cu o problemă reală, atunci când trebuie să renunțe la un număr de textile vechi sau inutile, despărțirea de acestea poate fi cea mai buna soluție de menținere a ordinei în spațiile din locuință. Plus că îți poți cumpăra oricând altele noi, chiar de pe site-ul nostru.

Comodele modulare Kartell – cea mai estetică formă de organizare a textilelor de mici dimensiuni

Dacă vrei să aplici metoda de organizare KonMari a textilelor de mici dimensiuni – prosoapele de baie, fetele de perna – și ești în căutarea unor soluții pentru depozitare, ce îmbină funcționalitatea cu un design unic, îți recomandăm comodele modulare de la Kartell, din colecția Componibili, semnată de designerul Anna Castelli Ferrieri.

Comode modulare Componibili de la Kartell

 • Aceste elemente modulare unice reprezintă un veritabil mix de culoare, formă și utilitate. Vei găsi, însă, că aceste comode versatile își pot găsi locul oriunde în casa ta, atât ca obiect decorativ cât și ca spațiu de depozitare pentru textilele de mici dimensiuni. Liniile simple și culorile atractive îți vor permite să le plasezi și în baie, dormitor sau hol – sau să le muți ori de câte ori vrei să îți redecorezi casa;
 • Comoda modulară Kartell Componibili este flexibilă, funcțională și practică;
 • Poate fi integrată cu ușurință în orice decor, indiferent de stilul de amenajare ales;
 • Prin piesele de mobilier din această colecție, Kartell demonstrează încă o dată că măiestria designerilor de interior italieni poate transforma banalul plastic în adevărate opere de artă;
 • Fiind unul veritabil element de lux, perfect pentru spațiul din living, comoda modulară Kartell Componibili aduce un strop de culoare și unicitate în confortul propriului cămin, asigurând totodată o neașteptată funcționalitate, atunci când vrei să îți organizezi obiectele din spațiul personal.