La cât timp se schimbă un filtru de carbon la hotă – Sfaturi pentru o funcționare optimă

La cât timp se schimbă un filtru de carbon la hotă

Filtrul de carbon este o componentă importantă a hotei, deoarece ajută hota să rețină murdăria și particulele care se formează din cauza grăsimii, a fumul sau a vaporilor de apă. Funcționarea optimă a hotei depinde de acest element și, de aceea, trebuie să ai grijă să schimbi filtrul la intervalele recomandate. În primul rând, însă, este bine să înțelegi cum acționează acesta, iar, apoi, vei afla de ce trebuie înlocuit în mod regulat.

Filtru de carbon la hotă – Când necesită înlocuire?

Filtrele cu carbon se bazează pe o compoziție de carbon activ și au rolul de a purifica aerul care intră în hotă, curățându-l și recirculându-l mai departe, după încheierea etapelor de purificare. Porii specifici carbonului au capacitatea de a absorbi vapori, particule de grăsime, mirosuri sau alte tipuri de molecule. De aceea, este important să înlocuiești filtrul atunci când acesta se încarcă – în caz contrar el nu va mai putea face față, iar procesul de purificare nu va mai fi la fel de eficient. 

Însă, pentru a afla care este specificul hotei tale și când anume trebuie să schimbi filtrul de carbon, întâi și întâi trebuie să citești instrucțiunile producătorului. Fiecare model de hotă se definește prin anumite caracteristici, care pot fi unice sau similare cu cele care pot fi găsite la alte modele – totuși, pentru a te informa cu privire la ceea ce ai de făcut, este obligatoriu să citești manualul de instrucțiuni. Acolo vei găsi nu doar informații legate de instalare și montare, ci și detalii cu privire la componentele și accesoriile hotei și la modul în care acestea trebuie manevrate, folosite sau schimbate (cum este în cazul filtrului). Vei descoperi, de asemenea, tipul de filtru, întreținerea de care are nevoie, dar și durata sa de funcționare. 

La cât timp se schimbă un filtru de carbon la hotă

Care este momentul ideal de schimbare a unui filtru de carbon la hotă?

De altfel, nu doar producătorul reprezintă un factor pe care trebuie să-l iei în considerare, ci și gradul de uzură. Dacă gătești des și folosești hota frecvent, filtrul se poate încărca mult mai repede de impurități. Din acest motiv, este bine să evaluezi totul obiectiv, în funcție de maniera în care îți desfășori activitățile, De exemplu, un filtru care, la o utilizare moderată, poate fi înlocuit într-un an, uneori poate fi schimbat în decurs de 6 luni, dacă ai utilizat hota extrem de des. În general, sunt anumite semnale pe care le poți identifica, pentru a-ți da seama că filtrul trebuie schimbat. Iată care sunt acestea:

  • Dacă filtrul își pierde din eficiență și nu mai elimină la fel de rapid mirosurile neplăcute
  • Dacă filtrul are depuneri de grăsime
  • Hota poate începe să funcționeze mai greu

Este recomandat să optezi pentru filtre care sunt identice sau similare cu cele oferite de producător, pentru a te asigura că hota va funcționa la cele mai înalte standarde de eficiență.Așadar, orientează-te către branduri de calitate, precum Teka, Bosch sau Franke și, cu siguranță, vei găsi produse compatibile, care să-și atingă scopul.

În concluzie, filtrul de carbon activ trebuie neapărat schimbat la intervale regulate, însă aceste intervale pot fi variabile, de la model la model, sau de la un tip de utilizare la altul. Prin urmare, citește cu atenție îndrumările din manualul de instrucțiuni și nu uita să fii atent, în permanență, și să verifici starea în care se află filtrul.

Sursă foto: shutterstock.com, sensodays.ro

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre filtrul de carbon activ de la hotă

Ce este un filtru de carbon activ la hotă?

FIltrul de carbon activ este un element care se găsește în interiorul hotei și care are rol de purificare, acumulând toate particulele și vaporii care sunt generați în bucătărie.

Cum acționează un filtru de carbon activ la hotă?

Filtrul de carbon activ are capacitatea de a absorbi mirosuri neplăcute, vapori de apă, particule de grăsime, acționând asupra acestora și eliminându-le din aer.

Cum să aleg filtrul de carbon activ potrivit pentru hotă?

Pentru a alege un filtru de carbon potrivit pentru hota ta, este important să citești indicațiile producătorului și să vezi ce tip de filtru este recomandat pentru modelul tău de hotă.