Dacă ești o persoană care iubește arta, istoria și culoarea, atunci stilul retro de amenajare interioară este cel mai potrivit pentru tine. Totuși, acesta nu este foarte ușor de realizat. Chiar dacă la o primă impresie pare că poți combina orice piese de mobilier între ele, există anumite reguli de care trebuie să ții cont. Află din acest articol care sunt aspectele pe care trebuie să le ai în vedere.
Cuprins
Mobilă de living retro – piesele de mobilier esențiale stilului retro
Mobila retro pentru living trebuie să fie aleasă foarte atent. Este important ca fiecare piesă de decor să aibă un aspect cât mai vintage, fără a părea veche sau uzată. Orice mobilier asemănător cu cel al anilor `60, până în anii `90, poate fi considerat retro. Cel mai important aspect la acest stil de design interior este alegerea unor materiale de calitate superioară, care să ofere livingului un aspect rafinat și unic. Iată câteva elemente esențiale în această amenajare:
Canapeaua
Canapeaua retro trebuie să aibă culoare și forme unice. Pentru un aspect cu adevărat inedit, poți apela la tapițerii cu imprimeuri contrastante, care stimulează simțurile oricărui privitor. În întâmpinarea nevoilor tale, brandul Kartell, simbol al designului italian în întreaga lume, ce colaborează cu cei mai renumiți designeri internaționali, îți oferă canapele spectaculoase, de o calitate superioară, ce vor transforma sufrageria ta într-o cameră cu adevărat inedită. Alege un model Kartell și te vei bucura de finisaje satinate, flexibilitate, rezistență la agenții atmosferici, transparență, senzație plăcută la atingere și, în special, culori impresionante.
Fotolii și șezlonguri
Sufrageria în stil retro nu se poate lipsi de fotolii. Acestea, pe lângă canapea, devin elementul cheie al unei amenajări luxoase și rafinate. Celebrul designer Philippe Starck a creat împreună cu brandul Kartell cele mai spectaculoase și mai inedite piese de mobilier retro, colecția fiind dedicată conceptului „less is more”. O siluetă minimalistă, ce amintește de liniile consacrate ale „fotoliului bunicilor”, va fi piesa de rezistență a livingului tău.
Iluminatul electric
Unul dintre cele mai importante aspecte ale unui living în stil retro este alegerea unor pendule și suspensii pentru iluminat. Pentru cei care își doresc să aducă un strop de viață în amenajare, unul dintre cele mai renumite branduri care oferă acest lucru este Ideal Lux, prin unicitatea materialelor atent alese și prin tehnologia avansată folosită. Suspensiile din cânepă naturală, țesături negre, abajur din lemn natural și sticla suflată cu finisaj fumuriu sunt caracteristice acestui brand, ce excelează prin unicitate și rafinament.
Living retro – reguli de bază și idei în amenajare
Cea mai importantă regulă în amenajarea unui living în stil retro este alegerea unor culori specifice acestei perioade. Fie că este vorba de nuanța pereților, fie de cea a pieselor de mobilier, optează pentru galben muștar, verde avocado, portocaliu, maro, roșu, negru și alb. Fiecare piesă și decorațiune din încăpere trebuie să pară că este în lumina reflectoarelor, fără a le defavoriza pe celelalte.
Poți folosi orice materiale îți dorești, de la tapițerii până la plastic, un element extrem de popular în producția de mese, abajururi și scaune ale acestei perioade. Tocmai de aceea, plasticul Kartell este funcțional și practic, dar și prețios și senzual, transformând percepția unui produs banal și simplu într-un element de lux veritabil.
În ceea ce privește decorațiunile, ele trebuie să te ajute în amenajarea unui spațiu plin de viață, colorat și rafinat. Pentru a întregi aspectul unui living retro, poți adăuga multe surse de lumină, cărți și elemente cât mai unice de decor.
Așadar, amenajarea unui living retro trebuie să se axeze pe un mobilier de calitate, colorat și pe decorațiuni inedite. Ia în considerare sfaturile de mai sus și nu ezita să îți transformi sufrageria într-un spațiu primitor și luxos!
Surse foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro.
Întrebări și răspunsuri frecvente despre mobila pentru livingul retro
Este indicat ca mobilierul în stil retro să aibă forme cât mai fluide, care să fie în armonie cu celelalte decorațiuni. Canapelele lungi și cu finisaje rotunjite te vor ajuta în această privință.
Chiar dacă cele două stiluri de design interior au foarte multe elemente de decor în comun și surse de inspirație asemănătoare, cel retro este caracteristic perioadei hippie, are culori puternice și un aer artistic.
În amenajare va trebui să incluzi tapet cu diverse imprimeuri, pardoseală cu modele geometrice contrastante și materiale precum metal, sticlă, plastic și furnir.