Alegerea înălțimii căzii de baie și amplasarea ei – Află totul despre detaliile care fac diferența

Alegerea înălțimii căzii de baie și amplasarea ei

Cada reprezintă piesa principală a băii, nu doar datorită masivității, ci și a importanței în obținerea unui confort superior pentru întreaga familie. Pentru a se obține o cameră de baie elegantă, comodă, chic, ergonomică, este necesară alcătuirea unui plan cu privire la așezarea pieselor de mobilier, a conductelor și a robineților necesari. O atenție deosebită trebuie acordată înălțimii la care este montată cada, accesul trebuind să fie lejer. 

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile despre înălțimea și amplasarea corectă a căzii de baie, dar și unele răspunsuri la întrebări despre acest subiect.

Înălțimea căzii de baie

Alegerea înălțimii căzii de baie și amplasarea ei

Majoritatea căzilor de baie pe piața din România au o înălțime standard, situată între 40 și 70 de cm, dar, prin anumite procedee tehnice, este posibilă montarea acesteia mai sus sau mai jos, în funcție de necesități și de designul dorit în cameră. Înălțimea de montaj a căzii este o decizie a celor ce vor folosi piesa de mobilier. 

Așadar, dacă obiectul sanitar va fi utilizat de către persoane aflate într-o formă fizică bună, fără probleme de sănătate, atunci poate fi montat spre limita superioară. În schimb, dacă va fi folosit de vârstnici sau de bolnavi cu probleme de mobilitate, se poate alege o soluție tehnică, ce permite montarea cât mai aproape de suprafața pardoselii sau se poate opta pentru o cabină de duș.  

Bineînțeles, nici designul nu trebuie pierdut din vedere. În această privință, o cadă montată cât mai jos, chiar îngropată parțial sau total în pardoseală, poate da impresia unui spațiu mai amplu. 

Alte persoane pot prefera o cadă înaltă, așezată pe o platformă, ce poate fi accesată prin intermediul unor trepte, pentru a da o impresie de monumentalitate, soluție potrivită, însă, doar în cazul camerelor de baie foarte generoase din punct de vedere al suprafeței. 

Cada de colț fabricată din acril sau din fibră de sticlă respectă aceleași principii cu privire la înălțime, putând fi montată la nivelul solului, îngropată sau supraînălțată, în funcție de spațiul disponibil și de design-ul ales. 

Un alt criteriu cu privire la înălțime este modalitatea de utilizare a obiectului sanitar. Astfel, persoanele care preferă băi lungi, folosind o cantitate mare de apă, vor alege o cadă mai înaltă și mai confortabilă. Cei care vor dușuri scurte pentru că au o viața activă ar putea opta pentru una joasă, care să aibă rolul de a direcționa apa către scurgere.

Amplasarea căzii de baie

Amenajarea unei băi debutează cu instalarea căzii, iar acest lucru are loc din cauza masivității obiectului sanitar. Cel mai adesea, va fi așezată pe peretele mai îngust, sub forma unui alcov, pentru a nu aglomera foarte mult încăperea, care, de regulă, are o suprafață redusă. 

De asemenea, se va ține cont de așezarea țevilor de aducțiune pentru apă caldă și rece, precum și instalația de scurgere, pentru a nu fi nevoie de modificări ale acesteia sau de spargerea pereților pentru lărgirea spațiului, de existența unor instalații electrice, regula fiind să existe o distanță minimă de 1,8 m între cadă și echipamentele electrice din interior. 
Deși încăperile de baie din România sunt, în general, de mici dimensiuni, tot mai mulți proprietari aleg să-și doteze locuința cu un jacuzzi sau o cadă cu hidromasaj. Aceste echipamente sunt, de obicei, mai grele și necesită conectare la rețeaua electrică, așa că trebuie așezate în zone potrivite acestor tipuri de instalație sanitară.

În concluzie, alegerea căzii de baie nu trebuie realizată la întâmplare, în caz contrar apărând diferite probleme, unele dintre ele greu de remediat, atât din punct de vedere financiar, cât și practic. În acest sens, trebuie să primeze măsurile de siguranță, confortul și, în cele din urmă, designul căzii. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre înălțimea căzii pentru baie

Care este înălțimea standard a căzii de baie?

Majoritatea căzilor de baie au o înălțime standard între 60 și 70 cm.

La ce înălțime se montează cada?

Înălțimea căzii de baie trebuie să corespundă, în primul rând, cu înălțimea și mobilitatea persoanelor care o vor folosi. De obicei, se folosește un standard între 50 și 70 cm, însă pot exista variații și în funcție de design-ul dorit în încăpere.

Pot fi montate la o înălțime mai mare căzile cu mască?

Da, căzile cu mască, cât și cele freestanding pot fi montate la o înălțime mai mare decât cea standard prin plasarea pe un piedestal, accesul fiind făcut prin intermediul unor piese suplimentare, cum ar fi treptele.