La ce se folosește bideul? Informații utile despre obiectul sanitar indispensabil pentru igiena personală!

La ce se folosește bideul

Igiena este esențială în viața tuturor oamenilor, așa că nu este cu mirare faptul că bideul a început să fie tot mai folosit, inclusiv de românii mai reticenți din fire la astfel de inovații, pe care tehnologia modernă le aduce cu sine. Deși în trecut nu era un obiect sanitar des întâlnit în casele din România, totuși, astăzi a devenit un must-have și nu mai este considerat doar un moft sau un trend în materie de igienă corporală. Avantajele bideului sunt numeroase, iar specialiștii în sănătate recomandă utilizarea lui zilnică pentru spălarea zonelor intime.

În articolul de mai jos vei afla ce este bideul, când și unde a apărut acesta, care sunt avantajele sale, dar și alte informații utile legate de modul de utilizare a unui astfel de obiect sanitar. De asemenea, vei descoperi câte tipuri de bideuri există pe piață la momentul actual, în așa fel încât să reușești să faci alegerea potrivită pentru baia ta elegantă.

Bideul – informații generale

În România, bideul nu a fost folosit multă vreme, fiind considerat doar un moft. Unii români mai puțin informați pur și simplu nici nu aveau habar de existența lui. Deși, în alte țări din lume, a apărut de ceva timp, locuitorii plaiurilor mioritice au aflat de avantajele bideului de abia în ultimele decenii ale secolului al XX-lea, așa că nu este de mirare că acum acest obiect sanitar a început să fie unul indispensabil când vine vorba despre amenajarea băii.

La ce se folosește bideul

Ce este bideul?

Bideul este un obiect sanitar modern, destinat spălării zonelor intime după utilizarea toaletei. Unii oameni consideră că este un vas în plus în încăpere, alții se declară total nedumeriți în legătură cu scopul său, însă mulți încep să-l aprecieze și să înțeleagă de ce occidentalii îl consideră indispensabil. 

La ce se folosește bideul

Când și unde a apărut bideul?

Acest obiect sanitar a apărut pentru prima dată în Franța, în secolul al XVIII-lea, la curtea regelui francez Ludovic al XIV-lea. Unele documente îl atestă ca fiind utilizat chiar mai devreme, în secolul al XVII-lea, însă este cert faptul că era folosit de către doamnele și domnii de la palat, care doreau să se spele rapid, fără să se mai dezbrace, după partidele amoroase, știindu-se faptul că acesta era centrul plăcerilor și al desfrâului. 

După ce Occidentul european l-a adoptat ca fiind cea mai bună metodă de a avea grijă de igiena corpului, numeroase alte popoare din Asia și din Orientul Mijlociu s-au convins de avantajele pe care le are bideul pentru sănătate, un exemplu în acest sens fiind japonezii. Specialiștii țin să menționeze faptul că acest obiect sanitar a reușit să producă o adevărată revoluție în domeniul igienei personale și că el ar trebui să existe în orice locuință.

La ce se folosește bideul

Avantajele bideului

Cei care sunt încă în dubiu cu privire la dotarea băii cu un bideu ar trebui să știe, în primul rând, care sunt avantajele acestui obiect sanitar pentru sănătate, dar și pentru confortul propriu sau pentru protejarea mediului înconjurător. 

  • Din punct de vedere al sănătății, bideul este esențial. Practic, riscul apariției bolilor locale este redus considerabil, PH-ul din zona intimă se menține în parametri optimi, iar igiena este făcută în mod corespunzător. Este ideal pentru persoanele care suferă de unele afecțiuni ale colonului sau de hemoroizi;
  • Confortul celui care utilizează bideul sporește, deoarece nu este nevoit să se mai deplaseze de la toaletă până la duș. De asemenea, este ideal pentru cei care nu reușesc să se miște rapid din diferite cauze medicale, pentru femeile însărcinate sau pentru mamele ce trebuie să spele copiii imediat după ce aceștia au fost la toaletă;
  • Foarte important este și faptul că utilizarea bideului reduce consumul de hârtie igienică, ceea ce contribuie la protejarea mediului înconjurător.
La ce se folosește bideul

Cum se folosește bideul?

Una dintre întrebările pe care fiecare dintre cei care nu au un astfel de obiect sanitar în baie și le pun este, cu siguranță, legată de modul în care acesta trebuie utilizat. Deși poate părea hilar acest lucru, este bine să te documentezi și să afli cum se folosește corect bideul, pentru a te bucura de toate beneficiile sale. Fie că este vorba despre un bideu încorporat în vasul de WC, fie despre unul individual, modul de utilizare este același.

La ce se folosește bideul

Unde este amplasat bideul?

Bideul se amplasează în baie, indiferent dacă vei opta pentru un produs montat pe vasul de WC, fie pentru unul individual. Pentru a avea mai mult spațiu în această încăpere, unii specialiști recomandă folosirea bideurilor incastrate, care se atașează de toaletă. Un bideu non-electric, de exemplu, poate fi montat foarte ușor:

  • Se scoate capacul de la toaletă, se așază bideul pe vasul de WC, apoi se pune iarăși capacul;
  • Bideul este conectat la sursa de apă, legându-se ambele robinete la racordurile de apă rece și de apă caldă;
  • Sunt verificate conexiunile și se repornește alimentarea cu apă.
La ce se folosește bideul

Cum se utilizează corect bideul?

Jetul de apă de la bideu este controlat pentru a spăla corect zonele intime. Femeile, mai ales, trebuie să realizeze această procedură în mod corespunzător, imediat după folosirea toaletei, pentru a nu favoriza apariția bacteriilor, așa că bideul este ideal pentru astfel de operațiuni. Înainte, în timpul sau după spălare pot fi utilizate diverse produse de igienă, în funcție de preferințele personale sau se poate renunța total la ele, bideul fiind foarte eficient în acest sens: 

  • hârtie igienică;
  • șervețele intime;
  • geluri de duș;
  • săpun.
La ce se folosește bideul

Tipuri de bideuri

Pe piață se găsesc numeroase modele de bideuri, care sunt prevăzute cu diverse funcții și facilități de montare și utilizare, fiind ușor de folosit de către toți membrii unei familii, adulți sau copii, persoane în vârstă sau care suferă de diferite afecțiuni medicale. Pentru a alege cel mai bun și cel mai potrivit bideu pentru baia ta, este absolut necesar să iei în considerare anumite criterii. Iată câteva dintre acestea: 

  • stilul (trebuie neapărat să se armonizeze perfect cu cel în care este amenajată baia);
  • designul (modern sau tradițional);
  • tipul de montare (pe podea, lipit de perete sau suspendat);
  • forma (ovală sau rotundă);
  • dimensiunile;
  • funcțiile și caracteristicile care fac diferența: controlul temperaturii apei și al presiunii, unghiul din care vine jetul de apă, uscătorul, încălzirea zonei pentru șezut, dezodorizarea;
  • prețul. 

Există bideuri accesibile, dar și unele premium, care într-adevăr îți pot oferi confortul mult dorit și care pot să îți asigure o igienă intimă corespunzătoare.

La ce se folosește bideul

Bideul clasic

Orice persoană are nevoie de un astfel de obiect sanitar în baie, rolul bideului în ceea ce privește igiena personală fiind unul esențial, mai ales când vine vorba despre sănătate. Unul dintre cele mai des întâlnite modele este bideul clasic, ca vas suplimentar, instalat lângă vasul de WC.

  • este un produs ceramic, care are forma asemănătoare cu cea a chiuvetei sau a vasului de toaletă;
  • trebuie racordat la rețeaua de apă și la cea de canalizare;
  • este o variantă mai accesibilă și, din acest motiv, nu foarte atractivă, pentru că îi lipsesc funcțiile care îi determină pe oameni să cumpere un astfel de obiect sanitar;
  • igiena se face cu ajutorul mâinilor, așa că robinetul bideului va fi expus des la atingere.
La ce se folosește bideul

Bideul electric

Este un model de bideu pe care multă lume și-l dorește datorită multiplelor sale avantaje. Iată câteva dintre acestea:

  • nu ocupă spațiu suplimentar, precum un bideu clasic;
  • se montează pe vasul de WC și este prevăzut și cu capac;
  • poate fi acționat prin telecomandă;
  • are numeroase funcții suplimentare;
  • se racordează la rețeaua electrică și la cea de apă;
  • prețul este pe măsura dotărilor;
  • se potrivește cu aproape orice tip de scaun de toaletă:
  • poziția duzelor poate fi modificată;
  • este extrem de confortabil și ușor de utilizat;
  • spălarea se face automat, fără să fie nevoie să îți folosești mâinile;
  • există un panou de control, situat în apropiere, de unde se pot controla și activa fără probleme toate funcțiile bideului;
  • montarea este puțin mai complicată și presupune existența unei prize dedicate în baie.
La ce se folosește bideul

Bideul non-electric

Utilitatea bideului a devenit evidentă pentru toți cei care și-au dat seama că, din punct de vedere al sănătății, utilizatorul are doar de câștigat folosind un astfel de obiect sanitar, așa că achiziția lui trebuie să devină pentru toți românii o obișnuință, indiferent de modelul pe care și-l doresc. 

Bideul non-electric nu se racordează la rețeaua electrică, ci doar la cea de apă, iar utilizarea lui poate fi una destul de greoaie, în comparație cu cel electric. Unele dintre modele funcționează și cu apă caldă. Pe de altă parte, este ușor de instalat, uneori poate fi așezat sub colacul de WC sau chiar în locul acestuia. Nu are telecomandă, iar poziția duzelor trebuie schimbată manual.

La ce se folosește bideul

Bideul suspendat

Acest tip de bideu este puțin diferit față de celelalte, deoarece presupune montarea unei baterii de duș în apropierea vasului de WC, dotată cu un furtun flexibil și cu o pară. Se va folosi ca un duș normal, doar că apa va curge în toaletă. De asemenea, bideul suspendat poate avea și un model clasic, montat pe perete, și nu pe podea.

La ce se folosește bideul

Bideul portabil

O variantă foarte interesantă pentru o persoană cu mobilitate redusă este bideul portabil, care poate fi luat “în bagaj” atunci când pleacă în călătorii sau în vacanțe. Poate fi strâns, așa că încape foarte ușor în portbagaj. 

Cei care vor să știe care este cel mai bun bideu, cel clasic sau cel încorporat, ar trebui să înțeleagă că ambele sunt concepute pentru curățarea zonei intime și că înlocuiesc cu succes hârtia igienică. Deși bideul clasic poate părea o soluție optimă, adevărul este, însă, că cel mai potrivit produs este cel dotat cu mai multe funcții importante, care oferă confortul mult dorit:

  • spălare pentru zona intimă feminină;
  • încălzirea în capac;
  • uscător cu aer cald;
  • temperatură, presiune, poziție ajustabilă a duzei de apă;
  • clismă;
  • deodorant;
  • curățare prin jet pulsatoriu;
  • curățare oscilantă.
La ce se folosește bideul

În concluzie, achiziționarea și utilizarea bideului trebuie să devină una dintre prioritățile oricărui român care dorește să aibă grijă de sănătatea sa și de mediul înconjurător, dar care caută să își amenajeze și baia în stil contemporan. 

Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre bideurile pentru baie

Care este definiția bideului?

Bideul este un obiect sanitar conceput pentru igiena zonelor intime. Acesta este instalat în baie și este potrivit atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Care este rolul bideului?

Bideul are un rol foarte important în ceea ce privește rutina de igienă personală a fiecărui om, deoarece, cu ajutorul lui, pot fi spălate zonele intime după utilizarea toaletei, reducându-se astfel riscul apariției unor boli genitale.

Cum este folosit bideul?

Cu ajutorul jetului de apă al bideului, controlat de la robinet sau de la panoul de comandă, pot fi spălate corespunzător zonele intime, fără a mai fi necesară hârtia igienică.

Care este cel mai bun model de bideu?

Cel mai bun model de bideu este cel electric, pentru că are numeroase avantaje: se montează pe vasul de WC și este utilizat și pe post de capac, se leagă la rețeaua de apă, la cea de curent electric și la canalizare și poate fi controlat și activat printr-un panou de comandă.

Care sunt avantajele bideului?

Avantajele unui bideu sunt numeroase, mai exact: reduce riscul apariției unor boli locale, poate fi folosit de mai multe persoane, pentru că tijele de curățare nu intră în contact cu părțile corpului și este ușor de folosit și prietenos cu mediul înconjurător.