Curățare inox: Află cum se curăță inoxul pătat și redă strălucirea bucătăriei! Aragazul, plita, chiuveta și chiar oalele vor arăta ca noi!

Curățare inox

Bucătăria este spațiul unde aromele se îmbină și simțurile se răsfață cu bucate alese și preparate cu grijă. Asta înseamnă că mașina de spălat vase se umple repede, iar petele apar des, atât pe obiectele de mobilier, cât și pe gresie, faianță, plită, aragaz sau chiuvetă. Cu oricât de multă grijă se mânuiesc ustensilele, este imposibil ca într-un spațiu în care se gătește, să nu existe urme. Vestea bună este că, pe piață, sunt foarte multe produse profesionale care fac ca bucătăria să fie mereu strălucitoare. Curățarea grăsimii arse și a inoxului pătat nu mai reprezintă de mult timp o problemă. Dacă nu știi cum să faci această magie, citește articolul și află secretele unei bucătării de vis!

Curățare inox: Cum se curăță inoxul pătat

Obiectele din inox sunt strălucitoare și dau un aer elegant, dacă sunt întreținute și curățate corespunzător. Atât electrocasnicele mari (frigider, aragaz, plită mașina de spălat vase, chiuvetă etc), cât și obiectele mici din inox, (oale sau tacâmuri) au nevoie de o îngrijire specială pentru a-și păstra strălucirea. 

Curățarea inoxului nu reprezintă o problemă fără soluții. Specialiștii și producătorii electrocasnicelor spun că este important ca oțelul inoxidabil să fie întreținut corespunzător și lustruit periodic pentru a arăta bine cât mai mult timp. Inoxul pătat se curăță destul de simplu. Este nevoie de o lavetă din bumbac 100% care să nu lase scame (sau din microfibră), puțin detergent de vase și apă călduță. Se umezește materialul cu puțină apă, apoi se adaugă un strop de detergent și se șterge inoxul fără a apăsa. Se clătește cu un prosop din bumbac umezit, apoi se șterge și cu o cârpă uscată. Astfel, nu vor rămâne urme inestetice cauzate de apă. 

Pentru a reveni la strălucirea de altădată, inoxul trebuie lustruit, iar cei mai cunoscuți producători din industria uleiurilor esențiale afirmă că cel de lămâie este util pentru întreținerea inoxului. Așadar, pe un prosop curat se adaugă cel mult două picături și se lustruiește bine suprafața. Uleiul esențial de lămâie are și un rol de protecție, deoarece formează o barieră împotriva apei și a altor lichide ce ar putea intra în contact cu obiectele din inox. În plus, se poate utiliza și pentru a împrospăta aerul din bucătărie. Într-un flacon cu pulverizator se adăuga apă, detergent și câteva picături din acest ulei, iar cu amestecul obținut se pot șterge blatul sau alte suprafețe. Spațiul va păstra un miros exotic, fresh, iar persoanele din casă nu vor intra în contact cu mirosurile substanțelor chimice. Așadar, aceasta este o abordare bio pentru un “ tratament” natural.

Curățare inox: Sfaturi  pentru curățarea oalelor și a electrocasnicelor din inox

Problemele cel mai des întâlnite la obiectele din inox țin de ușurința cu care acest material își pierde strălucirea. Adică, păstrează amprente, se pătează sau lasă urme după uscare. Cu cât grăsimea și petele stau mai mult pe o suprafață din inox, cu atât aceasta se va curăța mai dificil. Chiar și așa, inoxul nu este pretențios, iar ustensilele și electrocasnicele din acest material, curățate corespunzător, cu soluțiile potrivite, vor arăta ca atunci când au venit de la producător – ca noi!

Curățare inox
  • Curățarea aragazului, cuptorului sau a plitei din inox se realizează cu un pic de efort, din cauza grăsimii care dispare mai greu. Cu toate acestea, cu o soluție specială pentru întreținerea inoxului, de pe cuptor sau plită dispar și cele mai dificile pete. Tocmai din acest motiv oțelul inoxidabil se folosește la fabricarea numeroaselor electrocasnice și este în topul preferințelor cumpărătorilor. Citește instrucțiunile de pe eticheta produsului de curățat și nu-l lăsa să acționeze mai mult, pentru că s-ar putea să producă pagube iremediabile asupra oțelului inoxidabil. Clătește mereu cu apă caldă și usucă cu un prosop din bumbac. Pentru eliminarea amprentelor de pe suprafețele exterioare se poate folosi cu succes o soluție de spălat geamurile.
  • Curățarea oalelor din inox arse poate reprezenta o adevărată provocare.

Este nevoie, în primul rând, de răbdare și de o soluție profesională pentru curățarea inoxulul. E indicat să citești eticheta produsului și să te asiguri că se poate utiliza și pentru oale, apoi să urmezi instrucțiunile. În cazul în care s-a curățat doar parțial poți insista cu un burete și detergent de vase, apoi, din nou, cu soluția specială.  Dacă te gândești să încerci o metodă mai eco, pentru că este vorba despre un obiect folosit pentru mâncare, poți încerca un truc cu oțet. Pune în oală puțin oțet alb, apoi adaugă 2-3 căni cu apă și lasă să fiarbă la foc mediu. Negreala ar trebui să se desprindă treptat de pe oală și să se ridice la suprafața apei. Ai grijă să lași fereastra larg deschisă atunci când încerci această metodă.

  • Curățarea chiuvetei din inox devine imposibilă dacă este vorba despre rugină. Deși se spune că oțelul inoxidabil nu ruginește, acest lucru este, totuși, posibil și are drept cauze: prelucrarea incorectă, anumite deficiențe constructive ori distrugerea statului pasiv. Este extrem de important să nu aplici pe inox orice fel de soluție de curățat pentru că unele pot strica aspectul oțelului inoxidabil. Specialiștii spun că fenomenul de coroziune poate să apară odată cu distrugerea stratului pasiv (apar puncte mici în forma împunsăturii de ac). În cazul în care chiuveta este doar pătată, iar detergentul de vase nu face față, alege un produs profesional de curățare a inoxului. 

Curățarea tacâmurilor din inox se realizează, de obicei, zilnic, după fiecare masă.

Curățare inox

Cu toate acestea, de multe ori, lingurile, cuțitele și furculițele se pătează sau nu mai au același aspect strălucitor. Pentru a-și recăpăta luciul, ele pot fi șterse cu o lavetă din microfibră pe care se pune o soluție formată dintr-un amestec de săpun lichid și bicarbonat de sodiu. La final, tacâmurile se pot lustrui cu ulei esențial de lămâie. 

Este important de știut faptul că produsele de curățare promit suprafețe strălucitoare și chiar așa le fac, însă cu anumite neplăceri. Unele au un miros neplăcut și emană vapori  periculoși, ce nu trebuie inhalați. De asemenea, spray-urile sau soluțiile pentru ștergerea suprafețelor de inox ale unor electrocasnice, de exemplu, nu sunt recomandate și pentru curățarea oalelor sau a tacâmurilor. Așadar, soluțiile bio sau trucurile pe bază de oțet sau bicarbonat pot fi variante bune de curățare. 

Inoxul este folosit la scară largă, pentru că e unul dintre materialele durabile, care se curăță ușor, iar din punct de vedere estetic, mulțumește cele mai exigente și pretențioase gusturi. Folosește trucurile și sfaturile din acest articol pentru a avea mereu o bucătărie impecabilă!

sursa foto: shutterstock.com, pinterest.co, sensodays.ro