Curățarea hotei – procedeu simplu și util pentru o viață cât mai lungă a dispozitivului

Curățarea hotei

Curățenia în bucătărie trebuie să fie exemplară ca interiorul să strălucească și sănătatea membrilor familiei să nu sufere în niciun fel. Hota este un echipament electrocasnic extrem de folositor, multe dintre locuințele românilor fiind dotate în acest sens. Ea este cea care reușește cu succes să filtreze mirosurile, fumul și alte particule care sunt emanate în bucătărie pe parcursul orelor de gătit. 

În acest articol vei descoperi câteva informații utile pentru a înțelege de ce nu trebuie să uiți de curățarea corespunzătoare a hotei atunci când decizi să faci curățenie completă în casă.

Curățarea și întreținerea periodică a hotei

Aparat electrocasnic indispensabil în orice locuință, hota reușește rapid să scape locuința de fumul și mirosurile degajate de gătirea diferitelor delicii culinare.

Curățarea hotei

Motive pentru care trebuie curățată hota

Curățarea hotei se impune de la sine înțeles. Mulți proprietari de locuințe au înțeles corect care sunt motivele acestui procedeu:

  • igienizarea impecabilă a dispozitivului;
  • menținerea aspectului plăcut al bucătăriei;
  • eliminarea riscului de incendiu;
  • eliminarea unor mirosuri neplăcute din bucătărie;
  • menținerea calității aerului din încăpere, mai ales pentru cei care sunt alergici sau au probleme de imunitate.

Cât de des se curăță hota și filtrele ei

Curățarea hotei

Specialiștii consideră că hota trebuie neapărat curățată de câte ori se observă că încep să se depună grăsimi pe metal, dar procedeul ar trebui realizat mult mai des decât o dată pe lună. La sfârșit de săptămână se poate trece ușor peste suprafața hotei cu o cârpă îmbibată într-o soluție specială, iar acest lucru va preveni o depunere masivă de substanțe care ar fi mai greu de îndepărtat, mai târziu.

Pentru cei care nu au timp să facă această operațiune, pot angaja o dată pe lună o firmă de curățenie ai cărei angajați se pricep, cu siguranță, să rezolve rapid și ușor problema.

Simptomele unei hote necurățate

Atunci când hota este mult prea încărcată de tot felul de grăsimi sau alte substanțe, se pot observa următoarele semne clare că necesită o curățare ca la carte:

  • fumul din bucătărie nu mai este tras din încăpere pe hotă;
  • motorul este foarte zgomotos;
  • unele butoane nu mai funcționează;
  • luminile nu se sting sau nu se aprind.
Curățarea hotei

Cum se curăță hota

Hota este compusă din trei părți. Fiecare trebuie curățată mai des sau mai rar, în funcție de caracteristicile sale: 

  • carcasa va fi ștearsă după fiecare gătire;
  • motorul trebuie îngrijit de două ori pe an prin curățarea palelor;
  • filtrele se curăță de 2-3 ori pe an sau se schimbă la 3 luni dacă sunt de unică folosință.

Înainte de a începe această operațiune, este vitală deconectarea hotei de la sursa de electricitate pentru a nu risca electrocutarea.

Cu ce se curăță exteriorul hotei

Mulți s-au întrebat adesea cu ce se curăță hota de grăsimea acumulată de-a lungul timpului. Poate din neștiință sau din lipsă de timp, ei nu au realizat operațiunea la momentul potrivit și s-au trezit în situația în care curățarea hotei a devenit brusc o adevărată corvoadă. 
Carcasa trebuie ștearsă cât mai des posibil, chiar după fiecare folosire. Substanțele folosite în această operațiune trebuie să fie de calitate superioară, dar pot fi utilizate și unele amestecuri create acasă, home-made. Specialiștii nu recomandă folosirea unui aparat de aburi pentru a degresa hota, nici bureții metalici sau confecționați din materiale abrazive pentru că ar putea deteriora iremediabil carcasa, iar aspectul său se va deteriora, cu siguranță, și va afecta și atmosfera încăperii.

Cu ce se curăță filtrele metalice ale hotei

Curățarea hotei

Nu toate filtrele de la hotă se pot spăla. Acest lucru trebuie știut înainte de a începe operațiunea. Filtrele din aluminiu sau din orice alt metal se pot spăla sau curăța la mașina de spălat vase, nu și cele fabricate din diferite materiale textile sau din plastic.

Cu ce se curăță filtrele de la hotă? Această operațiune presupune urmarea pașilor de mai jos:

  • se folosește apă foarte caldă pentru a dizolva grăsimile;
  • se adaugă în apă, obligatoriu, bicarbonat de sodiu sau detergent de vase;
  • filtrele se pun la înmuiat circa 10 minute, apoi sunt periate cu un burete abraziv;
  • în final, se clătesc bine cu apă curată și se usucă cu ajutorul unui prosop care absoarbe umezeala;
  • de asemenea, filtrele se pot curăța foarte ușor cu ajutorul unui spray de curățat special, care face orice muncă mult mai ușoară. 

În concluzie, hota rămâne un dispozitiv esențial în orice bucătărie, ea trebuind să fie curățată bine ori de câte ori este utilizată, pentru o întreținere cât mai bună. Doar în acest mod, proprietarii se pot bucura un timp îndelungat de ajutorul său. 

surse foto:

shutterstock.com