Amenajare terasă restaurant – idei pentru un spațiu exterior de lux

Amenajare terasă restaurant

Atunci când ai un restaurant, știi deja cât de importantă este partea exterioară a acestuia, mai ales în timpul verii. Clienții adoră să stea afară atunci când temperaturile sunt mai ridicate, însă de ce ar alege localul tău? Competiția este foarte mare, iar pentru ca business-ul tău să se bucure de succes, trebuie să aibă: mâncare bună, o identitate și un aspect cu totul inedit.

Amenajare terasă restaurant – sfaturi utile

Dacă te-ai decis să renovezi terasa restaurantului este important să faci acest pas înainte de începerea sezonului cald. Foarte multe persoane intră într-un local pentru a se relaxa, a lucra sau a se întâlni cu oameni apropiați și cu siguranță nu își vor dori să o facă printre construcții și amenajări. 

Pentru clienți, cum se simt în timpul vizitei și ce experiență au, contează la fel de mult ca mâncarea pe care o servesc. Proiectul de renovare ar trebui să fie foarte bine gândit. De exemplu, terasele exterioare care nu sunt acoperite trebuie să aibă un mobilier de calitate, care să reziste în timp atât la ploi, cât și la soarele puternic. Degeaba vei investi acum o sumă modică pentru acestea, dacă anul viitor o vei face din nou din cauza materialelor slabe calitativ. 

Dacă vrei să înțelegi mai bine ce le place clienților tăi, gândește-te la publicul pe care îl targhetezi, dar și la locul în care este situat restaurantul. Atunci când vine vorba despre o stradă importantă a orașului, recunoscută pentru luxul magazinelor din jur, nu vei putea amenaja orice fel de terasă, ci una care să denote bun gust. 

De asemenea, ia în considerare ca business-ul tău să aibă un concept foarte bine ales. Mâncare bună, băuturi și chelneri profesioniști au toate restaurantele, așa că trebuie să vii cu ceva în plus. De cele mai multe ori, aceste diferențe stau în mâinile designului interior pe care îl alegi. Totodată, așa cum este amenajat interiorul restaurantului trebuie să fie și exteriorul său. Clienții nu trebuie să aleagă unde se vor așeza la masă pe baza criteriilor estetice. 

După concept, bugetul trebuie bine calculat. Dacă îți vei decora restaurantul la întâmplare cu mobilier și accesorii de slabă calitate, trebuie să te aștepți la aceleași rezultate. Da, investiția nu îți va fi afectată, dar nici câștigurile. De aceea este vital să achiziționezi obiecte premium, fabricate cu atenție, poate chiar decorațiuni și piese concepute de designeri – totul pentru ca terasa ta să se diferențieze de celelalte prin ce e mai bun.

Nu în ultimul rând, planifică foarte bine spațiul și așezarea meselor. Fluxul angajaților și al clienților trebuie să țină cont de regulile HACCP (Hazard Analysis and Critical control Point).

Idei amenajare terasă restaurant în funcție de concept

Conceptul pe care îl alegi ar trebui să îți dicteze fiecare decorațiune în parte și cum să le asociezi pentru ca estetica să fie cea dorită. Găsirea acestei estetici poate fi copleșitoare, pentru că există o mulțime de idei bune de pus în practică. Întotdeauna încearcă să alegi o temă care nu este foarte convențională. Poate părea destul de învechită la început, însă moda este circulară, iar peste câțiva ani vei observa cum estetica restaurantului și a terasei tale prinde viață. Pentru a face acest lucru ia în considerare decorațiuni care să reflecte meniul sau marca, iar apoi reinterpretează totul într-o manieră modernă și contemporană.

De exemplu, terasele de pe marginea apei au un aer mediteranean, iar acest lucru înseamnă că trebuie să te orientezi către piese de mobilier și accesorii cât mai romantice, luminoase, care să ofere impresia de vacanță.

În ceea ce privește terasele restaurantelor de pe acoperișul clădirilor înalte, vei avea nevoie de o paletă cromatică bine stabilită și piese de mobilier care să reziste la umiditate și soare puternic. Pentru un plus de stil poți alege pături pe care să le pui la dispoziție clienților. Nu uita că fiind o terasă exterioară și la înălțime, vreme și vântul pot fi capricioase, mai ales pe timpul serii. Este indicat să fii pregătit de orice.

Cromatica pe care o integrezi în terasa restaurantului tău este extrem de importantă. Specialiștii consideră că anumite culori pot provoca o stare de bine, de relaxare și chiar impresia de foame, în timp ce altele o inhibă. Nu există o regulă în ceea ce privește acest aspect, însă nuanțele alese trebuie să fie cât mai potrivite, complementare. 

Amenajare terasă restaurant de lux

Terasele restaurantelor de lux trebuie să îndeplinească un standard foarte înalt, atât în ceea ce privește calitatea, cât și aspectul. Pentru a nu da greș, alege un design mai minimalist, dar, în același timp, extrem de elegant. Folosește linii drepte, materiale naturale și o paletă cromatică basic, cum este alb și negru. Cu toate acestea, amintește-ți că simplitatea poate fi dificil de obținut, iar și cele mai mici detalii pot fi ușor de observat. 

Pentru a te ridica la rangul de terasă de lux este recomandat să alegi materiale de calitate și decorațiuni premium, mai ales pentru servirea mesei. Acestea trebuie să impresioneze clienții înainte de a degusta din preparatele delicioase.

Amenajare terasă restaurant rustic

Atunci când vine vorba despre un restaurant rustic, alegerea decorațiunilor poate fi puțin mai simplă, pentru că te poți focusa pe ornamente din lemn și piese de mobilier clasice. Totusi, acest lucru nu înseamnă că vor avea o calitate mai slabă. O tematică atât de specială trebuie să se bucure de o estetică pe măsură. 

Instalează un cuptor de vatră dacă îți permite spațiul, folosește fețe de masă cu motive tradiționale și bănci lungi în loc de scaune. Pe lângă, adaugă decorațiuni moderne. 

Amenajări terase interioare restaurant

Terasele interioare ale unui restaurant au o mulțime de avantaje pentru business-ul tău, iar principalul dintre acestea constă în faptul că sunt ocupate atât vara, cât și iarna. Tocmai de aceea, înainte de a începe amenajarea spațiului, trebuie să te gândești la instalarea unui sistem de încălzire, care să facă față temperaturilor scăzute. 
De asemenea, terasele interioare sunt mult mai eficiente. Nu va fi nevoie să muți scaunele, mesele și restul mobilierului la finalul unei zile, iar acest lucru înseamnă că poți alege orice piese de interior. Dacă ai acest avantaj, nu ezita să investești în produse cât mai calitative și care au un design unic, pentru că vor atrage clienții. Unul dintre brandurile care se bucură de o identitate estetică spectaculoasă este Kartell, un simbol al designului italian în întreaga lume. Culoare, ironie, transparență, forme unice și o stimulare a simțurilor – toate acestea fac din fotoliile și șezlongurile brandului cele mai apreciate piese de mobilier. Materialele din care sunt fabricate trec prin procese unice de producție și sunt ridicate la rangul de produse premium, destinate celor mai luxoase și exclusiviste restaurante din lume.

De asemenea, Kartell deține o gamă de scaune inedită, care transformă orice spațiu într-unul demn de admirat. Pentru că ai o terasă interioară ele pot fi folosite fără probleme aici. Desigur, se vor potrivi și în aer liber, cât timp sunt ferite de umiditate sau acoperite. Acestea pot fi folosite atât pentru barul exterior, cât și pentru mese.

O altă idee foarte bună este decorarea cu plante, mai ales că un astfel de concept este în vogă în acest moment. Nu numai că vei avea un spațiu verde deosebit, dar plantele ajută la relaxare și purifică aerul din interior. În plus, trimit un mesaj subliminal clienților tăi, iar ei vor asocia vizualul cu ingredientele proaspete pe care le folosești în bucătărie. 


Un alt aspect extrem de important de care trebuie să ții cont este alegerea surselor de iluminat. Pentru că terasa ta este acoperită, poți să profiți de orice instalație ți se pare unică. De cele mai multe ori, acestea sunt poziționate chiar deasupra meselor, pentru a oferi un plus de intimitate clienților și pentru a crea o atmosferă cât mai relaxantă și liniștitoare. Ideal Lux este unul dintre acele branduri care te vor inspira încă de la prima impresie. Ai la dispoziție pendule și suspensii fabricate din materiale premium, care îmbină perfect designul cu funcționalitatea. Sursele de iluminat sunt printre cele mai importante decorațiuni pe care le poți alege, pentru că ele vor avea grijă să ofere spațiului un aer elegant.

Pentru un plus de atmosferă apelează întotdeauna la difuzoare de parfum sau lumânări parfumate, mai ales că aerul din interior trebuie reîmprospătat cât mai des. Atunci când ai o astfel de terasă, trebuie să te asiguri că ea nu va părea foarte aglomerată și încărcată din punct de vedere vizual. Dacă alegi să pui culoare pe pereți și pe tavan, orientează-te către decorațiuni mai minimaliste și doar cateva accente de contrast.

Amenajări terase exterioare restaurant

Cele mai des întâlnite tipuri de terase exterioare sunt cele stradale. Pe lângă faptul că trebuie să ții cont de spațiul pe care îl ai disponibil pentru a aranja mesele și a oferi loc de trecere pentru pietoni, ai nevoie de un mobilier și decorațiuni specifice. Este esențial ca acesta să se integreze în ambientul stradal cât mai bine. În cazul în care nu dispui de foarte mult loc de depozitare, ar trebui să te orientezi către mese și scaune care se pot transporta ușor. 

În cazul în care ai o terasă exterioară amplasată într-o curte interioară, poți spune că ai câștigat jackpotul cel mare. Ai posibilitatea de a pune orice scaune și fotolii îți dorești, atâta timp cât sunt speciale pentru exterior. 
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este iluminatul exterior. Chiar și pe timpul verii, terasele stau deschise aproape toată noaptea, iar clienții trebuie să beneficieze de o iluminare cât mai eficientă. Ideal Lux este un brand care ți se va potrivi de minune atunci când îți dorești plafoniere sau lămpi de exterior premium, cu un design unic și performante. Dacă dispui de o terasă mare, poți apela chiar și la stâlpi de iluminat, pentru că vor adăuga un plus de romantism întregului cadru.

De asemenea, ia în considerare achiziționarea unor lămpi portabile, pentru a le putea muta oriunde îți dorești. De exemplu lampadarul Kabuki de la Kartell este realizat cu ajutorul tehnologiei de modelare prin injecție. Această tehnologie extrem de sofisticată și de inovatoare face posibilă obținerea unui design împletit, asemănător unei dantele. Conceptul este realizat în colaborarea designerului Ferruccio Laviani. În plus, dispune de un bec dimabil, care permite modificarea intensității luminii. De asemenea, veiozele și lămpile portabile sunt o soluție excelentă pentru oricine își dorește să ofere terasei un aer aparte, cât mai unic. Pe lângă fapul că aceste produse sunt extrem de practice, estetica lor este neîntrecută.

Pentru că este vorba de o terasă exterioară, trebuie să îți atragi clienții pentru a-i face curioși despre serviciile tale. Poți apela la o tablă de scris, pe care să menționezi meniul, ofertele zilei, evenimentul pe care urmează să îl găzduiești sau orice consideri că îți este de folos. 

Așadar, acum poți să te bucuri de o terasă pentru restaurantul tău amenajată într-un stil cât mai spectaculos. Ia în considerare sfaturile de mai sus și nu eztia să investești în calitate!

Surse foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea teraselor de restaurant

Care este cea mai bună temă pentru o terasă de restaurant în centrul orașului?

Ia în considerare targhetul de clienți și amplasamentul localului tău. Cele mai sigure soluții le reprezintă amenajările luxoase.

Cum pot să ilumiez cel mai bine o terasă exterioară?

Folosește surse de iluminat exterior puternice amplasate cât mai strategic printre mese.

Care este cel mai bun mobilier pentru terasa restaurantului?

Dacă ai o terasă exterioară neacoperită, alege piese din mobilier special concepute să reziste la umiditate și soare.

Cum aleg cele mai bune decorațiuni pentru terasa restaurantului?

Orientează-te întotdeauna spre calitate și unicitate pentru a ieși în evidență.

Cum pot să deschid o terasă cu puțin spațiu?

Alege piese de mobilier care se pot depozita foarte ușor peste noapte și stabilește cât mai bine locul meselor pentru a nu deranja clienții și personalul.