Amenajarea unei băi de serviciu – Idei originale și creative pe care să le pui în funcțiune

Amenajarea unei băi de serviciu

Pentru ca să amenajezi o baie de serviciu ai nevoie de multă creativitate. Pe lângă asta, ai nevoie de multă determinare pentru că este una dintre încăperile din casă cel mai dificil de amenajat. Cu toate astea, doamnele și domnișoarele găsesc baia de serviciu extrem de utilă, și nu doar ele. Apartamentele din țara noastră, cât și proiectele de casă nu oferă o suprafață generoasă băii de acest gen, de aceea este nevoie de răbdare și multă inspirație pentru a pune la punct proiectul de amenajare.

Aspecte de care să ții cont pentru a amenaja baia de serviciu

Atunci când vrei să amenajezi o baie de serviciu primul lucru de care trebuie să ții cont este dimensiunea sa. Cum faci ca aceasta să capete spațialitate?

  • Oferă luminozitate băii deoarece se va deschide instant odată ce alegi să zugrăvești pereții în culori calde, deschise de crem, vernil, bej sau gri ori alb
  • Finisajele trebuie să fie simple, lipsite de artificii care nu vor face altceva decât să încarce locul și să-l comprime. Gresia și faianța în culori deschise pot fi o opțiune sigură, deși specialiștii avertizează să nu amenajezi baia de serviciu în totalitate cu materiale grele. Încarcă cu faianță doar peretele cu lavoar și folosește cabină de duș walk-in pentru a eficientiza funcționalitatea încăperii. Poți alege dintre opțiunile calitative și luxoase ale brand-ului Radaway care vine în întâmpinarea  oricărei nevoi.
  • Construiește spații de depozitare pentru că orice spațiu este folositor. Dacă îți dorești să folosești această baie pentru rutina de frumusețe atunci spațiile de depozitare sunt salvarea. Sub dulapul de baie suspendat poți să așezi diferite articole de igienă precum: prosoape de corp și de față, rezerve pentru săpun și loțiuni de corp. Cârligele pentru duș sunt o altă variantă originală de care poți agăța peria pentru masaj sau balsamul de păr. Folosește cât mai multe borcane de sticlă pentru a depozita articole mici pe care le poți agăța de perete, în așa fel încât nu vor ocupa spațiul prea mult
  • Elementele decorative nu ar trebui să lipsească din amenajarea băii de serviciu, deși nu sunt absolut necesare. Cu toate astea, montează o oglindă mare deasupra chiuvetei, iar dacă îți mai rămâne suficient spațiu adaugă o oglindă cosmetică. Parfumează mereu baia cu lumânări parfumate și vaze decorative pe care să le umpli cu flori, mai ales dacă ai în vizită musafirii. De exemplu, bolurile și vazele din gama Villeroy & Boch sunt extrem de rafinate, aducând un iz regal încăperii, indiferent că preferi stilul minimalist sau clasic deoarece micile detalii contează, mai ales într-o baie mică, dar cochetă.

Idei originale pentru a amenaja baia de serviciu

Chiar dacă spațiul nu este prea mare, ideile pentru baia de serviciu sunt variate. Dacă îți dorești o amenajare tematică fii riguros în decizii, fără a supraîncărca locul. Așadar iată câteva idei interesante pentru a amenaja baia de serviciu:

Amenajarea unei băi de serviciu

Amenajare glamour nu face rabat la calitate și bun gust. Se distinge prin linii fine și dimensiunea redusă a elementelor. Inserează strategic un candelabru mic din bronz sau argint și înrămează oglinda cu încrustații selecte din geam finisat pentru a oferi un aspect ușor vintage și spectaculos. Obiectele sanitare trebuie să fie simple, iar pereții albi pentru a lăsa cele două elemente mai sus amintite să ofere spectacolul vizual.

Amenajarea unei băi de serviciu

Amenajarea rustică este din ce în ce mai des întâlnită, fiind o tendință american scandinavă deoarece ambele culturi împărtășesc plăcerea spre calmitate, lejeritate și natură. Acestea trei din urmă sunt de altfel, și caracteristicile unui model de baie de serviciu tip rustic. Scoate în evidență materialele naturale, culoarea lemnului de la masa pentru lavoar și pardoseala care imită piatra nefinisată. Folosește accesorii de baie care să complimenteze tematica aleasă și finisează pereții cu nuanțe calde de crem sau ivoire.

Amenajarea unei băi de serviciu

Amenajarea industrială are în general o paletă rece, iar nuanțele selectate pentru amenajarea băii de serviciu trebuie să fie neutre. Chiar dacă recomandăm culorile deschise, acest gen de design se potrivește unei băi mici. Folosește doar pentru un singur perete, de exemplu cel de la cada de duș, cărămida rigidă, tencuiala care imită finisajul crud. Articolele de baie pot avea inspirație vintage, aducând aminte de anii ‘20-’30. Adaugă plante agățătoare pentru a sparge monotonia și caracteristica aproape brută a acestui stil îndrăgit.

În concluzie, amenajarea băii de serviciu trebuie să țină cont de anumite aspecte, altfel spațiul o să pară dezordonat și îngust. Cu toate astea, este o adevărată provocarea să concepi tematica și să vezi cum creativitatea prinde viață într-un loc care este bine să reprezinte o oază de liniște și calm.

Sursă foto: Shutterstock, sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri privind amenajarea unei băi de serviciu

De ce este important să amenajezi baia de serviciu?

Dacă ai un apartament cu două băi sau o casă spațioasă prevăzută cu o baie de serviciu nu sta pe gânduri în ceea ce privește amenajarea sa. Este extrem de utilă pentru a depozita diverse obiecte sanitare și de înfrumusețare, fiind practică mai ales dacă ai o familie numeroasă. Poate să fie pusă la dispoziția copiilor sau a musafirilor atunci când rămân la tine peste noapte.

De ce este bine să ții cont de sfatul specialiștilor dacă vrei să decorezi baia de serviciu?

Designul de interior este o practică din ce în ce mai des întâlnită în România. Oamenii doresc să primească informații corecte și calitative, de aceea lasă-te îndrumat de un designer de specialitate care înțelege spațiul nu doar din punct de vedere geometric, cât și practic și estetic.