Amenajarea unei băi în mansarda casei – Norme legale, alegerea și instalarea obiectelor sanitare

Baie in mansarda cu cabina de dus speciala

Amenajarea unei băi în mansarda casei este un proiect complex și dificil, de pe urma căruia poți obține niște beneficii importante. Pe lângă confortul suplimentar și utilitatea pe care orice baie suplimentară o aduce unei locuințe, valoarea casei tale va crește, fie că mansarda este suficient de mare pentru a include și un dormitor, fie că spațiul este suficient doar pentru o baie de serviciu.

Dacă ai decis să-ți extinzi spațiul util al locuinței cu o baie la mansardă, trebuie să știi care sunt principalele etape ale unui astfel de proiect.

Respectă normele legale privind dimensiunea și înălțimea mansardei

Nu orice mansardă poate fi transformată într-o baie sau în alt spațiu locuibil, ci doar cele care îndeplinesc niște condiții minime de calitate.

La amenajarea sau reamenajarea unei mansarde locuibile trebuie să asiguri:

  • Condițiile de funcționalitate
  • Rezistența și stabilitatea acoperișului
  • Exploatarea spațiului în condiții de siguranță
  • Protecția împotriva focului
  • Igiena mediului interior, în condițiile unei iluminări și ventilări naturale eficiente
  • Izolarea termică și hidrofugă
  • Protecția împotriva zgomotului

În ceea ce privește amenajarea unei băi la mansardă, actul normativ pentru proiectarea mansardelor la clădiri de locuit elaborat de Institutul de proiectare, Cercetare și Tehnică de Calcul în Construcții București menționează următoarele:

  • Lavoarul se poate amplasa în spațiul cu înălțime liberă de min 1,90 m.
  • Vasul de WC și bideul se pot amplasa în spațiul cu tavan înclinat, cu condiția asigurării, la 70 cm de la perete, a înălțimii libere de circulație minime 1,90 m.
  • Dacă panta acoperișului este mai mică de 20 de grade, obiectele sanitare vor fi dispuse pe pereții cu înălțime mare sau peretele delimitator al mansardei va fi înălțat până la o înălțime convenabilă.
  • Se recomandă montarea unor instalații de ventilare prin aspirație, chiar dacă baia din mansardă este iluminată natural.

Decide tipul băii din mansardă

În cel mai bun caz, ai putea amenaja în podul casei o baie completă, cu toaletă, lavoar, cadă sau duș, eventual chiar și mașină de spălat. Pentru asta ai nevoie de suficient spațiu, de un planșeu rezistent, de o hidroizolație bună (nu ne referim doar la finisarea podelei și pereților cu gresie și faianță, ci și la etanșarea optimă a rosturilor dintre plăcile ceramice) și de proiecte fiabile pentru instalațiile de alimentare cu apă rece și caldă și de canalizare.

Bineînțeles, toate aceste condiții trebuie îndeplinite și dacă alegi să amenajezi o baie de serviciu, doar cu vas de WC și lavoar, dar în acest caz, suprafața necesară este mai mică, iar nivelul de dificultate și costurile realizării instalațiilor scad.

Baie la mansarda cu lavoar si vas WC Vitra S50

În funcție de configurația spațiului mansardei vei opta pentru anumite obiecte sanitare, excluzând altele, iar în funcție de amplasarea acestora vei elabora (sau vei solicita ajutorul unui instalator tehnic specializat) proiectul instalației sanitare.

În principiu, scopul tău este să minimizezi distanța dintre instalația sanitară principală și cea adițională, pentru a diminua atât costurile, cât și modificările aduse pereților și planșeului. De aceea, ar trebui să amenajezi baia din mansardă deasupra băii de la etajul inferior, pentru a putea extinde mai ușor instalația de țevi și conducte.

Cum alegi și cum instalezi echipamentele de baie în mansardă

Trebuie să ții seama de doi factori principali când alegi obiectele sanitare pentru baia din mansardă:

  • Să fie cât mai ușoare, pentru a nu supraîncărca planșeul.
  • Să poată fi transportate pe calea de acces în mansardă și să încapă în spațiul destinat.

Vasul WC

Îți recomandăm să alegi un vas WC suspendat, cu rezervor îngropat, pentru că este mai ușor decât unul standard, cu montare în pardoseală, și ocupă mai puțin spațiu în mansardă. Pentru un plus de confort, poți opta pentru un capac de WC cu funcție de bideu (un sistem de bideu) și, în felul acesta, te poți bucura de avantajele a două obiecte sanitare într-unul singur.

Lavoarul

Ca și în cazul vasului de toaletă, îți recomandăm să elimini greutatea suplimentară a unui piedestal, optând pentru un lavoar de baie suspendat sau chiar pentru unul cu montare în blat ori sub blat.

Cada de baie

Într-un spațiu dificil ca cel al mansardei, unde colțurile sunt mai joase din cauza pantei acoperișului, singurul loc potrivit pentru o cabină de duș ar fi în mijlocul încăperii, o opțiune deloc convenabilă când încerci să profiți la maximum de suprafața disponibilă.

Alternativa este o cadă freestanding din acril, un material mult mai ușor decât ceramica sau compozitul. O poți așeza chiar sub panta acoperișului, ca să folosești cât mai eficient spațiul.

Baie la mansarda cu lavoar si cada

Amenajarea unei băi mici la mansardă

În ce privește decorul băii din mansardă, îți recomandăm să mizezi pe culori deschise, vesele, sau pe nuanțe neutre, ca să eviți senzația de claustrofobie și să amplifici vizual spațiul.

Faianța cu finisaj glossy în nuanțe de alb perlat, gri deschis sau acvamarin, ori faianța cu finisaj smalțuit în nuanțe de roșu sau cu modele geometrice aleatorii transformă baia mică din mansardă într-un refugiu al desfătării.

Uită de dulapurile tip coloană și de etajerele montate la înălțime, și orientează-te către un mobilier de podea cât mai încăpător (un dulap de bază sub lavoar ar putea fi chiar suficient pentru prosoapele de baie și produsele cosmetice dintr-o baie de serviciu).

Vrei să afli mai multe informații despre posibilitățile de amenajare a unei băi în mansardă, în funcție de caracteristicile spațiului de care dispui și de preferințele tale? Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri, într-unul dintre cele două showroom-uri SensoDays din București.