La câte grade se spală lenjeria de pat și alte SECRETE de îngrijire pe care ți le dezvăluim chiar ACUM!

Ingrijire lenjerie de pat

O casă frumoasă este una curată. Această regulă simplă se aplică indiferent de valoarea pe care o are locuința ta. Fiind o persoană care apreciază frumosul, cu siguranță îți dorești ca tot ce există în c[minul tău să fie plăcut la vedere și atingere, frumos mirositor și igienizat. La fel ca hainele pe care le porți, și așternuturile din dormitor trebuie spălate cu regularitate. Dacă nu ești sigur la câte grade se spală lenjeria ta de pat și vrei să afli și alte detalii de îngrijire, acest articol îți este dedicat.

La ce temperatură se spală lenjeria de pat?

Ingrijire lenjerie de pat

Nimic nu este mai plăcut după o zi lungă decât să te retragi în patul tău comod și să te acoperi cu așternuturile preferate. Deoarece le-ai ales cu mare grijă și îți plac atât de mult, nu vrei să le deteriorezi la spălare. Acesta este motivul pentru care procesul de igienizare trebuie să se desfășoare cu grijă. Cum poți spăla lenjeria de pat ca un profesionist?

În primul rând, ține cont de sfatul profesioniștilor, adică a producătorului. Întotdeauna, undeva pe lenjerie, există o etichetă cu instrucțiuni de întreținere. Sunt mari șanse să găsești acolo temperatura ideală de spălare.
Dacă o aceasta nu există, caută online textila pe care o deții. Pe pagina produsului, în descriere, este posibil să afli și detaliile pentru mentenanța materialului. Dacă nici așa nu ai reușit să obții informațiile pe care le dorești, încearcă să verifici pagina web a producătorului.

Regula generală atunci când vine vorba de temperatura la care lenjeria de pat ar trebui spălată este aceasta: căldura trebuie să fie suficient de mare pentru a omorî bacteriile, microbii și micii acarieni care se adună pe așternuturi, chiar dacă acestea nu par murdare. Cea recomandată de majoritatea specialiștilor este de 60 de grade Celsius. Cu puțină atenție, o poți curăța în mașina de spălat, fără să îți fie teamă de deteriorare.

La câte grade se spală lenjeria de pat în funcție de țesături?

Nu toate așternuturile sunt fabricate din același tip de material. De fapt, s-ar putea ca acasă să ai lenjerii de pat din diferite țesături. Deoarece nu toate reacționează la fel la contactul cu apa și temperatura, trebuie să le acorzi o atenție specială fiecăreia în parte, după cum urmează:

Lenjeria de pat din bumbac satinat

Acesta este un material ușor, extrem de luxos, mătăsos la atingere, având un luciu frumos. Deși natura acestuia este una delicată, bumbacul satinat poate fi igienizat în mașina de spălat, dar trebuie manipulat cu mare grijă. Majoritatea se pot spăla la 60 de grade Celsius, dar este recomandat să urmezi instrucțiunile de pe etichetă.

Ingrijire lenjerie de pat

Ingrijire lenjerie de pat

Ingrijire lenjerie de pat

Lenjerie de pat din bumbac percale

Un material ușor, delicat și mat. Acesta este recunoscut pentru proprietatea de a fi răcoros vara și călduros în lunile de iarnă. Este mai rezistent decât bumbacul satinat, drept rezultat, se comportă mai bine în mașina de spălat și la călcat.

Ingrijire lenjerie de pat

Ingrijire lenjerie de pat

Așternuturi de pat din in

Lenjeria de pat de acest tip este ideală pentru a crea o estetică relaxată și naturală. Materialul este mătăsos, permite pielii să respire și are o prospețime aparte. În general, inul se spală la maxim 40 de grade Celsius. Trebuie să te aștepți ca acesta să se micșoreze puțin la prima spălare, după care să devină mai moale în timp.

Lenjerie de pat din mătase

Cuvintele care pot descrie acest material sunt: luxuriant, delicat și ușor. Mătasea ajută la menținerea unei temperaturi plăcute a corpului, păstrând pielea fină, deoarece are un conținut ridicat de proteine. Întrucât este foarte delicată, această țesătură naturală trebuie spălată în mașină la maxim 30 de grade. Detergentul utilizat este recomandat să fie unul special. Uscarea se va face la rece în uscătorul de rufe sau în aer liber.

Secrete pentru spălarea lenjeriei de pat

Ingrijire lenjerie de pat

  • Este recomandat să ai mereu trei seturi de lenjerie de pat pe care să le folosești prin rotație. Unul va fi pe pat, altul la spălat, iar al treilea în dulap. Astfel, fiecare va avea o pauză de la utilizare.
  • Vei spăla fiecare set de lenjerie – cearceaf, fețe de pernă și cearceafuri de pilotă – separat de alte haine sau textile.
  • Așternuturile din dormitor trebuie schimbate și spălate în fiecare săptămână.
  • Detergentul nu se pune niciodată direct pe material, iar balsamul de rufe nu se adaugă în cazul lenjeriei de pat.
  • Pentru ca materialul să nu fie foarte încrețit, spală așternuturile la un program cu puține rotații pe minut și setează clătirea cu apă rece.

Acum te poți bucura la nesfârșit de lenjeria ta preferată de pat, fără să îți faci griji din cauza spălării. Același expert care a ales cu mare pricepere așternuturile perfecte, va fi un profesionist și când vine vorba de igienizarea lor.

Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com