Amenajarea bibliotecii acasă – Informații utile pentru realizarea unui spațiu eficient și elegant

Amenajarea bibliotecii acasă

Lumea civilizată a adus cu sine posibilitatea de a lectura în format electronic, însă cei mai mulți iubitori de cărți mărturisesc faptul că li se întâmplă să nu se poată concentra prea bine la citit pe diferitele dispozitive (ebook, telefon, tabletă, laptop) și că preferă oricând să țină în mână și să răsfoiască o carte adevărată. Tot mai multe romane, reviste, cărți de specialitate se adună într-o casă, așa că se impune de la sine înțeles ca proprietarii să se gândească să le adune într-un singur loc, realizând o bibliotecă la ei acasă. Indiferent de locul în care o vor așeza, spațiul cu cărți trebuie să fie în armonie deplină cu stilul ales pentru amenajarea interiorului locuinței, să-l completeze minunat și să răspundă cu succes chiar și nevoilor de rafinament și de eleganță ale proprietarilor. 

În articolul de mai jos veți afla cum să aranjați o bibliotecă acasă, cum să o organizați în funcție de dimensiuni, cum să o personalizați în așa fel încât să arate cât mai luxos.

Criterii în amenajarea bibliotecii de acasă

Amenajarea bibliotecii acasă

Amenajarea bibliotecii devine o provocare adevărată, pentru că trebuie să fie luate în calcul diferite aspecte importante, în așa fel încât rezultatele să fie unele deosebite. Primul criteriu de luat în seamă este stilul de amenajare a casei, care trebuie să fie păstrat inclusiv în amenajarea bibliotecii, altfel nu ar exista armonie, confort și eleganță. Un alt criteriu este legat de alegerea unor piese de mobilier adecvate, fie pentru o organizare clasică, fie pentru una modernă. Finisajele antichizate sunt perfecte pentru stilul clasic, pe când liniile drepte și culorile vii sunt ideale pentru stilul modern. 

Alegerile potrivite de mobilier pot face diferența între o bibliotecă banală și una cu aspect luxos, așa că ar fi bine să se opteze pentru produse premium, fabricate din materiale de calitate superioară, rezistente la șocuri și durabile în timp, realizate de branduri de renume în domeniu, cum ar fi Kartell. Câteva etajere modulare ar putea să realizeze o bibliotecă spectaculoasă acasă. 

Optic este un cub container, cu ușă sau cu latură deschisă, cu diverse forme ce reflectă lumina într-un mod deosebit. Puse unele peste altele aceste cuburi ar putea să creeze o bibliotecă cu diferite forme interesante.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Un alt model interesant este biblioteca Kartell Bookworm, creată de artistul Ron Arad, ce poate fi așezată în orice formă, fără să i se compromită cumva funcția practică sau durabilitatea și rezistența. Biblioteca poate să susțină excelent 10 kilograme.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Un model de bibliotecă chic, cu structură transparent colorat în masă, oferă un sistem de rafturi cu utilitate multiplă și forme diferite, ce poate crea variate compoziții cromatice și geometrice.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Un plus de rafinament îl poate oferi încăperii și comoda Kartell Sundial design Nendo. Aceasta se remarcă prin dimensiunile generoase, prin pereții despărțitori transparenți, așezați la unghiuri ușor diferite, dar și prin versatilitate și aspect deosebit.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Amenajarea bibliotecii de acasă în funcție de rolul camerei

Amenajarea bibliotecii acasă

Biblioteca poate fi așezată în diferite locuri din casă, în funcție de nevoile și de preferințele proprietarului. De regulă, sunt preferate pentru a servi acestui scop biroul, livingul și dormitorul, însă acolo unde spațiul nu este suficient, se poate opta și pentru un hol lung sau pentru mansardă.

Amenajarea bibliotecii în living

Desigur, cea mai bună opțiune pentru a amplasa biblioteca de acasă este un spațiu special amenajat în acest sens. Totuși, puțini își permit o astfel de abordare a situației, așa că trebuie să se descurce cu ceea ce au la dispoziție. Biblioteca poate fi amplasată pe peretele livingului, cel care se află în fața canapelei sau colțarului. Unele corpuri se pot folosi chiar pentru a delimita spațiul din living și, astfel, să se obțină și un loc intim, personal, care poate fi folosit pentru relaxare și lectură. Alături de bibliotecă poate fi așezat și un fotoliu confortabil, relaxant, care să atragă atenția și prin aspectul luxos. 

Stressless este un brand care creeaza prin produsele sale o atmosferă caldă, de acasă, dar și un spațiu luxos, de netăgăduit. Dintre fotoliile sale se remarcă produsele cu taburet, tapițerie de piele, cu funcționalități inovatoare: mișcări subtile de legănare, susținerea gâtului într-o poziție confortabilă, ajustarea scaunului cu ajutorul greutății persoanei ce-l folosește.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Un produs de o eleganță spectaculoasă, fabricat din materiale de calitate superioară, în culori îndrăznețe, este fotoliul Kartell Pop design Piero Lissoni & Carlo Tamburini. Are un design interesant și face cu adevărat bună impresie.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Amenajarea bibliotecii în dormitor

În dormitor se întâmplă deseori să existe un colț mai greu de amenajat. Acest loc este ideal pentru a primi rolul de bibliotecă și pentru a aduce aproape cărțile dragi. Oricând își dorește să citească, proprietarul doar va întinde mâna și va alege cartea preferată, chiar fără să fie nevoie să se ridice de pe canapea. Dacă spațiul permite, se poate așeza în fața bibliotecii un scaun și o măsuță de cafea. Pentru a găsi cele mai adecvate produse, care să completeze întreaga atmosferă a dormitorului, brandurile Stressless, Softaly, Gamma Arredamenti și Kartell pun la dispoziție câteva caracteristici de top: materiale de calitate, rezistente în timp și la șocuri, design modern, de lux, prețuri corecte.

Amenajarea bibliotecii în mansardă

Într-o casă elegantă, care are un spațiu suplimentar prin amenajarea mansardei pentru locuit, se poate opta pentru realizarea unei biblioteci elegante chiar în acest loc. Mansarda poate fi gândită ca un loc de relaxare, în care piesele de mobilier să fie completate excelent cu ajutorul rafturilor pentru bibliotecă, a mesei de biliard, computerului performant pentru jocuri video. 

Un produs care poate să ofere spațiu suficient pentru așezarea cărților este biblioteca Kartell Bookworm, cu 17 rafturi, ce poate fi așezată în orice loc, fiind funcțională și foarte rezistentă. Aspectul deosebit, original, elegant va fi un plus de necontestat pentru designul ales în decorarea mansardei.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Pentru a obține un loc confortabil în bibliotecă, proprietarul se poate gândi la achiziționarea unei canapele confortabile de la brandul Softaly, ce se evidențiază prin faptul că este extensibilă, reușind să ofere și un loc pentru dormit în caz de nevoie, și prin faptul că este confortabilă, elegantă și poate să fie confecționată din diferite materiale, chiar și piele.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Amenajarea bibliotecii pe hol

În locuințele de dimensiuni mici, dar cu pretenții de amenajare elegantă, de lux, se pretează excelent ideea de a aranja o bibliotecă pe holul principal, chiar dacă este lung și îngust. Se poate pune pe perete o un corp sau niște rafturi care să nu fie foarte adânci, în așa fel încât să se muleze perfect pe acest rol. De asemenea, ea poate fi completată de câteva spoturi LED care să ofere lumina necesară, de un scaun și o măsuță chic pentru a oferi posibilitatea proprietarului de a răsfoi cărțile preferate chiar aici. Zona poate fi decorată cu un covor prețios, din lână sau alte materiale luxoase, care să ofere un plus de rafinament.

Un produs excelent în acest sens este covorul Harlequin Zeal, cu o grosime de 12 mm, densitate totală de 4500 gr/m2, formă dreptunghiulară, model abstract

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Câteva culori vii, îndrăznețe și un material confortabil pentru picioare se regăsesc în covorul Orla Kiely Giant Multi Stem, un produs excelent pentru a obține un hol modern, bine dichisit, care atrage ochii celor care intră în casă.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Amenajarea bibliotecii în birou

În locuințele moderne, generoase, proprietarul poate avea și un birou unde lucrează, așa că locul poate deveni excelent pentru a adăposti biblioteca. Biroul poate fi așezat în fața ferestrei, iar etajerele de-o parte și de alta, pe pereții alăturați sau în corpuri de podea. Se poate pune în practică și alcătuirea unei biblioteci din corpuri modulare, etajerele modulare de la Kartell arătând senzațional și făcându-și treaba cu brio.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Amenajarea bibliotecii în funcție de dimensiuni

Amenajarea bibliotecii acasă

Există unele reguli de care trebuie să se țină cont în amenajarea bibliotecii, indiferent de dimensiunile ei:

  • să existe acces la rapid la cărți;
  • să nu fie plasată în fața unei ferestre;
  • nu se recomandă să fie așezată în spatele ușii, spre peretele unde se deschide aceasta;
  • câteva corpuri de iluminat sunt obligatoriu de regăsit pentru a pune în evidență cărțile.

Amenajarea bibliotecii mici

O bibliotecă mică trebuie să aibă dimensiunile corecte pentru a reuși să fie montată și pentru a servi necesităților proprietarului. Un corp cu una sau două compartimentări este suficient, la care se poate adăuga dacă spațiul o permite o banchetă pe care acesta se poate așeza pentru a răsfoi o carte sau o revistă. 

Un taburet cu formă și culoare deosebită poate să fie pus în dreptul bibliotecii. Brandul Kartell oferă produse de calitate, cu aspect fabulos, fabricate din materiale rezistente în timp.

Nu pot fi uitate nici produsele brandului Stressless sau cele ale brandului Gamma care se remarcă prin designul deosebit, prin eleganță și durabilitate în timp. Frumusețea lor le face să fie zărite imediat ce s-a deschis ușa de la intrare. 

Ottoman dublu Stressless Doubleotto cu tapițerie din piele Paloma Chestnut oferă loc suficient pentru relaxare pe durata lecturii, plus un spațiu de depozitare generos.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

De la brandul Gamma se poate opta pentru ottomanul Denny din piele cu design vintage, ce combină stilul clasic cu cel contemporan. Oferă posibilitatea de a citi confortabil, incluzînd și o măsuță incorporabilă în acest sens.

Amenajarea bibliotecii mari

Locuințele cu camere spațioase sunt excelente pentru a amenaja o bibliotecă mai mare, încăpătoare, în care proprietarul se poate gândi chiar și la organizarea adecvată a cărților, pe baza unor reguli bine stabilite. În comerț există diferite piese de mobilier cu dimensiuni generoase, care pot adăposti sute de cărți. Într-o astfel de cameră cu rol de bibliotecă se pot așeza și canapele de colț, șezlonguri, fotolii, măsuțe de cafea, mese și scaune de birou. 

Cine vrea să obțină un spațiu deosebit, cu aspect luxos, trebuie să se gândească neapărat la produse premium, care să facă diferența. Brandul Softaly oferă câteva produse confortabile, fabricate din piele moale, rezistentă.

Amenajarea bibliotecii acasă
Detalii aici

Alte branduri care oferă clienților produse cu design modern, elegant sunt Gamma și Stressless.

Personalizarea și amenajarea bibliotecii de acas

Foarte mulți oameni au diferite tipuri de biblioteci acasă, unele cu rafturi doldora de cărți, altele mai aerisite, însă foarte puțini le și decorează și personalizează. Câteva sfaturi utile pentru personalizarea bibliotecii de acasă sunt foarte importante:

  • Luminile de accent pot oferi un aspect rafinat, așa că pot fi integrate spoturi sau benzi LED;
  • Pot fi încorporate diferite obiecte interesante, cu rol decorativ, cum ar fi statuete de mici dimensiuni, vaze, ceramică, suveniruri din vacanță adunate, figurine din lemn;
  • Plantele suculente, cactușii sau diferite tipuri de flori în ghiveci pot fi puse din loc în loc între cărțile bibliotecii.

Biblioteca devine rapid un loc spectaculos, luxos chiar, cu ajutorul unor obiecte de decor de calitate, scumpe, elegante. Se pot utiliza în acest sens produse ale brandurilor de lux Villeroy&Boch, Schott Zwiesel, Kartell, Ideal Lux, Artemide, Globo etc.

În concluzie, biblioteca trebuie să fie o sursă de inspirație și de creativitate, așa că orice proprietar care vrea să se bucure de un astfel de spațiu în locuința sa trebuie să depună efort în acest sens, alegând piese de mobilier, obiecte de decor, corpuri de iluminat adecvate, cu aspect deosebit, care să facă plăcere ochiului.

Surse foto:

sensodays.ro

shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea bibliotecii de acasă

Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont în amenajarea bibliotecii de acasă?

În amenajarea bibliotecii de acasă trebuie să se țină cont de următoarele criterii importante: stilul de amenajare a casei, alegerea unor piese de mobilier adecvate, materialele și culorile, bugetul.

Cum personalizezi amenajarea bibliotecii de acasă?

Amenajarea bibliotecii de acasă poate să fie personalizată în funcție de gusturile proprietarului cu ajutorul luminilor și corpurilor de iluminat, a diferitelor obiecte cu rol decorativ sau a plantelor în vaze sau în ghiveci.

În ce camere poți amenaja biblioteca de acasă?

Poți amenaja o bibliotecă acasă în orice cameră dorești: living, dormitor, hol, balcon, mansardă, garaj.

Cum amenajezi o bibliotecă de dimensiuni mari?

O bibliotecă de dimensiuni mari necesită un spațiu adecvat, care să poată să cuprindă mobilierul necesar a suporta un număr impresionant de cărți.

Ce piese de mobilier pot completa amenajarea bibliotecii de acasă?

În funcție de dimensiuni pot fi alese diferite piese de mobilier: bibliotecă mare sau mică, canapea, fotolii, scaune, măsuță, etajere.