Amenajarea mansardei – cum poți transforma un spațiu banal într-unul spectaculos?

Amenajarea mansardei

Dacă te afli printre norocoșii care au un pod în casă, trebuie să știi că transformarea lui într-o mansardă este cât se poate de realizabilă. Ceea ce pentru unele persoane poate să reprezinte un simplu loc de depozitare, pentru cei cu imaginație, el devine un spațiu complet locuibil, care aduce un plus de caracter designului casei. În funcție de dimensiunile sale, poate fi chiar ca o a doua locuință sau un spațiu recreativ de care să te bucuri în fiecare zi. 

Amenajare mansardă în pod existent – idei utile

Dacă ești în căutarea unor idei de amenajare a mansardei, cel mai important este să iei în considerare spațiul pe care îl ai disponibil și să te gândești în ce vrei să îl transformi. Dacă stabilești aceste detalii, procesul de decorare va deveni mult mai ușor. 

Mansardele sunt mai mult decât simple spații de depozitare în care lași praful să se adune. Ele au un potențial imens de a deveni cele mai spectaculoase camere din casa ta, însă trebuie să le acorzi atât un decor pe măsură, cât și posibilitatea de a fi utile. Tavanul înclinat și înalt te poate transpune foarte ușor într-o stare de relaxare și poate reprezenta acel spațiu în care te retragi când simți nevoia. 


Întotdeauna bazează-te pe crearea unei iluzii de design folosind un mobilier jos. Acest artificiu va da impresia de tavane foarte înalte. De asemenea, nu ezita să aduci aici o canapea, fotolii, măsuțe de cafea, dar și surse puternice de iluminat. În foarte multe poduri iluminatul natural reprezintă o problemă destul de serioasă, mai ales dacă locuința ta nu a fost proiectată să aibă o mansardă funcțională. De aceea, trebuie să te asiguri că montezi cât mai multe candelabre și lustre, care să îți ofere luminozitatea de care ai nevoie.

De cele mai multe ori, designerii de interior consideră că ideile de amenajări ale mansardei trebuie să pornească de la pereți și tavan. Ei recomandă folosirea unor tonuri cât mai neutre și un perete de accent, în jurul căruia să decorezi. Este o soluție care va ajuta spațiul să pară mult mai mare, mai organizat și mai bine aerisit. 

Amenajare mansardă într-un spațiu recreativ

Cine spune că mansardele din interiorul casei nu pot deveni spații recreative pentru tine și pentru familia ta? Cu siguranță îți dorești uneori un loc în care să te relaxezi și să te bucuri de liniște, iar aici poți face acest lucru. 

Pe lângă mobilierul ales, ia în considerare decorul mansardei care îți va aduce un plus de stil și confort. Pune pe podea vaze decorative cu un design unic și modern. Unele dintre cele mai apreciate sunt produsele Villeroy & Boch, care întruchipează cu succes eleganța clasică si reflectă atât frumusețea naturii cât si designul urban.

De asemenea, nu uita de lămpi catalitice. Acestea împrospătează aerul din casă, prin atragerea moleculelor de impurități și distrugerea lor. Te vei bucura de un miros plăcut al mansardei, pentru că poate funcționa cu uleiuri esențiale. În plus, poate fi folosită chiar și în preajma copiilor, a animalelor de companie sau a celor care sunt predispuși la alergii. Lampa catalitică Berger este o decorațiune unică și modernă, dar și o soluție revoluționară de dezinfectare și purificare a aerului.

Nu în ultimul rând, pentru un plus de relaxare și o atmosferă plăcută, ia în considerare amplasarea unor lumânări parfumate

Acest spațiu recreativ îl poți folosi atunci când îți dorești momente de liniște în care să îți savurezi cafeaua preferată sau să citești o carte bună. Este locul perfect pentru a scăpa de agitație și stres.

Amenajare mansardă într-o mică garsonieră

Atunci când ai un spațiu în plus și nu știi ce să faci cu el, îl poți transforma într-un studio. Fie că primești oaspeți aici, fie că alegi să îl închiriezi, podul are un potențial foarte mare. Mai mult decât atât, el poate fi folosit de către un membru al familiei care își dorește mai multă intimitate. 

Dacă ai un spațiu destul de generos, nu ezita să îl amenajezi într-o mansardă frumoasă și complet mobilată și utilată. Secretul constă în organizarea lui cât mai bine. Astfel, folosește cel mai luminat colț pentru a instala o mică bucătărie și un loc pentru prepararea și servirea mesei. Ca să nu te lași constrâns de spațiu, montează pe pereți rafturi pe care să amplasezi farfurii, boluri decorative și orice consideri că îți este necesar. Nu numai că este o soluție eficientă, însă prin alegerea unei vesele cu un design unic și de calitate, vei obține un decor spectaculos. 

În cealaltă parte a camerei poziționează un pat cât mai scund, cu o estetică minimalistă. Unele dintre cele mai impresionante piese de mobilier fac parte din Gamma Arredamenti, un brand care pune accentul pe design și materialele premium folosite. Dacă îți dorești o amenajare modernă, alege lenjerii de pat albe sau în culori cât mai neutre. Desigur, nu te oprește nimeni să optezi pentru modele îndrăznețe, însă sunt mai potrivite în cazul unei estetici retro.

Nu în ultimul rând, dacă ai posibilitatea, instalează și o baie mică de serviciu. Poți folosi cabine de duș walk-in și vase de WC suspendate, pentru a oferi spațiului mai multă deschidere. Nu uita de soluțiile de iluminare. Acestea trebuie să fie puternice, mai ales dacă nu dispui de geamuri generoase.

Amenajare mansardă într-un dormitor

Dormitoarele la mansardă sunt întotdeauna o soluție binevenită pentru familiile mai numeroase. Odată ce copiii devin adolescenți, își doresc intimitate, iar ce spațiu poate fi mai potrivit decât mansarda pe care nu ai folosit-o până acum. Ai grijă să încorporezi textile cât mai potrivite și lenjerii de pat care să nu aglomereze spațiul. Montează întotdeauna patul în acele locuri joase în care peretele și tavanul se întâlnesc, pentru a-l încadra cât mai bine. În ceea ce privește biroul, așează-l în dreptul unui geam, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală. În cealaltă parte a camerei poți monta un șifonier sau un dressing minimalist. 

În cazul în care un dormitor matrimonial sau pentru copii nu ți se pare cea mai bună soluție pentru acest loc, el poate deveni o cameră pentru oaspeți. Dacă care ești o persoană care adoră să aibă invitați, poți amenaja aici o canapea extensibilă, pentru că este o idee grozavă de economisire a spațiului. Nu uita să adaugi o măsuță de cafea, noptiere și alte piese de mobilier pe care le consideri utile.

Amenajare mansardă într-un living open space

Atunci când ești în căutarea unor idei de mansarde pentru case, poți să iei în considerare transformarea spațiului într-un living open space. El poate include sau nu o bucătărie, în funcție de nevoile tale. 

Dacă îți place să îți petreci timpul alături de familie și de prieteni, amenajează aici o masă de dining cât mai mare, iar alături de ea o canapea spațioasă. Poți organiza petreceri onomastice sau să sărbătorești evenimente importante pentru tine. În cazul în care mansarda se întinde pe toată suprafața casei, cel mai probabil va avea dimensiuni mult mai generoase decât sufrageria ta de la parter. Așadar, vei avea destul loc aici să te desfășori după bunul plac.

Amenajări mansardă mică

Ce amenajări interioare ale mansardei folosești atunci când nu dispui de un spațiu prea mare? Ei bine, sunt o mulțime de opțiuni pe care le poți lua în calcul, mai ales dacă vrei să îi oferi utilitate acestui loc. 

Interiorul mansardei mici poate deveni cu succes un dressing walk-in. Dacă ai nevoie de un spațiu suplimentar și puțin mai multă intimitate, acest loc este perfect pentru tine. Poți amenaja aici mai multe dulapuri, un vanity cu oglindă și câteva fotolii, pentru a te simți ca o adevărată vedetă. 

De asemenea, o altă baie este întotdeauna o idee foarte bună. Dacă ai o locuință destul de mică, o astfel de încăpere poate deveni extrem de utilă. Ea poate reprezenta propria ta oază de relaxare. Mai mult decât atât, decorul băii din mansardă poate fi realizat după bunul tău plac. Poți alege o cadă freestanding pe care să o montezi chiar în mijlocul camerei.

O soluție viabilă este încălzirea prin pardoseală. De cele mai multe ori, spațiul nu îți permite montarea unor calorifere, iar pe timpul iernii este destul de frig. Această problemă se rezolvă rapid și ușor, folosind un astfel de sistem inteligent.

Amenajări mansarde mari

În cazul în care te bucuri de o mansardă mare, înseamnă că este cu siguranță locuibilă. Așadar, nu ezita să o transformi într-un spațiu mai complex, care poate avea mai multe utilizări. De exemplu, el poate deveni un loc de joacă pentru copii. 

De asemenea este și un spațiu potrivit pentru adulți în care te pot întâlni cu prietenii, poți organiza petreceri sau o seară de film cu ajutorul unui proiector. În plus, ai posibilitatea de a construi o cameră de distracție, de fitness, un birou, un cinema sau orice vrei, pentru că dispui de un loc mare care așteaptă să fie adus la viață. 

Pentru faptul că mansarda este separată de restul casei, poate avea un design interior mult mai puțin controlat, mai ales dacă alegi să aibă o destinație practică.

Mansarde amenajate în funcție de stilul interior

Amenajarea unei mansarde nu ar trebui să reprezinte un impediment, mai ales dacă folosești piese de mobilier și accesorii de calitate. Acestea sunt cele mai importante detalii care pot face diferența dintre un design kitschos și unul rafinat, de lux. 

Mansardă modernă 

Designul modern din interiorul mansardei tale, trebuie să se bazeze pe câteva piese de mobilier și textile cât mai minimaliste, în culori neutre, precum: alb, bej, gri, nude, negru și alte tonuri asemănătoare. De asemenea, axează-te pe decorațiuni în linii drepte și doar câteva accente de culoare.

Folosește fiecare centimetru disponibil ca să construiești spații de depozitare, dar maschează-le pentru a fi plăcute vizual, dar și funcționale, în egală măsură. Păstrează mansarda cât mai aerisită, strălucitoare și albă. Adaugă pendule și suspensii pentru ca spațiu să fie cât mai bine iluminat, mai ales dacă nu dispui de multă lumină naturală. Ideal Lux este unul din brandurile care îmbină cu succes estetica modernă și minimalistă cu funcționalitatea și unicitatea produselor.

Amenajare mansardă rustică 

De cele mai multe ori, o mansardă rustică are grinzi din lemn. Acestea nu trebuie niciodată acoperite, pentru că oferă un plus de personalitate spațiului. În loc să te lipsești de ele, încearcă că le pui cât mai bine în valoare. Alege un mobilier în aceeași culoare și folosește pereți de accent. De asemenea, montează surse de iluminat și decorațiuni care să se potrivească esteticii alese.

Așadar, acestea sunt ideile de amenajare pe care poți să le iei în considerare atunci când te decizi să îi oferi mansardei un nou look. Inspiră-te din sfaturile de mai sus și nu ezita să transformi spațiul în ceea ce îți dorești, pentru că meriți ce e mai bun!

Surse foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea mansardei

Cum pot să îmi luminez mansarda întunecată?

Amplasează oglinzi de dimensiuni mari lângă sursele de lumină, folosește lumânări decorative și piese de mobilier cât mai neutre.

Cum pot face să pară mai mare camera mea de la mansardă?

Asigură-te că este foarte bine luminată și că folosești perdele transparente. De asemenea, poți lăsa geamurile neacoperite.

Pot să transform un pod fără geamuri într-o mansardă locuibilă?

Desiguri. Folosește cât mai multe veioze și lampadare și amplasează-le strategic prin cameră.

Care este cea mai potrivită paletă cromatică pentru o mansardă?

Designerii recomandă utilizarea nuanțelor cât mai neutre și a accentelor de culoare prin decorațiuni unice.

Ce destinație poate avea o mansardă?

Mansarda poate fi transformată într-un dormitor, un living, o baie, bucătărie sau spațiu de relaxare.