Duș cu apă rece – beneficii pentru sănătate și stare de spirit

Duș cu apă rece

Ai auzit, poate, că dușul cu apă rece este deja tradiție pentru coreeni, dar de ce rece? Să fie acesta secretul pentru pielea lor impecabilă? Deși te poate cutremura doar gândul unui duș rece, există persoane care, nu doar că se bucură de el, chiar îl așteaptă cu nerăbdare. Se pare că, un duș rece, fie el chiar și de 3-4 minute pe zi, aduce beneficii nenumărate, atât pentru psihic, cât și pentru fizic. Vei afla imediat și de ce.

Duș rece – beneficiile unui duș rece pentru sănătate

Duș cu apă rece

Dușul rece nu este o noutate, deși pare a fi. Timp de milioane de ani, oamenii s-au folosit de acest „truc” simplu și la îndemâna oricui pentru a se menține sănătoși. Unii o fac și acum, și nu sunt puțini. Oameni din lumea întreagă fac baie în apă rece în fiecare zi, iar știința îi susține și chiar încurajează. După zeci de ani în care au cunoscut beneficiile expunerii la rece, oamenii de știință au dorit să le împărtășească și altora. Așa se face că acum, țări precum Thailanda, Japonia, Rusia sau Finlanda văd deja o tradiție în practica dușului cu apă rece. Ce face, mai exact, apa rece?

Întărește sistemul imunitar 

Studiile au demonstrat că expunerea constantă la rece întărește sistemul imunitar. Se pare că tremuratul, reflexul natural al corpului la contactul cu apa rece, ajută la creșterea ratei metabolice.

Reduce inflamațiile

Apa rece redirecționează sângele de la zonele periferice spre vasele profunde. În acest fel, circulația este îmbunătățită și inflamația limitată. 

Arde grăsimile 

O rată metabolică crescută se traduce în efecte benefice asupra arderii grăsimilor. Dușurile reci stimulează activitatea grăsimilor maronii sănătoase, eliminate mai ușor decât cele albe.

Te ține departe de stările proaste

Un duș rece poate să-ți îmbunătățească starea de spirit prin valul de impulsuri electrice trimis către creier la contactul cu apa. Efectul resimțit este unul antidepresiv și energizant. În plus, te trezește imediat.

Te ajută să te recuperezi după efort

Se pare că, printre alte metode care ajută la reducerea disconfortului fizic creat de efort, se află și banalul duș rece. Studiile au demonstrat că dușurile reci pot trata cu succes febra musculară. 

Îmbunătățește aspectul pielii

Odată cu contracțiile musculare declanșate de apa rece, toxinele din corp sunt eliminate din organism, lucru care produce efecte vizibile la nivelul pielii. Pielea devine mai curată, cu un aspect mai proaspăt și mai ferm. Chiar și părul devine mai strălucitor și mai sănătos cu apă rece. 

Poate fi destul de greu să dai apa caldă pe apă rece la început, dar există întotdeauna soluții. Hansgrohe mixează apa cu aerul în sisteme inovative Airpower, pentru un jet mai delicat și o senzație mult mai plăcută, chiar și atunci când apa este rece. Datorită faptului că aerul se combină cu apa, picăturile devin mai ușoare și mai fine, iar experiența mai ușor de „suportat”. În plus, faci și economii!

Duș cu apă rece
Detalii aici

Duș rece vs. duș fierbinte – avantajele și dezavantajele dușurilor fierbinți

Duș cu apă rece

Un duș fierbinte înainte de somn este cu adevărat de folos, dacă vrei să dormi bine. Cunoști, probabil, acea senzație de relaxare profundă, care te face să adormi mai repede, deși, de obicei, îți ia mai mult timp. Este doar unul dintre avantajele cu care vine apa fierbinte. Altul ar fi ajutorul în lupta cu răceala și tusea prin decongestionarea sinusurilor și fluidizarea secrețiilor nazale. La fel de bine, apa fierbinte acționează și în deschiderea porilor, lucru care ajută la o curățare mai profundă. 


Pentru și mai multă relaxare, sistemele de duș inovative Hansgrohe cu tehnologie Airpower transformă jetul de apă într-unul delicat, mixându-l cu aer. Rain, RainAir, Massage sau SoftRain sunt câteva dintre tipurile de jeturi de care te poți bucura chiar la tine acasă. Cu Hansgrohe, apa fierbinte va fi ceva mai blândă cu pielea ta!

Duș cu apă rece
Detalii aici

Dușurile fierbinți au, însă, și dezavantaje. Apa mult prea fierbinte poate usca și irita pielea, iar în cazul în care există deja afecțiuni, cum ar fi eczemele, ele pot fi înrăutățite. Un aspect demn de luat în seamă este creșterea tensiunii arteriale, care face ca dușurile fierbinți să fie contraindicate hipertensivilor. 

Beneficiile sunt, așadar, evidente în cazul dușurilor reci, la fel și în cazul dușurilor fierbinți. Important este, ca atunci când te hotărăști să încerci apa rece, să o faci treptat și să îți asculți corpul. Nu-l supune la șocuri bruște. Lasă-l să se acomodeze și vei vedea și rezultatele. 

Ești curios să încerci?

Sursa foto: shutterstock.com, sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre dușurile reci

Care sunt beneficiile dușurilor reci?

Un duș rece de 2-3 minute, dimineața, activează circulația sângelui, „înviorează” psihicul, deci, apare o stare de bună dispoziție, totul în timp ce sistemul imunitar este întărit.

Când este contraindicat dușul cu apă rece?

Dușul cu apă rece este contraindicat în cazul în care există boli cardiovasculare grave sau în momente de slăbiciune, indiferent că sunt legate de înfrigurare ori boală.

Dușurile reci ajută la slăbit?

Oamenii de știință care au studiat efectele pe care apa rece le are asupra organismului susțin că dușurile cu apă rece asistă pierderea în greutate prin stimularea activității grăsimilor maronii sănătoase. În plus, apa rece te ajută să ai o piele mai curată și un păr sănătos.