Cum să adormi repede – metode eficiente pe care NU ar trebui să le ignori

Cuma sa adormi repede

Odihna este vitală pentru sănătate, însă ți se poate întâmpla să nu poți adormi repede, oricât de obosit ai fi – acest lucru este cauzat de cele mai multe ori de stresul cotidian care are efecte negative asupra calității vieții pe termen lung. În general, problemele cu somnul influențează inclusiv ușurința și rapiditatea de a adormi, precum și durata și profunzimea acestuia. De multe ori, te poți trezi mai obosit decât te-ai culcat cu o seară înainte.

Partea bună este că există numeroase remedii pentru a adormi repede și metode de a avea un somn odihnitor, iar majoritatea depind în mare parte de tine și de alegerile tale. Pe lângă stres, există și alți factori care îți pot afecta odihna – secretul este să îi descoperi și să îi combați cât mai repede, pentru că această problemă poate conduce la apariția multor afecțiuni neplăcute în viitor.

Află, citind acest articol, ce trucuri poți încerca pentru a adormi mai repede!

Trucuri pentru a adormi repede și ușor

Dormitorul este principala încăpere în care te odihnești zilnic și are mare legătură cu calitatea somnului, așadar, este important să dispui de toate condițiile necesare și ideale pentru o odihnă satisfăcătoare. În dormitor, ar trebui să se regăsească elemente de calitate superioară, care să contribuie la un timp de adormire mic și la un somn profund, odihnitor, de la un pat potrivit, până la obiecte decorative relaxante.

Pe lângă o amenajare deosebită, există și activități sau schimbări în lifestyle pe care trebuie să le faci dacă vrei să ai parte de seri mai liniștite, în care nu te chinui să adormi și în care nu pierzi ore prețioase întorcându-te de pe o parte pe altă, fără niciun rezultat.

Amenajarea dormitorului – cum îl poți decora pentru a adormi mai repede

Patul este principala piesă de mobilier din camera de odihnă și cel mai important element care influențează adormirea rapidă și odihna potrivită. Contează foarte mult atât cadrul acestuia, cât și materialul din care este realizată salteaua. În ceea ce privește dimensiunile, ar trebui să te asiguri că este suficient de spațios pentru ca două persoane să doarmă comod.

De asemenea, lumina din dormitor ar trebui să creeze un mediu propice pentru odihnă, iar în acest sens te poți orienta spre diverse corpuri ambientale de iluminat care să ofere o lumină plăcută și relaxantă, în special seara. Nu trebuie să uiți de perdele și draperii, care obturează umbrele din exterior și care elimină riscul de a fi distras din punct de vedere vizual.

Culorile sunt un alt element ce joacă un rol important când vine vorba despre adormirea rapidă – cele mai potrivite pentru această încăpere sunt albastru, bleu, un verde discret, alb sau lila. Totodată, nu uita de obiectele decorative, însă specialiștii în design interior nu recomandă să încarci prea mult dormitorul; sunt de ajuns câteva poze cu cei dragi, o plantă, un bibelou preferat sau o lumânare cu aromă discretă.

Toate aceste elemente pot crea o atmosferă liniștită și relaxantă în dormitor – astfel, poți adormi mai repede în fiecare seară și îți poți reface energia pentru o nouă zi!

Dormitor comod
Dormitor rustic
Dormitor cu iluminare discreta
Dormitor confortabil
Dormitor cu tablouri
Dormitor modenr open space

Dormitor clasic
Dormitor rustic

Ce poti sa faci pentru a adormi mai repede? – activități & lifestyle

Baie cu spuma

Capacitatea de a adormi mai repede nu presupune doar amenajarea dormitorului într-un mod plăcut – aceasta se leagă de întregul stil de viață pe care îl duci, iar în acest sens poți face unele schimbări pentru ca odihna să fie cu adevărat de calitate, ca de exemplu:

  • sportul: medicii recomandă zilnic cel puțin jumătate de oră de mișcare, pentru că exercițiile fizice contribuie nu doar la o viață sănătoasă, ci și la micșorarea timpului de adormire și la un somn mai profund, odihnitor. Ai putea să încerci diverse activități sportive în timpul liber, cu mențiunea că acestea ar trebui practicate ziua, nu seara – oboseala fizică te va ajuta să adormi mult mai ușor;
  • este important să îți setezi un anumit program în ceea ce privește orele de somn: încearcă să adormi zilnic aproximativ la aceeași oră, iar corpul și creierul se vor obișnui cu rutina astfel încât tu să resimți oboseala după programul stabilit – vei adormi cu siguranță mai repede, iar stilul tău de viață va fi mai organizat, ceea ce contribuie din plin la menținerea unei stări bune de sănătate;
  • tot la capitolul lifestyle intră și alimentația – este dovedit faptul că mâncărurile picante, grase, etc., consumate seara îți pot tulbura capacitatea de a adormi rapid, așadar poți încerca să înlocuiești alimentele grele cu fructe, spanac sau pește, mai ales după ora șase;
  • relaxarea este una dintre principalele metode care te pot ajuta să adormi mai repede, iar în acest sens poți face, de exemplu, o baie lungă cu săruri, în loc să te uiți la televizor sau pe laptop. Este dovedit faptul că o baie fierbinte îți poate induce rapid o stare plăcută de somnolență.

Remedii pentru a adormi mai repede

Pe lângă schimbările de lifestyle sau amenajarea dormitorului, există numeroase remedii naturiste și nu numai, care îți pot induce o stare de relaxare, te pot ajuta să adormi mai repede și să te odihnești mai bine. Dintre acestea fac parte, printre altele, aromaterapia și hidromasajul – sunt considerate metode eficiente de relaxare fizică și psihică.

Aromaterapia – o metodă eficientă de adormire rapidă

Atmosfera din încăperea în care te odihnești este foarte importantă pentru a adormi repede și pentru a avea un somn liniștit. Lumânările parfumate, de exemplu, difuzoarele electrice care emană parfum sau uleiurile esențiale sunt considerate obiecte ce creează o atmosferă relaxantă propice somnului, mai ales dacă alegi arome plăcute și discrete – acest lucru se definește prin aromaterapie.

Difuzoarele electrice pentru parfum au însă avantaje în plus față de clasicele lumânări – oferă o difuzie rece cu ajutorul ultrasunetelor, ce creează o ceață imperceptibilă și umidificatoare și păstrează toate proprietățile uleiurilor esențiale aromate, pentru o atmosferă relaxantă, plăcută și linistită pe timpul nopții, și nu numai.

Hidroterapia – un remediu ce contribuie la un somn odihnitor

Hidroterapia presupune o baie combinată cu un masaj relaxant – hidromasajul. Acesta are numeroase beneficii pentru sănătate și te poate ajuta să adormi destul de repede. De ce? Pentru că relaxează mușchii și țesuturile subcutanate, iar hidroterapeuții recomandă în acest sens căzile cu hidromasaj.

O baie relaxantă într-o cadă cu hidromasaj, combinată de exemplu cu săruri naturale sau o lumânare parfumată, te poate ajuta să adormi mai repede și să ai parte de odihnă de calitate întreaga noapte.

În concluzie, dacă vei încerca una sau mai multe dintre sugestiile de mai sus, este foarte posibil să nu te mai întrebi de acum înainte „ce să fac să adorm mai repede?”. Aceste tehnici și remedii pot contribui la o adormire rapidă, un somn liniștit și zile cu un plus de energie!

Sursa foto: unsplash.com, pinterest.com

Pat Gamma Dandy Jazz Night pentru saltea rotunda

Poze și detalii aici

Difuzor parfum Max Benjamin Voyage - Ancient Americas Mayan Temple

Poze și detalii aici

Cada cu hidromasaj Vilux Ellisse

Poze și detalii aici